MINISTARSTVO GOSPODARSTVA
Temeljem članka 52. stavka 2. Zakona o obrtu ("Narodne novine" br. 77/93), po prethodno pribavljenom mišljenju Hrvatske obrtničke komore, ministar gospodarstva donosi:
I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta, pravni oblik, veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje posla, upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja, proizvodnja, reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna služba, međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni promet, vrste financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled, inventura, procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada podataka u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih troškova kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme, prethodna i naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna troškova, računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna za pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta, prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni pravilnik, radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom za radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno, penziono, pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari, osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu, nasljedstvo i poklone ;
porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od poreza i korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore, gospodarske komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca, ugovor o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja, ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne škole i obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i zadaci, okvirni planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje obrazovnog plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i pomagala, metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične razvojne pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor napredovanja, grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V. osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna za samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja objavljena u "Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv zanimanja i stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima "Narodne novine" br. 31 od 9. svibnja 1995. g).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor mljekar, koje je u skladu s Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95) označeno šifrom 74130, je:
MAJSTOR MLJEKAR
I. Područje rada
- proizvodnja pasteriziranog, steriliziranog i homogeniziranog svježeg konzumnog mlijeka,
- proizvodnja pasteriziranog, steriliziranog i homogeniziranog vrhnja od svježeg mlijeka,
- proizvodnja mlijeka u prahu, evaporiranog i kondenziranog mlijeka,
- proizvodnja maslaca,
- proizvodnjafermentiranih mliječnih napitaka (jogurta, kiselog mlijeka itd.),
- proizvodnja sireva i skute,
- proizvodnja kazeina i laktoze,
- proizvodnja mliječnih sladoleda.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu ispita za majstora mljekara, ispitanik se podvrgava jednoj ili više ranih proba, kojom dokazuje potpunu samostalnost u pripremi proizvodnje i kontroli jednog ili više proizvoda, obuhvaćenih područjima rada.
Radna proba se sastoji od:
- sastavljanja recepture,
- planiranja tehnološkog procesa,
- pripreme i kontrole sirovma, strojeva i uređaja,
- kontrole tehnološkog procesa i
- kontrole gotovog proizvoda.
Pri izradi praktičnog dijela ispita, ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša, te ostalih uvjeta, koje mu odredi Ispitna komisija.
2. Sadržaji majstorskog ispita, neophodnih za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu
2.1. Sirovo mlijeko
- pojam, definicija i vrste mlijeka po porijeklu,
- značenje mlijeka kao živežne namirnice,
- prosječni sastav mlijeka, struktura i vrijednost pojedinih sastojaka (voda, bjelančevine, mast, šećer, mineralne tvari, enzimi...)
- fizikalna svojstva mlijeka,
- baktericidna svojstva mlijeka.
2.2. Mikriobiologlja u mljekarstvu
- osnove morfologije i biologije mikroorganizama,
- utjecaj fizikalnih i kemijskih činitelja na mikroorganizme,
- mikroorganizmi u mljekarskoj tehnologiji,
- mlijeko kao hranjiva sredina za mikroorganizme, starter kulture mikroorganizama,
- mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napitaka, vrhnja, maslaca, sireva i sladoleda.
2.3. Tehnologija mliječnih proizvoda
- značaj higijene i sanatacije u tehnologiji mliječnih proizvoda,
- sprečavanje zagađenja okoliša i mljekare,
- postupci sterilizacije i čišćenja u mljekari, te postupak s mlijekom od mužnje do mljekare,
- tehnologija proizvodnje pasteriziranog mlijeka,
- tehnologija proizvodnje steriliziranog konzumnog mlijeka,
- tehnologija proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir, kumis),
- nefermentirani mliječni proizvodi,
- tehnologija proizvodnje sladoleda,
- tehnologija proizvodnje dehidriranih mliječnih proizvoda (evaporirano mlijeko, kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu...),
- tehnologija proizvodnje vrhnja i maslaca,
- tehnologija proizvodnje tvrdih, mekih i topljenih sireva,
- skladištenje i čuvanje mlijeka i mliječnih proizvoda.
2.4. Osnove ispitivanja u mljekarskoj tehnologiji
- kontrola mlijeka (određivanje suhe tvari, mjerenje kiselosti, određivanje gustoće...),
- praćenje toka fermentacije,
- organoleptička ispitivanja mlijeka, mliječnih napitaka i drugih mliječnih proizvoda,
- određivanje masnoća,
- sirišno fermentacijska proba i izračunavanje količine sirila.
2.5. Strojevi i uređaji za
- primarnu obradu mlijeka,
- prijem, čuvanje i transport mlijeka,
- toplinsku obradu mlijeka,
- proizvodnju kiselomliječnih proizvoda,
- razlijevanje i pakiranje konzumnog mlijeka,
- proizvodnju kondenziranog i evaporiranog mlijeka, te mlijeka u prahu,
- proizvodnju masalaca,
- proizvodnju sireva,
- proizvodnju sladoleda, te mjere higijensko tehničke zaštite i osnova održavanja.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-21
Zagreb, 27. studenoga 1995.
Ministar
Davor Štern, dipl. ing., v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/263589.html