MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 78. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine«, broj 46/07 i 155/08) te članka 73. stavka 8. i članka 116. stavka 7. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 41/07 i 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Područje primjene
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuje:
– visina pristojbi i naknada za financiranje troškova službenih kontrola koje se provode u objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i hranom za životinje (u daljnjem tekstu: službene kontrole),
– način obračunavanja i plaćanja pristojbi i naknada za provedene službene kontrole u objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu: objekti) i objektima u poslovanju s hranom za životinje,
– visina te način obračunavanja i plaćanja naknada za financiranje troškova uzorkovanja uvozne pošiljke hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje (u daljnjem tekstu: uvozna pošiljka),
– vrijeme potrebno za obavljanje ante mortem pregleda i post mortem pregleda kao dijela službenih kontrola u klaonicama,
– učestalost službenih kontrola.
Pojmovnik
Članak 2.
Pojmovi koji se koriste u ovome Pravilniku imaju sljedeće značenje:
1. Ante mortem pregled – pregled životinja namijenjenih klanju u skladu s odredbama Priloga I. Odjeljka I. Poglavlja II. Dijela B Pravilnika o službenim kontrolama hrane životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, broj 99/07);
2. Kontrola trgovinskih dokumenata – kontrola trgovinskih dokumenata u svrhu utvrđivanja sljedivosti hrane i hrane za životinje;
3. Mala klaonica:
– za kopitare, papkare i nojeve je klaonica koja godišnje zakolje manje od 1.000 uvjetnih grla životinja,
– za perad i lagomorfe je klaonica koja godišnje zakolje manje od 150.000 komada peradi ili lagomorfa;
4. Mali objekt za preradu mlijeka – objekt u kojem se godišnje preradi manje od 500.000 l mlijeka;
5. Mali objekt za proizvodnju mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa – objekt u kojem se godišnje preradi manje od 250 t mesa;
6. Mali objekt za rasijecanje mesa – objekt u kojem se godišnje preradi manje od 250 t mesa;
7. Mjesto prispijeća pošiljke – prvo mjesto prispijeća pošiljke na područje Republike Hrvatske, nakon graničnog prijelaza, a prije stavljanja u promet ili korištenja;
8. Nadležno tijelo – Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja;
9. Noćni rad – rad u vremenu između 22 sata uvečer i 6 sati ujutro sljedećeg dana;
10. Post mortem pregled – pregled u skladu s odredbama Priloga I. Odjeljka I. Poglavlja II. Dijela D Pravilnika o službenim kontrolama hrane životinjskog podrijetla;
11. Serija hrane životinjskog podrijetla – podrazumijeva jedinicu hrane životinjskog podrijetla stavljenu na tržište, koja je prerađena, proizvedena ili pakirana u gotovo jednakim uvjetima;
12. Svježi proizvodi ribarstva – slatkovodne ili morske životinje (osim živih školjkaša, živih plaštenjaka, živih morskih puževa te sisavaca, gmazova i žaba) podrijetlom od ribolova ili iz uzgoja koji su podvrgnuti samo postupku hlađenja;
13. Tele – životinja vrste Bovine do 8 mjeseci starosti;
14. Težina zaklane svinje – trup životinje neposredno nakon klanja i iskrvarenja, s kožom bez dlake, glavom i repom, bez bubrega i bubrežnog sala, jezika i spolnih te drugih unutrašnjih organa, rožine papaka, očnih jabučica i ušnih kanala;
15. Težina zaklane ovce i koze – trup životinje neposredno nakon klanja i iskrvarenja, s bubrezima i bubrežnim lojem bez kože, glave, donjih dijelova nogu, repa i unutarnjih organa; U slučaju janjadi te jaradi glava i rep životinje uključeni su u težinu.
Obveznik pristojbi
Članak 3.
1) Subjekt u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i hranom za životinje (u daljnjem tekstu: subjekt) obvezan je za provedene službene kontrole u objektima iz članka 4. ovoga Pravilnika plaćati pristojbe propisane odredbama ovoga Pravilnika.
2) Pristojbe iz stavka 1. ovoga članka subjekt uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske.
3) Pristojbe iz ovoga članka koriste se za financiranje troškova službenih kontrola.
Obračunavanje pristojbi
Članak 4.
