MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO
Na temelju članka 39. st. 3. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93), ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi
U službenom listu Republike Hrvatske »Narodne novine« br. 84 od 18. kolovoza 1997. mijenja se tekst na stranici:
– 3072 u glavi “A. Praktični dio naukovanja” briše se naziv tabele “I. godina naukovanja”
– 3074 u tabeli “B. Stručno teorijski dio naukovanja; 1. Tehnologija zanimanja; 1.1. Pregled područja s vremenskim rasporedom” briše se postojeći tekst tabele i upisuje novi koji glasi:
______________________________________________________________________________
Red. Nastavno područje Broj sati po obrazovnim godinama br. I II III Ukupno ______________________________________________________________________________ 1. Mlijeko 40 - - 40 2. Čistoća i sterilnost uređaja 20 - - 20 3. Mikrobiologija mlijeka 40 - - 40 4. Strojevi i uređaji u mljekari 40 - - 40 5. Tehnologija mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda - 70 - 70 6. Tehnologija sladoleda i dehidriranih mliječnih proizvoda - 35 - 35 7. Tehnologija maslaca i vrhnja - - 40 40 8. Tehnologija sira - - 56 56 ______________________________________________________________________________ UKUPNO SATI: 140 105 96 341 ______________________________________________________________________________
– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja ; I. godina naukovanja” pod red. br. 3. u koloni 4. dodaje se tekst koji glasi: “– mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napitaka, vrhnja, maslaca, sireva”
– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja; I. godina naukovanja” pod red. br. 4. upisuje se sljedeći tekst:
_________________________________________________________________________________________________________________
Red. Nastavna područja Ciljevi Sadržaji broj _________________________________________________________________________________________________________________
1 2 3 4 _________________________________________________________________________________________________________________
4. Strojevi i uređaji u mljekari Poznavanje rada strojeva i strojevi i uređaji koji se koriste: u mljekari uređaja u mljekari - za primarnu obradu mlijeka - za prijem, transport i čuvanje mlijeka - za toplinsku obradu mlijeka - za proizvodnju kondenziranog i evapori- ranog mlijeka te mlijeka u prahu - u proizvodnji kiselomliječnih proizvoda - u proizvodnji maslaca - u proizvodnji sladoleda - u proizvodnji sireva i laktoze - u proizvodnji topljenog sira
- 3079 naziv tabele "II. godina naukovanja" mijenja se i glasi "II. i III. godina naukovanja", a tekst tabele mijenja se tako da novi glasi:
_________________________________________________________________________________________________________________________
Red. Nastavna područja Ciljevi Sadržaji broj _________________________________________________________________________________________________________________________
1 2 3 4 _________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Tehnologija mlijeka i Poznavanje procesa proizvodnje Obrada mlijeka na sabiralištu i fermentiranih mliječnih pasteriziranog i steriliziranog transport do mljekare napitaka mlijeka te kiselog mlijeka, jogurta, kefira, kumisa i acidofilnog mlijeka Prijam mlijeka u mljekari Tipizacija i homogenizacija mlijeka Deaeracija i dezodoracija Pasterizacija mlijeka Punjenje pasteriziranog mlijeka u ambalažu i skladištenje Postupci sterilizacije mlijeka (u ambalaži i izvan nje) Mane konzumnog mlijeka Definicija i sastav jogurta, kiselog mlijeka, acidofilnog mlijeka, kefira i kumisa Priprema mlijeka Nacjepljivanje mlijeka i fermentacija Punjenje mlijeka u ambalažu i njegovo skladištenje Proizvodnja mlijeka uz dodatak kakaa, čokolade, vanilije 2. Tehnologija sladoleda i Poznavanje sirovina koje se Definicija, sastav i vrste sladoleda i dehidriranih mliječnih koriste u proizvodnji sladoleda te proizvoda procesa proizvodnje sladoleda i dehidriranih mliječnih proizvoda Sirovine za proizvodnju sladoleda (mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje, maslac,šećer, aromatični i voćni dodaci, boje i stabilizatori) Sastavljanje recepta za sladoled Tehnološke operacije u proizvodnji sladoleda Promjene koje nastaju u procesu proizvodnje Uzroci nedostataka sladoleda i njihovo otklanjanje Transport sladoleda Definicija i klasifikacija mliječnih konzervi Proces proizvodnje kondenziranog mlijeka, evaporiranog mlijeka, mlijeka u prahu, su- rutke u prahu, laktoze i mliječnih zamjena 3. Kontrola mlijeka Sposobnost izvođenja Određivanje suhe tvari jednostavnih analiza Određivanje masti (pokazna vježba) u kontroli mlijeka Mjerenje kiselosti (pH) Određivanje gustoće 4. Fermentirani mliječni napitci Sposobnost izvođenja Fermentacija mliječnih napitaka (jogurt, fermentacije i organoleptičkog kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko) ispitivanja mliječnih napitaka Pratiti tok fermentacije mjerenjem pH Organoleptičko ispitivanje mliječnih napitaka 5. Vrhnje Sposobnost izvođenja osnovnih Organoleptičko ispitivanje vrhnja analiza Određivanje masnoće (pokazna vježba) Određivanje kiselosti 6. Maslac Sposobnost izvođenja osnovnih Organoleptičko ispitivanje vrhnja analiza Određivanje masnoće (pokazna vježba) Određivanje kiselosti Određivanje suhe tvari 7. Sir Sposobnost izvođenja osnovnih Ocjena kakvoće mlijeka za sirenje analiza Sirišno fermentacijska proba (te pozna- vanje formule za izračunavanje količine sirila)
Klasa: 311-01/00-01/126
Urbroj: 515-01-00-13
Zagreb, 13. srpnja 2000.
Ministar Željko Pecek, v.r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/274079.html