Baza je ažurirana 14.05.2024. 

zaključno sa NN 55/24

Objavljeno u NN 34/12 od 21.03.2012.:

 

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM ISPITA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA ZANIMANJE PRIPREMATELJ JEDNOSTAVNIH JELA I SLASTICA

I.

Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.

II.

Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:

– gospodarstvo,

– pravni propisi.

III.

Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:

1. Vođenje poslovanja

Organizacija poslovanja

od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo)

Poslovni plan kao poduzetničko oruđe

sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije

Komuniciranje s djelatnicima i strankama

značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja

Metode rukovođenja

stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata

Uloga računala u poslovanju

osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta

2. Osnove marketinga

Značenje prodaje

novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije

Tržište

tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta

Troškovi i kalkulacije

vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja

3. Financijsko-ekonomsko područje

Porezi

porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo

Carine

pojam carina, uvozne i izvozne carine,

carinski postupak, carinski nadzor

Vođenje poslovnih knjiga

Platni promet

načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja

IV.

Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:

Ustrojstvo državne vlasti

državna uprava, lokalna samouprava i uprava

Gospodarsko pravo

ugovori i zastupanje

Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta

pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta

Organiziranost obrta

komorski sustav

Zakon o radu

osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju

Zapošljavanje

poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije

Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost

fizičke i pravne osobe

Trgovačka društva

trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala

stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak

Nasljedno pravo

nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio

Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo

uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava

Zaštita na radu

zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita

Zaštita okoliša

etika i pravo okoliša

pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj

suvremene tehnologije zaštite okoliša

V.

Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.

VI.

Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje priprematelj jednostavnih jela i slastica:

a) teorijskog i praktičnog znanja za obavljanje posla;

b) poznavanja propisa u obrtništvu i tretiranja živežnih namirnica u skladu sa zanimanjem;

c) provođenja radne i osobne higijene;

d) poznavanja obrtničkog pogona, strojeva alata, uređaja, aparata i primjene istih i načina održavanja u tehnološkom procesu;

e) poznavanja i primjene mjernih jedinica;

f) poznavanja i pravilnog korištenja receptura i normativa u skladu sa zanimanjem;

g) poznavanja zakonodavstva i zakonske regulative iz zaštite na radu u zanimanju

h) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP)

i) poznavanja i čuvanja namirnica i gotovih proizvoda

j) posjedovanja načina zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari te

k) nužnih temeljnih i socijalnih kompetencija:

– sposobnosti komunikacije i rada u timu;

– sposobnosti samostalnoga analitičkog i povezanog razmišljanja;

– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i

– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.

VII.

Posebni dio ispita sastoji se od:

– praktičnog i

– stručno-teorijskog dijela

VIII.

Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.

Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:

■ pripremanje osnovnih sirovina za pripremu jednostavnih jela i slastica

■ pripremanje voća za voćnu salatu

■ čišćenje i rezanje svježeg kupusa za salatu

■ kuhanje krema i punjenje čaša

■ pečenje palačinki

■ pripremanje kreme i punjenje palačinki

■ pripremanje odabranog povrća i pravljenje samostalnog oblika

■ posluživanje pripremljenih jela i slastica

Vrsta uratka/radne probe

Opis uratka/radne probe

Priprema voćne salate

– odabrati i pripremiti voće, začiniti ga i složiti,

– poslužiti voćnu salatu

Priprema špageta na milanski

– pripremiti vodu

– kuhati špagete

– odabrati začine

– rezati luk i popržiti

– dodati rajčicu, gljive, šunku i začine

– prokuhati sa temeljcem

– špagete promiješati s umakom

– servirati s parmezanom

Prigotovljavanje salate od svježeg kupusa

– odabrati i pripremiti kupus, izrezati ga i

– začiniti, poslužiti salatu

Priprema mliječne kreme u čaši

– odabrati namirnice, napraviti kremu,

– kuhati kremu

– puniti čaše, ukrasiti, servirati

Priprema palačinki s čokoladom

– odabrati namirnice, napraviti tijesto, peći palačinke

– napraviti nadjev od čokolade,

– puniti, oblikovati i servirati

Priprema povrća za salate ili samostalni obrok

– odabrati namirnice, očistiti, kuhati, blanširati

– peći, začiniti, servirati i poslužiti

Ispitanik mora u zadanome roku izraditi uradak/radnu probu.

Ispitna komisija može samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.

Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.

Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranoga ocjenjivačkog lista.

