Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 34/12 od 21.03.2012.:

 

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM ISPITA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA ZANIMANJE POSLUŽITELJ JELA I PIĆA

I.

Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.

II.

Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:

– gospodarstvo,

– pravni propisi.

III.

Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:

1. Vođenje poslovanja

Organizacija poslovanja

od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo)

Poslovni plan kao poduzetničko oruđe

sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije

Komuniciranje s djelatnicima i strankama

značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja

Metode rukovođenja

stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata

Uloga računala u poslovanju

osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta

2. Osnove marketinga

Značenje prodaje

novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije

Tržište

tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta

Troškovi i kalkulacije

vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja

3. Financijsko-ekonomsko područje

Porezi

porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo

Carine

pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor

Vođenje poslovnih knjiga

Platni promet

načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja

IV.

Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:

Ustrojstvo državne vlasti

državna uprava, lokalna samouprava i uprava

Gospodarsko pravo

ugovori i zastupanje

Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta

pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta)

Organiziranost obrta

komorski sustav

Zakon o radu

osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju

Zapošljavanje

poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije

Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost

fizičke i pravne osobe

Trgovačka društva

trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak

Nasljedno pravo

nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio

Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo

uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava

Zaštita na radu

zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita

Zaštita okoliša

etika i pravo okoliša

pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj

suvremene tehnologije zaštite okoliša

V.

Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.

VI.

Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje poslužitelj jela i pića:

a) teorijskih i praktičnih znanja iz područja ugostiteljskog posluživanja

b) provođenja mjera osobne higijene i higijene radnog prostora

c) poznavanja inventara, aparata i uređaja, njihove primjene i održavanja

d) poznavanja tehnologije zanimanja

e) poznavanja propisa iz područja obrtništva

f) poštivanja načela i mjera zaštite od nesreće, kao i zaštite na radu u svrhu izbjegavanja štetnosti za zdravlje

g) znanja o načinu zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari

h) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP)

i) te nužnih temeljnih i socijalnih kompetencija:

– sposobnosti komunikacije i rada u timu;

– sposobnosti samostalnoga analitičkog i povezanog razmišljanja;

– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i

– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.

VII.

Posebni dio ispita sastoji se od:

– praktičnog i

– stručno-teorijskog dijela.

VIII.

Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.

Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:

■ posluživanje proširenoga menija – glavno jelo mesno (za 4 osobe)

■ posluživanje jednostavnoga menija – glavno jelo riba (za 4 osobe)

■ posluživanje jela po narudžbi (za 4 osobe)

■ posluživanje kvalitetnih i vrhunskih vina.

Vrsta uratka/radne probe

Opis uratka/radne probe

Posluživanje jednostavnog menija

– glavno jelo mesno (za 4 osobe)

– izvršiti pripremne radove

– dočekati i prihvatiti gosta

– poslužiti aperitive i mineralnu vodu

– primijeniti bečki ili francuski 1. način posluživanja

– poslužiti vino uz glavno jelo

– poslužiti kavu

– ispostaviti i naplatiti račun

– ispratiti goste

– pospremiti radni prostor

Posluživanje proširenog menija

– glavno jelo mesno (za 4 osobe)

– izvršiti pripremne radove

– dočekati i prihvatiti gosta

– poslužiti aperitive i mineralnu vodu

– primijeniti bečki ili francuski 1. način posluživanja

– poslužiti vino uz glavno jelo

– poslužiti kavu

– ispostaviti i naplatiti račun

– ispratiti goste

– pospremiti radni prostor

Posluživanje jednostavnog menija

– glavno jelo riba (za 4 osobe)

– izvršiti pripremne radove

– dočekati i prihvatiti gosta

– poslužiti aperitive i mineralnu vodu

– primijeniti bečki ili francuski 1. način posluživanja

– poslužiti vino uz glavno jelo

– poslužiti kavu

– ispostaviti i naplatiti račun

– ispratiti goste

– pospremiti radni prostor

Posluživanje jela po narudžbi

(za 4 osobe)

- izvršiti pripremne radove

– dočekati i prihvatiti gosta

– poslužiti aperitive i mineralnu vodu

– primijeniti bečki ili francuski 1. način posluživanja

– poslužiti vino uz glavno jelo

– poslužiti kavu

– ispostaviti i naplatiti račun

– ispratiti goste

– pospremiti radni prostor

Posluživanje kvalitetnih i vrhunskih vina

– nabrojiti elemente vinske karte

– preporučiti temperature na kojima se rashlađuju vina za posluživanje

– izabrati čaše za pojedina vina

– prezentacija i otvaranje butelje pred gostom

– točenje vina

– prezentirati frapiranje vina

– prezentirati šambriranje vina

– prezentirati dekantiranje vina

Ispitanik mora u zadanom roku izraditi uradak/radnu probu.

