Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Pristupanje sadržaju

Uredba Komisije (EZ) br. 388/2009 od 12. svibnja 2009. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu uvoznog i izvoznog sustava za proizvode prerađene od žitarica i riže (Kodificirana verzija)

Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu

Uredba Komisije (EZ) br. 388/2009 od 12. svibnja 2009. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu uvoznog i izvoznog sustava za proizvode prerađene od žitarica i riže (Kodificirana verzija)

REGISTAR ZAKONODAVSTVA EU - EU03 Poljoprivreda

Službeni link: 32009R0388 verzija: 13.05.2009. na snazi od 02.06.2009.

Uredba Komisije (EZ) br. 388/2009 od 12. svibnja 2009. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu uvoznog i izvoznog sustava za proizvode prerađene od žitarica i riže (Kodificirana verzija)

KOMISIJA EUROPSKIH ZAJEDNICA,

uzimajući u obzir Ugovor o osnivanju Europske zajednice,

uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EZ) br. 1234/2007 od 22. listopada 2007. o uspostavljanju zajedničke organizacije poljoprivrednih tržišta i o posebnim odredbama za određene poljoprivredne proizvode (Uredba o jedinstvenom ZOT-u) (1), a posebno njezine članke 143., 170. i 187., u vezi s člankom 4.,

budući da:

(1)

Uredba Komisije (EZ) br. 1518/95 od 29. lipnja 1995. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbi Vijeća (EEZ) br. 1418/76 i (EEZ) br. 1766/92 u vezi sa sustavom uvoza i izvoza za prerađene proizvode od žitarica i riže te o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1162/95 o utvrđivanju posebnih detaljnih pravila za primjenu sustava uvoznih i izvoznih dozvola za žitarice i rižu (2) znatno je izmjenjivana (3). Radi jasnoće i racionalnosti, navedenu Uredbu treba kodificirati.

 

(2)

U skladu s međunarodnim obvezama Zajednice, treba utvrditi pravila za primjenu sustava uvoznih carina i subvencija koje se primjenjuju u trgovini s trećim zemljama u vezi s proizvodima prerađenima od žitarica i riže, isključujući krmne smjese, za koje su utvrđena posebna pravila.

 

(3)

Cilj subvencije treba biti pokrivanje razlike između cijena proizvoda unutar Zajednice i onih na svjetskom tržištu. U tu svrhu treba utvrditi mjerila za određivanje subvencije prvenstveno u odnosu na cijene osnovnih proizvoda u i izvan Zajednice te u odnosu na plasman i uvjete za prodaju prerađenih proizvoda na svjetskom tržištu.

 

(4)

Mjere predviđene ovom Uredbom u skladu su s mišljenjem Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju poljoprivrednih tržišta,

DONIJELA JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Za potrebe ove Uredbe primjenjuju se sljedeće definicije:

(a)

„prerađeni proizvodi” znači proizvodi ili skupine proizvoda navedeni:

i.

u Prilogu I. dijelu I. točki (d) Uredbi (EZ) br. 1234/2007, osim proizvoda obuhvaćenih oznakom KN ex 2309;

 

ii.

u točki (c) dijela II. Priloga I. Uredbi (EZ) br. 1234/2007;

 

(b)

„osnovni proizvodi” znači žitarice navedene u Prilogu I. dijelu I. točkama (a) i (b) Uredbi (EZ) br. 1234/2007 te lomljena riža iz Priloga I. dijela II. točke (b) toj Uredbi.

Članak 2.

1.   Subvencija koja se može dodijeliti za prerađene proizvode utvrđuje se upućujući posebno:

(a)

kretanja cijena osnovnih proizvoda unutar Zajednice u usporedbi s cijenama na svjetskom tržištu;

 

(b)

količine osnovnih proizvoda potrebne za proizvodnju predmetnog proizvoda i, ako je primjereno, njihovu zamjenjivost;

 

(c)

moguću kumulaciju subvencija koja se primjenjuje na različite proizvode dobivene istim postupkom i od istog osnovnog proizvoda;

 

(d)

mogućnosti i uvjete prodaje prerađenih proizvoda na svjetskom tržištu.

2.   Subvencije se utvrđuju najmanje jedanput mjesečno.

Članak 3.

1.   Subvencija se prilagođava u skladu s člancima 14. i 15. Uredbe Komisije (EZ) br. 1342/2003 (4). Prilagođavanje se obavlja povećavanjem ili smanjivanjem subvencije za iznos koji proizlazi iz svakog od prilagođavanja iz članka 14. stavaka 1. i 3. Uredbe (EZ) br. 1342/2003, po toni osnovnog proizvoda, pomnoženo s koeficijentom iz Priloga I. stupca 4. ovoj Uredbi u odnosu na predmetni prerađeni proizvod.

