Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

NN 27/2024 (6.3.2024.), Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

Hrvatska obrtnička komora

422

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« 73/13, 148/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19, 138/20, 39/22, 113/22, 33/23; Rješenje USRH 99/13, 153/13) i članka 26. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« 79/13, 85/13 – ispravak, 160/13, 35/14, 157/14, 130/15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 73/21, 41/22, 133/22, 43/23), članka 31. Zakona o porezu na dohodak (»Narodne novine« 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 151/22) i članka 36. Pravilnika o porezu na dohodak (»Narodne novine« 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19, 1/20, 74/20, 1/21, 102/22, 112/22, 156/22, 1/23, 56/23) te članka 24. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« 106/14, 84/2016 i 21/2018), Skupština Hrvatske obrtničke komore na svojoj 8. sjednici održanoj 22. veljače 2024. godine donosi

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA U UGOSTITELJSTVU

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka), na temelju iskustava struke, za fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma.

Članak 2.

Manjkovi dobara, nastali u obavljanju ugostiteljske djelatnosti fizičke i/ili pravne osobe u obrtu po osnovi kala, rastepa, kvara i loma do visine utvrđene ovom Odlukom ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka.

Članak 3.

Pod kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to :

1. Kalo:

a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;

b) pri skladištenju proizvoda i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);

c) pri toplinskoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje;

d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.

2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenju, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i dr.

3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.

4. Lom prilikom skladištenja, manevriranja, posluživanja.

Članak 4.

Dopuštena visina manjka (kvar, rastep i lom) pri skladištenju od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red. broj

Naziv proizvoda

Stopa % po bruto/kg

A. VOĆE

1.

Jabuke, šljive

3

2.

Naranče, limun

4

3.

Drugo nenavedeno voće

2

B. POVRĆE

1.

Krumpir, kupus, kelj, cvjetača, korabica, tikvice, mahune, mrkva, celer, peršin

3

2.

Mahune, grašak, paprika, rajčica

4

3.

Luk – crveni, bijeli

2

4.

Drugo nenavedeno povrće

2

C. PIĆA – ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA

1.

U bocama i tetrapaku

0,7

2.

U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više

1,5

3.

Pivo u staklenim bocama

0,7

4.

Pivo u plastičnim bocama

0,5

5.

Pivo u limenkama

0,5

6.

Bezalkoholna pića u staklenim bocama

0,7

7.

Bezalkoholna pića u plastičnim bocama

0,5

8.

Bezalkoholna pića u limenkama

0,5

9.

Pivo točeno (u bačvi)

1

10.

Vino (u rinfuzi)

0,7

11.

Vino (u boci)

0,5

D. OSTALO

1.

Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno, ocat, začini i slično

1

2.

Maslac, orasi, lješnjaci

3

3.

Šećer

0,5

4.

Jaja

3

5.

Mlijeko, slatko i kiselo vrhnje

1

6.

Ostalo nenavedeno

1

 

 

 

Članak 5.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri skladištenju i u kuhinji zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red. broj

Naziv proizvoda

Stopa % po bruto/kg

1.

Suhomesnati proizvodi, kobasičarski proizvodi, pečene i dimljene slanine

5

2.

Pršut (do godinu stajanja)

5

3.

Polutvrdi i tvrdi sirevi

 

 

– do 10 dana

1

 

– duže od 10 dana

5

 

 

Članak 6.

Dopuštena visina manjka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja od bruto zaprimljenih količina može iznositi do:

 

Red. broj

Naziv proizvoda

Stopa % po bruto/kg

1.

Svinjetina bez kosti, kotlet

8

2.

Teletina bez kosti, kotlet, junetina bez kosti, odojak

15

3.

Juneća pisanica, janjetina, govedina

15

4.

Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja) i iznutrice (fileki, pluća)

15

5.

Mozak (teleći, juneći)

20

6.

Perad

15

7.

Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe

30

8.

