MINISTARSTVO GOSPODARSTVA
Temeljem članka 52. stavka 2. Zakona o obrtu ("Narodne novine" br. 77/93), po prethodno pribavljenom mišljenju Hrvatske obrtničke komore, ministar gospodarstva donosi:
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta, pravni oblik, veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje posla, upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja, proizvodnja, reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna služba, međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni promet, vrste financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled, inventura, procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada podataka u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih troškova kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme, prethodna i naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna troškova, računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna za pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta, prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni pravilnik, radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom za radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno, penziono, pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari, osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu, nasljedstvo i poklone ;
porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od poreza i korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore, gospodarske komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca, ugovor o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja, ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne škole i obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i zadaci, okvirni planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje obrazovnog plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i pomagala, metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične razvojne pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor napredovanja, grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V. osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna za samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja objavljena u "Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv zanimanja i stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima "Narodne novine" br. 31 od 9. svibnja 1995. g).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor slastičar, koje je u skladu s Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95) označeno šifrom 74121, je:
MAJSTOR - SLASTIČAR
I. Područja rada
U slastičarskom obrtu potrebno je izrađivati i proizvoditi slijedeće:
- torte, kolače raznih vrsta, slatka peciva, trajne kolačiće i peciva, slana peciva, različite vrste krema i nadjeva,
- sve vrste ostalih slastica, a naročito proizvode od šećera, čokolade, marcipana i voća,
- sladoled i različite proizvode od sladoleda, i to naročito pazeći na kvalitetu upotrebljenih namirnica, oblik slastičarskih proizvoda, boju i okus slastica i način njihovog prezentiranja.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Ovaj dio ispita sastoji se od izrade majstorskog rada uz napravljene sve potrebne predradnje: priprema recepata, nabavljene i pripremljene sirovine i pomoćni materijali, osigurani alati i uređaji kao i napravljen obračun troškova.
Na praktičnom dijelu ispita ispitanik izrađuje nekoliko slastičarskih proizvoda i to:
- tortu,
- ukrašeni kolač,
- ukrase od marcipana, krokanta, karamela i sl.
- sladoledni kup,
- miješane čajne kolačiće (najmanje 4 vrste),
- miješane praline (najmanje 4 vrste),
- kolač od dizanog tijesta.
Pri izradi praktičnog dijela ispita ispitanik mora pokazati vještine i potrebita znanja iz svoje struke, služeći se receptima, poštivajući mjere zaštite na radu i zaštitu okoliša te ostale uvjete koje odredi ispitna komisija.
Pripremljene proizvode ispitanik mora aranžirati i izložiti na za to predviđenom dijelu u obrtničkoj radionici.
2. Stručno teoretski sadržaji ispita neophodni za obavljanje obrta
U ovom dijelu ispita potrebita su znanja iz slijedećih područja :
2. 1. Stručno crtanje
- oblici za ukrašavanje, uključujući i ornamente,
- izgled slova, skica slastica (torte, deserti i sl.),
- izrada nacrta oblika i ukrasa za torte, kolače i slastice koji se spravljaju za različite prigode,
- skice mjesta i načina prezentacijeproizvoda.
2.2. Materijali za izradu slastica
- osnovna znanja iz područja biologije, fizike i kemije važnih namirnica,
- vrste, sastav, očuvanje i spremanje sirovina i pomoćnih materijala za izradu slastica, slana i slatka peciva uključuji proizvode koje koriste dijabetičari,
- vrste fizikalnih, kemijskih i bioloških omekšivača za različite vrste tijesta,
- sastav sirovina i dodataka za pripremu slastica i građa slastičarskih proizvoda,
- vrste, sastav, očuvanje i spremanje voća koje se korist u izradi slastica.
2.3. Tehnologija izrade slastica
- znanje iz područja sprečavanja nesreća na radu, zaštita na radu i sigurnosti rada,
- održavanje osobne higijene i poznavanje propisa iz zaštite i higijene okoliša,
- poznavanje osnovnih recepata s mogućim varijacijama,
- načini pripreme dizanih tijesta,
- načini pripreme lisnatih tijesta,
- načini pripreme prhkih tijesta,
- priprema medenjaka i tijesta s medom,
- poznavanje postupaka dizanja i pečenja tijesta, te postpaka omekšavanja tijesta (fizikalni, biološki i kemijski omekšivači),
- postupci hlađenja, zamrzavanja i prekida vrenja,
- priprema mesa za različita punila i namaze,
- pečenje tijesta i mesa,
- kuhanje i priprema glazura,
- priprema krema,
- priprema raznih nadjeva za torte, slatko i slano pecivo,
- priprema nadjeva, punjenje i ukrašavanje čajnih kolačića te različitih slastica od prhkog tijesta,
- poznavanje svih načina pripreme i priprema pralina te punjenje pralina,
- pripremanje krokant mase, nougat mase, marcipana te izrada raznih ukrasa,
- odabir i pripremanje voća za kolače,
- kuhanje želea, pekmeza i đema,
- pripremanje slatkih jela te napitaka,
- pripremanje i ukrašavanje sladoleda te proizvoda od sladoleda,
- priprema slanih pašteta,
- priprema raznih punjenih slanih peciva,
- oblici torti, kolača, deserta, slatkog peciva, sladoleda i proizvoda od sladoleda, marcipana, čokolade i voća te harmonična povezanost njihova okusa, forme, boje i ukrasa.
2.4. Poznavanje strojeva i uređaja
- poznavanje načina funkcioniranja sistema za pečenje, uređaja za hlađenje i zamrzavanje kao i ostalih strojeva i alata neophodnih za pripremu slastica,
- posluživanje strojeva, uređaja kao i mogućnost korištenja svih potrebnih alata,
- poznavanje propisa i načina za štednju energije,
- znanja iz područja sprečavnja nesreća na radu, zaštite na radu i sigurnosti rada,
- higijensko održavanje uređaja, alata i radionica.
2.5. Prezentacija slastičarskih ploizvoda
- znanja o načinu izlaganja slastica,
- osnova propagande,
- prezentacija slastičarskih proizvoda uključujući dekoriranje,
- osnovna znanja potrebita za ophodenje s kupcima uključujući reklamu i tehniku prodaje,
- poznavanje strukture okoline i strukture potencijalnih kupaca,
- savjetovanje kupaca pri odabiru proizvoda.
2.6. Obračun troškova
Način formiranja cijene uključujući faktore koji se obračunavaju za snižavanje cijene proizvoda kao i za naknadnu kalkulaciju.
Klasa: 311-0195-01/523
Urbroj : 526-01 -95-14
Zagreb, 27. studenoga 1995.
Ministar
Davor Štern, dipl. ing., v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/263581.html