Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 05/04 od 15.01.2004.:

 

MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO

Na temelju članka 58. stavak 2. Zakona o obrtu («Narodne novine», br. 49/03), ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore, donosi

 

PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZVANJE NATKONOBAR 

I.

Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom te posebnog dijela koji se odnosi na svako pojedino zanimanje.

II.

Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:

-        {C}gospodarstvo i pravni propisi,

-        {C}osnove podučavanja naučnika.

III.

Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:

Vođenje poslovanja

 Organizacija poslovanja

( obrt, trgovačko društvo)

 Od ideje do poslovnog plana

 

 Poslovni plan kao poduzetničko oruđe

(sredstva za  nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije)

 Komuniciranje s djelatnicima i strankama

(značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja)

 Metode rukovođenja

(stilovi i metode rukovođenja,  tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata)

Uloga računala u poslovanju

(osnovna znanja informatike, funkcije računala u poslovanju obrta)

 

Osnove marketinga

Značenje prodaje

 

Tržište

(novi trendovi na području marketinga,  tržišna strategija, metode prodaje i komunikacije, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta )

 

Troškovi i kalkulacije

(vrste troškova , kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja)

 

Financijsko-ekonomsko područje

Porezi

(porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo )

 

Vođenje poslovnih knjiga

 

Platni promet

(načini plaćanja, načini osiguranja naplate i  potraživanja)

 

 

Zaštita okoliša

Etika i pravo okoliša

 

Pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj

 

Suvremene tehnologije zaštite okoliša

 

 

IV.

Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:

 

Ustrojstvo državne vlasti

(državna uprava, lokalna samouprava i uprava)

Gospodarsko pravo

 

Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta

(pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta)

Organiziranost obrta

(komorski sustav)

Zakon o radu

(osnovni propisi o:  zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radno vrijeme radnika, odmori i dopusti, obrazovanje i osposobljavanje za rad, plaća radnika, zdravstveno i mirovinsko osiguranje)

Zakonodavstvo vezano uz obrazovanje naučnika i majstora

 

Zapošljavanje

 

Carinski propisi

 

Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost

(fizičke i pravne osobe)

Trgovačka društva

(trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala,

 stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak)

Nasljedno pravo

 

Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo

 

Zaštita na radu

(zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita)

 

V.

Područje osnova podučavanja naučnika obuhvaća sljedeće programske cjeline:

Obrazovni sustav Republike Hrvatske

 

Osnovna pitanja stručnog obrazovanja

(struktura obrazovanja, značaj, ravnopravnost šansi, mobilnost, vertikalna i horizontalna prohodnost, veza obrazovanja i tržišta rada i  značenje strukovnog obrazovanja za pojedinca i društvo)

Dvojni sustav obrazovanja

(zadaće škole, zadaće obrtničkih radionica, suradnja različitih mjesta za realizaciju prakse, polazne točke za osiguranje kvalitete obrazovanja)

Izobrazba u obrtničkoj radionici

(podučavanje, odgajanje, vrednovanje, nadzor, savjetovanje)

Planiranje i provođenje naukovanja

 

Pedagoška osnova obrazovanja

(proces učenja,  vrste učenja, nastavne situacije i tipične teškoće u učenju, motivacija i pomoć u učenju)

Zadaće majstora – stručnog učitelja

( poduka u radnoj sredini putem naloga, provjera uspjeha naukovanja, pismena provjera, sustav ocjenjivanja, mapa praktične nastave)

Mladi u obrazovanju

(pubertet, adolescencija, odraslost, habitualne osobine, socijalno podrijetlo, okruženje, prethodno obrazovanje, pozitivno stajalište prema mladima, prepoznavanje teškoća uvjetovano razvojem, motiviranje i prenošenje odgovornosti )

Socijalno komunikativne osnove vođenja ljudi

(verbalna, neverbalna komunikacija, prepoznavanje konflikata i pravila za njihovo savladavanje, socijalno ponašanje i autoritativno djelovanje)

 

Zakonska regulativa

(Zakon o obrtu , nastavni planovi i programi, odredbe Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica, odredbe Pravilnika o postupku i načinu izdavanja dozvola (licenca) te uvjeta za izvođenje praktičnog dijela naukovanja, odredbe Pravilnika o načinu ostvarivanja programa naukovanja i stručnog osposobljavanja za vezane obrte te o pravima, obvezama, praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju naučnika,  odredbe Pravilnika o postupku i načinu polaganja pomoćničkog ispita i odredbe Pravilnika o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti)

VI.

Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III., IV. i V., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.

VII.

Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teorijska stručna znanja, nužna za samostalno obavljanje obrta u zvanju natkonobar iz sljedećih područja rada.

I. Područje rada

-   komunikacija s gostima,

-   ponuda jela i pića prema ciljanoj skupini gostiju koji dolaze u prostore za posluživanje,

-   sastavljanje sredstava ponude jela i pića prema mjestima prodaje usluga,

-   sastavljanje jelovnika (menija) prema prigodi,

-   ponuda obroka prema vremenu posluživanja i prema prigodi,

-   dogotovljavanje jela pred stolom gostiju,

-   priprema barskih mješavina,

-   posluživanje odabranih vina uz naručena jela,

-   organiziranje svečanih prigodnih obroka u ugostiteljskom objektu i izvan ugostiteljskog objekta,

-   organiziranje promidžbenih aktivnosti i unaprjeđivanje prodaje usluga.