Ispitna komisija može i samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.

Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.

Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranog ocjenjivačkog lista.

Svaki član, neovisno o ostalim članovima ispitne komisije, ispunjava svoju listu i ocjenjuje radnje obavljene tijekom izrade praktične zadaće.

Ocjenjivačka lista

 

Radnje obavljene u okviru praktične zadaće

Mogući broj bodova

Ostvareni broj bodova

1.

Pripremni radovi

0 – 10

 

2.

Poznavanje tehnike posluživanja jela

0 – 10

 

3.

Poznavanje tehnike posluživanja pića

0 – 10

 

4.

Spretnost u rukovanju priborom

0 – 10

 

5.

Pravilan tijek posluživanja

0 – 10

 

6.

Komunikacija s gostima

0 – 10

 

7.

Spretnost pri podizanju upotrebljenoga inventara

0 – 10

 

8.

Ispraćaj gostiju

0 – 10

 

9.

Završni radovi

0 – 10

 

10.

Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene i higijene na radnome mjestu

0 – 10

 
 

UKUPNO BODOVA

100

 

IX.

Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju pečenjar.

Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:

■ Rad na siguran način – zaštita na radu

– Zakon o zaštiti na radu – poznavanje i primjena

– izvore opasnosti i mjere zaštite pri radu

– osobna zaštitna sredstva i primjena istih

– zaštitu od požara

– zaštitu od električnoga udara

– poznavanje mikroklimatskih uvjeta

– pružanje prve pomoći

– zaštitu okoliša.

■ Ugostiteljsko posluživanje

– ugostiteljsko posluživanje – stručno i teorijsko znanje o praktičnoj izvedbi

– poznavanje propisa iz područja obrtništva

– tehnologiju zanimanja

– provođenje mjera osobne higijene i higijene radnog prostora, zaštitu na radu

– poznavanje inventara, aparata i uređaja, njihove primjene i održavanja.

Sadržaji

Očekivani rezultati (znanja i umijeća)

Zaštita na radu i sprječavanje nesreće na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije

– primijeniti propise zaštite na radu vezane uz zanimanje »poslužitelj jela i pića«

– definirati tipične situacije koje dovode do nesreća, kao i ponašanja koja ih uzrokuju

– definirati opasnosti pri rukovanju električnim aparatima, plinom, rukovanjem otrovima, zapaljivim materijalom

– objasniti primjenu odgovarajućih sredstva za dezinfekciju

Provođenje mjera osobne i higijene u radnom pogonu

– objasniti značenje higijene pri radu

– opisati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni

– nabrojati zakonom propisanu radnu odjeću

– opisati način održavanja osobne radne higijene

Primjena propisa u obrtništvu u skladu sa zanimanjem poslužitelj jela i pića

– navesti propise u obrtništvu koji propisuju obveze u zanimanju poslužitelj jela i pića

– sažeti propise koji se odnose na ugostiteljsku struku

Upoznavanje radnog prostora, strojeva i uređaja, aparata i pribora za rad i primjena istih u tehnološkom procesu, kao i njihova održavanja

– objasniti pravilnu uporabu strojeva, aparata uređaja

– razlikovati posuđe za posluživanje

– objasniti strukturu radnog prostora

– objasniti pravilno održavanje strojeva, aparata i uređaja

Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu (točionice pića i blagovaonice)

– planirati nabavu robe, pića i namirnice te potrošni materijal potrebit za rad (točionice pića i blagovaonice)

– sastaviti normative, recepture, kalkulacije

Upoznati sredstva ponude jela i pića

– definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti podjelu ponude jela i pića te vinske karte

Priprema i prigotovljavanje jednostavnih mješavina i toplih napitaka uz pravilno korištenje mjernih jedinica u recepturi i normativima

– primijeniti pravilno korištenje receptura i normativa u izračunavanju kalkulacija

– razlikovati sve vrste mjernih jedinica u sastavu struke, kao i njihovo preračunavanje

– objasniti pravilnu upotrebu pića i namirnice te

– opisati njihovu mogućnost korištenja

Priprema sastavljanja jelovnika za razne prigode i načine u serviranju jela i pića

– primijeniti pravilno i stručno sastavljanje jelovnika, postupajući po pravilima struke

– opisati serviranje jela i pića prema standardima struke

– definirati ponudu pića uz određena jela i slastice

X.

Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 20. Poslužitelj jela i pića.

XI.

Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje poslužitelj jela i pića stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 311-01/10-01/28 Urbroj: 516-12-02/1-12-8 Zagreb, 27. veljače 2012.

Ministar Gordan Maras, v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_34_831.html

Copyright © Ante Borić