MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA
Na temelju članka 47. stavka 4. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 71/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore, donosi
1. CILJ
− provjera neophodnih vještina, znanja i sposobnosti za kvalificirano obavljanje profesionalne djelatnosti zanimanja pećar u svijetu rada koji je podložan promjenama
− provjera kompetencija neophodnih za cjeloživotno učenje i napredovanje u struci kao i život u građanskom društvu.
2. OBLIK I SADRŽAJ ISPITA
Pomoćnički ispit sastoji se od praktičnog i stručno-teorijskog dijela ispita.
Na praktičnom dijelu ispita provjeravaju se stručne kompetencije neophodne za obavljanje poslova i radnih zadaća u zanimanju.
Na stručno-teorijskom dijelu provjeravaju se znanja stečena tijekom obrazovnog procesa ili procesa informalnog učenja, a u skladu s nastavnim planom i programom za zanimanje pećar.
2.1. PRAKTIČNI DIO ISPITA
Praktični dio ispita sastoji se od praktičnog uratka i/ili radne probe.
2.1.1. Zadaje se jedan praktični uradak. Prije početka rada naučnik mora izraditi pisanu pripremu rada kojom se, ako je prihvaćena od strane ispitne komisije, može služiti pri radu.
Primjeri praktičnih uradaka:
Vrsta uratka |
Opis uratka (očekivane praktične stručne kompetencije) |
Zidanje zida opekom NF širine 12 cm i 25 cm |
Izvesti pravokutni sudar, ugao i otvor u zidu od opeke NF širine 12 cm i 25 cm. |
Oblaganje keramičkim pločicama |
Obložiti zid keramičkim pločicama uključivo: priprema podloge, izvedba opločenja, fugiranje i čišćenje. |
Gradnja zidanog štednjaka |
Prema zadanom smještaju i veličini zidanog štednjaka odrediti spoj na dimnjak, vrstu i veličine dimnih kanala štednjaka, grijače i zračne zaklopke. Izgraditi peć, fugirati i očistiti. |
Gradnja kaljeve peći |
Izraditi kaljevu peć s podnožjem, ložištem, cirkulacijskim kanalima, spojem na dimnjak, fugiranjem kaljeva i čišćenjem. |
Gradnja otvorenog kamina |
Izvesti otvoreni kamin s podnožjem, ložištem, napom, spojem na dimnjak, te vanjskom oblogom. |
Gradnja krušne peći |
Izgraditi krušnu peć. Izvesti kostur peći s grijačima, lukovima i svodovima, pećnicama, zapećcima i poklopcem, te završno fugiranje i čišćenje peći. |
Gradnja industrijske peći |
Izraditi prema nacrtu industrijsku peć od odgovarajućeg materijala sa svim funkcionalnim elementima i odgovarajućim spojem na dimnjak. |
2.1.2. Uz praktični uradak naučniku se zadaju i radne probe (najviše 3).
Probe koje se zadaju moraju biti iz različitih područja zanimanja.
Vrsta radne probe |
Opis radne probe (očekivane praktične stručne kompetencije) |
Zidanje |
Ispravno zidati zid prema pravilima veza opeke. Postići i provjeravati horizontalnost slojeva i vertikalnost zida. |
Obrada kaljeva |
Obraditi kaljeve za ugradnju. Rezati, bušiti i brusiti keramičke pločice. |
Obrada keramičkih pločica |
Pripremiti pločice za ugradnju. Rezati, bušiti i brusiti kaljeve. |
2.2. STRUČNO-TEORIJSKI DIO ISPITA
Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru stručnih znanja propisanih nastavnim planom i programom za teorijski dio naukovanja, koja su neophodna za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju pećar.
Nastavna područja |
Očekivani ishodi učenja |
1. Matematika u struci |
|
Brojevi |
Rutinski koristiti osnovne računske operacije s brojevima. |
Postotni račun |
Izračunati postotni iznos, postotak i osnovnu vrijednost. Izračunati postotni račun na praktičnim primjerima. |
Planimetrija s osnovama trigonometrije pravokutnog trokuta |
Rutinski koristiti pretvorbu mjera za duljinu i mjera za površinu. Primijeniti Pitagorin poučak. Izračunati opseg i površinu jednostavnih ravninskih likova i kombiniranih likova praktične naravi. Primijeniti trigonometriju pravokutnog trokuta u planimetriji i rješavanju problema stručne i praktične naravi. |
Proporcionalnost |
Postaviti i riješiti razmjer, račun diobe i račun smjese kroz probleme stručne i praktične naravi. |
Informatika |
Primijeniti mogućnosti računala u svrhu izrade tehničke dokumentacije. Iskoristiti mogućnosti interneta za prikupljanje i širenje informacija. |
2. Tehnologija zanimanja |
|
Dimovodni i ventilacijski kanali |
Objasniti važnost dimnjaka za ispravno funkcioniranje ložišta. Dimenzionirati dimnjak. Nabrojiti vrste dimnjaka. Nabrojiti materijale za izradu dimnjaka. Objasniti konstrukcije dimnjaka. Opisati načine izrade dimnjaka. Objasniti razloge i načine sanacija dimnjaka. Objasniti važnost ventilacijskih kanala. Opisati načine izrade. |
Pećarski materijali |
Nabrojiti materijale koji se koriste u pećarskim radovima. Opisati njihova svojstva. Opisati načine pripreme. Opisati načine primjene. Opisati načine održavanja. |
Zidanje zidova opekom |
