Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 34/12 od 21.03.2012.:

 

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM ISPITA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA ZANIMANJE CVJEĆAR ARANŽER

I.

Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela, koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.

II.

Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:

– gospodarstvo,

– pravni propisi.

III.

Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:

1. Vođenje poslovanja

Organizacija poslovanja

od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo)

Poslovni plan kao poduzetničko oruđe

sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije

Komuniciranje s djelatnicima i strankama

značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja

Metode rukovođenja

stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata

Uloga računala u poslovanju

osnovna znanja informatike, funkcije računala u poslovanju obrta

2. Osnove marketinga

Značenje prodaje

novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije

Tržište

tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta

Troškovi i kalkulacije

vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja

3. Financijsko-ekonomsko područje

Porezi

porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo

Carine

pojam carina, uvozne i izvozne carine, carinski postupak, carinski nadzor

Vođenje poslovnih knjiga

Platni promet

načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja

IV.

Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:

Ustrojstvo državne vlasti

državna uprava, lokalna samouprava i uprava

Gospodarsko pravo

ugovori i zastupanje

Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta

pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta

Organiziranost obrta

komorski sustav

Zakon o radu

osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju

Zapošljavanje

poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije

Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost

fizičke i pravne osobe

Trgovačka društva

trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala

stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak

Nasljedno pravo

nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio

Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo

važnost zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava

Zaštita na radu

zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita

Zaštita okoliša

etika i pravo okoliša

pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj

suvremene tehnologije zaštite okoliša

V.

Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.

VI.

Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje cvjećar aranžer:

a) teorijskih i praktičnih znanja potrebnih za obavljanje posla

b) poznavanja osnove cvjećarske proizvodnje

– uzgojnih mjera i zahvata u cvjećarstvu

– prostora za uzgoj cvijeća

– vrsta jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, trajnica, geofita, sobnog bilja i sukulenata, te njihovih osnovnih uvjeta uzgoja, njege i upotrebe

– posjedovanja znanja i vještina njege sobnog bilja (presadnja)

c) znanja i vještina prijeko potrebnih za izradu aranžmana

– poznavanja osnovnih elemenata oblikovanja aranžmana

– poznavanja osnovnih pravila slaganja cvjetnog materijala u aranžman

– poznavanja tehnike pripreme cvijeća za buket

– poznavanja tehnike slaganja cvijeća u buket

– poznavanja alata, pribora i tehničkih pomagala pri aranžiranju

– poznavanja sredstava za pakiranje, zamatanje buketa, poklona, aranžmana

– znanja o nabavi cvijeća, zelenila

– znanja o pripremi cvijeća za aranžiranje, uvjetima njege i održavanja rezanog cvijeća, aranžmanima

– poznavanja tehnika sušenja i bojenja cvijeća

– poznavanja osnovnih skupina suhog cvijeća

– čuvanja i održavanja suhog cvijeća i aranžmana

– posjedovanja osnovnih vještina pri aranžiranju (brzina, spretnost, kreativnost, preciznost u radu)

d) temeljnih i socijalnih kompetencija:

– sposobnosti sudjelovanja u jednostavnoj usmenoj komunikaciji

VII.

Posebni dio ispita sastoji se od:

– praktičnog i

– stručno-teorijskog dijela

VIII.

Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.

Praktični dio ispita obuhvaća sljedeća područja:

■ cvjećarstvo – uzgoj i njegu sobnog bilja – lončanica (presadnja)

■ aranžiranje:

– izvedbu cvjetnog aranžmana ili vijenca za razne prigode

– izvedbu buketa za razne prigode

– aranžiranje poklona za razne prigode

Praktični dio ispita se izvodi u obliku uratka/ radne probe.

Uradak/radna proba, je praktični dio zadatka koji ima cilj provjeru znanja i vještina iz područja koja pripada tehnologiji zanimanja.

Vrsta uratka/radne probe

Opis uratka/ radne probe

Uzgoj sobnog bilja (lončanica)

Napraviti pripremu za presadnju biljke i objasniti postupak presadnje.

Imenovati vrstu biljke za presadnju.

Pravilno odabrati supstrat i posudu za presadnju biljke.

Izvesti presadnju biljke.

Navesti uvjete uzgoja i njege koju biljka zahtjeva.

