Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Pristupanje sadržaju

Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu - pročišćeni tekst
Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA

 

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (NN 73/13, 148/13,143/14, 115/16, 106/18, 121/19, 138/20, 39/22, 113/22, 33/23; Rješenje USRH 99/13, 153/13) i članka 26. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« 79/13, 85/13 – ispravak, 160/13, 35/14, 157/14, 130/15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 73/21, 41/22, 133/22, 43/23, 1/24), članka 31. Zakona o porezu na dohodak (»Narodne novine« 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 151/22, 114/23) i članka 36. Pravilnika o porezu na dohodak (NN 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19, 1/20, 74/20, 1/21, 102/22, 112/22, 156/22, 1/23, 56/23, 143/23) te članka 24. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« 106/14, 84/2016 i 21/2018), Skupština Hrvatske obrtničke komore na svojoj 8. sjednici održanoj 22. veljače 2024. godine, donosi

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA U UGOSTITELJSTVU

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka), na temelju iskustava struke, za fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma.

Članak 2.

Manjkovi dobara, nastali u obavljanju ugostiteljske djelatnosti fizičke osobe u obrtu koja se oporezuje u skladu s propisima o porezu na dohodak, po osnovi kala, rastepa, kvara i loma do visine utvrđene ovom Odlukom ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o porezu na dohodak.

Članak 3.

Pod kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utje­caja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te ru­ko­vanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to:

1. Kalo:

a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda te čišćenja voća i povrća;

b) pri skladištenju proizvoda i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);

c) pri toplinskoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje;

d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.

2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenju, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i dr;

3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.

4. Lom prilikom skladištenja, manevriranja, posluživanja.

Članak 4.

Dopuštena visina manjka (kvar, rastep i lom) pri skladištenju od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE
1. Jabuke, šljive 3
2. Naranče, limun 4
3. Drugo nenavedeno voće 2
B. POVRĆE
1. Krumpir, kupus, kelj, cvjetača, korabica, tikvice, mahune, mrkva, celer, peršin 5
2. Mahune, grašak, paprika, rajčica 4
3. Luk – crveni, bijeli 2
4. Drugo nenavedeno povrće 2
C. PIĆA – ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA
1. U bocama i tetrapaku 0,7
2. U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više 1,5
3. Pivo u staklenim bocama 0,7
4. Pivo u plastičnim bocama 0,5
5. Pivo u limenkama 0,5
6. Bezalkoholna pića u staklenim bocama 0,7
7. Bezalkoholna pića u plastičnim bocama 0,5
8. Bezalkoholna pića u limenkama 0,5
9. Pivo točeno (u bačvi) 1
10. Vino (u rinfuzi) 0,7
11. Vino (u boci) 0,5
D. OSTALO
1. Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno, ocat, začini i slično 1
2. Maslac, orasi, lješnjaci 3
3. Šećer 0,5
4. Jaja 3
5. Mlijeko, slatko i kiselo vrhnje 1
6. Ostalo nenavedeno 1

 

 

Članak 5.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri skladištenju i u kuhinji zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda Stopa % po bruto/kg
1. Suhomesnati proizvodi, kobasičarski proizvodi, pečene i dimljene slanine 5
2. Pršut (do godinu stajanja) 5
3. Polutvrdi i tvrdi sirevi  
  – do 10 dana 1
  – duže od 10 dana 5

 

Članak 6.

Dopuštena visina manjka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja od bruto zaprimljenih količina može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda Stopa % po bruto/kg
1. Svinjetina bez kosti, kotlet 8
2. Teletina bez kosti, kotlet, junetina bez kosti, odojak 15
3. Juneća pisanica, janjetina, govedina 15
4. Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja) i iznutrice (fileki, pluća) 15
5. Mozak (teleći, juneći) 20
6. Perad 15
7. Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe 30
8. Škampi, kozice, rakovi 15
9. Razna slatkovodna riba 10
10. Oslić, file 15
11. File tune / sabljarke 10
12. Razna morska riba 13
13. Smrznuta peciva (razna), npr. fortnetti 20
14. Povrće i voće 15

 

 

Članak 7.