Škampi, kozice, rakovi

15

9.

Razna slatkovodna riba

10

10.

Oslić, file

15

11.

File tune / sabljarke

10

12.

Razna morska riba

13

13.

Smrznuta peciva (razna), npr. fortnetti

20

14.

Povrće i voće

15

 

 

Članak 7.

Dopuštena visina manjka (kalo, rastep) prilikom pripreme, obrade i usluživanja (posluživanja) u ugostiteljskom objektu zbog isušenja, isparenja, razlijevanja i sl. od bruto zaprimljenih količina može iznositi do:

 

Red. broj

Naziv proizvoda

Stopa % po bruto/kg

1.

Alkoholna pića osim točenog piva

2

2.

Pivo točeno (u bačvi)

10

3.

Bezalkoholna i ostala pića

1

4.

Čaj

1

5.

Kava mljevena

3

6.

Vino rinfuzo, pjenušavo i proseko

10

 

 

Članak 8.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri fizičkoj obradi u kuhinji od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.broj

Naziv proizvoda

Stopa % po bruto/kg

A. VOĆE

1.

Ananas, orah i lješnjak u ljusci

50

2.

Badem u ljusci

60

3.

Badem blanširani

30

4.

Banana, kesten

35

5.

Breskva

20

6.

Jabuka, marelica, kruška, mandarina, naranča, smokva

25

7.

Limun, šljiva, trešnja, višnja

20

8.

Breskva suha, grožđe, jagoda, kajsija suha, kruška suha, šljiva suha

15

9.

Kupina

15

10.

Malina

15

11.

Smokva suha

5

12.

Grožđice, orah i lješnjak očišćeni

3

13.

Badem očišćeni

2

B. POVRĆE

1.

Artičoke, krumpir (jesen – zima), patli­džan

15

2.

Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli luk, poriluk, rotkvica, salata zimska, tikvice

30

3.

Celer, kelj, kupus raštenj, špinat ljetni, šparoga

30

4.

Špinat zimski, peršin

35

5.

Cvjetača, krastavci svježi, krumpir proljeće

25

6.

Grašak u mahuni

60

7.

Hren

17

8.

Kupus svježi, luk, mrkva

18

9.

Paprika svježa, rajčica, salata ljetna

20

10.

Prokulica

12

11.

Gljive

8

12.

Mahune

6

13.

Grašak oljušteni

50

14.

Krumpir mladi, kupus kiseli, masline, matovilac, salata proljetna

5

15.

Grah i suho zrnato povrće

4

C. SUHOMESNATI PROIZVODI

1.

Domaća šunka

40

2.

Dalmatinski pršut

50

3.

Srijemska kobasica i srodni proizvodi

10

4.

Šunka u limenci, kraški vrat (buđola)

10

5.

Zimska salama, kulen

9

6.

Buncek

50

D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE I MEKUŠCI

1.

Bakalar, gavun

15

2.

Jastog

70

3.

Lignja, hobotnica, muzgavci, sipa (mekušci)

60

4.

Orada, zubatac

32

5.

Dagnja

13

6.

Oslić – filiranje bez glave

35

7.

Škampi

25

8.

Škampi za pohanje

80

9.

Ostala morska i slatkovodna riba

30

10.

Ostala morska i slatkovodna riba – filirana

55

E. SVJEŽE MESO

1.

Svinjski but bez nogice, svinjski milanski rez bez nogice

35

2.

Svinjetina – francuska obrada bez nogice

35

3.

Svinjski kare

20

4.

Teleća / janjeća / svinjska polovica

35

5.

Baby beef (meso od većeg teleta)

35

6.

Teletina milanski rez, plećka, junetina milanski rez

35

7.

Teletina – but, junetina but

30

8.

Teletina – koljenica (pandlanje)

65

9.

Teletina – kare (obrada loj i bubreg)

25

10.

Teleća jetra, juneća pisanica bez loja

15

11.

