Baza je ažurirana 31.03.2025. 

zaključno sa NN 50/25

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 104/00 od 20.10.2000.:

 

MINISTARSTVO ZA OBRT, MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO

Na temelju članka 39. st. 3. Zakona o obrtu (»Narodne novine« br. 77/93), ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi

 

IZMJENE I DOPUNE STRUČNO–TEORIJSKOG I PRAKTIČNOG DIJELA PROGRAMA (NAUKOVANJE) ZA ZANIMANJE MLJEKAR

U službenom listu Republike Hrvatske »Narodne novine« br. 84 od 18. kolovoza 1997. mijenja se tekst na stranici:

– 3072 u glavi “A. Praktični dio naukovanja” briše se naziv tabele “I. godina naukovanja”

– 3074 u tabeli “B. Stručno teorijski dio naukovanja; 1. Tehnologija zanimanja; 1.1. Pregled područja s vremenskim rasporedom” briše se postojeći tekst tabele i upisuje novi koji glasi:

______________________________________________________________________________

Red. Nastavno područje  Broj sati po obrazovnim godinama
br.     I  II  III  Ukupno
______________________________________________________________________________
1. Mlijeko    40  -  -  40
2. Čistoća i sterilnost
uređaja    20  - -  20
3. Mikrobiologija
mlijeka    40  - -  40
4. Strojevi i uređaji u
mljekari   40  - -  40 
5. Tehnologija mlijeka i
fermentiranih
mliječnih proizvoda   - 70 -  70
6. Tehnologija sladoleda
i dehidriranih
mliječnih proizvoda   -  35 -  35
7.  Tehnologija maslaca i
vrhnja     -  -  40  40
8. Tehnologija sira   -  -  56  56
______________________________________________________________________________
UKUPNO SATI:   140  105  96  341
______________________________________________________________________________
 

 

– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja ; I. godina naukovanja” pod red. br. 3. u koloni 4. dodaje se tekst koji glasi: “– mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napita­ka, vrhnja, maslaca, sireva”

– 3075 u tabeli “1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja; I. godina naukovanja” pod red. br. 4. upisuje se sljedeći tekst:

 

_________________________________________________________________________________________________________________

Red.  Nastavna područja   Ciljevi    Sadržaji
broj
_________________________________________________________________________________________________________________

1  2       3        4
_________________________________________________________________________________________________________________

4. Strojevi i uređaji u mljekari Poznavanje rada strojeva i  strojevi i uređaji koji se koriste:
u mljekari   uređaja u mljekari  - za primarnu obradu mlijeka
         - za prijem, transport i čuvanje mlijeka
         - za toplinsku obradu mlijeka
         - za proizvodnju kondenziranog i evapori-            ranog mlijeka te mlijeka u prahu
         - u proizvodnji kiselomliječnih proizvoda
         - u proizvodnji maslaca
         - u proizvodnji sladoleda
         - u proizvodnji sireva i laktoze
         - u proizvodnji topljenog sira

 

- 3079 naziv tabele "II. godina naukovanja" mijenja se i glasi "II. i III. godina naukovanja", a tekst tabele mijenja se tako da novi glasi:

_________________________________________________________________________________________________________________________

Red.  Nastavna područja   Ciljevi     Sadržaji
broj
_________________________________________________________________________________________________________________________

1  2       3           4
_________________________________________________________________________________________________________________________
1. Tehnologija mlijeka i   Poznavanje procesa proizvodnje   Obrada mlijeka na sabiralištu i
fermentiranih mliječnih  pasteriziranog i steriliziranog  transport do mljekare
napitaka   mlijeka te kiselog mlijeka,
     jogurta, kefira, kumisa i
     acidofilnog mlijeka   Prijam mlijeka u mljekari
          Tipizacija i homogenizacija mlijeka
          Deaeracija i dezodoracija
          Pasterizacija mlijeka
          Punjenje pasteriziranog mlijeka u ambalažu           i skladištenje
          Postupci sterilizacije mlijeka (u ambalaži           i izvan nje)
          Mane konzumnog mlijeka
          Definicija i sastav jogurta, kiselog           mlijeka,               acidofilnog mlijeka, kefira i kumisa
          Priprema mlijeka
          Nacjepljivanje mlijeka i fermentacija
          Punjenje mlijeka u ambalažu i
          njegovo skladištenje
          Proizvodnja mlijeka uz dodatak
          kakaa, čokolade, vanilije
2. Tehnologija sladoleda i  Poznavanje sirovina koje se   Definicija, sastav i vrste sladoleda
i dehidriranih mliječnih koriste u proizvodnji sladoleda te
proizvoda   procesa proizvodnje sladoleda i
     dehidriranih mliječnih proizvoda Sirovine za proizvodnju sladoleda            (mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje,           maslac,šećer,               aromatični i voćni dodaci, boje i
          stabilizatori)
          Sastavljanje recepta za sladoled
          Tehnološke operacije u proizvodnji
          sladoleda
          Promjene koje nastaju u procesu
          proizvodnje
          Uzroci nedostataka sladoleda i njihovo
          otklanjanje
          Transport sladoleda
          Definicija i klasifikacija mliječnih           konzervi
          Proces proizvodnje kondenziranog mlijeka,           evaporiranog mlijeka, mlijeka u prahu, su-           rutke u prahu, laktoze i mliječnih zamjena
3. Kontrola mlijeka  Sposobnost izvođenja    Određivanje suhe tvari
     jednostavnih analiza   Određivanje masti (pokazna vježba)
     u kontroli mlijeka   Mjerenje kiselosti (pH)
          Određivanje gustoće
4. Fermentirani mliječni napitci Sposobnost izvođenja    Fermentacija mliječnih napitaka (jogurt,      fermentacije i organoleptičkog  kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko)
     ispitivanja mliječnih napitaka
          Pratiti tok fermentacije mjerenjem pH
          Organoleptičko ispitivanje mliječnih
          napitaka
5. Vrhnje    Sposobnost izvođenja osnovnih   Organoleptičko ispitivanje vrhnja
     analiza     Određivanje masnoće (pokazna vježba)
          Određivanje kiselosti
6. Maslac    Sposobnost izvođenja osnovnih   Organoleptičko ispitivanje vrhnja
     analiza     Određivanje masnoće (pokazna vježba)
          Određivanje kiselosti
          Određivanje suhe tvari
7. Sir    Sposobnost izvođenja osnovnih   Ocjena kakvoće mlijeka za sirenje
     analiza     Sirišno fermentacijska proba (te pozna-           vanje formule za izračunavanje količine           sirila)
 

 

Klasa: 311-01/00-01/126

Urbroj: 515-01-00-13

Zagreb, 13. srpnja 2000.

Ministar
Željko Pecek, v.r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/274079.html