Pristojbe iz članka 3. ovoga Pravilnika obračunavaju se na sljedeći način:
1. za klaonice te objekte za obradu i rasijecanje odstrijeljene divljači,
po zaklanoj odnosno odstrijeljenoj životinji;
2. za odobrene objekte:
(a) za rasijecanje mesa, proizvodnju mesnih proizvoda, mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa,
(b) za preradu mlijeka,
(c) za preradu i pripremu proizvoda ribarstva te uskladištenje svježih proizvoda ribarstva;
(d) za preradu jaja, pakirne centre za jaja, preradu žaba i puževa, proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka, obrađenih želudaca, mjehura i crijeva, prerađene želatine i kolagena,
(e) koji obavljaju opće djelatnosti:
– uskladištenje hrane životinjskog podrijetla (osim svježih proizvoda ribarstva) u uvjetima kontrolirane temperature,
– samostojeći objekti za prepakiravanje hrane životinjskog podrijetla,
– veleprodaje hrane životinjskog podrijetla, ukoliko navedena djelatnost nije obuhvaćena podtočkama (a) do (d) ove točke,
(f) odobrene objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji nisu navedeni u ovoj točki,
(g) objekte odobrene pod posebnim uvjetima iz članka 13. stavka 2. točaka (a) i (b) Pravilnika o vođenju Upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom (»Narodne novine«, broj 125/08 i 55/09),
po količini ulazne sirovine životinjskog podrijetla odnosno hrane životinjskog podrijetla;
3. za otpremne centre i centre za pročišćavanje živih školjkaša,
jedanput godišnje;
4. za objekte:
(a) odobrene pod posebnim uvjetima iz članka 13. stavka 2. točke (c) Pravilnika o vođenju Upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom,
(b) registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla iz članka 5. stavka 1. točke (e) Pravilnika o vođenju Upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom,
jedanput godišnje;
5. za objekte u poslovanju s hranom za životinje,
jedanput godišnje.
Računalna aplikacija
Članak 5.
1) Putem računalne aplikacije nadležnog tijela subjekt je obvezan:
– za objekte iz članka 4. točke 1. ovoga Pravilnika, 24 sata prije klanja odnosno obrade u objektu, prijaviti odnosno evidentirati vrstu i broj životinja namijenjenih klanju odnosno obradi,
– za objekte iz članka 4. točke 2. ovoga Pravilnika, najkasnije 24 sata po dopremi u objekt, prijaviti odnosno evidentirati količinu ulazne sirovine životinjskog podrijetla odnosno hrane životinjskog podrijetla;
– za objekte iz članka 4. točke 3. ovoga Pravilnika, najkasnije 24 sata po dopremi u objekt, prijaviti odnosno evidentirati količinu ulazne sirovine životinjskog podrijetla odnosno hrane životinjskog podrijetla;
– za objekte iz članka 4. točke 4. ovoga Pravilnika, najkasnije 24 sata po preradi, proizvodnji ili pakiranju, prijaviti odnosno evidentirati svaku seriju hrane životinjskog podrijetla;
– za odobrene objekte iz članka 4. točke 5. ovoga Pravilnika najkasnije do 31. prosinca tekuće godine prijaviti odnosno evidentirati vrstu i količinu proizvedene odnosno na tržište stavljene hrane za životinje, sukladno djelatnostima navedenim u članku 18. stavku 1. ovoga Pravilnika;
– za registrirane objekte iz članka 4. točke 5. ovoga Pravilnika najkasnije do 31. prosinca tekuće godine prijaviti odnosno evidentirati vrstu i količinu proizvedene i/ili na tržište stavljene i/ili prevezene i/ili uskladištene i/ili uvezene hrane za životinje, osim za djelatnosti koje su izuzete u skladu s člankom 18. stavkom 3 ovoga Pravilnika,
– za registrirane objekte iz članka 18. stavka 4. ovoga Pravilnika najkasnije do 31. prosinca tekuće godine prijaviti odnosno evidentirati vrstu i količinu proizvedene hrane za životinje.
