Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 104/00 od 20.10.2000.:

 

MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO

Na temelju članka 39. st. 3. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93), ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi

 

IZMJENE I DOPUNE STRUČNO–TEORIJSKOG I PRAKTIČNOG DIJELA PROGRAMA (NAUKOVANJE) ZA ZANIMANJE MLJEKAR

U službenom listu Republike Hrvatske »Narodne novine« br. 84 od 18. kolovoza 1997. mijenja se tekst na stranici:

– 3072 u glavi “A. Praktični dio naukovanja” briše se naziv tabele “I. godina naukovanja”

– 3074 u tabeli “B. Stručno teorijski dio naukovanja; 1. Tehnologija zanimanja; 1.1. Pregled područja s vremenskim rasporedom” briše se postojeći tekst tabele i upisuje novi koji glasi:

______________________________________________________________________________

Red. Nastavno područje  Broj sati po obrazovnim godinama br.     I  II  III  Ukupno ______________________________________________________________________________ 1. Mlijeko    40  -  -  40 2. Čistoća i sterilnost uređaja    20  - -  20 3. Mikrobiologija mlijeka    40  - -  40 4. Strojevi i uređaji u mljekari   40  - -  40  5. Tehnologija mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda   - 70 -  70 6. Tehnologija sladoleda i dehidriranih mliječnih proizvoda   -  35 -  35 7.  Tehnologija maslaca i vrhnja     -  -  40  40 8. Tehnologija sira   -  -  56  56 ______________________________________________________________________________ UKUPNO SATI:   140  105  96  341 ______________________________________________________________________________  

 

– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja ; I. godina naukovanja” pod red. br. 3. u koloni 4. dodaje se tekst koji glasi: “– mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napita­ka, vrhnja, maslaca, sireva”

– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja; I. godina naukovanja” pod red. br. 4. upisuje se sljedeći tekst:

 

_________________________________________________________________________________________________________________

Red.  Nastavna područja   Ciljevi    Sadržaji broj _________________________________________________________________________________________________________________

1  2       3        4 _________________________________________________________________________________________________________________

4. Strojevi i uređaji u mljekari Poznavanje rada strojeva i  strojevi i uređaji koji se koriste: u mljekari   uređaja u mljekari  - za primarnu obradu mlijeka          - za prijem, transport i čuvanje mlijeka          - za toplinsku obradu mlijeka          - za proizvodnju kondenziranog i evapori-            ranog mlijeka te mlijeka u prahu          - u proizvodnji kiselomliječnih proizvoda          - u proizvodnji maslaca          - u proizvodnji sladoleda          - u proizvodnji sireva i laktoze          - u proizvodnji topljenog sira

 

- 3079 naziv tabele "II. godina naukovanja" mijenja se i glasi "II. i III. godina naukovanja", a tekst tabele mijenja se tako da novi glasi:

_________________________________________________________________________________________________________________________

Red.  Nastavna područja   Ciljevi     Sadržaji broj _________________________________________________________________________________________________________________________

1  2       3           4 _________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Tehnologija mlijeka i   Poznavanje procesa proizvodnje   Obrada mlijeka na sabiralištu i fermentiranih mliječnih  pasteriziranog i steriliziranog  transport do mljekare napitaka   mlijeka te kiselog mlijeka,      jogurta, kefira, kumisa i      acidofilnog mlijeka   Prijam mlijeka u mljekari           Tipizacija i homogenizacija mlijeka           Deaeracija i dezodoracija           Pasterizacija mlijeka           Punjenje pasteriziranog mlijeka u ambalažu           i skladištenje           Postupci sterilizacije mlijeka (u ambalaži           i izvan nje)           Mane konzumnog mlijeka           Definicija i sastav jogurta, kiselog           mlijeka,               acidofilnog mlijeka, kefira i kumisa           Priprema mlijeka           Nacjepljivanje mlijeka i fermentacija           Punjenje mlijeka u ambalažu i           njegovo skladištenje           Proizvodnja mlijeka uz dodatak           kakaa, čokolade, vanilije 2. Tehnologija sladoleda i  Poznavanje sirovina koje se   Definicija, sastav i vrste sladoleda i dehidriranih mliječnih koriste u proizvodnji sladoleda te proizvoda   procesa proizvodnje sladoleda i      dehidriranih mliječnih proizvoda Sirovine za proizvodnju sladoleda            (mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje,           maslac,šećer,               aromatični i voćni dodaci, boje i           stabilizatori)           Sastavljanje recepta za sladoled           Tehnološke operacije u proizvodnji           sladoleda           Promjene koje nastaju u procesu           proizvodnje           Uzroci nedostataka sladoleda i njihovo           otklanjanje           Transport sladoleda           Definicija i klasifikacija mliječnih           konzervi           Proces proizvodnje kondenziranog mlijeka,           evaporiranog mlijeka, mlijeka u prahu, su-           rutke u prahu, laktoze i mliječnih zamjena 3. Kontrola mlijeka  Sposobnost izvođenja    Određivanje suhe tvari      jednostavnih analiza   Određivanje masti (pokazna vježba)      u kontroli mlijeka   Mjerenje kiselosti (pH)           Određivanje gustoće 4. Fermentirani mliječni napitci Sposobnost izvođenja    Fermentacija mliječnih napitaka (jogurt,      fermentacije i organoleptičkog  kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko)      ispitivanja mliječnih napitaka           Pratiti tok fermentacije mjerenjem pH           Organoleptičko ispitivanje mliječnih           napitaka 5. Vrhnje    Sposobnost izvođenja osnovnih   Organoleptičko ispitivanje vrhnja      analiza     Određivanje masnoće (pokazna vježba)           Određivanje kiselosti 6. Maslac    Sposobnost izvođenja osnovnih   Organoleptičko ispitivanje vrhnja      analiza     Određivanje masnoće (pokazna vježba)           Određivanje kiselosti           Određivanje suhe tvari 7. Sir    Sposobnost izvođenja osnovnih   Ocjena kakvoće mlijeka za sirenje      analiza     Sirišno fermentacijska proba (te pozna-           vanje formule za izračunavanje količine           sirila)  

 

Klasa: 311-01/00-01/126

Urbroj: 515-01-00-13

Zagreb, 13. srpnja 2000.

Ministar Željko Pecek, v.r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/274079.html

Copyright © Ante Borić