Izvedba aranžmana

Izvedba vijenca

Opisati za koju prigodu se izvodi aranžman.

Nabrojiti vrste cvijeća, zelenila, dekorativnog materijala koji će se upotrijebiti za izvedbu aranžmana.

Nabrojiti tehnička pomagala kojim će se koristiti pri izvedbi aranžmana.

Opisati način izvedbe aranžmana.

pripremiti cvijeće i zelenilo za izvedbu aranžmana.

Pri izvedbi aranžmana pravilno upotrijebiti elemente oblikovanja.

Izraditi aranžman.

Opisati prigodu za koju se izvodi vijenac i kojem tipu planirani vijenac pripada.

Opisati tehniku izrade vijenca.

Nabrojati vrstu zelenila koja se koristi za izradu vijenca, vrstu ukrasa na vijencu i tehnička pomagala.

Izraditi vijenac.

Izvedba buketa

Opisati prigodu za koju se izvodi buket.

Nabrojati vrste cvijeća i dekorativnog materijala koji će se koristiti za izvedbu.

Opisati način izvedbe buketa.

Koristiti se pravilnom tehnikom pripreme i slaganja cvijeća u buket.

Izraditi buket.

Aranžiranje poklona

Opisati prigodu za koju će se aranžirati poklon.

Nabrojati izbor dekorativnog materijala, izbor i vrste cvijeća ako će se koristiti za aranžiranje poklona, izbor sredstva za pakiranje-zamatanje poklona.

Aranžirati poklon.

Ispitanik mora u zadanom roku izraditi uradak/radnu probu.

Ispitna komisija može i samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.

Pri izradi uratka/radne probe zadaće ispitanik se mora pridržavati uvjeta koje mu odredi ispitna komisija, te se pridržavati mjera zaštite na radu (korištenje radnih rukavica).

Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade uratka/radne probe, a pomoću standardiziranog ocjenjivačkog lista.

Svaki član, neovisno o ostalim članovima ispitne komisije, ispunjava svoju listu i ocjenjuje radnje obavljene tijekom izrade uratka/radne probe.

Ocjenjivačka lista

Broj

Radnje obavljene u okviru

praktične zadaće

Mogući broj bodova

Ostvareni broj bodova

1.

UZGOJ SOBNOGA BILJA

0-25

 
 

Priprema biljke za presađivanje

0-5

 
 

Presađivanje biljke

0-5

 
 

Njega i uzgoj biljke

0-10

 
 

Ukupno dojam izvedbe

0-5

 
 

UKUPNO:

   

2.

IZVEDBA ARANŽMANA/ VIJENCA

0-25

 
 

Odabir cvijeća, zelenila, dekorativnog materijala

0-5

 
 

Upotreba osnovnih elemenata oblikovanja (boja)

0-5

 
 

Brzina – spretnost

0-5

 
 

Ukupan dojam izvedenog

0-10

 
 

UKUPNO:

   

3.

IZVEDBA BUKETA

0-25

 
 

Odabir cvijeća, zelenila, dekorativnog materijala

0-5

 
 

Primjena tehnike pripreme cvijeća i slaganja u buket

0-5

 
 

Brzina – spretnost

0-5

 
 

Ukupni dojam izvedbe

0-10

 
 

UKUPNO:

   

4.

ARANŽIRANJE POKLONA

0-25

 
 

Odabir dekorativnog materijala za aranžiranje, sredstva za zamatanje

0-10

 
 

Brzina – spretnost

0-5

 
 

Ukupni dojam izvedbe

0-10

 
 

UKUPNO:

   
 

SVEUKUPNO BODOVA:

100

 

IX.

Stručno – teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja u okviru tehnologije zanimanja (cvjećarstvo, aranžiranje cvijeća) koje je potrebito za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju.

Stručno – teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:

■ zaštitu pri radu

■ cvjećarstvo

– karakteristike cvjećarske proizvodnje u svijetu i kod nas

– proizvodne prostore u cvjećarstvu

– uzgojne mjere u cvjećarstvu

– uzgojne zahvate u cvjećarstvu

– razmnožavanje cvijeća

– razmnožavanje cvijeća

– jednogodišnje cvijeće

– dvogodišnje cvijeće

– trajnice

– lukovičasto i gomoljasto cvijeće – geofiti

– uređenje interijera

– sukulente

■ aranžiranje

– stilove aranžiranja

– osnovne oblike aranžmana

– oblikovanje cvjetnih aranžmana

– posude za aranžiranje

– pribor i tehnička pomagala pri aranžiranju cvijeća

– sredstva za pakiranje

– pripremu cvijeća za aranžiranje

– izradbu osnovnog aranžmana

– izvedbu stolnog aranžmana

– izvedbu buketa

– izvedbu vijenca

– sušenje i prepariranje cvijeća i trava.

