MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO
Na temelju članka 58. stavak 2. Zakona o obrtu («Narodne novine», br. 49/03), ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore, donosi
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom te posebnog dijela koji se odnosi na svako pojedino zanimanje.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:
- {C}gospodarstvo i pravni propisi,
- {C}osnove podučavanja naučnika.
III.
Vođenje poslovanja
Organizacija poslovanja |
( obrt, trgovačko društvo) |
Od ideje do poslovnog plana |
|
Poslovni plan kao poduzetničko oruđe |
(sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije) |
Komuniciranje s djelatnicima i strankama |
(značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja) |
Metode rukovođenja |
(stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata) |
Uloga računala u poslovanju |
(osnovna znanja informatike, funkcije računala u poslovanju obrta) |
Osnove marketinga
Značenje prodaje |
|
Tržište |
(novi trendovi na području marketinga, tržišna strategija, metode prodaje i komunikacije, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta )
|
Troškovi i kalkulacije |
Financijsko-ekonomsko područje
Porezi |
(porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo )
|
Vođenje poslovnih knjiga |
|
Platni promet |
(načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja)
|
Zaštita okoliša
Etika i pravo okoliša |
|
Pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj |
|
Suvremene tehnologije zaštite okoliša |
|
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Ustrojstvo državne vlasti |
(državna uprava, lokalna samouprava i uprava) |
Gospodarsko pravo |
|
Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta |
(pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta) |
Organiziranost obrta |
(komorski sustav) |
Zakon o radu |
(osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radno vrijeme radnika, odmori i dopusti, obrazovanje i osposobljavanje za rad, plaća radnika, zdravstveno i mirovinsko osiguranje) |
Zakonodavstvo vezano uz obrazovanje naučnika i majstora |
|
Zapošljavanje |
|
Carinski propisi |
|
Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost |
(fizičke i pravne osobe) |
Trgovačka društva |
(trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala, stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak) |
Nasljedno pravo |
|
Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo |
|
Zaštita na radu |
(zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita) |
Obrazovni sustav Republike Hrvatske |
|
Osnovna pitanja stručnog obrazovanja |
(struktura obrazovanja, značaj, ravnopravnost šansi, mobilnost, vertikalna i horizontalna prohodnost, veza obrazovanja i tržišta rada i značenje strukovnog obrazovanja za pojedinca i društvo) |
Dvojni sustav obrazovanja |
(zadaće škole, zadaće obrtničkih radionica, suradnja različitih mjesta za realizaciju prakse, polazne točke za osiguranje kvalitete obrazovanja) |
Izobrazba u obrtničkoj radionici |
(podučavanje, odgajanje, vrednovanje, nadzor, savjetovanje) |
Planiranje i provođenje naukovanja |
|
Pedagoška osnova obrazovanja |
(proces učenja, vrste učenja, nastavne situacije i tipične teškoće u učenju, motivacija i pomoć u učenju) |
Zadaće majstora – stručnog učitelja |
|
Mladi u obrazovanju |
(pubertet, adolescencija, odraslost, habitualne osobine, socijalno podrijetlo, okruženje, prethodno obrazovanje, pozitivno stajalište prema mladima, prepoznavanje teškoća uvjetovano razvojem, motiviranje i prenošenje odgovornosti ) |
Socijalno komunikativne osnove vođenja ljudi |
(verbalna, neverbalna komunikacija, prepoznavanje konflikata i pravila za njihovo savladavanje, socijalno ponašanje i autoritativno djelovanje)
|
Zakonska regulativa |
(Zakon o obrtu , nastavni planovi i programi, odredbe Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica, odredbe Pravilnika o postupku i načinu izdavanja dozvola (licenca) te uvjeta za izvođenje praktičnog dijela naukovanja, odredbe Pravilnika o načinu ostvarivanja programa naukovanja i stručnog osposobljavanja za vezane obrte te o pravima, obvezama, praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju naučnika, odredbe Pravilnika o postupku i načinu polaganja pomoćničkog ispita i odredbe Pravilnika o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti) |
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III., IV. i V., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teorijska stručna znanja, nužna za samostalno obavljanje obrta u zvanju natkonobar iz sljedećih područja rada.
- komunikacija s gostima,
- ponuda jela i pića prema ciljanoj skupini gostiju koji dolaze u prostore za posluživanje,
- sastavljanje sredstava ponude jela i pića prema mjestima prodaje usluga,
- sastavljanje jelovnika (menija) prema prigodi,
- ponuda obroka prema vremenu posluživanja i prema prigodi,
- dogotovljavanje jela pred stolom gostiju,
- priprema barskih mješavina,
- posluživanje odabranih vina uz naručena jela,
- organiziranje svečanih prigodnih obroka u ugostiteljskom objektu i izvan ugostiteljskog objekta,
- organiziranje promidžbenih aktivnosti i unaprjeđivanje prodaje usluga.