Dopuštena visina manjka (kalo, rastep) prilikom pripreme, obrade i usluživanja (posluživanja) u ugostiteljskom objektu zbog isušenja, isparenja, razlijevanja i sl. od bruto zaprimljenih količina može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda Stopa % po bruto/kg
1. Alkoholna pića osim točenog piva 2
2. Pivo točeno (u bačvi) 10
3. Bezalkoholna i ostala pića 1
4. Čaj 1
5. Kava mljevena 3
6. Vino rinfuzo, pjenušavo i proseko 10

 

Članak 8.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri fizičkoj obradi u kuhinji od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE
1. Ananas, orah i lješnjak u ljusci 50
2. Badem u ljusci 60
3. Badem blanširani 30
4. Banana, kesten 35
5. Breskva 20
6. Jabuka, marelica, kruška, mandarina, naranča, smokva 25
7. Limun, šljiva, trešnja, višnja 20
8. Breskva suha, grožđe, jagoda, marelica suha, kruška suha, šljiva suha 15
9. Kupina 15
10. Malina 15
11. Smokva suha 5
12. Grožđice, orah i lješnjak očišćeni 3
13. Badem očišćeni 2
B. POVRĆE
1. Artičoke, krumpir (jesen – zima), patlidžan 15
2. Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli luk, poriluk, rotkvica, salata zimska, tikvice 30
3. Celer, kelj, kupus raštenj, špinat ljetni, šparoga 30
4. Špinat zimski, peršin 35
5. Cvjetača, krastavci svježi, krumpir proljeće 25
6. Grašak u mahuni 60
7. Hren 17
8. Kupus svježi, luk, mrkva 18
9. Paprika svježa, rajčica, salata ljetna 20
10. Prokulica 12
11. Gljive 8
12. Mahune 6
13. Grašak oljušteni 50
14. Krumpir mladi, kupus kiseli, masline, matovilac, salata proljetna 5
15. Grah i suho zrnato povrće 4
C. SUHOMESNATI PROIZVODI
1. Domaća šunka 40
2. Dalmatinski pršut 50
3. Srijemska kobasica i srodni proizvodi 10
4. Šunka u limenci, kraški vrat (buđola) 10
5. Zimska salama, kulen 9
6. Buncek 50
D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE I MEKUŠCI
1. Bakalar, gavun 15
2. Jastog 70
3. Lignja, hobotnica, muzgavci, sipa (mekušci) 60
4. Orada, zubatac 32
5. Dagnja 13
6. Oslić – filiranje bez glave 35
7. Škampi 25
8. Škampi za pohanje 80
9. Ostala morska i slatkovodna riba 30
10. Ostala morska i slatkovodna riba – filirana 55
E. SVJEŽE MESO
1. Svinjski but bez nogice, svinjski milanski rez bez nogice 35
2. Svinjetina – francuska obrada bez nogice 35
3. Svinjski kare 20
4. Teleća / janjeća / svinjska polovica 35
5. Baby beef (meso od većeg teleta) 35
6. Teletina milanski rez, plećka, junetina milanski rez 35
7. Teletina – but, junetina but 30
8. Teletina – koljenica (pandlanje) 65
9. Teletina – kare (obrada loj i bubreg) 25
10. Teleća jetra, juneća pisanica bez loja 15
11. Junetina – hrbat (ramstek) 40
12. Juneća prednja četvrt s flamom 30
13. Juneća prednja četvrt bez flama 30
14. Janjetina (iznutrice) 12
15. Janjetina (iznutrice i glava) 25
16. Odojak (iznutrice) 15
17. Ostalo nenavedeno meso 25
F. PERAD
1. Pileći gril 13
2. Pilići (klasična obrada sitniš), pileća jetra (srca) 22
3. Pura, pileća jetra 10
4. Domaća pura, guska, kokoš 25
5. Domaća patka 30
6. Patka 30
7. Piletina filirana 40
G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU
1. Fazan u perju 35
2. Fazan bez perja 20
3. Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože 10
4. Srneći hrbat (kožice i kosti) 40
5. Srneći but 25
6. Srneća plećka 30
7. Zec u koži 40
H. SIREVI  
1. Livanjski, ementaler 10
2. Paški 11
3. Edamer, trapist 8
4. Trapist i gorgonzola u foliji 6
5. Belpaese 18
6. Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola 20
I. SLASTICE
1. Jaja 10
2. Slatko i kiselo vrhnje 20
3. Mlijeko 15
4. Čokolada 15

