MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi
I.
Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.
II.
Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:
– gospodarstvo,
– pravni propisi.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
1. Vođenje poslovanja
Organizacija poslovanja |
od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo) |
Poslovni plan kao poduzetničko oruđe |
sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije |
Komuniciranje s djelatnicima i strankama |
značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja |
Metode rukovođenja |
stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata |
Uloga računala u poslovanju |
osnovna znanja informatike, funkcije računala u poslovanju obrta |
2. Osnove marketinga
Značenje prodaje |
novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije |
Tržište |
tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta |
Troškovi i kalkulacije |
vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja |
3. Financijsko-ekonomsko područje
Porezi |
porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo |
Carine |
pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor |
Vođenje poslovnih knjiga Platni promet |
načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja |
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Ustrojstvo državne vlasti |
državna uprava, lokalna samouprava i uprava |
Gospodarsko pravo |
ugovori i zastupanje |
Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta |
pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta |
Organiziranost obrta |
komorski sustav |
Zakon o radu |
osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju |
Zapošljavanje |
poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije |
Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost |
fizičke i pravne osobe |
Trgovačka društva |
trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak |
Nasljedno pravo |
nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio |
Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo |
važnost zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava |
Zaštita na radu |
zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita |
Zaštita okoliša |
etika i pravo okoliša pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj suvremene tehnologije zaštite okoliša |
V.
Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.
VI.
Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje cvjećar aranžer:
a) teorijskih i praktičnih znanja potrebnih za obavljanje posla
b) poznavanja osnove cvjećarske proizvodnje
– uzgojnih mjera i zahvata u cvjećarstvu
– prostora za uzgoj cvijeća
– vrsta jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, trajnica, geofita, sobnog bilja i sukulenata, te njihovih osnovnih uvjeta uzgoja, njege i upotrebe
– posjedovanja znanja i vještina njege sobnog bilja (presadnja)
c) znanja i vještina prijeko potrebnih za izradu aranžmana
– poznavanja osnovnih elemenata oblikovanja aranžmana
– poznavanja osnovnih pravila slaganja cvjetnog materijala u aranžman
– poznavanja tehnike pripreme cvijeća za buket
– poznavanja tehnike slaganja cvijeća u buket
– poznavanja alata, pribora i tehničkih pomagala pri aranžiranju
– poznavanja sredstava za pakiranje, zamatanje buketa, poklona, aranžmana
– znanja o nabavi cvijeća, zelenila
– znanja o pripremi cvijeća za aranžiranje, uvjetima njege i održavanja rezanog cvijeća, aranžmanima
– poznavanja tehnika sušenja i bojenja cvijeća
– poznavanja osnovnih skupina suhog cvijeća
– čuvanja i održavanja suhog cvijeća i aranžmana
– posjedovanja osnovnih vještina pri aranžiranju (brzina, spretnost, kreativnost, preciznost u radu)
d) temeljnih i socijalnih kompetencija:
– sposobnosti sudjelovanja u jednostavnoj usmenoj komunikaciji
VII.
Posebni dio ispita sastoji se od:
– praktičnog i
– stručno-teorijskog dijela
VIII.
Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.
Praktični dio ispita obuhvaća sljedeća područja:
■ cvjećarstvo – uzgoj i njegu sobnog bilja – lončanica (presadnja)
■ aranžiranje:
– izvedbu cvjetnog aranžmana ili vijenca za razne prigode
– izvedbu buketa za razne prigode
– aranžiranje poklona za razne prigode
Praktični dio ispita se izvodi u obliku uratka/ radne probe.
Uradak/radna proba, je praktični dio zadatka koji ima cilj provjeru znanja i vještina iz područja koja pripada tehnologiji zanimanja.
