MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA
Na temelju članka 47. stavka 4. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 71/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore, donosi
1. CILJ
− provjera neophodnih vještina, znanja i sposobnosti za kvalificirano obavljanje profesionalne djelatnosti zanimanja prodavač u svijetu rada koji je podložan promjenama
− provjera kompetencija neophodnih za cijeloživotno učenje i napredovanje u struci kao i život u građanskom društvu.
2. OBLIK I SADRŽAJ ISPITA
Pomoćnički ispit sastoji se od praktičnog i stručno-teorijskog dijela.
Na praktičnom dijelu ispita provjeravaju se stručne kompetencije neophodne za obavljanje poslova i radnih zadaća u zanimanju.
Na stručno-teorijskom dijelu provjeravaju se znanja stečena tijekom obrazovnog procesa ili procesa informalnog učenja a u skladu s nastavnim planom i programom za zanimanje prodavač.
2.1. PRAKTIČNI DIO ISPITA
Praktični dio ispita sastoji se od radnih proba.
2.1.1. Zadaju se 3 radne probe, koje moraju biti iz različitih područja zanimanja.
Vrsta radne probe |
Opis radne probe (očekivane praktične stručne kompetencije) |
Prodaja robe i savjetovanje kupaca |
Uspostaviti kontakt s kupcem te kroz razgovor saznati njegovu potrebu, prezentirati mu robu i savjetovati ga i provesti prodaju (obračunavanje prodajne robe, prodaja i naplaćivanje robe, obračun blagajne, pakiranje i izdavanje robe kupcu). |
Prodajna prezentacija robe uz korištenje osobno izabranih reklamnih sredstava |
Kreativno organizirati događanja u prodavaonici u cilju povećanog interesa za robu (degustacije, demonstracije, nagradni natječaji i sl.). Osmisliti događanja, pratiti njihovu realizaciju i rezultate u prodaji robe. |
Preuzimanje i evidencija robe u prodavaonici |
Kvalitativni i kvantitativni prijem robe. Evidencija ambalaže. Vođenje svih potrebnih evidencija. Ispunjavanje dokumentacije. Reklamacije. |
Nabava i preuzimanje robe u prodavaonici |
Izabrati dokument za narudžbu (zahtjevnica ili narudžbenica) i popuniti ga. Pripremiti prodavaonicu za preuzimanje robe. Kvantitativno i kvalitativno preuzeti robu i voditi komisijski zapisnik. |
Asortiman i zaliha robe u prodavaonici |
Opisati vrstu asortimana u prodavaonici i tabelarno prikazati karakteristike i svojstva odabranih grupa robe te izračunati minimalnu zalihu za određeni artikl. |
Radni procesi u skladištu |
Objasniti proces poslovanja u skladištu. Preuzeti robu u skladištu uz odgovarajuću dokumentaciju. Označiti i uskladištiti robu, evidentirati zalihe. Objasniti procese manipulacije robom. Nakon zaprimljene narudžbe, slagati robu prema narudžbi, kompletirati pošiljke, pakirati i utovarivati robu. Pri vođenju skladišne evidencije služiti se računalom. |
Promocijske aktivnosti u prodavaonici |
Simulirati pojedine situacije pospješivanja prodaje usmjerene na robu, urediti mjesto prodaje, uočiti ulogu prodavača u aktivnostima pospješivanja prodaje. Prezentirati jedno događanje u prodavaonici u cilju povećanog interesa za robu. |
Evidencija primljene i prodane robe u prodavaonici |
Nabrojiti vrste i objasniti svrhu evidencije primljene i prodane robe. Popuniti dokumentaciju za evidentiranje primljene i prodane robe u prodavaonici. |
Popis (inventura) robe u prodavaonici |
Pripremiti inventuru (pripremiti prostor, robu i ambalažu za popis, izdvojiti oštećenu i zastarjelu robu) i tehniku popisa robe u prodavaonici ili skladištu. |
2.2. STRUČNO-TEORIJSKI DIO ISPITA
Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru stručnih znanja propisanih nastavnim planom i programom za teorijski dio naukovanja, koja su neophodna su za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju prodavač.
