MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA
Na temelju članka 44. stavka 5. Zakona o obrtu (»Narodne novine«, br. 49/03. – pročišćeni tekst), ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i športa, donosi
1. U Jedinstvenom nastavnom planu i okvirnom obrazovnom programu za zanimanje konobar (»Narodne novine«, br. 112/04) mijenjaju se točke 1., 2., 3. i 4. i glase:
»1. OSNOVNA OBILJEŽJA OBRAZOVNOGA PROGRAMA
Cilj obrazovanja
Odgojno-obrazovni program za zanimanje konobar ima za cilj stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti učeniku da nakon završenog obrazovanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju konobar.
Zadaće obrazovanja
Za ostvarivanje gore navedenog cilja potrebno je ostvariti:
a) opće zadaće:
– steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci
– steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
– spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
– spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
– biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
– upoznati atraktivnost i važnost zanimanja konobar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
– upoznati opasnosti na radu,
– propise o radu na siguran način,
– znati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
– upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline,
– znati racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
– znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi konobar,
– planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
– razviti i primjenjivati osobine konobara,
– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
– upoznati opremu ugostiteljskih radnji (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar),
– znati dužnosti konobara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
– znati prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje,
– uvježbati evropski pristup prijemu i ispraćaju gostiju,
– upoznati i znati primijeniti ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik)
– naučiti pripremne radove u ugostiteljskim objektima,
– uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, ŕ la carte),
– upoznati običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,
– znati primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,
– znati uvježbati tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi,
– znati uvježbati tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća,
– upoznati ponudu i posluživanje sireva,
– znati vrste i tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina, vode, aperitiva, žestokih pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,
– znati tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama,
– znati tehnike posluživanja u barovima,
– upoznavanje i spravljanje mješavina barskih pića,
– znati tehnike posluživanja svečanih prigodnih obroka,
– znati posluživanje na vrtnim partyjima i banketima,
– naučiti pripremne radove i posluživanje hladnog buffeta,
– znati primijeniti različite načine naplaćivanja.
– Trajanje obrazovanja: 3 godine,
– Uvjeti za upis:
– završena osnovna škola
– liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
– sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
– ugovor o naukovanju.
2. NASTAVNI PLAN
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Vježbe u školi |
|
|
|
|
|
|
|
Bonton |
1 |
35 |
- |
- |
- |
- |
35 |
Kuharstvo |
1 |
35 |
1 |
35 |
- |
- |
70 |
Osnove računalstva |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Praktična nastava |
|
760 |
|
865 |
|
800 |
2.425 |
Ukupno |
20 |
1460 |
18
|
1495 |
17 |
1344 |
4299 |
NASTAVNI PLAN – OBJAŠNJENJE
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Ukupno |
9 |
315 |
9 |
315 |
7 |
224 |
854 |
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna nastava Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Ukupno |
7 |
245 |
8 |
280 |
10 |
320 |
845 |
B1) Tehnologija zanimanja 2/2/1
Nastavno područje |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Osnove higijene |
½ |
17 |
- |
- |
- |
- |
17 |
Kemija |
½ |
18 |
- |
- |
- |
- |
18 |
Poznavanje robe i prehrana |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Biologija s ekologijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Ukupno |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
C) Vježbe i praktična nastava
Nastavni predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
Vježbe u školi* |
140 |
35 |
- |
175 |
- Bonton -Kuharstvo - Osnove računalstva |
35 35 70 |
- 35 - |
- - - |
35 70 70 |
Praktična nastava ** |
760 |
865 |
800 |
2425 |
- u školi : Ugostiteljstko poslužibanje s vježbama - u ugostiteljskom objektu
|
220
540 |
240
625
|
160
640
|
620
1.805 |
Sveukupno |
900 |
900 |
800 |
2600 |
*Škole koje nisu u mogućnosti, zbog neodgovarajućeg prostora i opreme realizirati predviđene vježbe (bontona, kuharstva ili osnova računalstva) dužne su realizirati teoretske sadržaje kao pripreme za vježbu u školi te u pisanom obliku pripremiti upute za izvođenje pojedine vježbe čiju realizaciju će prepustit licenciranom ugostiteljskom objektu s kojim učenik ima sklopljen ugovor o naukovanju.
* *Praktična nastava u školi realizira se u obliku vježbi – ugostiteljstko posluživanje s vježbama. U okviru ugostiteljskog posluživanja s vježbama u školi se realiziraju sadržaji zaštite na radu (najviše do 40 sati). Prije početka realizacije praktične nastave u ugostiteljskom objektu učenici prvog razreda moraju položiti ispit iz zaštite na radu. Praktična nastava u ugostiteljskim objektima realizira se temeljem ugovora o naukovanju ili temeljem ugovora u praktičnoj nastavi koje sklapa škola i ugostiteljsko turističko poduzeće. Nastava se može organizirati i u školskim radionicama škola, ako su za to osigurani potrebni uvjeti i ako se ne mogu sklopiti ugovori o naukovanju u praktičnoj nastavi, jer za to ne postoji osigurana radna mjesta u obrtničkim radionicama i poduzećima.