Vrsta uratka/radne probe |
Opis uratka/ radne probe |
Uzgoj sobnog bilja (lončanica) |
Napraviti pripremu za presadnju biljke i objasniti postupak presadnje. Imenovati vrstu biljke za presadnju. Pravilno odabrati supstrat i posudu za presadnju biljke. Izvesti presadnju biljke. Navesti uvjete uzgoja i njege koju biljka zahtjeva. |
Izvedba aranžmana Izvedba vijenca |
Opisati za koju prigodu se izvodi aranžman. Nabrojiti vrste cvijeća, zelenila, dekorativnog materijala koji će se upotrijebiti za izvedbu aranžmana. Nabrojiti tehnička pomagala kojim će se koristiti pri izvedbi aranžmana. Opisati način izvedbe aranžmana. pripremiti cvijeće i zelenilo za izvedbu aranžmana. Pri izvedbi aranžmana pravilno upotrijebiti elemente oblikovanja. Izraditi aranžman. Opisati prigodu za koju se izvodi vijenac i kojem tipu planirani vijenac pripada. Opisati tehniku izrade vijenca. Nabrojati vrstu zelenila koja se koristi za izradu vijenca, vrstu ukrasa na vijencu i tehnička pomagala. Izraditi vijenac. |
Izvedba buketa |
Opisati prigodu za koju se izvodi buket. Nabrojati vrste cvijeća i dekorativnog materijala koji će se koristiti za izvedbu. Opisati način izvedbe buketa. Koristiti se pravilnom tehnikom pripreme i slaganja cvijeća u buket. Izraditi buket. |
Aranžiranje poklona |
Opisati prigodu za koju će se aranžirati poklon. Nabrojati izbor dekorativnog materijala, izbor i vrste cvijeća ako će se koristiti za aranžiranje poklona, izbor sredstva za pakiranje-zamatanje poklona. Aranžirati poklon. |
Ispitanik mora u zadanom roku izraditi uradak/radnu probu.
Ispitna komisija može i samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.
Pri izradi uratka/radne probe zadaće ispitanik se mora pridržavati uvjeta koje mu odredi ispitna komisija, te se pridržavati mjera zaštite na radu (korištenje radnih rukavica).
Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade uratka/radne probe, a pomoću standardiziranog ocjenjivačkog lista.
Svaki član, neovisno o ostalim članovima ispitne komisije, ispunjava svoju listu i ocjenjuje radnje obavljene tijekom izrade uratka/radne probe.
Ocjenjivačka lista
Broj |
Radnje obavljene u okviru praktične zadaće |
Mogući broj bodova |
Ostvareni broj bodova |
1. |
UZGOJ SOBNOGA BILJA |
0-25 |
|
Priprema biljke za presađivanje |
0-5 |
||
Presađivanje biljke |
0-5 |
||
Njega i uzgoj biljke |
0-10 |
||
Ukupno dojam izvedbe |
0-5 |
||
UKUPNO: |
|||
2. |
IZVEDBA ARANŽMANA/ VIJENCA |
0-25 |
|
Odabir cvijeća, zelenila, dekorativnog materijala |
0-5 |
||
Upotreba osnovnih elemenata oblikovanja (boja) |
0-5 |
||
Brzina – spretnost |
0-5 |
||
Ukupan dojam izvedenog |
0-10 |
||
UKUPNO: |
|||
3. |
IZVEDBA BUKETA |
0-25 |
|
Odabir cvijeća, zelenila, dekorativnog materijala |
0-5 |
||
Primjena tehnike pripreme cvijeća i slaganja u buket |
0-5 |
||
Brzina – spretnost |
0-5 |
||
Ukupni dojam izvedbe |
0-10 |
||
UKUPNO: |
|||
4. |
ARANŽIRANJE POKLONA |
0-25 |
|
Odabir dekorativnog materijala za aranžiranje, sredstva za zamatanje |
0-10 |
||
Brzina – spretnost |
0-5 |
||
Ukupni dojam izvedbe |
0-10 |
||
UKUPNO: |
|||
SVEUKUPNO BODOVA: |
100 |
IX.
Stručno – teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja u okviru tehnologije zanimanja (cvjećarstvo, aranžiranje cvijeća) koje je potrebito za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju.
