MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO
Na temelju članka 39. st. 3. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93), ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi
U službenom listu Republike Hrvatske »Narodne novine« br. 84 od 18. kolovoza 1997. mijenja se tekst na stranici:
– 3072 u glavi “A. Praktični dio naukovanja” briše se naziv tabele “I. godina naukovanja”
– 3074 u tabeli “B. Stručno teorijski dio naukovanja; 1. Tehnologija zanimanja; 1.1. Pregled područja s vremenskim rasporedom” briše se postojeći tekst tabele i upisuje novi koji glasi:
______________________________________________________________________________
Red. Nastavno područje Broj sati po obrazovnim godinama
br. I II III Ukupno
______________________________________________________________________________
1. Mlijeko 40 - - 40
2. Čistoća i sterilnost
uređaja 20 - - 20
3. Mikrobiologija
mlijeka 40 - - 40
4. Strojevi i uređaji u
mljekari 40 - - 40
5. Tehnologija mlijeka i
fermentiranih
mliječnih proizvoda - 70 - 70
6. Tehnologija sladoleda
i dehidriranih
mliječnih proizvoda - 35 - 35
7. Tehnologija maslaca i
vrhnja - - 40 40
8. Tehnologija sira - - 56 56
______________________________________________________________________________
UKUPNO SATI: 140 105 96 341
______________________________________________________________________________
– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja ; I. godina naukovanja” pod red. br. 3. u koloni 4. dodaje se tekst koji glasi: “– mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napitaka, vrhnja, maslaca, sireva”
– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja; I. godina naukovanja” pod red. br. 4. upisuje se sljedeći tekst:
_________________________________________________________________________________________________________________
Red. Nastavna područja Ciljevi Sadržaji
broj
_________________________________________________________________________________________________________________
1 2 3 4
_________________________________________________________________________________________________________________
4. Strojevi i uređaji u mljekari Poznavanje rada strojeva i strojevi i uređaji koji se koriste:
u mljekari uređaja u mljekari - za primarnu obradu mlijeka
- za prijem, transport i čuvanje mlijeka
- za toplinsku obradu mlijeka
- za proizvodnju kondenziranog i evapori- ranog mlijeka te mlijeka u prahu
- u proizvodnji kiselomliječnih proizvoda
- u proizvodnji maslaca
- u proizvodnji sladoleda
- u proizvodnji sireva i laktoze
- u proizvodnji topljenog sira
- 3079 naziv tabele "II. godina naukovanja" mijenja se i glasi "II. i III. godina naukovanja", a tekst tabele mijenja se tako da novi glasi:
_________________________________________________________________________________________________________________________
Red. Nastavna područja Ciljevi Sadržaji
broj
_________________________________________________________________________________________________________________________
1 2 3 4
_________________________________________________________________________________________________________________________
1. Tehnologija mlijeka i Poznavanje procesa proizvodnje Obrada mlijeka na sabiralištu i
fermentiranih mliječnih pasteriziranog i steriliziranog transport do mljekare
napitaka mlijeka te kiselog mlijeka,
jogurta, kefira, kumisa i
acidofilnog mlijeka Prijam mlijeka u mljekari
Tipizacija i homogenizacija mlijeka
Deaeracija i dezodoracija
Pasterizacija mlijeka
Punjenje pasteriziranog mlijeka u ambalažu i skladištenje
Postupci sterilizacije mlijeka (u ambalaži i izvan nje)
Mane konzumnog mlijeka
Definicija i sastav jogurta, kiselog mlijeka, acidofilnog mlijeka, kefira i kumisa
Priprema mlijeka
Nacjepljivanje mlijeka i fermentacija
Punjenje mlijeka u ambalažu i
njegovo skladištenje
Proizvodnja mlijeka uz dodatak
kakaa, čokolade, vanilije
2. Tehnologija sladoleda i Poznavanje sirovina koje se Definicija, sastav i vrste sladoleda
i dehidriranih mliječnih koriste u proizvodnji sladoleda te
proizvoda procesa proizvodnje sladoleda i
dehidriranih mliječnih proizvoda Sirovine za proizvodnju sladoleda (mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje, maslac,šećer, aromatični i voćni dodaci, boje i
stabilizatori)
Sastavljanje recepta za sladoled
Tehnološke operacije u proizvodnji
sladoleda
Promjene koje nastaju u procesu
proizvodnje
Uzroci nedostataka sladoleda i njihovo
otklanjanje
Transport sladoleda
Definicija i klasifikacija mliječnih konzervi
Proces proizvodnje kondenziranog mlijeka, evaporiranog mlijeka, mlijeka u prahu, su- rutke u prahu, laktoze i mliječnih zamjena
3. Kontrola mlijeka Sposobnost izvođenja Određivanje suhe tvari
jednostavnih analiza Određivanje masti (pokazna vježba)
u kontroli mlijeka Mjerenje kiselosti (pH)
Određivanje gustoće
4. Fermentirani mliječni napitci Sposobnost izvođenja Fermentacija mliječnih napitaka (jogurt, fermentacije i organoleptičkog kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko)
ispitivanja mliječnih napitaka
Pratiti tok fermentacije mjerenjem pH
Organoleptičko ispitivanje mliječnih
napitaka
5. Vrhnje Sposobnost izvođenja osnovnih Organoleptičko ispitivanje vrhnja
analiza Određivanje masnoće (pokazna vježba)
Određivanje kiselosti
6. Maslac Sposobnost izvođenja osnovnih Organoleptičko ispitivanje vrhnja
analiza Određivanje masnoće (pokazna vježba)
Određivanje kiselosti
Određivanje suhe tvari
7. Sir Sposobnost izvođenja osnovnih Ocjena kakvoće mlijeka za sirenje
analiza Sirišno fermentacijska proba (te pozna- vanje formule za izračunavanje količine sirila)
Klasa: 311-01/00-01/126
Urbroj: 515-01-00-13
Zagreb, 13. srpnja 2000.
Ministar
Željko Pecek, v.r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/274079.html