Zaštita na radu

Sadržaj

Očekivani rezultati (znanja i umijeća)

Zakon o zaštiti na radu

Navesti najvažnije odredbe Zakona o zaštiti na radu.

Osnovni izvori opasnosti i mjere zaštite pri radu

Navesti glavne izvore opasnosti na radnome mjestu i opisati načine zaštite od tih opasnosti.

Osobna zaštitna sredstva

Objasniti nužnost korištenja zaštitne odjeće, obuće i drugih zaštitnih sredstava te opisati način postupanja prilikom nesreće na radu, kao i pružanja prve pomoći.

Požar i zaštita od požara

Navesti glavne uzroke požara i pravilan način gašenja pojedinih požara.

Cvjećarstvo

Sadržaj

Očekivani rezultati (znanja i umijeća)

Karakteristike cvjećarske proizvodnje

Definirati pojam cvjećarstvo.

Navesti glavne razlike između amaterskog i komercijalnog cvjećarstva.

Opisati svrhu uzgoja cvijeća.

Objasniti što je komercijalna vrijednost biljke i što ju povećava.

Opisati razvoj proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj.

Proizvodni prostori u cvjećarstvu

Opisati glavne karakteristike uzgoja cvijeća u zaštićenom prostoru.

Nabrojati zaštićene prostore za uzgoj cvijeća i opisati njihovu ulogu:

– staklenici

– plastenici

– klijališta

– tuneli

Nabrojati glavne uređaje u staklenicima i opisati njihovu funkciju:

– uređaji za zagrijavanje

– uređaji za provjetravanje

– uređaji za navodnjavanje

– uređaji za zasjenjivanje

– uređaji za dopunsko osvjetljavanje

– uređaji za dodavanje CO2

Uzgojne mjere u cvjećarstvu

Nabrojati uzgojne mjere u cvjećarstvu i opisati njihovu funkciju

– navodnjavanje

– prihranjivanje

– zasjenjivanje

Uzgojni zahvati u cvjećarstvu

Objasniti važnosti uzgojnih zahvata u cvjećarstvu.

Razlučiti zahvate:

– pinciranje

– pikiranje

– dekaptacija

– senkovanje.

Razmnožavanje cvijeća

Objasniti važnost razmnožavanja cvijeća.

Razlučiti pojmove:

– generativno razmnožavanje

– vegetativno razmnožavanje

– mikrorazmnožavanje

Opisati način razmnožavanja biljaka

metodom:

– dijeljenja

– margotiranja

– razmnožavanje vriježama

– cijepljenja

Jednogodišnje i dvogodišnje cvijeće

Definirati pojmove:

– jednogodišnje cvijeće

– dvogodišnje cvijeće.

Opisati način njege i uzgoja jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća.

Nabrojati vrste jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća.

Navesti primjer primjene jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća.

Nabrojati vrste jednogodišnjeg cvijeća pogodnih za uređenje balkona i terasa.

Trajnice

Nabrojati osnovne karakteristike trajnica,

uzgoj i njega trajnica.

Primjena trajnica.

Vrste trajnica.

Lukovičasto i gomoljasto cvijeće – geofita

Opisati razliku između lukovičastog i gomoljastog bilja.

Navesti primjere upotrebe lukovičastog i gomoljastog bilja.

Nabrojiti vrste geofita koji se koriste za rez – aranžiranje, a koji za uređenje cvjetnih gredica.

Sobno bilje (lončanice)

Nabrojati osnovne kriterije prilikom uređenja interijera sobnim biljkama.

Objasniti važnost i ulogu izbora tegle za uzgoj sobne biljke.

Nabrojati mjere njege u uzgoju sobnog bilja i vrste sobnog bilja za:

– svijetle položaje

– tamne (sjenovite) položaje.

Opisati postupak presadnje lončanica.

Sukulente

Nabrojati osnovne karakteristike sukulenata.