2.   Za potrebe primjene članka 164. stavka 4. i članka 166. prvog stavka Uredbe (EZ) br. 1234/2007, iznos nula ne smatra se subvencijom pa se stoga ne primjenjuje prilagodba iz članka 15. stavka 1. Uredbe (EZ) br. 1342/2003.

Članak 4.

1.   Države članice obavješćuju Komisiju svaki dan do 15.00 (po bruxelleskom vremenu) o količinama za koje su zatražene izvozne dozvole.

2.   U slučaju proizvoda proizvedenih od žitarica i riže iz članka 162. stavka 1. točke (b) Uredbe (EZ) br. 1234/2007, države članice obavješćuju Komisiju svaki tjedan do srijede za prethodni tjedan, za svaku oznaku proizvoda kako je određeno u Prilogu I. Uredbi Komisije (EEZ) br. 3846/87 (5), o količinama za koje su izdane dozvole, i to posebno za izvezene proizvode sa subvencijom i izvezene proizvode bez subvencije.

Članak 5.

1.   U slučaju kada su za jedan ili više proizvoda ispunjeni uvjeti iz članka 187. Uredbe (EZ) br. 1234/2007, Komisija može poduzeti sljedeće mjere:

(a)

primjena izvoznog poreza. Ovaj porez utvrđuje Komisija jedanput tjedno. On može biti različit ovisno o odredištu;

 

(b)

potpuna ili djelomična privremena obustava izdavanja izvoznih dozvola;

 

(c)

potpuno ili djelomično odbijanje zahtjeva za izvozne dozvole čije je rješavanje u tijeku.

2.   Izvozni porez iz stavka 1. točke (a) jest onaj izvozni porez koji se primjenjuje na dan obavljanja carinskih formalnosti.

Međutim, na zahtjev podnositelja, koji se predaje istodobno sa zahtjevom za izdavanje dozvole, na izvoz koji se obavi tijekom razdoblja valjanosti dozvole primjenjuje se izvozni porez koji je bio na snazi na dan podnošenja zahtjeva za dozvolu.

3.   Komisija obavješćuje države članice o svojoj odluci i tu odluku objavljuje.

Članak 6.

Metode koje se upotrebljavaju za utvrđivanje sadržaja pepela, sadržaja masti i sadržaja škroba, postupak denaturiranja i bilo koje druge metode analize potrebne za primjenu ove Uredbe u pogledu sustava uvoza i izvoza određuju se, prema potrebi, u skladu s postupkom iz članka 195. stavka 2. Uredbe (EZ) br. 1234/2007.

Članak 7.

Uredba (EZ) br. 1518/95 stavlja se izvan snage.

Upućivanja na Uredbu stavljenu izvan snage tumače se kao upućivanja na ovu Uredbu i čitaju se u skladu s korelacijskom tablicom iz Priloga III.

Članak 8.

Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije.

Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 12. svibnja 2009.

Za Komisiju

Predsjednik

José Manuel BARROSO

(1)  SL L 299, 16.11.2007., str. 1.

(2)  SL L 147, 30.6.1995., str. 55.

(3)  Vidjeti Prilog II.

(4)  SL L 189, 29.7.2003., str. 12.

(5)  SL L 366, 24.12.1987., str. 1.

PRILOG I.

Oznaka KN/oznaka proizvoda

Naziv robe

Osnovni proizvod

Koeficijent

1.

2.

3.

4.

1102

Brašno od žitarica osim od pšenice ili suražice:

 

 

1102 20 10 9200

Kukuruzno brašno, s masenim udjelom masti ne većim od 1,3 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,8 %

Kukuruz

1,40

1102 20 10 9400

Kukuruzno brašno, s masenim udjelom većim od 1,3 %, ali ne većim od 1,5 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 1 %

Kukuruz

1,20

1102 20 90 9200

Kukuruzno brašno, s masenim udjelom masti većim od 1,5 %, ali ne većim od 1,7 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 1 % o masi

Kukuruz

1,20

1102 90 10 9100

Ostalo, ječmeno brašno, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 0,9 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,9 %

Ječam

1,50

1102 90 10 9900

Ostalo, ječmeno brašno, ostalo

Ječam

1,02

1102 90 30 9100

Ostalo, zobeno brašno, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 2,3 %, s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 1,8 %, s masenim udjelom vlage ne većim od 11 % i čija je peroksidaza praktički neaktivna

Zob

1,80

1103

Prekrupa, krupica i pelete od žitarica

 

 

1103 13 10 9100

Prekrupa i krupica, od kukuruza, s masenim udjelom masti ne većim od 0,9 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,6 %

