Baza je ažurirana 31.03.2025. 

zaključno sa NN 50/25

EU 2024/2679

NN 80/2024 (5.7.2024.), Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

   

 

Hrvatska gospodarska komora

1374

Na temelju članka 22. stavka 2. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (»Narodne novine« br. 144/21), članka 26. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 79/13, 85/13 – ispravak, 160/13, 35/14, 157/14, 130/ 15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 73/21, 41/22, 133/22, 43/23, 1/24, 39/24) i članka 10. Zakona o porezu na dobit (»Narodne novine« broj 177/04, 90/05, 57/06, 146/08, 80/10, 22/12, 148/13, 143/14, 50/16, 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 114/22, 114/23) Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 6. sjednici 18. lipnja 2024.

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA U UGOSTITELJSTVU

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se, na temelju iskustava struke, najviša dopuštena visina manjka u ugostiteljstvu koja ne podliježe oporezivanju.

Članak 2.

Pod manjkom iz članka 1. ove Odluke podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to :

1. Kalo:

a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;

b) pri skladištenju proizvoda u skladištu i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);

c) pri termičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje;

d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.

2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenju, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i sl.;

3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.

4. Lom u skladištenju, manevriranju, posluživanju.

Članak 3.

Dopuštena visina gubitaka (kvar, rastep i lom) pri čuvanju u skladištu od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE
1. Jabuke, šljive 3,0
2. Naranče, limun 4,0
3. Drugo nenavedeno voće 2,0
B. POVRĆE
1. Krumpir, kupus, kelj, cvjetača, korabica, tikvice, mahune, mrkva, celer, peršin 5,0
2. Mahune, grašak, paprika, rajčica 4,0
3. Luk – crveni, bijeli 2,0
4. Drugo nenavedeno povrće 2,0
C. PIĆA – ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA
1. U bocama i tetrapaku 0,7
2. U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više 1,5
3. Pivo u staklenim bocama 0,7
4. Pivo u plastičnim bocama 0,5
5. Pivo u limenkama 0,5
6. Bezalkoholna pića u staklenim bocama 0,7
7. Bezalkoholna pića u plastičnim bocama 0,5
8. Bezalkoholna pića u limenkama 0,5
9. Pivo točeno (u bačvi) 1,0
10. Vino (u rinfuzi) 0,7
11. Vino (u boci) 0,5
D. OSTALO
1. Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno, ocat, začini i slično 1,0
2. Maslac, orasi, lješnjaci 3,0
3. Šećer 0,5
4. Jaja 3,0
5. Mlijeko, slatko i kiselo vrhnje 1,0
6. Ostalo nenavedeno 1,0

 

 

Članak 4.

Dopuštena visina gubitaka (kalo) pri čuvanju u skladištu zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1. Suhomesnati proizvodi, kobasičarski proizvodi, pečene i dimljene slanine 5,0
2. Pršut (do godinu stajanja) 5,0
3. Polutvrdi i tvrdi sirevi  
– do 10 dana 1,0
– duže od 10 dana 5,0

 

 

 

Članak 5.

Dopuštena visina gubitaka (kalo) prilikom pripreme i usluživanja (posluživanja) u prostoru ugostiteljskog objekta zbog isušenja, isparenja, prolijevanja i sl. od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1. Alkoholna pića osim točenog piva 2,0
2. Pivo točeno (u bačvi) 10,0
3. Bezalkoholna i ostala pića 1,0
4. Čaj 1,0
5. Kava mljevena 3,0
6 Vino rinfuza, pjenušavo i proseco 10,0

 

 

Članak 6.

