Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 102/95 od 14.12.1995.:

 

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Temeljem članka 52. stavka 2. Zakona o obrtu ("Narodne novine" br. 77/93), po prethodno pribavljenom mišljenju Hrvatske obrtničke komore, ministar gospodarstva donosi:

 

PROGRAM MAJSTORSKOG ISPITA ZA ZANIMANJE - MAJSTOR MLJEKAR

I.

Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje posebno.

II.

Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih područja:

1. Gospodarstvo i pravni propisi

2. Osnove podučavanja naučnika

III.

Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:

a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta, pravni oblik, veličina obrta;

b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje posla, upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;

c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i društvena klima u obrtničkoj radionici;

d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja, proizvodnja, reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna služba, međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;

e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni promet, vrste financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;

f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan obrtničke radionice i usavršavanje;

g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled, inventura, procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada podataka u obrtništvu;

h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih troškova kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme, prethodna i naknadna kalkulacija ;

i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna troškova, računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna za pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.

IV.

Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:

- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta, prestanak obrta),

- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,

- organiziranost obrta,

- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,

- trgovačka društva,

- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni pravilnik, radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom za radne sporove(Zakon o radu),

- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno, penziono, pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari, osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,

- pravo na stvaranje imovine,

- porezni sustav

vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu, nasljedstvo i poklone ;

porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od poreza i korištenje pravnih sredstava;

- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore, gospodarske komore, udruženja cehovske organizacije,

- pravne osnove za stručno obrazovanje,

- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca, ugovor o naukovanju.

V.

Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz slijedećih područja:

1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja, ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne škole i obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost stručnog učitelja.

2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i zadaci, okvirni planovi i programi, ispitni zahtjevi...

Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje obrazovnog plana obrtničke radionice...

3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i pomagala, metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).

4. Mladi u obrazovanju

(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične razvojne pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor napredovanja, grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.

VI.

Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V. osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.

VII.

Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna za samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja objavljena u "Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv zanimanja i stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima "Narodne novine" br. 31 od 9. svibnja 1995. g).

VIII.

Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena zanimanja obuhvaćaju:

a) praktični dio ispita

b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu.

IX.

Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor mljekar, koje je u skladu s Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95) označeno šifrom 74130, je:

MAJSTOR MLJEKAR

I. Područje rada

- proizvodnja pasteriziranog, steriliziranog i homogeniziranog svježeg konzumnog mlijeka,

- proizvodnja pasteriziranog, steriliziranog i homogeniziranog vrhnja od svježeg mlijeka,

- proizvodnja mlijeka u prahu, evaporiranog i kondenziranog mlijeka,

- proizvodnja maslaca,

- proizvodnjafermentiranih mliječnih napitaka (jogurta, kiselog mlijeka itd.),

- proizvodnja sireva i skute,

- proizvodnja kazeina i laktoze,

- proizvodnja mliječnih sladoleda.

II. Sadržaji ispita

1. Praktični dio ispita

Na praktičnom dijelu ispita za majstora mljekara, ispitanik se podvrgava jednoj ili više ranih proba, kojom dokazuje potpunu samostalnost u pripremi proizvodnje i kontroli jednog ili više proizvoda, obuhvaćenih područjima rada.

Radna proba se sastoji od:

- sastavljanja recepture,

- planiranja tehnološkog procesa,

- pripreme i kontrole sirovma, strojeva i uređaja,

- kontrole tehnološkog procesa i

- kontrole gotovog proizvoda.

Pri izradi praktičnog dijela ispita, ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša, te ostalih uvjeta, koje mu odredi Ispitna komisija.

2. Sadržaji majstorskog ispita, neophodnih za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu

2.1. Sirovo mlijeko

- pojam, definicija i vrste mlijeka po porijeklu,

- značenje mlijeka kao živežne namirnice,

- prosječni sastav mlijeka, struktura i vrijednost pojedinih sastojaka (voda, bjelančevine, mast, šećer, mineralne tvari, enzimi...)

- fizikalna svojstva mlijeka,

- baktericidna svojstva mlijeka.

2.2. Mikriobiologlja u mljekarstvu

- osnove morfologije i biologije mikroorganizama,

- utjecaj fizikalnih i kemijskih činitelja na mikroorganizme,

- mikroorganizmi u mljekarskoj tehnologiji,

- mlijeko kao hranjiva sredina za mikroorganizme, starter kulture mikroorganizama,

- mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napitaka, vrhnja, maslaca, sireva i sladoleda.

2.3. Tehnologija mliječnih proizvoda

- značaj higijene i sanatacije u tehnologiji mliječnih proizvoda,

- sprečavanje zagađenja okoliša i mljekare,

- postupci sterilizacije i čišćenja u mljekari, te postupak s mlijekom od mužnje do mljekare,

- tehnologija proizvodnje pasteriziranog mlijeka,

- tehnologija proizvodnje steriliziranog konzumnog mlijeka,

- tehnologija proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir, kumis),

- nefermentirani mliječni proizvodi,

- tehnologija proizvodnje sladoleda,

- tehnologija proizvodnje dehidriranih mliječnih proizvoda (evaporirano mlijeko, kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu...),

- tehnologija proizvodnje vrhnja i maslaca,

- tehnologija proizvodnje tvrdih, mekih i topljenih sireva,

- skladištenje i čuvanje mlijeka i mliječnih proizvoda.

2.4. Osnove ispitivanja u mljekarskoj tehnologiji

- kontrola mlijeka (određivanje suhe tvari, mjerenje kiselosti, određivanje gustoće...),

- praćenje toka fermentacije,

- organoleptička ispitivanja mlijeka, mliječnih napitaka i drugih mliječnih proizvoda,

- određivanje masnoća,

- sirišno fermentacijska proba i izračunavanje količine sirila.

2.5. Strojevi i uređaji za

- primarnu obradu mlijeka,

- prijem, čuvanje i transport mlijeka,

- toplinsku obradu mlijeka,

- proizvodnju kiselomliječnih proizvoda,

- razlijevanje i pakiranje konzumnog mlijeka,

- proizvodnju kondenziranog i evaporiranog mlijeka, te mlijeka u prahu,

- proizvodnju masalaca,

- proizvodnju sireva,

- proizvodnju sladoleda, te mjere higijensko tehničke zaštite i osnova održavanja.

Klasa: 311-01/95-01/523

Urbroj: 526-01-95-21

Zagreb, 27. studenoga 1995.

Ministar

Davor Štern, dipl. ing., v. r.

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/263589.html

Copyright © Ante Borić