Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 12/10 od 25.01.2010.:

 

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA

Na temelju članka 47. stavka 4. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 71/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM POMOĆNIČKOG ISPITA za zanimanje KLOBUČAR

1. CILJ

− provjera neophodnih vještina, znanja i sposobnosti za kvalificirano obavljanje profesionalne djelatnosti zanimanja klobučar u svijetu rada koji je podložan promjenama

− provjera kompetencija neophodnih za cjeloživotno učenje i napredovanje u struci kao i život u građanskom društvu.

2. OBLIK I SADRŽAJ ISPITA

Pomoćnički ispit sastoji se od praktičnog i stručno-teorijskog dijela.

Na praktičnom dijelu ispita provjeravaju se stručne kompetencije neophodne za obavljanje poslova i radnih zadaća u zanimanju.

Na stručno-teorijskom dijelu provjeravaju se znanja stečena tijekom obrazovnog procesa ili procesa informalnog učenja, a u skladu s nastavnim planom i programom za zanimanje klobučar.

2.1. PRAKTIČNI DIO ISPITA

Praktični dio ispita sastoji se od praktičnog uratka i/ili radne probe.

2.1.1. Zadaje se jedan praktični uradak. Prije početka rada naučnik mora izraditi pisanu pripremu rada kojom se, ako je prihvaćena od strane ispitne komisije, može služiti pri radu.

Priprema za izradu uratka sadrži slijedeću tehničko-tehnološku dokumentaciju:

– naziv praktičnog uratka

– skicu i opis modela

– skicu i naziv krojnih dijelova modela

– redoslijed izvođenja tehnoloških operacija

– uzorke osnovne i pomoćne tkanine

– potrebne strojeve, uređaje i alate tijekom izrade praktičnog uratka.

Primjeri praktičnih uradaka

Vrsta uratka

Opis uratka

(očekivane praktične stručne kompetencije)

Ženski šešir bez oblikovanja

Izraditi šešir od filca (zečja dlaka), a gornji dio šešira (klobuk) bez oblikovanja.

Obod obrezati i oblikovati radi čvrstoće ruba.

Na stražnjem dijelu obod podignuti i potfrknuti tako da su bočne strane oboda šire od stražnje strane.

Izvana šešir ukrasiti trakom od prirodne ili umjetne kože.

Unutrašnjost šešira obraditi opšivnom pamučnom vrpcom širine 3 do 4 cm.

Ženski šešir dlakavog izgleda

Šešir izraditi od dulje zečje dlake (vidno dlakaviji izgled).

Izraditi gornji dio šešira (klobuk) okruglog oblika.

Obod s prednje strane oblikovati spuštenog i duljeg izgleda, a iza kraćeg i također spuštenog.

S vanjske strane obaviti ukrasnu vrpcu od zečje dlake sa završetkom na desnoj strani šešira.

Unutrašnjost šešira obraditi opšivenom pamučnom vrpcom širine 4 cm.

Rub oboda izraditi od zečje dlake i prošiti.

Ženski šešir sa gornjim okruglim oblikom

Izraditi šešir od zečje dlake čiji je gornji dio (klobuk) okruglog oblika.

Prednji dio oboda proširiti i podignuti stražnji, a dio oboda suziti i spustiti.

Vanjski dio šešira ukrasiti s dvije trake različite širine i ukrasno ispreplesti na stražnjoj strani šešira.

Unutrašnjost šešira obraditi opšivenom pamučnom trakom.

Ženski šešir polucilindričnog oblika

Izraditi šešir od zečje dlake, čiji je gornji dio (klobuk) polucilindričnog oblika.

Izraditi obod koji je svuda okolo jednake širine oko 15 cm i obrubiti ga pliš trakom širine 2 do 3 cm.

Gornji dio šešira (klobuk) ukrasiti pliš trakom širine 10 do 12 cm koja je nabrana.

Unutrašnjost šešira obraditi opšivenom pamučnom trakom.

Ženski šešir oblikovan ušicima

Gornji dio šešira (klobuk) oblikovati ušicima da bi dobio konusan izgled.

Izraditi nejednolik i spušten obod, a obrub obraditi ukrasnom trakom od istog materijala.

Unutrašnjost šešira obraditi trakom od prirodnog materijala.