Dopuštena visina gubitaka pri obradi (kalo) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE
1. Ananas, orah i lješnjak u ljusci 50,0
2. Badem u ljusci 60,0
3. Badem blanširani 30,0
4. Banana, kesten 35,0
5. Breskva 20,0
6. Jabuka, marelica, kruška, mandarina, naranča, smokva 25,0
7. Limun, šljiva, trešnja, višnja 20,0
8. Breskva suha, grožđe, jagoda, marelica, suha, kruška suha, šljiva suha 15,0
9. Kupina 15,0
10. Malina 15,0
11. Smokva suha 5,0
12. Grožđice, orah i lješnjak očišćeni 3,0
13. Badem očišćeni 2,0
B. POVRĆE
1. Artičoke, krumpir (jesen – zima), patlidžan 15,0
2. Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli luk, poriluk, rotkvica, salata zimska, tikvice 30,0
3. Celer, kelj, kupus raštenj, špinat ljetni, šparoga 30,0
4. Špinat zimski, peršin 35,0
5. Cvjetača, krastavci svježi, krumpir proljeće 25,0
6. Grašak u mahuni 60,0
7. Hren 17,0
8. Kupus svježi, luk, mrkva 18,0
9. Paprika svježa, rajčica, salata ljetna 20,0
10. Prokulica 12,0
11. Gljive 8,0
12. Mahune 6,0
13 Grašak oljušteni 50
14. Krumpir mladi, kupus kiseli, masline, matovilac, salata proljetna 5,0
15. Grah i suho zrnato povrće 4,0
C. SUHOMESNATI PROIZVODI
1. Domaća šunka 40,0
2. Dalmatinski pršut 50,0
3. Srijemska kobasica i srodni proizvodi 10,0
4. Šunka u limenci, kraški vrat (buđola) 10,0
5. Zimska salama, kulen 9,0
6. Buncek 50,0
D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE I MEKUŠCI
1. Bakalar, gavun 15,0
2. Jastog 70,0
3. Lignja, hobotnica, muzgavci, sipa (mekušci) 60,0
4. Orada, zubatac 32,0
5. Dagnja 13,0
6. Oslić – filiranje bez glave 35,0
7. Škampi 25,0
8. Škampi za pohanje 80,0
9. Ostala morska i slatkovodna riba 30,0
10. Ostala morska i slatkovodna riba – filirana 55,0
E. SVJEŽE MESO
1. Svinjski but bez nogice, svinjski milanski rez bez nogice 35,0
2. Svinjetina – francuska obrada bez nogice 35,0
3. Svinjski kare 20,0
4. Teleća polovica 35,0
5. Baby beef (meso od većeg teleta) 35,0
6. Teletina milanski rez, plećka, junetina milanski rez 35,0
7. Teletina – but, junetina but 30,0
8. Teletina – koljenica (pandlanje) 65,0
9. Teletina – kare (obrada loj i bubreg) 25,0
10. Teleća jetra, juneća pisanica bez loja 15,0
11. Junetina – hrbat (ramstek) 40,0
12. Juneća prednja četvrt s flamom 30,0
13. Juneća prednja četvrt bez flama 30,0
14. Janjetina (iznutrice) 12,0
15. Janjetina (iznutrice i glava) 25,0
16. Odojak (iznutrice) 15,0
17. Ostalo nenavedeno meso 25,0
F. PERAD
1. Pileći gril 13,0
2. Pilići (klasična obrada sitniš), pileća jetra (srca) 22,0
3. Pura, pileća jetra 10,0
4. Domaća pura, guska, kokoš 25,0
5. Domaća patka 30,0
6. Patka 30,0
7. Piletina filirana 40,0
G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU
1. Fazan u perju 35,0
2. Fazan bez perja 20,0
3. Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože 10,0
4. Srneći hrbat (kožice i kosti) 40,0
5. Srneći but 25,0
6. Srneća plećka 30,0
7. Zec u koži 40,0
H. SIREVI  
1. Livanjski, ementaler 10,0
2. Paški 11,0
3. Edamer, trapist 8,0
4. Trapist i gorgonzola u foliji 6,0
5. Belpaese 18,0
6. Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola 20,0
I. SLASTICE  
1. Jaja 10,0
2. Slatko i kiselo vrhnje 20,0
3. Mlijeko 15,0
4. Čokolada 15,0

 

 

 

 

Članak 7.

