MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi
I.
Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.
II.
Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:
– gospodarstvo,
– pravni propisi.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
1. Vođenje poslovanja
Organizacija poslovanja |
od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo) |
Poslovni plan kao poduzetničko oruđe |
sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije |
Komuniciranje s djelatnicima i strankama |
značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja |
Metode rukovođenja |
stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata |
Uloga računala u poslovanju |
Osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta |
2. Osnove marketinga
Značenje prodaje |
novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije |
Tržište |
tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta |
Troškovi i kalkulacije |
vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja |
4. Financijsko-ekonomsko područje
Porezi |
porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo |
Carine |
pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor |
Vođenje poslovnih knjiga Platni promet |
načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja |
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Ustrojstvo državne vlasti |
državna uprava, lokalna samouprava i uprava |
Gospodarsko pravo |
ugovori i zastupanje |
Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta |
pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta |
Organiziranost obrta |
komorski sustav |
Zakon o radu |
osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju |
Zapošljavanje |
poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije |
Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost |
fizičke i pravne osobe |
Trgovačka društva |
trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak |
Nasljedno pravo |
nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio |
Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo |
uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava |
Zaštita na radu |
zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita |
Zaštita okoliša |
etika i pravo okoliša pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj suvremene tehnologije zaštite okoliša |
V.
Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.
VI.
Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje priprematelj bureka i pizza:
a) teorijskih i praktičnih znanja za obavljanje posla;
b) poznavanja propisa u obrtništvu i tretiranja živežnih namirnica u skladu sa zanimanjem;
c) provođenja radne i osobne higijene;
d) poznavanja obrtničkog pogona, strojeva alata, uređaja, aparata i primjene istih u tehnološkom procesu i održavanju;
e) poznavanja i primjene mjernih jedinica;
f) poznavanja i pravilnog korištenja receptura i normativa u skladu sa zanimanjem;
g) poznavanja zakonodavstva i zakonske regulative iz zaštite na radu u zanimanju
h) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP)
i) poznavanja i čuvanja namirnica i gotovih proizvoda
j) posjedovanja znanja o načinu zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari te
k) nužnih temeljnih i socijalnim kompetencijama:
– sposobnosti komunikacije i rada u timu;
– sposobnosti samostalnoga analitičkog i povezanog razmišljanja;
– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i
– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.
VII.
Posebni dio ispita sastoji se od:
– praktičnog i
– stručno-teorijskog dijela.
VIII.
Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.
Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:
■ pripremanje osnovnih sirovina za pripremu bureka i pizza;
■ priprema osnovnih dodataka za burek i pizzu;
■ pripremanje tijesta za burek i pizzu;
■ pripremanje nadjeva dodataka za burek i pizzu;
■ izrada i pečenje bureka i pizza;
■ posluživanje pripremljenih jela i
■ odabir i posluživanje pića.
Praktični dio ispita se izvodi u obliku radne probe.
Radna proba je praktični dio zadatka koji ima cilj provjeru znanja i vještina iz područja koja pripada tehnologiji zanimanja.
Vrsta uratka/radne probe |
Opis uratka/radne probe |
Priprema bureka od sira |
– zamijesiti tijesto, odmarati – pripremiti nadjev od sira – pripremiti posudu za pečenje, pripremiti pećnicu – izraditi burek |
Priprema bureka od mesa |
– termički pripremiti meso – odabrati začine, termički ih obraditi, prigotoviti s tijestom, rolati, staviti u posudu za pečenje, peći, prigotoviti, servirati |
Priprema pizze od sira i šunke |
– pripremiti tijesto i nadjev – začiniti i oblikovati u posudu – premazati umakom, posložiti nadjev, peći, – prigotoviti i servirati |
Priprema raznih vrsta pizza |
– pripremiti tijesto, nadjeve i dodatke |
Ispitanik mora u zadanome roku izraditi uradak / radnu probu.
Ispitna komisija može samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.
Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.
Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranoga ocjenjivačkog lista.
