Baza je ažurirana 14.05.2024. 

zaključno sa NN 55/24

Objavljeno u NN 34/12 od 21.03.2012.:

 

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM ISPITA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA ZANIMANJE PEČENJAR

I.

Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća potrebita znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.

II.

Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:

– gospodarstvo,

– pravni propisi.

III.

Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:

1. Vođenje poslovanja

Organizacija poslovanja

od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo)

Poslovni plan kao poduzetničko oruđe

sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije

Komuniciranje s djelatnicima i strankama

značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja

Metode rukovođenja

stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata

Uloga računala u poslovanju

osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta

2. Osnove marketinga

Značenje prodaje

novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije

Tržište

tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta)

Troškovi i kalkulacije

vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja

3. Financijsko-ekonomsko područje

Porezi

porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo

Carine

pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor

Vođenje poslovnih knjiga

Platni promet

načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja

IV.

Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:

Ustrojstvo državne vlasti

državna uprava, lokalna samouprava i uprava

Gospodarsko pravo

ugovori i zastupanje

Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta

pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta

Organiziranost obrta

komorski sustav

Zakon o radu

osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom, i mirovinskom osiguranju

Zapošljavanje

poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije

Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost

fizičke i pravne osobe

Trgovačka društva

(trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala

stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak)

Nasljedno pravo

nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio

Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo

uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava

Zaštita na radu

zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita

Zaštita okoliša

etika i pravo okoliša

pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj

suvremene tehnologije zaštite okoliša

V.

Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.

VI.

Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje pečenjar:

a) teorijskih i praktičnih znanja za obavljanje posla

b) poznavanja propisa u obrtništvu i živežnih namirnica u skladu sa zanimanjem

c) provođenja mjera osobne higijene i u radnom pogonu

d) poznavanja obrtničkog pogona, strojeva, uređaja, aparata i inventara, te primjena i održavanje istih u tehnološkom procesu

e) poštivanje načela i mjera zaštite od nesreće, kao i zaštite na radu u svrhu izbjegavanja štetnosti za zdravlje

f) znanja o načinu zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari

g) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP) te

h) nužnih temeljnih i socijalnim kompetencijama:

– sposobnosti komunikacije i rada u timu;

–sposobnosti samostalnog analitičkog i povezanog razmišljanja;

– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i

– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.

VII.

Posebni dio ispita sastoji se od:

– praktičnog i

– stručno-teorijskog dijela

VIII.

Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.

Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:

■ pripremanje različitih vrsta mesa i mesnih proizvoda za roštilj i ražanj te kuhanje

■ (odabir rezanje i slaganje, odabir začina)

■ pečenje mesa i mesnih proizvoda

■ pečenje raznih proizvoda od tijesta (palačinke i sl.)

■ posluživanje pripremljenih jela

■ odabir i posluživanje pića

Vrsta radne probe

Opis radne probe (uratka)

Pripremiti ražnjiće

Narezati, nabosti meso, začiniti i prigotoviti

Pripremiti pljeskavicu

Samljeti meso, začiniti, izraditi i oblikovati pljeskavicu, te prigotoviti i servirati

Pripremiti kobasice

Kuhati, prigotoviti na žaru

Pripremiti pile, patku

Očistiti perad, začiniti i nabosti na ražanj te prigotoviti i servirati

Pripremiti odojak, janjetinu, carsko meso

Očistiti, začiniti, premazati masnoćom i nabosti na ražanj te prigotoviti (sjeći u obroke) i servirati

Pripremiti povrće, voće

Povrće ili voće očistiti te ih kuhati ili peći

Ispitanik mora u zadanome roku izraditi uradak/radnu probu.

Ispitna komisija može samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.

Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.

Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranoga ocjenjivačkog lista.

Ocjenjivačka lista

Radnje obavljene u okviru praktične zadaće

Broj bodova

Ostvareni broj bodova

Radnje obavljene u okviru uratka/radne probe

0 – 10

 

Razumijevanje naloga i uputa

0 – 10

 

Poznavanje postupka pripreme jela – uratka

0 – 10

 

Spretnost u rukovanju priborom, strojevima i uređajima

0 – 10

 

Ispitivanje težine, količine i kvalitete robe

0 – 10

 

Estetski izgled ukrašenog jela

0 – 10

 

Kvaliteta izrade

0 – 10

 

Postupci kontrole

0 – 10

 

Radna norma

0 – 10

 

Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene i higijene na radnome mjestu

0 – 10

 

UKUPNO BODOVA

100

 

IX.

Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju pečenjar.

Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:

■ zaštitu na radu

■ osobnu higijena i higijenu radnog prostora

■ propise u obrtništvu vezane uz tretiranje živežnih namirnica

■ organizaciju radnog prostora

■ uređaje, strojeve, pribor za rad

■ administrativne i organizacijske poslove

■ skladištenje i kontrolu sirovina

■ sredstva ponude jela i pića

■ pripremanje i prigotovljavanje klaoničkog mesa i jestivih životinjskih iznutrica

■ pripremanje i prigotovljavanje toplih i hladnih slastica

Sadržaji

Očekivani rezultati (znanja i umijeća)

Zaštita na radu i sprječavanje nesreća na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije

– imenovati propise zaštite na radu vezane za zanimanje

– opisati tipične situacije koje dovode do nesreća kao i ponašanja koja ih uzrokuju

– opisati opasnosti pri rukovanju el. strujom, plinom, rukovanje otrovima, zapaljivim materijalom

– prezentirati način upotrebe odgovarajućih sredstva za dezinfekciju i suzbijanje štetočina u skladu s propisima

– opisati način uklanjanja otpadaka.

Provođenje mjera osobne higijene i higijene u radnom pogonu

– objasniti značenje higijene pri radu

– opisati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni.

– nabrojati radnu odjeću koja se koristi u ugostiteljstvu.

– navesti propise o higijeni

Primjena propisa u obrtništvu i živežnim namirnicama u skladu sa zanimanjem

– nabrojati zakonsku akte koji propisuju način postupanja sa živežnim namirnicama

– navesti najbitnije odrednice koji vrijede za živežne namirnice

– navesti propise koji se odnose na obrtničku struku

Organizacija radnog prostora

– opisati tijek proizvodnje

– objasniti važnost organizacije radnog mjesta

– objasniti strukturu radnog prostora

Uređaji, strojevi, aparati, pribor za rad

– opisati način rada postrojenja, strojeva i aparata

– opisati način korištenja strojeva u skladu s uputstvom za korištenje i propisima o sigurnosti

– komentirati način održavanja postrojenja, strojeva i aparata u skladu s propisima o sigurnosti rada

– nabrojati kuhinjsko posuđe, pribor (alat) za pripremu hrane i posluživanje

Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu – kuhinji

– opisati način nabave robe i izdavanja živežnih namirnica.

– prezentirati uskladištavanje živežnih namirnica u rashladnim uređajima

– komentirati način gospodarskog iskorištavanja kuhinjskih sirovina i materijala

Skladištenje i kontrola sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda

– planirati organizaciju skladišta i načina preuzimanja robe

– ilustrirati način ispitivanje težine i količine robe

– objasniti pravilan način hlađenja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda

Poznavanje sredstava ponude jela i pića

– definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti podjelu sredstava ponude jela, vinske karte i karte s pićima

Priprema i prigotovljavanje jednostavnih jela i napitaka s obzirom na osnove učenja o ishrani

– opisati način pripreme povrća, salata, krumpira, kukuruza, kestenja.

– prezentirati način čišćenja, ljuštenja, usitnjavanja i oblikovanja.

– navesti vrste mesa i opisati mogućnost korištenja mesa

– prezentirati način pripreme pića i napitaka

Priprema i prigotovljavanje klaoničkog mesa i jestivih životinjskih iznutrica

– izložiti način skladištenja klaoničkog mesa

– ilustrirati način pripreme klaoničkog mesa, osobito način tučenja i rezanja

– opisati nabadanje (špikanja) i salamurenje (par).

– prezentirati način pripreme pojedinih dijelova mesa za pečenje na roštilju, ražnju ili tavi

– opisati način prigotavljanja pojedinih dijelova mesa za pečenje te kosane smjese

Pripremanje i prigotovljavanje toplih i hladnih slastica

– objasniti način pripreme jela od svježeg sira, jogurta i vrhnja

– opisati način pripreme smjese za palačinke i njihovog pečenja

– ilustrirati postupak izrade i prerade dizanog i lisnatog tijesta

X.

Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 18. Pečenjar.

XI.

Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pečenjar stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 311-01/10-01/28

Urbroj: 516-12-02/1-12-6

Zagreb, 27. veljače 2012.

Ministar Gordan Maras, v. r.

 

Copyright © Ante Borić