Nabrojiti vrste zidova od opeke. Opisati pravila zidanja opekom. Nabrojiti potreban alat i pribor. Nabrojiti vrste veziva. Opisati način izvedbe zida. Objasniti kontrolu izvedenog zida. |
Žbukanje zidova |
Opisati funkciju slojeva žbuke. Opisati primjenu pojedinih vrsta žbuka. Opisati predradnje ovisne o stanju podloge. Nabrojiti redoslijed i omjere/marke pojedinih žbuka kod žbukanja. |
Oblaganja keramičkim pločicama |
Opisati značajke i načine oblaganja horizontalnih i vertikalnih unutarnjih i vanjskih površina keramičkim pločicama. Nabrojati vrste i dimenzije keramičkih pločica. Opisati izbor, pripremu i ugradnju keramičkih pločica. Opisati izbor i uporabu radnog alata, naprava i uređaja za rad. |
Kaljeve peći |
Opisati namjenu i funkcioniranje kaljeve peći. Objasniti razloge dobre toplinske iskoristivosti na temelju konstrukcije peći. Nabrojati materijal za izvedbu, potrebne alate, strojeve i pomagala. Opisati postupak izgradnje peći. Objasniti rad peći. Opisati postupak održavanja peći. |
Otvoreni kamini |
Opisati namjenu otvorenih kamina. Nabrojati vrste. Objasniti konstrukcije otvorenih kamina. Nabrojiti materijale, uređaje potrebne za izvedbu, potrebne alate, strojeve i pomagala. Objasniti rad otvorenog kamina i njihovo održavanje. Opisati vanjske obloge. Nabrojiti oblike otvorenih kamina. Objasniti estetski značaj otvorenih kamina u osmišljavanju enterijera – u suvremenosti i u prošlim vremenima. |
Krušne peći |
Nabrojiti vrste krušnih peći. Objasniti njihove konstrukcije. Opisati glavne cjeline i elemente, opremu, materijale, alate i uređaje. Opisati postupak pripreme i gradnje krušnih peći. Objasniti pravila ispitivanja, kontrole i održavanja peći. |
Zidani štednjaci |
Nabrojiti vrste zidanih štednjaka. Objasniti njihove konstrukcije. Nabrojiti materijale, elemente, opremu, te alate i uređaje. Opisati postupke gradnje. Opisati postupke kontrole zidanih štednjaka. |
Industrijske peći |
Objasniti značenje industrijskih peći. Opisati vrste (kovačke, kalioničke, talioničke, metalurške). Objasniti konstrukcije. Opisati postupak gradnje. Objasniti rad industrijskih peći. Opisati njihovo održavanje. |
Ostala oblaganja |
Opisati posebne vrste oblaganja (teracom, kamenom, keramikom). Objasniti njihovu primjenu. Objasniti izbor materijala. Opisati postupak pripreme, ugradnje i kontrole izvedenih oblaganja. |
3. Zaštita na radu |
|
Zaštita na radu u graditeljstvu |
Opisati moguće povrede i oboljenja glave. Opisati moguće povrede i oboljenja očiju i lica. Opisati moguća oštećenja i oboljenja sluha. Opisati povrede i oboljenja ruku, nogu, tijela. Opisati povrede i oboljenja od pada s visine. Opisati povrede od električne struje. Opisati moguće povrede i oboljenja od požara. Objasniti izbor odgovarajućih zaštitnih postupaka i sredstva. Opisati korištenje zaštitnih sredstva na ispravan način. |
3. OCJENJIVAČKI LIST
Praktični dio ispita – bodovna lista
Radnje obavljene u okviru praktičnog dijela ispita |
Broj bodova |
|
Mogući |
Ostvareni |
|
Priprema izrade praktičnog uratka* |
0 – 20 |
|
Korištenje zaštitnih sredstava i naprava te mjera kako bi se ostvarila sigurna i učinkovita radna okolina |
0 – 10 |
|
Spretnost rukovanja alatima i opremom |
0 – 10 |
|
Brzina (u zadanom vremenu) i preciznost (točnost) |
0 – 10 |
|
Kakvoća izrađene radne probe u skladu sa standardnim procedurama u graditeljstvu |
0 – 10 |
|
Točnost dimenzija i obrade prema planu |
0 – 20 |
|
Kakvoća izrađenog uratka u skladu sa standardnim procedurama u graditeljstvu |
0 – 20 |
|
UKUPNO: |
0 – 100 |
*Priprema za izradu uratka sadrži sljedeće:
– grafički prikaz (skica) zadatka
– opis redoslijeda radnji /radnog procesa
– potreban materijal
– potreban alat i oprema
Praktični dio ispita – ocjenjivačka lista
% ostvarenih bodova |
Ocjena |
91% – 100% |
Odličan (5) |
81% – 90% |
Vrlo dobar (4) |
67% – 80% |
Dobar (3) |
50% – 66% |
Dovoljan (2) |
0% – 49% |
Nedovoljan (1) |
Polaznici koji nisu uspješno položili praktični dio ispita upućuju se na ponovno polaganje pomoćničkog ispita u idućem ispitnom roku.
Stručno-teorijski dio ispita – ocjenjivačka lista
% ostvarenih bodova |
Ocjena |
90% – 100% |
Odličan (5) |
80% – 89% |
Vrlo dobar (4) |
70% – 79% |
Dobar (3) |
61% – 69% |
Dovoljan (2) |
30% – 60% |
Kandidat se upućuje na polaganje usmenog ispita |
0% – 29% |
Nedovoljan (1) |
Konačna ocjena na pomoćničkom ispitu, u pravilu, određuje se kao aritmetička sredina ocjena postignutih na praktičnom i stručno- -teorijskom dijelu ispita.
Ovaj Program stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 080-01/08-01/252
Urbroj: 526-12-02/1-09-48
Zagreb, 25. studenoga 2009.
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva mr. sc. Đuro Popijač, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_01_12_277.html