Stručno – teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:
■ zaštitu pri radu
■ cvjećarstvo
– karakteristike cvjećarske proizvodnje u svijetu i kod nas
– proizvodne prostore u cvjećarstvu
– uzgojne mjere u cvjećarstvu
– uzgojne zahvate u cvjećarstvu
– razmnožavanje cvijeća
– razmnožavanje cvijeća
– jednogodišnje cvijeće
– dvogodišnje cvijeće
– trajnice
– lukovičasto i gomoljasto cvijeće – geofiti
– uređenje interijera
– sukulente
■ aranžiranje
– stilove aranžiranja
– osnovne oblike aranžmana
– oblikovanje cvjetnih aranžmana
– posude za aranžiranje
– pribor i tehnička pomagala pri aranžiranju cvijeća
– sredstva za pakiranje
– pripremu cvijeća za aranžiranje
– izradbu osnovnog aranžmana
– izvedbu stolnog aranžmana
– izvedbu buketa
– izvedbu vijenca
– sušenje i prepariranje cvijeća i trava.
Zaštita na radu
Sadržaj |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Zakon o zaštiti na radu |
Navesti najvažnije odredbe Zakona o zaštiti na radu. |
Osnovni izvori opasnosti i mjere zaštite pri radu |
Navesti glavne izvore opasnosti na radnome mjestu i opisati načine zaštite od tih opasnosti. |
Osobna zaštitna sredstva |
Objasniti nužnost korištenja zaštitne odjeće, obuće i drugih zaštitnih sredstava te opisati način postupanja prilikom nesreće na radu, kao i pružanja prve pomoći. |
Požar i zaštita od požara |
Navesti glavne uzroke požara i pravilan način gašenja pojedinih požara. |
Cvjećarstvo
Sadržaj |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Karakteristike cvjećarske proizvodnje |
Definirati pojam cvjećarstvo. Navesti glavne razlike između amaterskog i komercijalnog cvjećarstva. Opisati svrhu uzgoja cvijeća. Objasniti što je komercijalna vrijednost biljke i što ju povećava. Opisati razvoj proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj. |
Proizvodni prostori u cvjećarstvu |
Opisati glavne karakteristike uzgoja cvijeća u zaštićenom prostoru. Nabrojati zaštićene prostore za uzgoj cvijeća i opisati njihovu ulogu: – staklenici – plastenici – klijališta – tuneli Nabrojati glavne uređaje u staklenicima i opisati njihovu funkciju: – uređaji za zagrijavanje – uređaji za provjetravanje – uređaji za navodnjavanje – uređaji za zasjenjivanje – uređaji za dopunsko osvjetljavanje – uređaji za dodavanje CO2 |
Uzgojne mjere u cvjećarstvu |
Nabrojati uzgojne mjere u cvjećarstvu i opisati njihovu funkciju – navodnjavanje – prihranjivanje – zasjenjivanje |
Uzgojni zahvati u cvjećarstvu |
Objasniti važnosti uzgojnih zahvata u cvjećarstvu. Razlučiti zahvate: – pinciranje – pikiranje – dekaptacija – senkovanje. |
Razmnožavanje cvijeća |
Objasniti važnost razmnožavanja cvijeća. Razlučiti pojmove: – generativno razmnožavanje – vegetativno razmnožavanje – mikrorazmnožavanje Opisati način razmnožavanja biljaka metodom: – dijeljenja – margotiranja – razmnožavanje vriježama – cijepljenja |
Jednogodišnje i dvogodišnje cvijeće |
Definirati pojmove: – jednogodišnje cvijeće – dvogodišnje cvijeće. Opisati način njege i uzgoja jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća. Nabrojati vrste jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća. Navesti primjer primjene jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća. Nabrojati vrste jednogodišnjeg cvijeća pogodnih za uređenje balkona i terasa. |
Trajnice |
Nabrojati osnovne karakteristike trajnica, uzgoj i njega trajnica. Primjena trajnica. Vrste trajnica. |
Lukovičasto i gomoljasto cvijeće – geofita |
Opisati razliku između lukovičastog i gomoljastog bilja. Navesti primjere upotrebe lukovičastog i gomoljastog bilja. Nabrojiti vrste geofita koji se koriste za rez – aranžiranje, a koji za uređenje cvjetnih gredica. |
Sobno bilje (lončanice) |
