MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi
I.
Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.
II.
Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:
– gospodarstvo,
– pravni propisi.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
1. Vođenje poslovanja
Organizacija poslovanja |
od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo) |
Poslovni plan kao poduzetničko oruđe |
sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije |
Komuniciranje s djelatnicima i strankama |
značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja |
Metode rukovođenja |
stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata |
Uloga računala u poslovanju |
osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta |
2. Osnove marketinga
Značenje prodaje |
novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije |
Tržište |
tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta |
Troškovi i kalkulacije |
vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja |
3. Financijsko-ekonomsko područje
Porezi |
porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo |
Carine |
pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor |
Vođenje poslovnih knjiga Platni promet |
načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja |
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Ustrojstvo državne vlasti |
državna uprava, lokalna samouprava i uprava |
Gospodarsko pravo |
ugovori i zastupanje |
Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta |
pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta |
Organiziranost obrta |
komorski sustav |
Zakon o radu |
osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju |
Zapošljavanje |
poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije |
Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost |
fizičke i pravne osobe |
Trgovačka društva |
trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak |
Nasljedno pravo |
nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio |
Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo |
uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava |
Zaštita na radu |
zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita |
Zaštita okoliša |
etika i pravo okoliša pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj suvremene tehnologije zaštite okoliša |
V.
Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.
VI.
Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje priprematelj jednostavnih jela i slastica:
a) teorijskog i praktičnog znanja za obavljanje posla;
b) poznavanja propisa u obrtništvu i tretiranja živežnih namirnica u skladu sa zanimanjem;
c) provođenja radne i osobne higijene;
d) poznavanja obrtničkog pogona, strojeva alata, uređaja, aparata i primjene istih i načina održavanja u tehnološkom procesu;
e) poznavanja i primjene mjernih jedinica;
f) poznavanja i pravilnog korištenja receptura i normativa u skladu sa zanimanjem;
g) poznavanja zakonodavstva i zakonske regulative iz zaštite na radu u zanimanju
h) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP)
i) poznavanja i čuvanja namirnica i gotovih proizvoda
j) posjedovanja načina zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari te
k) nužnih temeljnih i socijalnih kompetencija:
– sposobnosti komunikacije i rada u timu;
– sposobnosti samostalnoga analitičkog i povezanog razmišljanja;
– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i
– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.
VII.
Posebni dio ispita sastoji se od:
– praktičnog i
– stručno-teorijskog dijela
VIII.
Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.
Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:
■ pripremanje osnovnih sirovina za pripremu jednostavnih jela i slastica
■ pripremanje voća za voćnu salatu
■ čišćenje i rezanje svježeg kupusa za salatu
■ kuhanje krema i punjenje čaša
■ pečenje palačinki
■ pripremanje kreme i punjenje palačinki
■ pripremanje odabranog povrća i pravljenje samostalnog oblika
■ posluživanje pripremljenih jela i slastica
Vrsta uratka/radne probe |
Opis uratka/radne probe |
Priprema voćne salate |
– odabrati i pripremiti voće, začiniti ga i složiti, – poslužiti voćnu salatu |
Priprema špageta na milanski |
– pripremiti vodu – kuhati špagete – odabrati začine – rezati luk i popržiti – dodati rajčicu, gljive, šunku i začine – prokuhati sa temeljcem – špagete promiješati s umakom – servirati s parmezanom |
Prigotovljavanje salate od svježeg kupusa |
– odabrati i pripremiti kupus, izrezati ga i – začiniti, poslužiti salatu |
Priprema mliječne kreme u čaši |
– odabrati namirnice, napraviti kremu, – kuhati kremu – puniti čaše, ukrasiti, servirati |
Priprema palačinki s čokoladom |
– odabrati namirnice, napraviti tijesto, peći palačinke – napraviti nadjev od čokolade, – puniti, oblikovati i servirati |
Priprema povrća za salate ili samostalni obrok |
– odabrati namirnice, očistiti, kuhati, blanširati – peći, začiniti, servirati i poslužiti |
Ispitanik mora u zadanome roku izraditi uradak/radnu probu.
Ispitna komisija može samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.
Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.
Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranoga ocjenjivačkog lista.