Kukuruz

1,80

1103 13 10 9300

Prekrupa i krupica, od kukuruza, s masenim udjelom masti većim od 0,9 %, ali ne većim od do 1,3 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,8 %

Kukuruz

1,40

1103 13 10 9500

Prekrupa i krupica, od kukuruza, s masenim udjelom masti većim od 1,3 %, ali ne većim od 1,5 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 1 %

Kukuruz

1,20

1103 13 90 9100

Prekrupa i krupica, od kukuruza, ostalo, s masenim udjelom masti većim od 1,5 %, ali ne većim od 1,7 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 1 %

Kukuruz

1,20

1103 19 10 9000

Prekrupa i krupica, od raži

Raž

1,00

1103 19 30 9100

Prekrupa i krupica, od ječma, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 1 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,9 %

Ječam

1,55

1103 19 40 9100

Prekrupa i krupica, od zobi, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 2,3 %, s masenim udjelom sjemenske ovojnice ne većim od 0,1 %, sadržajem vlage ne većim od 11 % i kod kojih je peroksidaza praktički neaktivna

Zob

1,80

1103 20 20 9000

Pelete, od ječma

Ječam

1,02

1103 20 60 9000

Pelete, od pšenice

Pšenica

1,02

1104

Žitarice u zrnu, drukčije obrađene (npr. oljuštene, valjane, u pahuljicama, perlirane, rezane ili drobljene), osim riže iz tarifnog broja 1006; klice žitarica, cijele, valjane, u pahuljicama ili mljevene:

 

 

1104 12 90 9100

Zrna zobi valjana ili u pahuljicama, u pahuljicama, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 2,3 %, s masenim udjelom sjemene ovojnice ne većim od 0,1 %, s masenim udjelom vlage ne većim od 12 % i čija je peroksidaza praktički neaktivna

Zob

2,00

1104 12 90 9300

Zrna zobi valjana ili u pahuljicama, u pahuljicama, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 2,3 %, s masenim udjelom sjemene ovojnice većim od 0,1 %, ali ne većim od 1,5 %, s masenim udjelom vlage ne većim od 12 % i čija je peroksidaza praktički neaktivna

Zob

1,60

1104 19 10 9000

Zrna valjana ili u pahuljicama, od pšenice

Pšenica

1,02

1104 19 50 9110

Zrna valjana ili u pahuljicama, od kukuruza, s masenim udjelom masti u suhoj tvari ne većim od 0,9 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,7 %

Kukuruz

1,60

1104 19 50 9130

Zrna kukuruza valjana ili u pahuljicama, s masenim udjelom masti u suhoj tvari većim od 0,9 %, ali ne većim od 1,3 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,8 %

Kukuruz

1,30

1104 19 69 9100

Zrna ječma valjana ili u pahuljicama, u pahuljicama, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 1 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,9 %

Ječam

1,50

1104 22 20 9100

Zrna, zobi, oljuštena, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 2,3 %, s masenim udjelom sjemene ovojnice ne većim od 0,5 %, s masenim udjelom vlage ne većim od 11 % i čija je peroksidaza praktički neaktivna

Zob

1,60

1104 22 30 9100

Zrna, zobi, oljuštena i rezana ili drobljena („Grütze” ili „grutten”), s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 2,3 %, s masenim udjelom sjemene ovojnice ne većim od 01 %, s masenim udjelom vlage ne većim od 11 % i čija je peroksidaza praktički neaktivna

Zob

1,70

1104 23 10 9100

Zrna, kukuruza, oljuštena, bilo da su rezana ili drobljena ili ne, s masenim udjelom masti u suhoj tvari ne većim od 0,9 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,6 % („Grütze” ili „grutten”)

Kukuruz

1,50

1104 23 10 9300

Zrna, kukuruza, oljuštena, bilo da su rezana ili drobljena ili ne, s masenim udjelom masti u suhoj tvari većim od 0,9 %, ali ne većim od 1,3 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,8 % („Grütze” ili „grutten”)

Kukuruz

1,15

1104 29 01 9100

Zrna, ječma, oljuštena, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 1 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,9 %

Ječam

1,50

1104 29 03 9100

Zrna, ječma, oljuštena i rezana ili drobljena („Grütze” ili „grutten”), s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 1 % i s masenim udjelom sirovih vlakana u suhoj tvari ne većim od 0,9 %

Ječam

1,50

1104 29 05 9100

Zrna, ječma, perlirana, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 1 % (bez milovke) - prva kategorija

Ječam

2,00

1104 29 05 9300

Zrna, ječma, perlirana, s masenim udjelom pepela u suhoj tvari ne većim od 1 % (bez milovke) - druga kategorija