Ispitni sadržaj majstorskog ispita za zvanje natkonobar obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Praktični dio ispita
Ispitaniku se na praktičnom dijelu ispita zadaje praktična zadaća iz sljedećih područja:
- sastavljanje jelovnika (menija) za svakodnevne i svečane prigodne obroke (najmanje 5 menija s najmanje 5 sljedova jela i odgovarajućim pićima uz njih),
- postavljanje stola za tijek svakodnevnog obroka s 5 sljedova,
- jedan meni ispitanik će poslužiti na ispitu, ponuditi i servirati odgovarajuće piće,
- prema predloženom jelovniku za svakodnevne prigode, jedno jelo će dogotoviti pred gostima,
- {C}uređenje sale za odabranu prigodu,
- {C}postavljanje stola za tijek izbora jela za svečanu prigodu s 9 sljedova,
- {C}slaganje stola za 6 osoba za svečanu prigodu prema odabiru komisije,
- {C}odabir pića i čaša prema odabranom izboru jela (menija),
- {C}posluživanje jednog menija uz sljubljivanje vina s naručenim jelima,
- {C}jedan izbor jela za svečanu prigodu ispitanik će dogotoviti pred gostima i poslužiti,
- {C}smještaj i ispraćaj gostiju,
- {C}dostavljanje računa gostima.
Pri izvođenju praktičnog dijela ispita ispitanik će pokazati:
- vještinu komuniciranja s gostima,
- poznavanje stranih jezika i vještine miješanja pića, naročito apertitivnih i digestivnih mješavina,
- dogotavljanja jela pred gostima (miješanjem, rasijecanjem, filiranjem, flambiranjem i sl.).
2. Stručno – teorijski sadržaji potrebni za obavljanje poslova primjerenih obrtu
2.1. Zaštita na radu i ekologija
- sprječavanje širenja zaraznih bolesti u ugostiteljskim objektima,
- primjena mjera i postupaka zaštite na radu u ugostiteljskom objektu,
- sanitarne mjere pri održavanju higijene rublja, pribora i posuđa,
- postupak s otpadom i ekološke mjere zaštite okoliša,
- osobna higijena i izgled natkonobara,
- poznavanje opasnosti od požara i eksplozija,
- sprječavanje nesreća na radu.
2.2 Ugostiteljsko posluživanje
Ovaj dio sadržaja ima dvije cjeline: poznavanje jela i pića i ophođenje s gostima te način posluživanja jela i pića.
Poznavanje jela i pića:
- zdrava hrana - trend i potreba suvremenog čovjeka,
- kultura prehrane našeg i drugih naroda,
- pravilno sastavljanje jelovnika i menija,
- vrste i dijelovi mesa od kojih se pripremaju jela,
- načini pripreme jela.
Ophođenje s gostima, načini posluživanja jela i pića:
- {C}tehnike i načini posluživanja jela,
- priprema slanih i slatkih jela pred gostima,
- {C}pravilno sastavljanje vinske karte, barske karte, cjenika pića,
- sljubljivanje vina i jela,
- pravilno posluživanje vina,
- digestivi (dižestivi)- vrste i usluga,
- pravilno posluživanje aperitiva i digestiva,
- priprema barskih mješavina,
- ponuda jela i pića za hladno-topli buffet,
- ponuda jela i pića za domjenke (cocktail party),
- {C}rezervacija ugostiteljskih usluga,
- doček i prihvat gostiju - oblici komunikacije,
- dogovor s gostima u vezi s izborom jela i pića.
2.3. Stručna terminologija
- primjena međunarodnog nazivlja u kuharstvu,
- vještina čitanja, izgovora, pisanja i služenja stručnim nazivljem na dva strana jezika koje ispitanik prijavi za ispit.
2.4. Stručni račun
- kalkulacija / izračunavanje nabavne i prodajne cijene, izračunavanje marže/,
- gospodarski račun / zaključni račun, pravilo trojno, prosječni račun, račun diobe, račun smjese, postotni račun/.
- izračunavanje površina i volumena,
- primjena normativa u sastavljanju obroka i miješanju cocktaila.
2.5. Uporaba računala u vođenju poslovanja
- baze podataka (materijal, stranke),
- tehnički proračuni i proračuni troškova,
- poslovna korespondencija,
- vođenje poslovnih knjiga.
Klasa: 406-01/03-01/10 Ur. broj: 515-03-03-15 Zagreb, 17. prosinca 2003. |
Ministar
Željko Pecek, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/310800.html