Ocjenjivačka lista
Radnje obavljene u okviru praktične zadaće |
Mogući broj bodova |
Ostvareni broj bodova |
Pripremni radovi |
0 – 10 |
|
Razumijevanje naloga i uputa |
0 – 10 |
|
Poznavanje postupaka pripreme jela / uratka |
0 – 10 |
|
Spretnost u rukovanju priborom, strojevima i uređajima |
0 – 10 |
|
Ispitivanje težine, količine i kvalitete robe |
0 – 10 |
|
Estetski izgled i ukrašenost jela |
0 – 10 |
|
Kvaliteta izrade |
0 – 10 |
|
Postupci kontrole |
0 – 10 |
|
Radna norma |
0 – 10 |
|
Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene te higijene na radnom mjestu |
0 – 10 |
|
UKUPNO |
100 |
IX.
Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju priprematelj jednostavnih jela i slastica.
Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:
■ zaštitu na radu
■ osobnu higijenu i higijenu radnog prostora
■ propise u obrtništvu vezane uz tretiranje živežnih namirnica
■ organizaciju radnog prostora
■ uređaje, strojeve, pribor za rad
■ administrativne i organizacijske poslovi
■ živežne namirnice u pripremi jednostavnih jela i slastica
■ sredstva ponude jela i pića
■ pripremanje i prigotovljavanje jednostavnih jela i slastica
■ sastavljanje jelovnika
Sadržaji |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Zaštita na radu i sprječavanje nesreće na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije |
– navesti propise zaštite na radu vezane uz zanimanje priprematelja jednostavnih jela i slastica – definirati tipične situacije koje dovode do nesreća, kao i ponašanja koja ih uzrokuju – definirati opasnosti pri rukovanju električnim strojevima, plinom, rukovanjem otrovima, zapaljivim materijalom – nabrojati odgovarajuća sredstva za dezinfekciju – objasniti važnost organizacije rada, racionalnog korištenja materijala i energije u ugostiteljstvu |
Provođenje mjera osobne i higijene u radnom pogonu |
– objasniti značenje higijene pri radu – prezentirati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni – nabrojati zakonom propisanu radnu odjeću – navesti način održavanja osobne i radne higijene |
Primjena propisa u obrtništvu i živežnim namirnicama u skladu sa zanimanjem priprematelja jednostavnih jela i slastica |
– nabrojati zakonsku akte koji propisuju način postupanja s živežnim namirnicama – navesti najbitnije odrednice koji vrijede za živežne namirnice – navesti propise koji se odnose na obrtničku struku |
Organizacija radnog prostora |
– opisati tijek proizvodnje – objasniti važnost organizacije radnog mjesta – objasniti strukturu radnog prostora |
Strojevi i uređaja, aparata i pribora za rad i primjena istih u tehnološkom procesu, kao i njihova održavanja |
– razlikovati kuhinjsko posuđe – ilustrirati način rada i opisati način održavanja strojeva, uređaja, aparata i pribora koji se koriste za pripremu jednostavnih jela i slastica – objasniti način sigurne upotrebe strojeva, uređaja i aparata |
Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu (kuhinje) |
– planirati nabavu robe – ilustrirati način izdavanja gotovih jela – opisati način nabave živežnih namirnica – sastaviti normative, recepture, kalkulacije |
Poznavanje živežnih namirnica u pripremi jednostavnih jela i slastica |
– prepoznati vrste termičkih obrada namirnica po njihovom podrijetlu i sastavu – komentirati pravilno korištenje hranjivih tvari u ljudskoj prehrani – objasniti metode čuvanja i skladištenja |
Sredstva ponude jela i pića |
– definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti – podjelu ponude jela i pića te vinske karte |
Priprema i prigotovljavanje jednostavnih jela i slastica uz pravilno korištenje mjernih jedinica u recepturi i normativima |
– izračunati kalkulacije na temelju pravilno korištenih receptura i normativa – razlikovati sve vrste mjernih jedinica u sastavu struke, kao i njihovo preračunavanje – kategorizirati vrste jednostavnih jela i slastica – definirati ponudu priloga uz određena jela i slastice |
Priprema i sastavljanja jelovnika za razne prigode i načine u serviranju jela i pića |
– sastaviti jelovnik, postupajući po – pravilima struke – ilustrirati način serviranje jela i pića prema standardima struke – definirati ponudu pića uz određena jela i slastice |
X.
Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 19. Priprematelj jednostavnih jela i slastica.
XI.
Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje priprematelj jednostavnih jela i slastica stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 311-01/10-01/28
Urbroj: 516-12-02/1-12-11
Zagreb, 27. veljače 2012.
Ministar Gordan Maras, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_34_828.html