Opisati uvjete uzgoja sukulenata i navesti mjere njege.

Navesti osnovne značajke porodice CRASSULACEAE i CACTACEAE i njihove vrste koje se najčešće nalaze u prodaji.

Aranžiranje

Sadržaj

Očekivani rezultati (znanja i umijeća)

Stilovi aranžiranja

Nabrojati stilove aranžiranja i opisati njihove karakteristike

Nabrojati stilove aranžiranja u Hrvatskoj.

Osnovni oblici i elementi oblikovanja aranžmana

Nabrojati i opisati osnovne oblike aranžmana:

– trokutasti oblik

– okrugli oblik

– linearni oblik.

Nabrojati osnovne elemente oblikovanja:

– linija

– forma

– tekstura

– boja.

Objasniti ulogu i važnost oblika cvijeta i teksture biljke u aranžiranju.

Objasniti važnost i utjecaj boje u aranžiranju.

Definirati pojmove:

– harmonija boja

– komplementarne boje (navesti primjer).

Nabrojati osnovne karakteristike tamnih i svijetlih boja.

Posude za aranžiranje

Nabrojati zahtjeve kojima treba udovoljiti posuda za aranžiranje.

Opisati način pravilnog odabira posude za aranžiranje cvijeća.

Navesti vrste posuda i objasniti način njihove upotrebe:

– keramičke

– staklene

– metalne

– posude od prirodnog materijala.

Pribor i tehnička pomagala za aranžiranje cvijeća

Nabrojati osnovna tehnička pomagala i objasniti njihovu upotrebu u aranžiranju:

– spužva za aranžiranje

– jež (kenzam)

– žičana mreža

– staklene kuglice, epruvete

– plastični držači.

Nabrojiti alat potreban za izvršavanje poslova u ovom zanimanju i objasniti njihovu upotrebu:

– cjepljarski nož

– vrtlarske škare

– škare za papir

– škare za vrpce

– čekić

– kliješta za rezanje žice

– pištolj sa silikonskim ljepilom za vruće i hladno lijepljenje

– držači za svijeće.

Sredstva za pakiranje

Navesti osnovne vrste sredstava za pakiranje i zamatanje (buketa, lončanica, poklona):

– papir

– folija

– tkanina.

Nabava i priprema cvijeća za aranžiranje

Navesti moguća mjesta nabave cvijeća, zelenila, lončanica.

Nabrojati osnovne postupke njege i čuvanja rezanog cvijeća u cvjećarnici (prodajnom prostoru)

Navesti pravila slaganja cvijeća u vaze.

Objasniti ulogu užicavanja i podupiranja cvijeća i kosog reza na cvjetnoj stapki.

Izvedba osnovnog aranžmana

Izvedba vijenca

Odrediti izbor i način slaganja cvjetnog materijala u aranžman.

Nabrojati osnovna pravila slaganja.

Vladati pojmovima:

– dominantni

– sekundarni

– popunjavajući

– linijski materijal

Opisati način pravilne pripreme i upotrebe dekorativnih dodataka u aranžmanu (svijeća, razni plodovi, ukrasne vrpce).

Navesti osnovna obilježja vijenca.

Nabrojati tipove vijenca.

Opisati tehnike izrade vijenca.

Navesti vrste zelenila koji se koriste prilikom izrade vijenca i nabrojati vrste ukrasa.

Izvedba buketa

Opisati tehnike pripreme cvijeća za buket

Razlikovati formalni od dekorativnog buketa i znati ih izvesti.

Sušenje i prepariranje cvijeća i trava

Navesti glavne karakteristike suhog cvijeća.

Nabrojati i opisati tehnike sušenja cvijeća:

– prepariranje silikatnom želatinom

– prepariranje glicerinom

– sušenje na zraku

– sušenje u mikrovalnoj pećnici

Navesti uvjete čuvanja i održavanja suhog cvijeća.

Nabrojati vrste suhog cvijeća prve, druge i treće skupine.

Opisati tehniku bojanja cvijeta i nabrojati sredstva za bojanje cvijeta.

X.

Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 26. Cvjećar aranžer.

XI.

Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje Cvjećar aranžer stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 311-01/10-01/28

Urbroj: 516-12-02/1-12-5

Zagreb, 27. veljače 2012.

Ministar Gordan Maras, v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_03_34_834.html

Copyright © Ante Borić