Ocjenjivačka lista
Radnje obavljene u okviru praktične zadaće |
Mogući broj bodova |
Ostvareni broj bodova |
Pripremni radovi |
0 –10 |
|
Razumijevanje naloga i uputa |
0 – 10 |
|
Poznavanje postupaka pripreme jela/uratka |
0 – 10 |
|
Spretnost u rukovanju priborom, strojevima i uređajima |
0 – 10 |
|
Ispitivanje težine, količine i kvalitete robe |
0 – 10 |
|
Estetski izgled i ukrašenost jela |
0 – 10 |
|
Kvaliteta izrade |
0 – 10 |
|
Postupci kontrole |
0 – 10 |
|
Radna norma |
0 – 10 |
|
Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene te higijene na radnom mjestu |
0 – 10 |
|
Ukupno bodova |
100 |
IX.
Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju priprematelj bureka i pizza.
Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:
■ zaštitu na radu
■ osobnu higijenu i higijenu radnog prostora
■ propise u obrtništvu vezane uz tretiranje živežnih namirnica
■ organizaciju radnog prostora
■ uređaje, strojeve, pribor za rad
■ administrativne i organizacijske poslove
■ živežne namirnice u pripremi bureka i pizza
■ sredstva ponude jela i pića
■ pripremanje i prigotovljavanje jela
■ sastavljanje jelovnika.
Sadržaji |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Zaštita na radu i sprječavanje nesreće na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije |
– navesti propise zaštite na radu vezane uz zanimanje priprematelja bureka i pizza – definirati tipične situacije koje dovode do nesreća, kao i ponašanja koja ih uzrokuju – komentirati opasnosti pri rukovanju električnim strojevima, plinom, rukovanjem otrovima, zapaljivim materijalom – nabrojati odgovarajuća sredstva za dezinfekciju – objasniti važnost organizacije rada, racionalnog korištenja materijala i energije u ugostiteljstvu |
Provođenje mjera osobne i higijene u radnom pogonu |
– objasniti značenje higijene pri radu – prezentirati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni – nabrojati zakonom propisanu radnu odjeću – navesti način održavanja osobne i radne higijene |
Primjena propisa u obrtništvu i tretiranja živežnim namirnicama u skladu sa zanimanjem priprematelja bureka i pizza |
– nabrojati zakonsku akte koji propisuju način postupanja sa živežnim namirnicama – navesti najbitnije odrednice koji vrijede za živežne namirnice – navesti propise koji se odnose na obrtničku struku |
Organizacija radnog prostora |
– opisati tijek proizvodnje – objasniti važnost organizacije radnog mjesta – objasniti strukturu radnog prostora |
Strojevi i uređaji, aparati i pribor za rad i primjena istih u tehnološkom procesu, kao i njihova održavanja |
– ilustrirati način rada i opisati način održavanja strojeva, uređaja, aparata i pribora koji se koriste za pripremu bureka i pizza – objasniti način sigurne upotrebe strojeva, uređaja i aparata |
Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu (kuhinji) |
– planirati nabavu živežnih namirnica i sredstava za održavanje higijene – komentirati način gospodarskog iskorištavanja živežnih namirnica – sastaviti normative, recepture, kalkulacije |
Poznavanje živežnih namirnica u pripremi bureka i pizza |
– prepoznati vrste termičkih obrada namirnica prema njihovu podrijetlu i sastavu – ilustrirati pravilnu upotrebu živežnih namirnica i njihovu primjenu u ljudskoj prehrani – objasniti metode čuvanja i skladištenja namirnica |
Sredstva ponude jela i pića |
– definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti – podjelu ponude jela i pića te vinske karte |
Priprema i prigotovljavanje bureka i pizza uz pravilno korištenje mjernih jedinica u recepturi i normativima |
– izračunati kalkulacije na temelju pravilnog korištenja recepture i normativa – razlikovati sve vrste mjernih jedinica u sastavu struke, kao i objasniti način njihovog preračunavanja – nabrojati živežne namirnice koje se koriste za pripremu bureka i pizza – navesti salate, slatka i slana jela koji se koriste kao prilozi |
Priprema sastavljanja jelovnika za razne prigode i načine u serviranju jela i pića |
– sastaviti jelovnike postupajući po pravilima struke – definirati serviranje jela i pića prema standardima struke – definirati ponudu pića uz određene pizze i bureke |
X.
Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 21. Priprematelj bureka i pizza.
XI.
Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje priprematelj bureka i pizza stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 311-01/10-01/28 Urbroj: 516-12-02/1-12-10 Zagreb, 24. veljače 2012.
Ministar Gordan Maras, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_34_829.html