Dopuštena visina gubitaka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1. Svinjetina bez kosti, kotlet 8,0
2. Teletina bez kosti, kotlet, junetina bez kosti, odojak 15,0
3. Juneća pisanica, janjetina i govedina 15,0
4. Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja) i iznutrice (fileki, pluća) 15,0
5. Mozak (teleći, juneći) 20,0
6. Perad 15,0
7. Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe 30,0
8. Škampi, kozice, rakovi 15,0
9. Razna slatkovodna riba 10,0
10. Oslić, file 15,0
11. Filet tune/sabljarke 10,0
12. Razna morska riba 13,0
13. Smrznuta peciva (razna), npr. fortnetti 20,0
14. Povrće i voće 15,0

 

 

Članak 8.

Dopuštena visina gubitaka pri toplinskoj obradi očišćenih namirnica može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. KOD KUHANJA
1. Govedina 34,0
2. Teletina 35,0
3. Svinjetina 30,0
4. Janjetina 33,0
5. Piletina, puretina 30,0
6. Buncek 12,0
7. Teleći mozak blanširani 45,0
8. Fileki blanširani 46,0
9. Mekušci i rakovi 40,0
10. Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe 40,0
11. Morska i slatkovodna riba 35,0
12. Blitva, Špinat 50,0
13. Kupus, i ostalo, srodno, lisnato povrće 40,0
B. KOD PRŽENJA
1. Govedina 34,0
2. Teletina 35,0
3. Svinjetina 36,0
4. Janjetina 33,0
5. Piletina 30,0
6. Mekušci 40,0
7. Riba 30,0
C. KOD PEČENJA
1. Govedina 34,0
2. Teletina 36,0
3. Svinjetina 30,0
4. Janjetina, odojak 40,0
5. Patka 40,0
6. Pura 33,0
7. Piletina 32,0
8. Riba i mekušci 30,0
9. Filet tune/sabljarke 10,0
10. Voće i povrće 15,0
D. KOD PIRJANJA
1. Govedina, janjetina 34,0
2. Svinjetina 35,0
3. Teletina 36,0

 

 

 

Članak 9.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom robe;

– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.

Manjak iz stavka 1. ovog članka utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika i o tome sastavlja zapisnik.

Članak 10.

Obvezniku primjene ove Odluke može se priznati iznos manjka koji nije utvrđen ovom Odlukom do iznosa utvrđenog Odlukom Hrvatske obrtničke komore koja uređuje manjkove, ili iznimno u nedostatku te odluke primjenom drugog propisa nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj kojim se utvrđuju manjkovi.

Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka ne postoji propis ili odluka kojima se utvrđuje visina manjka za određeni proizvod (dobro), manjak se može priznati na temelju posebnog obrazloženja obveznika primjene ove Odluke, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Obveznik primjene ove Odluke iz stavka 2. ovoga članka dužan je dostaviti obrazloženje Hrvatskoj gospodarskoj komori, a na zahtjev nadzornog tijela dostaviti podatke ili omogućiti uvid i podatke iz stavka 4. ovoga članka.

Obrazloženje iz stavka 3. ovoga članka sadrži naziv tvrtke, datum i potpis odgovorne osobe te podatke o nazivu namirnice, vrsti obrade i visini kala, kvara, rastepa i loma s obrazloženjem o iskustvenim spoznajama u nastanku manjkova i mjestu u kojem se obavlja usluga, različitim poslovnim prostorima, o razdoblju (sezoni) korištenja proizvoda, uvjetima korištenja i sl.

Članak 11.

Manjak zbog više sile koji nastaje kao posljedica elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres) i provalnih krađa, utvrđuje se na temelju očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta.

Članak 12.

Stupanjem na snagu ove Odluke stavlja se izvan snage Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (»Narodne novine« broj 69/2023, 77/2023).

Članak 13.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 025-02/24-02/8

Urbroj: 311-02-00-00-24-3

Zagreb, 18. lipnja 2024.

Predsjednik
dr. sc. Luka Burilović, v. r.

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_80_1374.html