Nabrojati osnovne kriterije prilikom uređenja interijera sobnim biljkama. Objasniti važnost i ulogu izbora tegle za uzgoj sobne biljke. Nabrojati mjere njege u uzgoju sobnog bilja i vrste sobnog bilja za: – svijetle položaje – tamne (sjenovite) položaje. Opisati postupak presadnje lončanica. |
Sukulente |
Nabrojati osnovne karakteristike sukulenata. Opisati uvjete uzgoja sukulenata i navesti mjere njege. Navesti osnovne značajke porodice CRASSULACEAE i CACTACEAE i njihove vrste koje se najčešće nalaze u prodaji. |
Aranžiranje
Sadržaj |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Stilovi aranžiranja |
Nabrojati stilove aranžiranja i opisati njihove karakteristike Nabrojati stilove aranžiranja u Hrvatskoj. |
Osnovni oblici i elementi oblikovanja aranžmana |
Nabrojati i opisati osnovne oblike aranžmana: – trokutasti oblik – okrugli oblik – linearni oblik. Nabrojati osnovne elemente oblikovanja: – linija – forma – tekstura – boja. Objasniti ulogu i važnost oblika cvijeta i teksture biljke u aranžiranju. Objasniti važnost i utjecaj boje u aranžiranju. Definirati pojmove: – harmonija boja – komplementarne boje (navesti primjer). Nabrojati osnovne karakteristike tamnih i svijetlih boja. |
Posude za aranžiranje |
Nabrojati zahtjeve kojima treba udovoljiti posuda za aranžiranje. Opisati način pravilnog odabira posude za aranžiranje cvijeća. Navesti vrste posuda i objasniti način njihove upotrebe: – keramičke – staklene – metalne – posude od prirodnog materijala. |
Pribor i tehnička pomagala za aranžiranje cvijeća |
Nabrojati osnovna tehnička pomagala i objasniti njihovu upotrebu u aranžiranju: – spužva za aranžiranje – jež (kenzam) – žičana mreža – staklene kuglice, epruvete – plastični držači. Nabrojiti alat potreban za izvršavanje poslova u ovom zanimanju i objasniti njihovu upotrebu: – cjepljarski nož – vrtlarske škare – škare za papir – škare za vrpce – čekić – kliješta za rezanje žice – pištolj sa silikonskim ljepilom za vruće i hladno lijepljenje – držači za svijeće. |
Sredstva za pakiranje |
Navesti osnovne vrste sredstava za pakiranje i zamatanje (buketa, lončanica, poklona): – papir – folija – tkanina. |
Nabava i priprema cvijeća za aranžiranje |
Navesti moguća mjesta nabave cvijeća, zelenila, lončanica. Nabrojati osnovne postupke njege i čuvanja rezanog cvijeća u cvjećarnici (prodajnom prostoru) Navesti pravila slaganja cvijeća u vaze. Objasniti ulogu užicavanja i podupiranja cvijeća i kosog reza na cvjetnoj stapki. |
Izvedba osnovnog aranžmana Izvedba vijenca |
Odrediti izbor i način slaganja cvjetnog materijala u aranžman. Nabrojati osnovna pravila slaganja. Vladati pojmovima: – dominantni – sekundarni – popunjavajući – linijski materijal Opisati način pravilne pripreme i upotrebe dekorativnih dodataka u aranžmanu (svijeća, razni plodovi, ukrasne vrpce). Navesti osnovna obilježja vijenca. Nabrojati tipove vijenca. Opisati tehnike izrade vijenca. Navesti vrste zelenila koji se koriste prilikom izrade vijenca i nabrojati vrste ukrasa. |
Izvedba buketa |
Opisati tehnike pripreme cvijeća za buket Razlikovati formalni od dekorativnog buketa i znati ih izvesti. |
Sušenje i prepariranje cvijeća i trava |
Navesti glavne karakteristike suhog cvijeća. Nabrojati i opisati tehnike sušenja cvijeća: – prepariranje silikatnom želatinom – prepariranje glicerinom – sušenje na zraku – sušenje u mikrovalnoj pećnici Navesti uvjete čuvanja i održavanja suhog cvijeća. Nabrojati vrste suhog cvijeća prve, druge i treće skupine. Opisati tehniku bojanja cvijeta i nabrojati sredstva za bojanje cvijeta. |
X.
Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 26. Cvjećar aranžer.
XI.
Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje Cvjećar aranžer stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 311-01/10-01/28
Urbroj: 516-12-02/1-12-5
Zagreb, 27. veljače 2012.
Ministar Gordan Maras, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_34_834.html