MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi
I.
Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća potrebita znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.
II.
Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:
– gospodarstvo,
– pravni propisi.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
1. Vođenje poslovanja
Organizacija poslovanja |
od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo) |
Poslovni plan kao poduzetničko oruđe |
sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije |
Komuniciranje s djelatnicima i strankama |
značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja |
Metode rukovođenja |
stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata |
Uloga računala u poslovanju |
osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta |
2. Osnove marketinga
Značenje prodaje |
novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije |
Tržište |
tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta) |
Troškovi i kalkulacije |
vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja |
3. Financijsko-ekonomsko područje
Porezi |
porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo |
Carine |
pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor |
Vođenje poslovnih knjiga Platni promet |
načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja |
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Ustrojstvo državne vlasti |
državna uprava, lokalna samouprava i uprava |
Gospodarsko pravo |
ugovori i zastupanje |
Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta |
pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta |
Organiziranost obrta |
komorski sustav |
Zakon o radu |
osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom, i mirovinskom osiguranju |
Zapošljavanje |
poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije |
Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost |
fizičke i pravne osobe |
Trgovačka društva |
(trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak) |
Nasljedno pravo |
nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio |
Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo |
uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava |
Zaštita na radu |
zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita |
Zaštita okoliša |
etika i pravo okoliša pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj suvremene tehnologije zaštite okoliša |
V.
Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.
VI.
Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje pečenjar:
a) teorijskih i praktičnih znanja za obavljanje posla
b) poznavanja propisa u obrtništvu i živežnih namirnica u skladu sa zanimanjem
c) provođenja mjera osobne higijene i u radnom pogonu
d) poznavanja obrtničkog pogona, strojeva, uređaja, aparata i inventara, te primjena i održavanje istih u tehnološkom procesu
e) poštivanje načela i mjera zaštite od nesreće, kao i zaštite na radu u svrhu izbjegavanja štetnosti za zdravlje
f) znanja o načinu zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari
g) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP) te
h) nužnih temeljnih i socijalnim kompetencijama:
– sposobnosti komunikacije i rada u timu;
–sposobnosti samostalnog analitičkog i povezanog razmišljanja;
– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i
– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.
VII.
Posebni dio ispita sastoji se od:
– praktičnog i
– stručno-teorijskog dijela
VIII.
Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.
Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:
■ pripremanje različitih vrsta mesa i mesnih proizvoda za roštilj i ražanj te kuhanje
■ (odabir rezanje i slaganje, odabir začina)
■ pečenje mesa i mesnih proizvoda
■ pečenje raznih proizvoda od tijesta (palačinke i sl.)
■ posluživanje pripremljenih jela
■ odabir i posluživanje pića
Vrsta radne probe |
Opis radne probe (uratka) |
Pripremiti ražnjiće |
Narezati, nabosti meso, začiniti i prigotoviti |
Pripremiti pljeskavicu |
Samljeti meso, začiniti, izraditi i oblikovati pljeskavicu, te prigotoviti i servirati |
Pripremiti kobasice |
Kuhati, prigotoviti na žaru |
Pripremiti pile, patku |
Očistiti perad, začiniti i nabosti na ražanj te prigotoviti i servirati |
Pripremiti odojak, janjetinu, carsko meso |
Očistiti, začiniti, premazati masnoćom i nabosti na ražanj te prigotoviti (sjeći u obroke) i servirati |
Pripremiti povrće, voće |
Povrće ili voće očistiti te ih kuhati ili peći |
Ispitanik mora u zadanome roku izraditi uradak/radnu probu.
Ispitna komisija može samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.
Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.
Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranoga ocjenjivačkog lista.
Ocjenjivačka lista
Radnje obavljene u okviru praktične zadaće |
Broj bodova |
Ostvareni broj bodova |
Radnje obavljene u okviru uratka/radne probe |
0 – 10 |
|
Razumijevanje naloga i uputa |
0 – 10 |
|
Poznavanje postupka pripreme jela – uratka |
0 – 10 |
|
Spretnost u rukovanju priborom, strojevima i uređajima |
0 – 10 |
|
Ispitivanje težine, količine i kvalitete robe |
0 – 10 |
|
Estetski izgled ukrašenog jela |
0 – 10 |
|
Kvaliteta izrade |
0 – 10 |
|
Postupci kontrole |
0 – 10 |
|
Radna norma |
0 – 10 |
|
Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene i higijene na radnome mjestu |
0 – 10 |
|
UKUPNO BODOVA |
100 |
IX.
Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju pečenjar.
Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:
■ zaštitu na radu
■ osobnu higijena i higijenu radnog prostora
■ propise u obrtništvu vezane uz tretiranje živežnih namirnica
■ organizaciju radnog prostora
■ uređaje, strojeve, pribor za rad
■ administrativne i organizacijske poslove
■ skladištenje i kontrolu sirovina
■ sredstva ponude jela i pića
■ pripremanje i prigotovljavanje klaoničkog mesa i jestivih životinjskih iznutrica
■ pripremanje i prigotovljavanje toplih i hladnih slastica
Sadržaji |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Zaštita na radu i sprječavanje nesreća na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije |
– imenovati propise zaštite na radu vezane za zanimanje – opisati tipične situacije koje dovode do nesreća kao i ponašanja koja ih uzrokuju – opisati opasnosti pri rukovanju el. strujom, plinom, rukovanje otrovima, zapaljivim materijalom – prezentirati način upotrebe odgovarajućih sredstva za dezinfekciju i suzbijanje štetočina u skladu s propisima – opisati način uklanjanja otpadaka. |
Provođenje mjera osobne higijene i higijene u radnom pogonu |
– objasniti značenje higijene pri radu – opisati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni. – nabrojati radnu odjeću koja se koristi u ugostiteljstvu. – navesti propise o higijeni |
Primjena propisa u obrtništvu i živežnim namirnicama u skladu sa zanimanjem |
– nabrojati zakonsku akte koji propisuju način postupanja sa živežnim namirnicama – navesti najbitnije odrednice koji vrijede za živežne namirnice – navesti propise koji se odnose na obrtničku struku |
Organizacija radnog prostora |
– opisati tijek proizvodnje – objasniti važnost organizacije radnog mjesta – objasniti strukturu radnog prostora |
Uređaji, strojevi, aparati, pribor za rad |
– opisati način rada postrojenja, strojeva i aparata – opisati način korištenja strojeva u skladu s uputstvom za korištenje i propisima o sigurnosti – komentirati način održavanja postrojenja, strojeva i aparata u skladu s propisima o sigurnosti rada – nabrojati kuhinjsko posuđe, pribor (alat) za pripremu hrane i posluživanje |
Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu – kuhinji |
– opisati način nabave robe i izdavanja živežnih namirnica. – prezentirati uskladištavanje živežnih namirnica u rashladnim uređajima – komentirati način gospodarskog iskorištavanja kuhinjskih sirovina i materijala |
Skladištenje i kontrola sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda |
– planirati organizaciju skladišta i načina preuzimanja robe – ilustrirati način ispitivanje težine i količine robe – objasniti pravilan način hlađenja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda |
Poznavanje sredstava ponude jela i pića |
– definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti podjelu sredstava ponude jela, vinske karte i karte s pićima |
Priprema i prigotovljavanje jednostavnih jela i napitaka s obzirom na osnove učenja o ishrani |
– opisati način pripreme povrća, salata, krumpira, kukuruza, kestenja. – prezentirati način čišćenja, ljuštenja, usitnjavanja i oblikovanja. – navesti vrste mesa i opisati mogućnost korištenja mesa – prezentirati način pripreme pića i napitaka |
Priprema i prigotovljavanje klaoničkog mesa i jestivih životinjskih iznutrica |
– izložiti način skladištenja klaoničkog mesa – ilustrirati način pripreme klaoničkog mesa, osobito način tučenja i rezanja – opisati nabadanje (špikanja) i salamurenje (par). – prezentirati način pripreme pojedinih dijelova mesa za pečenje na roštilju, ražnju ili tavi – opisati način prigotavljanja pojedinih dijelova mesa za pečenje te kosane smjese |
Pripremanje i prigotovljavanje toplih i hladnih slastica |
– objasniti način pripreme jela od svježeg sira, jogurta i vrhnja – opisati način pripreme smjese za palačinke i njihovog pečenja – ilustrirati postupak izrade i prerade dizanog i lisnatog tijesta |
X.
Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 18. Pečenjar.
XI.
Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pečenjar stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 311-01/10-01/28
Urbroj: 516-12-02/1-12-6
Zagreb, 27. veljače 2012.
Ministar Gordan Maras, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_34_833.html