Provjera se provodi iz sljedećih područja:
Nastavna područja |
Očekivani ishodi učenja |
1. Trgovinsko poslovanje |
|
Osnovni pojmovi o gospodarstvu, tržištu i trgovini |
Definirati pojam gospodarstva. Objasniti na primjeru pojam tržišta. Objasniti pojam trgovine i njezine funkcije. Objasniti na primjeru prednosti i nedostatke posredne i neposredne trgovine robom. Opisati funkcije trgovine. Nabrojati i objasniti vrste trgovine. |
Trgovačka poduzeća |
Definirati pojam poduzeće i pojam tvrtke. Objasniti na primjeru društvo osoba i društvo kapitala. Izložiti tematiku koja se uređuje Zakonom o trgovačkim društvima. Navesti osnovna obilježja trgovca pojedinca, i trgovca u pravnom smislu. Definirati pojam trgovačke mreže. Izložiti važnost trgovačke mreže na veliko i malo. Definirati trgovačke poslovne jedinice. |
Prodavaonice i poslovanje prodavaonica |
Definirati osnovna obilježja prodavaonice. Nabrojati vrste prodavaonica. Izložiti i objasniti metode prodaje robe u prodavaonici. Izložiti čimbenike vezane uz lokaciju prodavaonice. Opisati pojam imovine prodavaonice. Prikazati na primjeru važnost djelatnika za uspješno poslovanje prodavaonice. Navesti radna mjesta koja se javljaju u prodavaonici. |
Tržište |
Nabrojati čimbenike koji utječu na tržište. Definirati kako okruženje utječe na tržište. Obrazložiti osnovne pojmove vezane uz sajmove, aukcije, burze i tržnice. Nabrojati osnovne zakone i propise koji reguliraju djelatnost trgovine. |
Marketing |
Definirati pojam marketinga. Razraditi razvojne faze marketinga. Izložiti segmentaciju tržišta i njezin značaj. |
Distribucija |
Definirati što je distribucija. Prezentirati načine distribucije. Na primjeru pokazati značenje kanala distribucije u opskrbi stanovništva proizvodima široke potrošnje. |
Skladište |
Definirati skladište. Nabrojati i opisati vrste skladišta. Objasniti na primjeru važnost skladišta u poslovanju tvrtke. Navesti vrste opreme i uređenje skladišnog prostora. Opisati organizaciju skladišne službe. Prezentirati načine uskladištenja robe. Opisati postupak komisioniranja robe. Navesti i popuniti dokumentaciju vezanu uz zalihe robe u skladištu. |
Asortiman i zalihe robe u prodavaonici |
Definirati pojam asortimana. Izložiti značenje asortimana i njegovu važnost u poslovanju prodavaonice. Definirati zalihe i izložiti vrste zaliha. Izložiti i objasniti na primjeru gubitke na zalihama i kako ih spriječiti. |
Manipulacija robom |
Definirati manipulaciju. Nabrojati vrste i prezentirati funkcije ambalaže. Definirati pojam, svrhu i prednost paletizacije. Definirati pojam, svrhu i prednost kontejnerizacije. |
Transport |
Definirati špediciju (otpremništvo). Prezentirati osnovne pojmove vezane uz cestovni, željeznički i plovidbeni prijevoz. Izložiti vrste pošiljaka i nabrojati i objasniti popratne dokumente. |
Troškovi |
Definirati pojam troška. Klasificirati i prezentirati vrste troškova. Prezentirati na primjeru pokrivanje pojedine vrste troška. Komentirati značenje troškova u upravljanju tvrtkom. |
Organizacija trgovačkog poduzeća |
Opisati organizaciju trgovačkog poduzeća i navesti primjere koji pokazuju utjecaj organizacija na poslovanje. Nabrojati čimbenike koji utječu na organizaciju poslovanja. Izložiti funkcije koje postoje u trgovačkom poduzeću i prezentirati njihove osnovne karakteristike. |
Nabava |
Definirati nabavu. Izložiti organizaciju nabave. Prikazati važnost planiranja nabave. Prezentirati kako istražiti tržište nabave i izabrati dobavljača. Definirati ugovor o prodaji i izložiti njegove bitne dijelove. Procijeniti važnost etičnosti u poslovanju. |
Prodaja |
Definirati pojam prodaje i njezinu važnost za tvrtku. Nabrojati i prezentirati čimbenike koji djeluju na uspješnost prodaje i kako se ona može poboljšati. Definirati politiku prodaje. Prikazati važnost planiranja prodaje. Prezentirati načine prodaje. Opisati postupke za pripremu prodaje i zaključenje prodaje. |
Dokumentacija nabave i prodaje |
Opisati tijek kolanja dokumentacije u trgovačkom poduzeću kod nabave i prodaje robe. |
Novčarsko poslovanje |
Izložiti vrste platnog prometa. Prezentirati postupak s trošnim i oštećenim novčanicama. Nabrojati obrasce platnog prometa. Prezentirati propise kojih se blagajnik mora pridržavati u svom poslovanju. |
Vanjskotrgovinsko poslovanje |
Definirati pojam i značenje vanjske trgovine. Izložiti subjekte i vrste poslova u vanjskoj trgovini. |
Promocijske aktivnosti |
Definirati pojam promocijskih aktivnosti. Izložiti smisao pospješivanja prodaje. Prezentirati organizaciju raznih događaje u prodavaonici u cilju povećanja prodaje. Definirati oglašavanje. Nabrojati propagandne konstante. Izložiti sredstva oglašavanja. |
