Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 12/10 od 25.01.2010.:

 

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA

Na temelju članka 47. stavka 4. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 71/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM POMOĆNIČKOG ISPITA za zanimanje PRODAVAČ

1. CILJ

− provjera neophodnih vještina, znanja i sposobnosti za kvalificirano obavljanje profesionalne djelatnosti zanimanja prodavač u svijetu rada koji je podložan promjenama

− provjera kompetencija neophodnih za cijeloživotno učenje i napredovanje u struci kao i život u građanskom društvu.

2. OBLIK I SADRŽAJ ISPITA

Pomoćnički ispit sastoji se od praktičnog i stručno-teorijskog dijela.

Na praktičnom dijelu ispita provjeravaju se stručne kompetencije neophodne za obavljanje poslova i radnih zadaća u zanimanju.

Na stručno-teorijskom dijelu provjeravaju se znanja stečena tijekom obrazovnog procesa ili procesa informalnog učenja a u skladu s nastavnim planom i programom za zanimanje prodavač.

2.1. PRAKTIČNI DIO ISPITA

Praktični dio ispita sastoji se od radnih proba.

2.1.1. Zadaju se 3 radne probe, koje moraju biti iz različitih područja zanimanja.

Vrsta radne probe

Opis radne probe

(očekivane praktične stručne kompetencije)

Prodaja robe i savjetovanje kupaca

Uspostaviti kontakt s kupcem te kroz razgovor saznati njegovu potrebu, prezentirati mu robu i savjetovati ga i provesti prodaju (obračunavanje prodajne robe, prodaja i naplaćivanje robe, obračun blagajne, pakiranje i izdavanje robe kupcu).

Prodajna prezentacija robe uz korištenje osobno izabranih reklamnih sredstava

Kreativno organizirati događanja u prodavaonici u cilju povećanog interesa za robu (degustacije, demonstracije, nagradni natječaji i sl.).

Osmisliti događanja, pratiti njihovu realizaciju i rezultate u prodaji robe.

Preuzimanje i evidencija robe u prodavaonici

Kvalitativni i kvantitativni prijem robe.

Evidencija ambalaže.

Vođenje svih potrebnih evidencija.

Ispunjavanje dokumentacije.

Reklamacije.

Nabava i preuzimanje robe u prodavaonici

Izabrati dokument za narudžbu (zahtjevnica ili narudžbenica) i popuniti ga.

Pripremiti prodavaonicu za preuzimanje robe. Kvantitativno i kvalitativno preuzeti robu i voditi komisijski zapisnik.

Asortiman i zaliha robe u prodavaonici

Opisati vrstu asortimana u prodavaonici i tabelarno prikazati karakteristike i svojstva odabranih grupa robe te izračunati minimalnu zalihu za određeni artikl.

Radni procesi u skladištu

Objasniti proces poslovanja u skladištu.

Preuzeti robu u skladištu uz odgovarajuću dokumentaciju.

Označiti i uskladištiti robu, evidentirati zalihe.

Objasniti procese manipulacije robom.

Nakon zaprimljene narudžbe, slagati robu prema narudžbi, kompletirati pošiljke, pakirati i utovarivati robu.

Pri vođenju skladišne evidencije služiti se računalom.

Promocijske aktivnosti u prodavaonici

Simulirati pojedine situacije pospješivanja prodaje usmjerene na robu, urediti mjesto prodaje, uočiti ulogu prodavača u aktivnostima pospješivanja prodaje.

Prezentirati jedno događanje u prodavaonici u cilju povećanog interesa za robu.

Evidencija primljene i prodane robe u prodavaonici

Nabrojiti vrste i objasniti svrhu evidencije primljene i prodane robe.

Popuniti dokumentaciju za evidentiranje primljene i prodane robe u prodavaonici.

Popis (inventura) robe u prodavaonici

Pripremiti inventuru (pripremiti prostor, robu i ambalažu za popis, izdvojiti oštećenu i zastarjelu robu) i tehniku popisa robe u prodavaonici ili skladištu.

2.2. STRUČNO-TEORIJSKI DIO ISPITA

Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru stručnih znanja propisanih nastavnim planom i programom za teorijski dio naukovanja, koja su neophodna su za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju prodavač.

Provjera se provodi iz sljedećih područja:

Nastavna područja

Očekivani ishodi učenja

1. Trgovinsko poslovanje

Osnovni pojmovi o gospodarstvu, tržištu i trgovini

Definirati pojam gospodarstva.

Objasniti na primjeru pojam tržišta.

Objasniti pojam trgovine i njezine funkcije.

Objasniti na primjeru prednosti i nedostatke posredne i neposredne trgovine robom.

Opisati funkcije trgovine.

Nabrojati i objasniti vrste trgovine.

Trgovačka poduzeća

Definirati pojam poduzeće i pojam tvrtke.

Objasniti na primjeru društvo osoba i društvo kapitala.

Izložiti tematiku koja se uređuje Zakonom o trgovačkim društvima.

Navesti osnovna obilježja trgovca pojedinca, i trgovca u pravnom smislu.