Ječam

1,60

1104 29 11 9000

Zrna, pšenice, oljuštena, ne rezana i ne drobljena

Pšenica

1,02

1104 29 51 9000

Zrna, pšenice, oljuštena, samo drobljena

Pšenica

1,00

1104 29 55 9000

Zrna raži, oljuštena, samo drobljena

Raž

1,00

1104 30 10 9000

Klice, od pšenice, cijele, valjane, u pahuljicama ili mljevene

Pšenica

0,25

1104 30 90 9000

Klice, od žitarica, ostalo, cijele, valjane, u pahuljicama ili mljevene

Kukuruz

0,25

1107

Slad, pržen ili nepržen:

 

 

1107 10 11 000

Nepržen, od pšenice, u obliku brašna

Pšenica

1,78

1107 10 91 000

Nepržen, ostalo, u obliku brašna

Ječam

1,78

1108

Škrob; inulin:

 

 

1108 11 00 9200

Pšenični škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 87 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Pšenica

2,00

1108 11 00 9300

Pšenični škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 84 %, ali manjim od 87 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Pšenica

2,00

1108 12 00 9200

Kukuruzni škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 87 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Kukuruz

1,60

1108 12 00 9300

Kukuruzni škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 84 %, ali manjim od 87 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Kukuruz

1,60

1108 13 00 9200

Krumpirov škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 80 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Kukuruz

1,60

1108 13 00 9300

Krumpirov škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 77 %, ali manjim od 80 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Kukuruz

1,60

1108 19 10 9200

Rižin škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 87 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Riža

1,52

1108 19 10 9300

Rižin škrob, s masenim udjelom suhe tvari ne manjim od 84 %, ali manjim od 87 % i sa čistoćom suhe tvari ne manjom od 97 %

Riža

1,52

1702

Ostali šećeri, uključujući kemijski čistu laktozu, maltozu, glukozu i fruktozu, u krutom stanju; šećerni sirupi bez dodanih aroma ili tvari za bojenje; umjetni med, miješan ili ne s prirodnim medom; karamel

 

 

1702 30 50 9000

Glukoza i glukozni sirup, bez fruktoze ili s masenim udjelom fruktoze u suhom stanju manjim od 20 %, koja nije izoglukoza, u obliku bijelog kristalnog praha, aglomeriranog ili neaglomeriranog

Kukuruz

2,09

1702 30 90 9000

Glukoza i glukozni sirup, bez fruktoze ili s masenim udjelom fruktoze u suhom stanju manjim od 20 %, koja nije izoglukoza, ostalo

Kukuruz

1,60

1702 40 90 9000

Glukoza i glukozni sirup, s masenim udjelom fruktoze u suhom stanju najmanje 20 %, ali manje od 50 %, osim invertnog šećera, ostalo

kukuruz

1,60

1702 90 50 9100

Maltodekstrin, u čvrstom bijelom obliku, aglomeriran ili neaglomeriran

Kukuruz

2,09

1702 90 50 9900

Maltodekstrin i maltodekstrinski sirup, ostalo

Kukuruz

1,60

1702 90 75 9000

Karamel u obliku praha, aglomeriran ili neaglomeriran

Kukuruz

2,19

1702 90 79 9000

Karamel, ostalo

Kukuruz

1,52

2106 90 55 9000

Prehrambeni pripravci koji nisu drugdje navedeni ili uključeni, aromatizirani ili obojeni šećerni sirupi, glukozni sirup i maltodekstrinski sirup

Kukuruz

1,60

PRILOG II.

Uredba stavljena izvan snage s njezinim izmjenama

Uredba Komisije (EZ) br. 1518/95

(SL L 147, 30.6.1995., str. 55.)

Uredba Komisije (EZ) br. 2993/95

(SL L 312, 23.12.1995., str. 25.)

PRILOG III.

Korelacijska tablica

Uredba (EZ) br. 1518/95

Ova Uredba

Članak 1., uvodni tekst

Članak 1. stavak 1., uvodni tekst

Članak 1. točka (a)

Članak 1 stavak 1. točka (a)

Članak 1. točka (a) potočka i.

Članak 1 stavak 1. točka (b)

Članak 1. točka (a) potočka ii.

Članak 1. stavak 2.

Članak 1 točka (b)

Članak 2.

Članak 2.

Članak 3.

Članak 3.

Članak4.

Članak 4.

Članak 5.

Članak 5.

Članak 6.

Članak 6.

Članak 7.

Članak 8.

Članak 7.

Članak 9.

Članak 8.

Prilog

Prilog I.

Prilog II.

Prilog III.

 

 

Copyright © Ante Borić