Muški oblikovani šešir

Izraditi šešir od zečje dlake, a gornji dio šešira (klobuk) oblikovati.

Izraditi obod svuda jednake širine 5 do 6 cm, s prednje strane obod spustiti, a sa stražnje podignuti oblikovanjem.

Izvana našiti ukrasnu vrpcu od kože ili ripsa.

Obod obrubiti rips trakom ili kožom.

Unutrašnjost šešira obraditi podstavom i pamučnom vrpcom.

Muški šešir australskog oblika

Izraditi šešir od zečje dlake, a gornji dio šešira (klobuk) oblikovati.

Izraditi obod širine 7 cm, naprijed i iza spustiti, a na bočnim stranama blago potfrknuti.

Šešir izvana ukrasiti kožnom vrpcom širine 2.5 cm.

Unutrašnjost obraditi kožnom vrpcom širine 5 cm.

Muški šešir gornjeg klasičnog izgleda

Izraditi šešir od zečje dlake, gornji dio šešira (klobuk) klasično oblikovati.

Vanjsku stranu ukrasiti rips vrpcom koja završava mašnom na lijevoj strani šešira.

Izraditi obod svuda jednake širine 6 cm.

Unutrašnjost obraditi podstavom i pamučnom vrpcom.

Muški šešir cilindričnog oblika

Izraditi šešir od zečje dlake, gornji dio šešira (klobuk) cilindrično oblikovati.

Izraditi obod jednake širine i svuda okolo oblikovati prema van.

Šešir izvana ukrasiti rips trakom.

Unutrašnjost obraditi podstavom i pamučnom vrpcom.

Klasična muška kapa

Izraditi kapu iz vunenog štofa, sastavljenu od gornjeg dijela (klobuka) i šilta.

Gornji dio rezati iz 5 dijelova, a bočne strane oblikovati ušicima.

Šilt presvući i obraditi vunenim štofom.

Prednju stranu kape kopčati sa šiltom.

Unutrašnjost obraditi podstavom i zaštitnom pamučnom vrpcom.

2.1.2. Uz praktični uradak naučniku se zadaju i radne probe (najviše 3).

Probe koje se zadaju moraju biti iz različitih područja zanimanja.

Vrsta radne probe

Opis radne probe

(očekivane praktične stručne kompetencije)

Obrada rabljenog šešira

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati alatima i otapalima za čišćenje.

Očistiti šešir mehaničkim postupkom te ovisno o prljavštini šešira primijeniti čišćenje organskim otapalima (perkloretilenom).

Rastaviti šešir u njegove krojne dijelove, a zatim ponovno izraditi šešir pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Obnavljanje šešira

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati alatima i sredstvima za obradu.

Oblikovati šešir napinjanjem na kalup pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Nakon oblikovanja, izglačati šešir, te na kraju obraditi šešir prišivanjem ukrasa kako bi se upotpunio estetski dojam.

Pripremni postupci izrade muškog ili ženskog šešira

Pripremiti radno mjesto, pravilno rukovati alatima i sredstvima za obradu te se strogo pridržavati mjera zaštite na radu.

Izabrati oblik šešira i vrstu materijala.

Uzeti mjere, pregledati tuljak i pripremiti apreturna sredstva.

Napeti šešir na kalup, oblikovati i glačati, sušiti šešir i skinuti s kalupa.

Završna obrada šešira

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati

alatima i sredstvima za obradu.

Izvršiti zadatak dorade šešira, prišiti podstavu, obrubne vrpce i ukrase.

Izrada ukrasa za šešir

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati

alatima i sredstvima za izradu ukrasa.

Izraditi ukrase od kože ili krzna.

Izraditi ukrase od umjetnog cvijeća.

Oblikovati šešir prema kreativnosti.

Krojenje ženskog šešira

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati

alatima i sredstvima za krojenje šešira,

pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Pripremiti filc podlogu.

Odabrati tkaninu.

Pripremiti krojne dijelove šešira.

Iskrojiti gornji dio (klobuk) iz nekoliko dijelova.

Iskrojiti obod po dijagonali.

Iskrojiti ukrasnu vrpcu.

Podstavljanje kape

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati

alatima i sredstvima za šivanje šešira.

Sašiti podstavu po obliku kape.