Ocjenjivačka lista

Radnje obavljene u okviru praktične zadaće

Mogući broj bodova

Ostvareni broj bodova

Pripremni radovi

0 – 10

 

Razumijevanje naloga i uputa

0 – 10

 

Poznavanje postupaka pripreme jela / uratka

0 – 10

 

Spretnost u rukovanju priborom, strojevima i uređajima

0 – 10

 

Ispitivanje težine, količine i kvalitete robe

0 – 10

 

Estetski izgled i ukrašenost jela

0 – 10

 

Kvaliteta izrade

0 – 10

 

Postupci kontrole

0 – 10

 

Radna norma

0 – 10

 

Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene te higijene na radnom mjestu

0 – 10

 

UKUPNO

100

 

IX.

Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju priprematelj jednostavnih jela i slastica.

Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:

■ zaštitu na radu

■ osobnu higijenu i higijenu radnog prostora

■ propise u obrtništvu vezane uz tretiranje živežnih namirnica

■ organizaciju radnog prostora

■ uređaje, strojeve, pribor za rad

■ administrativne i organizacijske poslovi

■ živežne namirnice u pripremi jednostavnih jela i slastica

■ sredstva ponude jela i pića

■ pripremanje i prigotovljavanje jednostavnih jela i slastica

■ sastavljanje jelovnika

Sadržaji

Očekivani rezultati (znanja i umijeća)

Zaštita na radu i sprječavanje nesreće na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije

– navesti propise zaštite na radu vezane uz zanimanje priprematelja jednostavnih jela i slastica

– definirati tipične situacije koje dovode do nesreća, kao i ponašanja koja ih uzrokuju

– definirati opasnosti pri rukovanju električnim strojevima, plinom, rukovanjem otrovima, zapaljivim materijalom

– nabrojati odgovarajuća sredstva za dezinfekciju

– objasniti važnost organizacije rada, racionalnog korištenja materijala i energije u ugostiteljstvu

Provođenje mjera osobne i higijene u radnom pogonu

– objasniti značenje higijene pri radu

– prezentirati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni

– nabrojati zakonom propisanu radnu odjeću

– navesti način održavanja osobne i radne higijene

Primjena propisa u obrtništvu i živežnim namirnicama u skladu sa zanimanjem priprematelja jednostavnih jela i slastica

– nabrojati zakonsku akte koji propisuju način postupanja s živežnim namirnicama

– navesti najbitnije odrednice koji vrijede za živežne namirnice

– navesti propise koji se odnose na obrtničku struku

Organizacija radnog prostora

– opisati tijek proizvodnje

– objasniti važnost organizacije radnog mjesta

– objasniti strukturu radnog prostora

Strojevi i uređaja, aparata i pribora za rad i primjena istih u tehnološkom procesu, kao i njihova održavanja

– razlikovati kuhinjsko posuđe

– ilustrirati način rada i opisati način održavanja strojeva, uređaja, aparata i pribora koji se koriste za pripremu jednostavnih jela i slastica

– objasniti način sigurne upotrebe strojeva, uređaja i aparata

Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu (kuhinje)

– planirati nabavu robe

– ilustrirati način izdavanja gotovih jela

– opisati način nabave živežnih namirnica

– sastaviti normative, recepture, kalkulacije

Poznavanje živežnih namirnica u pripremi jednostavnih jela i slastica

– prepoznati vrste termičkih obrada namirnica po njihovom podrijetlu i sastavu

– komentirati pravilno korištenje hranjivih tvari u ljudskoj prehrani

– objasniti metode čuvanja i skladištenja

Sredstva ponude jela i pića

– definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti

– podjelu ponude jela i pića te vinske karte

Priprema i prigotovljavanje jednostavnih jela i slastica uz pravilno korištenje mjernih jedinica u recepturi i normativima

– izračunati kalkulacije na temelju pravilno korištenih receptura i normativa

– razlikovati sve vrste mjernih jedinica u sastavu struke, kao i njihovo preračunavanje

– kategorizirati vrste jednostavnih jela i slastica

– definirati ponudu priloga uz određena jela i slastice

Priprema i sastavljanja jelovnika za razne prigode i načine u serviranju jela i pića

– sastaviti jelovnik, postupajući po

– pravilima struke

– ilustrirati način serviranje jela i pića prema standardima struke

– definirati ponudu pića uz određena jela i slastice

X.

Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 19. Priprematelj jednostavnih jela i slastica.

XI.

Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje priprematelj jednostavnih jela i slastica stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 311-01/10-01/28

Urbroj: 516-12-02/1-12-11

Zagreb, 27. veljače 2012.

Ministar Gordan Maras, v. r.

 

Copyright © Ante Borić