Definirati pojam trgovačke mreže.

Izložiti važnost trgovačke mreže na veliko i malo.

Definirati trgovačke poslovne jedinice.

Prodavaonice i poslovanje prodavaonica

Definirati osnovna obilježja prodavaonice.

Nabrojati vrste prodavaonica.

Izložiti i objasniti metode prodaje robe u prodavaonici.

Izložiti čimbenike vezane uz lokaciju prodavaonice.

Opisati pojam imovine prodavaonice.

Prikazati na primjeru važnost djelatnika za uspješno poslovanje prodavaonice.

Navesti radna mjesta koja se javljaju u prodavaonici.

Tržište

Nabrojati čimbenike koji utječu na tržište.

Definirati kako okruženje utječe na tržište.

Obrazložiti osnovne pojmove vezane uz sajmove, aukcije, burze i tržnice.

Nabrojati osnovne zakone i propise koji reguliraju djelatnost trgovine.

Marketing

Definirati pojam marketinga.

Razraditi razvojne faze marketinga.

Izložiti segmentaciju tržišta i njezin značaj.

Distribucija

Definirati što je distribucija.

Prezentirati načine distribucije.

Na primjeru pokazati značenje kanala distribucije u opskrbi stanovništva proizvodima široke potrošnje.

Skladište

Definirati skladište.

Nabrojati i opisati vrste skladišta.

Objasniti na primjeru važnost skladišta u poslovanju tvrtke.

Navesti vrste opreme i uređenje skladišnog prostora.

Opisati organizaciju skladišne službe.

Prezentirati načine uskladištenja robe.

Opisati postupak komisioniranja robe.

Navesti i popuniti dokumentaciju vezanu uz zalihe robe u skladištu.

Asortiman i zalihe robe u prodavaonici

Definirati pojam asortimana.

Izložiti značenje asortimana i njegovu važnost u poslovanju prodavaonice.

Definirati zalihe i izložiti vrste zaliha.

Izložiti i objasniti na primjeru gubitke na zalihama i kako ih spriječiti.

Manipulacija robom

Definirati manipulaciju.

Nabrojati vrste i prezentirati funkcije ambalaže.

Definirati pojam, svrhu i prednost paletizacije.

Definirati pojam, svrhu i prednost kontejnerizacije.

Transport

Definirati špediciju (otpremništvo).

Prezentirati osnovne pojmove vezane uz cestovni, željeznički i plovidbeni prijevoz.

Izložiti vrste pošiljaka i nabrojati i objasniti popratne dokumente.

Troškovi

Definirati pojam troška.

Klasificirati i prezentirati vrste troškova.

Prezentirati na primjeru pokrivanje pojedine vrste troška.

Komentirati značenje troškova u upravljanju tvrtkom.

Organizacija trgovačkog poduzeća

Opisati organizaciju trgovačkog poduzeća i navesti primjere koji pokazuju utjecaj organizacija na poslovanje.

Nabrojati čimbenike koji utječu na organizaciju poslovanja.

Izložiti funkcije koje postoje u trgovačkom poduzeću i prezentirati njihove osnovne karakteristike.

Nabava

Definirati nabavu.

Izložiti organizaciju nabave.

Prikazati važnost planiranja nabave.

Prezentirati kako istražiti tržište nabave i izabrati dobavljača.

Definirati ugovor o prodaji i izložiti njegove bitne dijelove.

Procijeniti važnost etičnosti u poslovanju.

Prodaja

Definirati pojam prodaje i njezinu važnost za tvrtku.

Nabrojati i prezentirati čimbenike koji djeluju na uspješnost prodaje i kako se ona može poboljšati.

Definirati politiku prodaje.

Prikazati važnost planiranja prodaje.

Prezentirati načine prodaje.

Opisati postupke za pripremu prodaje i zaključenje prodaje.

Dokumentacija nabave i prodaje

Opisati tijek kolanja dokumentacije u

trgovačkom poduzeću kod nabave i prodaje robe.

Novčarsko poslovanje

Izložiti vrste platnog prometa.

Prezentirati postupak s trošnim i oštećenim novčanicama.

Nabrojati obrasce platnog prometa.

Prezentirati propise kojih se blagajnik mora pridržavati u svom poslovanju.

Vanjskotrgovinsko poslovanje

Definirati pojam i značenje vanjske trgovine.

Izložiti subjekte i vrste poslova u vanjskoj trgovini.

Promocijske aktivnosti

Definirati pojam promocijskih aktivnosti.

Izložiti smisao pospješivanja prodaje.

Prezentirati organizaciju raznih događaje u prodavaonici u cilju povećanja prodaje.

Definirati oglašavanje.

Nabrojati propagandne konstante.

Izložiti sredstva oglašavanja.

2. Poznavanje robe

 

Pojmovi vezani uz robu

Definirati pojam robe.

Prezentirati spojeve i tvari vezane uz sadržaje robe.

Izložiti što utječe na kakvoću i svojstva robe.

Sastav živežnih namirnica

Nabrojiti anorganske i organske tvari u živežnim namirnicama.