2. Poznavanje robe |
|
Pojmovi vezani uz robu |
Definirati pojam robe. Prezentirati spojeve i tvari vezane uz sadržaje robe. Izložiti što utječe na kakvoću i svojstva robe. |
Sastav živežnih namirnica |
Nabrojiti anorganske i organske tvari u živežnim namirnicama. |
Prehrambena roba |
Definirati asortiman i karakteristike pojedinih grupa prehrambenih roba. Prepoznati različite grupe proizvoda i izložiti njihove osnovne karakteristike te način pravilnog manipuliranja prehrambenom robom. |
Kućne potrepštine |
Definirati asortiman i funkcije ove skupine robe i prezentirati njezinu primjenu. |
Papir, karton, ljepenka |
Razlikovati vrste papira i papirne konfekcije i njihovu namjenu te asortiman robe za pisanje i crtanje. |
Tekstilna roba |
Klasificirati vrste tekstilne robe, vrste vlakana i tkanja. Izložiti kako pravilno postupati s tekstilnom robom u prodajnom procesu. |
Koža i krzno |
Prikazati načine prerade i razlikovati asortiman kože i krzna te načine čuvanja i izlaganja. |
Guma i gumeni proizvodi |
Izložiti asortiman proizvoda i njihovu namjenu. |
Plastične mase |
Prikazati sastav, karakteristike i vrste plastičnih masa. Izložiti asortiman proizvodna od plastičnih masa. |
Drvo i drvne prerađevine |
Prikazati sastav, karakteristike i vrste drva i drvnih prerađevina. Izložiti asortiman proizvoda od drva i drvnih prerađevina. |
Energetski izvori |
Definirati primarne oblike energije i ulogu različitih izvora goriva na tržištu. |
Metali i metalna roba |
Prikazati osnovne asortimane metalne robe te važnost upotrebe u svakodnevnom životu i gospodarskom razvoju. Prezentirati pravilno manipuliranje robom u skladištu i na prodajnom mjestu. |
Elektrotehnička roba |
Izložiti osnovne asortimane elektrotehničke robe te važnost upotrebe u svakodnevnom životu i gospodarskom razvoju. Prikazati pravilno manipuliranje robom u skladištu i na prodajnom mjestu. Prezentirati način uporabe robe. |
Motorna vozila |
Navesti osnovne dijelove različitih vrsta motornih vozila i komentirati njihovu funkciju u upravljanju vozilom. |
Boje i lakovi |
Prikazati asortiman boja i lakova. Objasniti namjenu glavnih premaznih sredstava i načine čuvanja. |
Staklo i staklena roba |
Razlikovati vrste stakla i staklene robe. Prikazati namjenu robe te pravilno čuvanje i izlaganje. |
Keramička roba |
Razlikovati vrste keramičke robe. Prezentirati namjenu robe, sirovine za proizvodnju, te pravilno čuvanje i izlaganje. |
Građevni materijal |
Nabrojati vrste građevnog materijala i komentirati uporabu pojedinih roba. |
Ostala roba |
Izložiti osnovne karakteristike optičke, medicinske robe, fotoaparata i pribora te glazbala i umjetnina i i prikazati njihovu namjenu. |
3. Matematika u struci |
|
Kamatni račun Diskontni račun Potrošački krediti Proračun u struci i zanimanju |
Samostalno izračunati jednostavne zadatke u funkciji struke i zanimanja. |
3. OCJENJIVAČKI LIST
Praktični dio ispita – bodovna lista
Radnje obavljene u okviru praktične zadaće |
Broj bodova |
|
Mogući |
Ostvareni |
|
Pridržavanje propisanih mjera zaštite na radu, sanitarnih i higijensko-tehničkih mjera |
0 – 10 |
|
Neverbalna komunikacija |
0 – 20 |
|
Opći dojam – urednost, držanje tijela |
0 – 10 |
|
Ispravan tijek komunikacije – poznavanje etapa prodajnog razgovora |
0 – 20 |
|
Poznavanje robe |
0 – 10 |
|
Izbor i rukovanje sredstvima, dokumentacijom i materijalima za rad |
0 – 10 |
|
Brzina, spretnost i sigurnost pri izvršenju zadatka |
0 – 20 |
|
UKUPNO: |
0 – 100 |
Praktični dio ispita – ocjenjivačka lista
% ostvarenih bodova |
Ocjena |
91% – 100% |
Odličan (5) |
81% – 90% |
Vrlo dobar (4) |
67% – 80% |
Dobar (3) |
50% – 66% |
Dovoljan (2) |
0% – 49% |
Nedovoljan (1) |
Polaznici koji nisu uspješno položili praktični dio ispita upućuju se na ponovno polaganje pomoćničkog ispita u idućem ispitnom roku.
Stručno-teorijski dio ispita – ocjenjivačka lista
% ostvarenih bodova |
Ocjena |
90% – 100% |
Odličan (5) |
80% – 89% |
Vrlo dobar (4) |
70% – 79% |
Dobar (3) |
61% – 69% |
Dovoljan (2) |
30% – 60% |
Kandidat se upućuje na polaganje usmenog ispita |
0% – 29% |
Nedovoljan (1) |
Konačna ocjena na pomoćničkom ispitu, u pravilu, određuje se kao aritmetička sredina ocjena postignutih na praktičnom i stručno- -teorijskom dijelu ispita.
Ovaj Program stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 080-01/08-01/252
Urbroj: 526-12-02/1-09-54
Zagreb, 25. studenoga 2009.
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva mr. sc. Đuro Popijač, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_01_12_271.html