 

 

 

Članak 9.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri toplinskoj obradi očišćenih namirnica može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda Stopa % po bruto/kg
A. KOD KUHANJA
1. Govedina 34
2. Teletina 35
3. Svinjetina 30
4. Janjetina 33
5. Piletina, puretina 30
6. Buncek 12
7. Teleći mozak blanširani 45
8. Fileki blanširani 46
9. Mekušci i rakovi 40
10. Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe 40
11. Morska i slatkovodna riba 35
12. Blitva, špinat 50
13. Kupus i ostalo srodno, lisnato povrće 40
B. KOD PRŽENJA
1. Govedina 34
2. Teletina 35
3. Svinjetina 36
4. Janjetina 33
5. Piletina 30
6. Mekušci 40
7. Riba 30
C. KOD PEČENJA
1. Govedina 34
2. Teletina 36
3. Svinjetina 30
4. Janjetina, odojak 40
5. Patka 40
6. Pura 33
7. Piletina 32
8. Riba i mekušci 30
9. Filet tune / sabljarke 10
10. Voće i povrće 15
D. KOD PIRJANJA
1. Govedina, janjetina 34
2. Svinjetina 35
3. Teletina 36

 

 

Članak 10.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom zaliha;

– redovitim popisom zaliha, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 11.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje se zapisnikom. Zapisnik sastavlja fizička odnosno pravna osoba – ugostitelj kod kojeg je nastao kalo, rastep, kvar i/ili lom.

Manjak iz stavka 1. ovog članka utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 12.

Obvezniku primjene ove Odluke može se priznati iznos manjka koji nije utvrđen ovom Odlukom do iznosa utvrđenog Odlukom Hrvatske gospodarske komore koja uređuje manjkove, ili iznimno u nedostatku te odluke primjenom drugog propisa nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj kojim se utvrđuju manjkovi.

Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka ne postoji propis ili odluka kojima se utvrđuje visina manjka za određeni proizvod (dobro), manjak se može priznati na temelju posebnog obrazloženja, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Osoba iz stavka 2. ovoga članka dužna je dostaviti obrazloženje Hrvatskoj obrtničkoj komori, a na zahtjev nadzornog tijela dostaviti podatke ili omogućiti uvid i podatke iz stavka 4. ovoga članka.

Obrazloženje iz stavka 3. ovoga članka sadrži tvrtku obrtnika, datum i potpis obrtnika te podatke o nazivu namirnice, vrsti obrade i visini kala, kvara, rastepa i loma s obrazloženjem o iskustvenim spoznajama u nastanku manjkova i mjestu u kojem se obavlja usluga, različitim poslovnim prostorima, o razdoblju (sezoni) korištenja proizvoda, uvjetima korištenja i sl.

Članak 13.

Manjak zbog više sile koji nastaje kao posljedica elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres) i provalnih krađa, utvrđuje se na temelju očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta.

Članak 14.

Tumačenje odredbi ove Odluke daje Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore.

Članak 15.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (»Narodne novine« br. 101/04).

Članak 16.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 11-107-2598-115-2024 Zagreb, 27. ožujka 2024.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, v. r.

Copyright © Ante Borić