 

II. Sadržaj ispita

Ispitni sadržaj majstorskog ispita za zvanje natkonobar obuhvaća sljedeće programske cjeline:

 

Praktični dio ispita

Ispitaniku se na praktičnom dijelu ispita zadaje praktična zadaća iz sljedećih područja:

-   sastavljanje jelovnika (menija) za svakodnevne i svečane prigodne obroke (najmanje 5 menija s najmanje 5 sljedova jela i odgovarajućim pićima uz njih),

-   postavljanje stola za tijek svakodnevnog obroka s 5 sljedova,

-   jedan meni ispitanik će poslužiti na ispitu, ponuditi i servirati odgovarajuće piće,

-   prema predloženom jelovniku za svakodnevne prigode, jedno jelo će dogotoviti pred gostima,

-   {C}uređenje sale za odabranu prigodu,

-   {C}postavljanje stola za tijek izbora jela za svečanu prigodu  s 9 sljedova,

-   {C}slaganje stola za 6 osoba za svečanu prigodu prema odabiru komisije,

-   {C}odabir pića i čaša prema odabranom izboru jela (menija),

-   {C}posluživanje jednog menija uz sljubljivanje vina s naručenim jelima,

-   {C}jedan izbor jela za svečanu prigodu ispitanik će dogotoviti pred gostima i poslužiti,

-   {C}smještaj i ispraćaj gostiju,

-   {C}dostavljanje računa gostima.

 

  Pri izvođenju praktičnog dijela ispita  ispitanik će pokazati:

-   vještinu  komuniciranja s gostima,

-   poznavanje stranih jezika  i vještine miješanja pića, naročito apertitivnih i digestivnih mješavina,

-   dogotavljanja jela pred gostima (miješanjem, rasijecanjem, filiranjem, flambiranjem i sl.).

 

2.  Stručno – teorijski sadržaji potrebni za obavljanje poslova primjerenih obrtu

2.1.            Zaštita na radu i ekologija

-   sprječavanje širenja zaraznih bolesti u ugostiteljskim objektima,

-   primjena mjera i postupaka zaštite na radu u ugostiteljskom objektu,

-   sanitarne mjere pri održavanju higijene rublja, pribora i posuđa,

-   postupak s otpadom i ekološke mjere zaštite okoliša,

-   osobna higijena i izgled natkonobara,

-   poznavanje opasnosti od požara i eksplozija,

-   sprječavanje nesreća na radu.

 

2.2              Ugostiteljsko posluživanje

Ovaj dio sadržaja ima dvije cjeline: poznavanje jela i pića i ophođenje s gostima te način posluživanja jela i pića.

Poznavanje jela i pića:

-   zdrava hrana - trend i potreba suvremenog čovjeka,

-   kultura prehrane našeg i drugih naroda,

-   pravilno sastavljanje jelovnika i menija,

-   vrste i dijelovi mesa od kojih se pripremaju jela,

-   načini pripreme jela.

Ophođenje s gostima, načini  posluživanja jela i pića:

-   {C}tehnike i načini posluživanja jela,

-   priprema slanih i slatkih jela pred gostima,

-   {C}pravilno sastavljanje vinske karte, barske karte, cjenika pića,

-   sljubljivanje vina i jela,

-   pravilno posluživanje vina,

-   digestivi (dižestivi)- vrste i usluga,

-   pravilno posluživanje aperitiva i digestiva,

-   priprema barskih mješavina,

-   ponuda jela i pića za hladno-topli buffet,

-   ponuda jela i pića za domjenke (cocktail party),

-   {C}rezervacija ugostiteljskih usluga,

-   doček i prihvat gostiju - oblici komunikacije,

-   dogovor s gostima u vezi s izborom jela i pića.

 

2.3.       Stručna terminologija

-   primjena međunarodnog nazivlja u kuharstvu,

-   vještina čitanja, izgovora, pisanja i služenja stručnim nazivljem na  dva strana jezika koje ispitanik prijavi za ispit.

 

2.4.         Stručni račun

-   kalkulacija / izračunavanje nabavne i prodajne cijene, izračunavanje marže/,

-   gospodarski račun / zaključni račun, pravilo trojno, prosječni račun, račun diobe, račun smjese, postotni račun/.

-   izračunavanje površina i volumena,

-   primjena normativa u sastavljanju obroka i miješanju cocktaila.

 

2.5.       Uporaba računala u vođenju poslovanja

 

-   baze podataka (materijal, stranke),

-   tehnički proračuni i proračuni troškova,

-   poslovna korespondencija,

-   vođenje poslovnih knjiga.

 

Klasa: 406-01/03-01/10

Ur. broj: 515-03-03-15

Zagreb, 17. prosinca 2003.

 

 

Ministar

Željko Pecek, v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/310800.html

Copyright © Ante Borić