Prehrambena roba

Definirati asortiman i karakteristike pojedinih grupa prehrambenih roba.

Prepoznati različite grupe proizvoda i izložiti njihove osnovne karakteristike te način pravilnog manipuliranja prehrambenom robom.

Kućne potrepštine

Definirati asortiman i funkcije ove skupine robe i prezentirati njezinu primjenu.

Papir, karton, ljepenka

Razlikovati vrste papira i papirne konfekcije i njihovu namjenu te asortiman robe za pisanje i crtanje.

Tekstilna roba

Klasificirati vrste tekstilne robe, vrste vlakana i tkanja.

Izložiti kako pravilno postupati s tekstilnom robom u prodajnom procesu.

Koža i krzno

Prikazati načine prerade i razlikovati

asortiman kože i krzna te načine čuvanja i izlaganja.

Guma i gumeni proizvodi

Izložiti asortiman proizvoda i njihovu namjenu.

Plastične mase

Prikazati sastav, karakteristike i vrste plastičnih masa.

Izložiti asortiman proizvodna od plastičnih masa.

Drvo i drvne prerađevine

Prikazati sastav, karakteristike i vrste drva i drvnih prerađevina.

Izložiti asortiman proizvoda od drva i drvnih prerađevina.

Energetski izvori

Definirati primarne oblike energije i ulogu različitih izvora goriva na tržištu.

Metali i metalna roba

Prikazati osnovne asortimane metalne

robe te važnost upotrebe u svakodnevnom životu i gospodarskom razvoju.

Prezentirati pravilno manipuliranje robom u skladištu i na prodajnom mjestu.

Elektrotehnička roba

Izložiti osnovne asortimane elektrotehničke robe te važnost upotrebe u svakodnevnom životu i gospodarskom razvoju.

Prikazati pravilno manipuliranje robom u skladištu i na prodajnom mjestu.

Prezentirati način uporabe robe.

Motorna vozila

Navesti osnovne dijelove različitih vrsta motornih vozila i komentirati njihovu funkciju u upravljanju vozilom.

Boje i lakovi

Prikazati asortiman boja i lakova.

Objasniti namjenu glavnih premaznih

sredstava i načine čuvanja.

Staklo i staklena roba

Razlikovati vrste stakla i staklene robe.

Prikazati namjenu robe te pravilno čuvanje i izlaganje.

Keramička roba

Razlikovati vrste keramičke robe.

Prezentirati namjenu robe, sirovine za proizvodnju, te pravilno čuvanje i izlaganje.

Građevni materijal

Nabrojati vrste građevnog materijala i komentirati uporabu pojedinih roba.

Ostala roba

Izložiti osnovne karakteristike optičke,

medicinske robe, fotoaparata i pribora te glazbala i umjetnina i i prikazati njihovu namjenu.

3. Matematika u struci

Kamatni račun

Diskontni račun

Potrošački krediti

Proračun u struci i zanimanju

Samostalno izračunati jednostavne

zadatke u funkciji struke i zanimanja.

3. OCJENJIVAČKI LIST

Praktični dio ispita – bodovna lista

Radnje obavljene u okviru praktične zadaće

Broj bodova

Mogući

Ostvareni

Pridržavanje propisanih mjera zaštite na radu, sanitarnih i higijensko-tehničkih mjera

0 – 10

 

Neverbalna komunikacija

0 – 20

 

Opći dojam – urednost, držanje tijela

0 – 10

 

Ispravan tijek komunikacije – poznavanje etapa prodajnog razgovora

0 – 20

 

Poznavanje robe

0 – 10

 

Izbor i rukovanje sredstvima, dokumentacijom i materijalima za rad

0 – 10

 

Brzina, spretnost i sigurnost pri izvršenju zadatka

0 – 20

 

UKUPNO:

0 – 100

 

Praktični dio ispita – ocjenjivačka lista

% ostvarenih bodova

Ocjena

91% – 100%

Odličan (5)

81% – 90%

Vrlo dobar (4)

67% – 80%

Dobar (3)

50% – 66%

Dovoljan (2)

0% – 49%

Nedovoljan (1)

Polaznici koji nisu uspješno položili praktični dio ispita upućuju se na ponovno polaganje pomoćničkog ispita u idućem ispitnom roku.

Stručno-teorijski dio ispita – ocjenjivačka lista

% ostvarenih bodova

Ocjena

90% – 100%

Odličan (5)

80% – 89%

Vrlo dobar (4)

70% – 79%

Dobar (3)

61% – 69%

Dovoljan (2)

30% – 60%

Kandidat se upućuje na polaganje usmenog ispita

0% – 29%

Nedovoljan (1)

Konačna ocjena na pomoćničkom ispitu, u pravilu, određuje se kao aritmetička sredina ocjena postignutih na praktičnom i stručno- -teorijskom dijelu ispita.

Ovaj Program stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 080-01/08-01/252

Urbroj: 526-12-02/1-09-54

Zagreb, 25. studenoga 2009.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva mr. sc. Đuro Popijač, v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_01_12_271.html

Copyright © Ante Borić