D) Ukupno nastave
Nastavni predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
A) Općeobrazovni dio |
315 |
315 |
224 |
854 |
B) Stručno-teorijski dio |
245 |
280 |
320 |
845 |
C) Praktični dio |
900 |
900 |
800 |
2600 |
Ukupno A)+B)+C) |
1460 |
1495 |
1344 |
4299 |
3. OBVEZNI NAČIN PROVJERAVANJA ZNANJA I UMIJEĆA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Obvezni način provjere i ocjenjivanja znanja i umijeća |
Matematika u struci |
usmeni, pismeni |
Strani jezik II |
usmeni, pismeni |
Tehnologija zanimanja |
usmeni, pismeni, vježbe |
Turistička geografija |
usmeni, pismeni |
Poslovna psihologija i komunikacije |
usmeni, pismeni |
Kulturno povijesna baština |
usmeni, pismeni |
Marketing u turizmu |
usmeni, pismeni |
Enologija s gastronomijom |
usmeni, pismeni |
Vođenje i organizacija restorana |
usmeni, pismeni |
Izborna nastava |
usmeni, pismeni, vježba |
Vježbe u školi - Bonton - Kuharstvo - Osnove računalstva
|
usmeni, pismeni ocjenjivanje uspješnosti provedenih vježbi , rad na računalu |
Praktična nastava u školi – Ugostiteljsko posluživanje s vježbama |
praktičan uradak (mapa za izvođenje praktičnog dijela naukovanja)
|
Praktična nastava u ugostiteljskim objektima |
4. POTREBNA STRUČNA SPREMA NASTAVNIKA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Nastavnik |
Izobrazba |
|
Matematika u struci |
prof. matematike, dipl. ing. matematike |
VSS |
|
Strani jezik II |
prof. stranog jezika |
VSS |
|
Tehnologija zanimanja
|
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing. prehrambene tehnologije, prof. kemije, dipl. ing. kemijske tehnologije - prof. biologije, dipl. ing. biologije, dipl. ing. Biotehnologije |
VSS |
|
Turistička geografija |
- prof. geografije |
VSS |
|
Poslovna psihologija i komunikacije |
- prof. psihologije |
VSS |
|
Kulturno povijesna baština |
prof. povijesti umjetnosti, dipl. povjesničar umjetnosti |
VSS |
|
Marketing u turizmu |
dipl. ekonomista |
VSS |
|
Enologija s gastronomijom |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing. prehrambene tehnologije dipl. ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i turizam (hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhara/natkonobara, majstor natkonobar, majstor kuhar |
VSS, majstorski ispit |
|
Vođenje i organizacija restorana |
dipl. ekonomist, dipl. ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i turizam (hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhara, majstor kuhar , VKV kuhar, kuhara specijalista |
VSS, majstorski ispit |
|
Vježbe u školi |
|
|
|
Ugostiteljsko posluživanje |
dipl. oec. smjer hoteljerstvo, uz obavezno položen ispit za majstora natkonobara, majstor natkonobar, VKV konobar, konobar specijalist |
VSS, VŠS, VKV, majstorski ispit |
|
Bonton |
prof. pedagogije, prof. psihologije |
VSS |
|
Kuharstvo |
dipl.oec. smjer ugostiteljstva i turizma uz obavezno položen ispit za majstora kuhara, majstor kuhar, VKV kuhar, kuhar specijalist |
VSS, VŠS, VKV, majstorski ispit |
|
Osnove računalstva |
dipl. ekonomist smjer informatika ili kibernetika, prof. informatike i matematike, ing. informatike, dipl. ing. elektrotehnike – smjer računalstva, telekomunikacija i informatike, prof. informatike, dipl. informatičar |
|
|
- Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
majstor konobar, VKV konobar, konobar specijalista |
majstorski ispit, VKV |
» |
2. U točki 5. mijenja se podtočka 5. 1. i glasi:
«5.1. Rad s učenicima u skupinama - dijeljenje razrednog odijela u skupine, sudjelovanje stručnih učitelja i suradnika u nastavi.
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Razred |
Nastavnik |
Broj sati nastave |
Broj učenika u skupini |
|
Vježbe u školi |
|
|
|
|
|
- Bonton |
1 |
prof. |
35 |
15 |
|
- Kuharstvo |
1/2 |
prof. stručni učitelj, suradnik u nastavi |
35/35 |
15 |
|
- Osnove računalstva |
1 |
prof. |
70 |
15 |
|
Praktična nastava u školi: - Ugostiteljsko posluživanje |
1/2/3 |
prof. , stručni učitelj, suradnik u nastavi |
220/240/160 |
15 |
» |
3. Ovaj Program stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 133-02/04-02/21
Urbroj: 516-12/04-9
Zagreb, 6. prosinca 2004.
Ministar Branko Vukelić, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313733.html