Ušiti podstavu u kapu strojnim bodom.

Izrada ženskog ljetnog šešira

Pripremiti radno mjesto te pravilno rukovati

alatima i sredstvima za šivanje šešira,

pridržavajući se mjera zaštite na radu.

Šešir izraditi iz nekoliko dijelova od obrađene pamučne tkanine.

Izraditi široki jednoliki obod.

Šešir podstaviti prirodnim materijalom.

2.2. STRUČNO-TEORIJSKI DIO ISPITA

Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru stručnih znanja propisanih nastavnim planom i programom za teorijski dio naukovanja, koja su neophodna za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju klobučar.

Nastavna područja

Očekivani ishodi učenja

1. Tehnologija zanimanja s konstrukcijom

Organizacija rada u klobučarskoj radionici

Razlikovati alate i opremu te opisati način organizacije rada u klobučarskoj radionici.

Ručni alat i pribor za strojno šivanje

Razlikovati ručni i strojni alat i način odabira u skladu s vrstom materijala.

Konac

Razlikovati konce s obzirom na sirovinski sastav te uskladiti iglu i konac.

Ljepila

Nabrojiti vrste ljepila te opisati način pravilnog odabira i uporabe ljepila.

Obrada rubova krzna i kože

Opisati načine obrade rubova krzna i kože te uporabe šablona.

Šivaći stroj

Razlikovati dijelove šivaćeg stroja.

Opisati načine uklanjanja pogrešaka pri šivanju i način održavanja šivaćih strojeva.

Pribor u izradi šešira i kapa

Nabrojiti pribor u izradi šešira i kapa.

Opisati osnovni i pomoćni materijal te nabrojiti modne dodatke.

Konstrukcijska priprema

Objasniti zadatak konstrukcijske pripreme.

Definirati način dobivanja glavnih i pomoćnih konstrukcijskih mjera.

Nabrojiti sustave veličina i označavanja kapa, šubara, šešira i sličnih proizvoda.

Opisati način konstrukcije, modeliranja i kompletiranja pokrivala za glavu.

Krojenje

Navesti tehnike krojenja kapa i šešira.

Opisati pravilan način polaganja materijala u krojni sloj.

Navesti zaštitne mjere pri krojenju.

Priprema rada

Razlikovati postupke konstrukcijske, operativne i tehnološke pripreme.

Izložiti elemente sustava rada i njihovu međusobnu ovisnost.

Međufazna kontrola i kontrola gotovih proizvoda

Objasniti važnost međufazne i završne kontrole.

Navesti načine uočavanja i otklanjanja pogrešaka na uradcima.

Čišćenje mrlja

Nabrojiti vrste mrlja.

Navesti sredstva, objasniti načine i nabrojiti uređaje za čišćenje mrlja.

Pakiranje i etiketiranje gotovih izradaka

Opisati pravilan način pakiranja i etiketiranja gotovih izradaka.

2. Materijali s osnovama tekstilne proizvodnje

Osnove kemije

Nabrojiti osnovne kemijske spojeve koji su važni za tekstilnu proizvodnju.

Tekstilna vlakna

Imenovati prirodna i umjetna vlakna.

Navesti svojstva vlakana te razvrstati i odrediti njihove mogućnosti uporabe.

Definirati postupke proizvodnje umjetnih vlakana.

Pređe i konci

Nabrojiti vrste i svojstva pređa i konca te objasniti finoću konca i sustav numeriranja.

Tkanine

Objasniti postupak dobivanja tkanina.

Opisati temeljne vezove tkanina i mogućnosti prepleta.

Klasificirati pamučne, vunene, svilene, sintetske tkanine i njihove mješavine.

Navesti svojstva, mogućnosti uporabe i trgovačke nazive tkanina.

Netkane tekstilije

Objasniti postupke izrade netkanih tekstilija.

Navesti svojstva netkanih tekstilija.

Razlikovati tekstilije za međupodstave.

Objasniti važnost uporabe netkanih tekstilija u klobučarstvu.

Pletiva

Objasniti postupak izrade pletiva.

Navesti svojstava pletiva i primjenu.

Razlikovati vrste pletiva i prepleta.

Oplemenjivanje tekstilija

Objasniti postupke oplemenjivanja u svrhu promjene svojstava i izgleda.