Junetina – hrbat (ramstek)

40

12.

Juneća prednja četvrt s flamom

30

13.

Juneća prednja četvrt bez flama

30

14.

Janjetina (iznutrice)

12

15.

Janjetina (iznutrice i glava)

25

16.

Odojak (iznutrice)

15

17.

Ostalo nenavedeno meso

25

F. PERAD

1.

Pileći gril

13

2.

Pilići (klasična obrada sitniš), pileća jetra (srca)

22

3.

Pura, pileća jetra

10

4.

Domaća pura, guska, kokoš

25

5.

Domaća patka

30

6.

Patka

30

7.

Piletina filirana

40

G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU

1.

Fazan u perju

35

2.

Fazan bez perja

20

3.

Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože

10

4.

Srneći hrbat (kožice i kosti)

40

5.

Srneći but

25

6.

Srneća plećka

30

7.

Zec u koži

40

H. SIREVI

1.

Livanjski, ementaler

10

2.

Paški

11

3.

Edamer, trapist

8

4.

Trapist i gorgonzola u foliji

6

5.

Belpaese

18

6.

Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola

20

SLASTICE

1.

Jaja

10

2.

Slatko i kiselo vrhnje

20

3.

Mlijeko

15

4.

Čokolada

15

 

 

 

 

Članak 9.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri toplinskoj obradi očišćenih namirnica može iznositi do:

 

Red. broj

Naziv proizvoda

Stopa % po bruto/kg

A. KOD KUHANJA

1.

Govedina

34

2.

Teletina

35

3.

Svinjetina

30

4.

Janjetina

33

5.

Piletina, puretina

30

6.

Buncek

12

7.

Teleći mozak blanširani

45

8.

Fileki blanširani

46

9.

Mekušci i rakovi

40

10.

Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe

40

11.

Morska i slatkovodna riba

35

12.

Blitva, špinat

50

13.

Kupus i ostalo srodno, lisnato povrće

40

B. KOD PRŽENJA

1.

Govedina

34

2.

Teletina

35

3.

Svinjetina

36

4.

Janjetina

33

5.

Piletina

30

6.

mekušci

40

7.

riba

30

C. KOD PEČENJA

1.

Govedina

34

2.

Teletina

36

3.

Svinjetina

30

4.

Janjetina, odojak

40

5.

Patka

40

6.

Pura

33

7.

Piletina

32

8.

Riba i mekušci

30

9.

Filet tune / sabljarke

10

10.

Voće i povrće

15

D. KOD PIRJANJA

1.

Govedina, janjetina

34

2.

Svinjetina

35

3.

Teletina

36

 

 

Članak 10.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom zaliha;

– redovitim popisom zaliha, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 11.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje se zapisnikom. Zapisnik sastavlja fizička odnosno pravna osoba – ugostitelj kod kojeg je nastao kalo, rastep, kvar i/ili lom.

Manjak iz stavka 1. ovog članka utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 12.

Visina manjka kala, rastepa, kvara i loma iznad visine utvrđene ovom Odlukom, može se priznati prema višim stopama po bruto/kg koje poduzetnik – porezni obveznik utvrdi općim aktom na temelju prijašnjih iskustvenih spoznaja.

Visina manjka kala, rastepa, kvara i loma za proizvode koji nisu navedeni u ovoj Odluci, može se priznati sukladno općem aktu poduzetnika – poreznog obveznika kojim su utvrđene stope na temelju prijašnjih iskustvenih spoznaja.

Članak 13.

Manjak zbog više sile koji nastaje kao posljedica elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres) i provalnih krađa, utvrđuje se na temelju očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta.

Članak 14.

Tumačenje odredbi ove Odluke daje Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore.

Članak 15.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (»Narodne novine« br. 101/04).

Članak 16.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 1-107-1339/11-11-2024

Zagreb, 22. veljače 2024.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, v. r.

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_03_27_422.html

Copyright © Ante Borić