Opisati postupak oplemenjivanja u klobučarstvu.

Koža i krzno

Razlikovati prirodne kože i krzna od umjetnih koža i krzna.

Opisati načine dobivanja, svojstva, kakvoću, kategorizaciju i primjenu koža i krzna u klobučarstvu.

Ekologija u tekstilnoj i kožarskoj industriji

Navesti ekološke probleme i mogućnosti zaštite okoliša.

Predvidjeti sisteme pročišćavanja otpadnih voda i zbrinjavanje ostalih otpadaka.

3. Estetika i oblikovanje

Estetika

Definirati pojam estetike i njezinu ulogu u modi.

Umjetnost i moda

Definirati osnovne pojmove o umjetnosti i modi.

Opisati modu kroz povijesna razdoblja.

Odijevanje i moda

Objasniti pojmove moda i stil.

Opisati i prepoznati estetska načela odijevanja.

Objasniti način usklađivanja pokrivala za glavu s ostatkom odjeće.

Modno crtanje

Modno skicirati pokrivalo za glavu.

Razlikovati vrste modnog crteža i njihovu namjenu.

4. Matematika u struci

Matematičke i računske operacije

Samostalno izračunati osnovne računske operacije s prirodnim, cijelim i racionalnim brojevima.

Izračunati matematičke zadatke u kojima se koriste mjerne jedinice za duljinu, površinu, opseg i vrijeme.

Izračunati zadatke preračunavanja dužinskih i kvadratnih jedinica.

Postotni račun

Izračunati postotke, poreze i kamate te primijeniti na praktičnom primjeru.

Izračunavanje potrebnog materijala

Izračunati utrošak obrubne vrpce za različite geometrijske oblike.

Izračunati opseg dijelova različitih oblika u klobučarstvu.

Izračunati utrošak materijala i konca za različite klobučarske proizvode i iskorištenje krojne slike i međukrojnog gubitka.

Izračunavanje troškova rada

Izračunati podatke potrebne za planiranje proizvodnje: cijenu rada i materijala te prodajnu cijenu i plaću.

3. OCJENJIVAČKI LIST

Praktični dio ispita – bodovna lista

Radnje obavljene u okviru praktičnog dijela ispita

Broj bodova

Mogući

Ostvareni

Korištenje zaštitnih sredstava i naprava

0 – 5

 

Podešavanje i spretnost rukovanja alatima i strojevima

0 – 10

 

Izrada i primjena dokumentacije za praktični uradak

0 – 10

 

Znanja o primijenjenim materijalima

0 – 10

 

Koncentracija i izdržljivost

0 – 10

 

Komunikacija s korisnicima usluge, djelatnicima i članovima komisije

0 – 5

 

Točnost dimenzija i ispravnost postupka obrade

0 – 20

 

Kakvoća uratka ili radne probe

0 – 20

 

Estetski izgled uratka

0 – 15

 

Završna obrana uratka (prezentacija)

0 – 10

 

UKUPNO:

0 – 115

 

Praktični dio ispita – ocjenjivačka lista

% ostvarenih bodova

Ocjena

91% – 100%

Odličan (5)

81% – 90%

Vrlo dobar (4)

67% – 80%

Dobar (3)

50% – 66%

Dovoljan (2)

0% – 49%

Nedovoljan (1)

Polaznici koji nisu uspješno položili praktični dio ispita upućuju se na ponovno polaganje pomoćničkog ispita u idućem ispitnom roku.

Stručno- teorijski dio ispita – ocjenjivačka lista

% ostvarenih bodova

Ocjena

90% – 100%

Odličan (5)

80% – 89%

Vrlo dobar (4)

70% – 79%

Dobar (3)

61% – 69%

Dovoljan (2)

30% – 60%

Kandidat se upućuje na polaganje usmenog ispita

0% – 29%

Nedovoljan (1)

Konačna ocjena na pomoćničkom ispitu, u pravilu, određuje se kao aritmetička sredina ocjena postignutih na praktičnom i stručno- -teorijskom dijelu ispita.

Ovaj Program stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 080-01/08-01/252

Urbroj: 526-12-02/1-09-33

Zagreb, 25. studenoga 2009.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva mr. sc. Đuro Popijač, v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_01_12_251.html

Copyright © Ante Borić