2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka:
– u slučaju nemogućnosti pristupa računalnoj aplikaciji, subjekti mogu podatke iz stavka 1. alineje prve, druge i treće ovoga članka, 24 sata prije klanja ili obrade odnosno najkasnije 24 sata po dopremi sirovine u objekt odnosno 24 sata po uskladištenju dostaviti na odgovarajućem obrascu iz Priloga IV. ovoga Pravilnika, putem telefaksa, nadležnom tijelu – Upravi za veterinarske inspekcije, a po dostavi podaci sa obrasca upisuju se u računalnu aplikaciju;
– u slučaju objekata iz članka 4. točke 4. ovoga Pravilnika, subjekti mogu podatke iz stavka 1. alineje treće ovoga članka, najkasnije 24 sata po preradi, proizvodnji ili pakiranju serije hrane životinjskog podrijetla, dostaviti na obrascu I. iz Priloga IV. ovoga Pravilnika, putem telefaksa, nadležnom tijelu – Upravi za veterinarske inspekcije, a po dostavi podaci sa obrasca upisuju se u računalnu aplikaciju;
– u slučaju objekata iz članka 18. stavka 4. ovoga Pravilnika, subjekti mogu podatke iz stavka 1. alineje sedme dostaviti na obrascu I. iz Priloga IV. ovoga Pravilnika, nadležnom tijelu – Upravi za veterinarske inspekcije, a po dostavi podaci sa obrasca upisuju se u računalnu aplikaciju.
3) Na temelju podataka iz stavaka 1. i 2. ovoga članka putem računalne aplikacije obračunavaju se pristojbe iz članka 3. ovoga Pravilnika.
4) Subjekt je obvezan nadležnom tijelu na obrascu iz Priloga II. ovoga Pravilnika dostaviti odgovarajuće podatke, koji uključuju i podatak o osobi ovlaštenoj za pristup računalnoj aplikaciji iz stavaka 1. i 3. ovoga članka.
5) Nadležno tijelo po dostavi obrasca iz stavka 4. ovoga članka dodjeljuje subjektu korisničko ime i lozinku za pristup računalnoj aplikaciji.
Kriteriji za visinu pristojbi
Članak 6.
Visina pristojbi i naknada propisanih ovim Pravilnikom, određena je na temelju sljedećih kriterija:
– plaće osoba koje sudjeluju u službenim kontrolama,
– troškova osoba koje sudjeluju u službenim kontrolama uključujući prostor, alat, opremu, izobrazbu, putne i druge troškove,
– troškova uzorkovanja i laboratorijskih analiza.
Visina pristojbi za službene kontrole u klaonicama
Članak 7.
1) Visina pristojbi za službene kontrole u klaonicama, uzimajući u obzir vrstu životinja, po životinji, iznosi:
(a) |
Goveda: |
|
– |
govedo |
40,00 kn |
– |
tele |
16,00 kn |
(b) |
Kopitari: |
32,00 kn |
(c) |
Svinje – uzimajući u obzir težinu zaklane životinje: |
|
– |
do 25 kg |
4,00 kn |
– |
25 kg i više |
8,00 kn |
(d) |
Ovce i koze – uzimajući u obzir težinu zaklane životinje: |
|
- |
do 12 kg |
1,20 kn |
- |
12 kg i više |
2,00 kn |
(e) |
Perad i lagomorfi: |
|
– |
perad roda Gallus ili biserka |
0,04 kn |
– |
patke i guske |
0,08 kn |
– |
purani |
0,20 kn |
– |
lagomorfi iz uzgoja |
0,04 kn |
(f) |
Divljač uzgojena za klanje: |
|
– |
krupna |
25,00 kn |
– |
sitna |
10,00 kn |
– |
pernata |
1,00 kn |
(g) |
Nojevi: |
30,00 kn |
2) U visinu pristojbi iz stavka 1. točke (a) ovoga članka uključeni su troškovi uzorkovanja na goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE).
3) U slučaju životinja iz stavka 1. točaka (b) i (c) ovoga članka troškovi pretrage na trihinelu podmiruju se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 8,00 kn po životinji.
4) Ukoliko je za životinje iz stavka 1. točke (f) ovoga članka propisan pregled na trihinelu, troškovi pretrage na trihinelu podmiruju se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 8,00 kn po životinji.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za rasijecanje mesa, proizvodnju mesnih proizvoda, mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa
Članak 8.
1) Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za rasijecanje mesa, proizvodnju mesnih proizvoda, mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa, uzimajući u obzir vrstu životinja, po toni mesa, iznosi:
(a) |
Goveda, telad, svinje, kopitari, ovce i koze |
16,00 kn |
(b) |
Perad i lagomorfe iz uzgoja |
12,00 kn |
(c) |
Odstrijeljena divljač i divljač uzgojena za klanje: |
|
– |
mala pernata divljač i dlakava divljač |
12,00 kn |
– |
bezgrebenke (noj, emu, nandu) |
24,00 kn |
– |
divlje svinje i preživači |
16,00 kn |
2) Ukoliko je objekt istovremeno odobren kao klaonica iz članka 7. ovoga Pravilnika te objekt za rasijecanje mesa, proizvodnju mesnih proizvoda, mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa iz ovoga članka, pristojbe se naplaćuju jedino po zaklanoj životinji u skladu s člankom 7. ovoga Pravilnika.
3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, u slučaju kada se u objekt doprema ulazna sirovina iz drugih odobrenih objekata pristojba se naplaćuje kumulativno po životinji i ulaznoj sirovini u skladu s člankom 7. ovoga Pravilnika i stavkom 1. ovoga članka.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za obradu i rasijecanje odstrijeljene divljači
Članak 9.
1) Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za obradu i rasijecanje odstrijeljene divljači, uzimajući u obzir vrstu divljači, po životinji, iznosi:
(a) |
Mala pernata divljač |
0,04 kn |
(b) |
Mala dlakava divljač |
0,08 kn |
(c) |
Bezgrebenke |
4,00 kn |
(d) |
Kopneni sisavci: |
|
– |
divlja svinja |
12,00 kn |
– |
divlji preživači |
4,00 kn |
2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ukoliko je objekt istovremeno odobren kao objekt za rasijecanje mesa, proizvodnju mesnih proizvoda, mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa iz članka 8. ovoga Pravilnika te za obradu i rasijecanje odstrijeljene divljači iz ovoga članka, pristojbe se naplaćuju u skladu s člankom 8. ovoga Pravilnika.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za preradu mlijeka
Članak 10.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za preradu mlijeka, po količini ulazne sirovine, iznosi:
(a) |
8,00 kn po toni za prvih 30 tona u mjesecu, i |
(b) |
4,00 kn za svaku sljedeću tonu. |
Visina pristojbi za službene kontrole koje se primjenjuju na preradu i pripremu proizvoda ribarstva te uskladištenje svježih proizvoda ribarstva
Članak 11.
1) Visina pristojbi za službene kontrole koje se primjenjuju na preradu i pripremu proizvoda ribarstva te uskladištenje svježih proizvoda ribarstva, po količini ulazne sirovine, iznosi:
1. |
Pri dopremi svježih proizvoda ribarstva u objekte za uskladištenje svježih proizvoda ribarstva namijenjenih stavljanju na tržište: |
– |
8,00 kn po toni za prvih 50 tona u mjesecu, |
– |
4,00 kn za svaku sljedeću tonu; |
2. |
Pri dopremi svježih proizvoda ribarstva na veletržnici ribe: |
– |
4,00 kn po toni za prvih 50 tona u mjesecu, |
– |
2,00 kn za svaku sljedeću tonu; |
3. |
Za preradu proizvoda ribarstva (uključujući u odobrenim plovilima) naplaćuju se 4,00 kn po toni. |
2) Ukoliko visina pristojbi iz stavka 1. ovoga članka iznosi manje od 50,00 kn mjesečno, naplaćuje se 50,00 kn mjesečno po objektu.
Visina pristojbi za objekte iz članka 4. točke 2. podtočke (d) ovoga Pravilnika
Članak 12.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima za preradu jaja, pakirnim centrima za jaja, za preradu žaba i puževa, proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka, obrađenih želudaca, mjehura i crijeva, prerađene želatine i kolagena iz članka 4. točke 2. podtočke (d) ovoga Pravilnika, po toni ulazne sirovine odnosno hrane životinjskog podrijetla, iznosi 10,00 kn, ali ne manje od 50,00 kn mjesečno.
Visina pristojbi za objekte koji obavljaju opće djelatnosti
Članak 13.
1) Visina pristojbi za službene kontrole u objektima koji obavljaju opće djelatnosti iz članka 4. točke 2. podtočke (e) ovoga Pravilnika, po toni ulazne sirovine odnosno hrane životinjskog podrijetla, iznosi 10,00 kn, ali ne manje od 50,00 kn mjesečno.
2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ukoliko je objekt istovremeno odobren za jednu od djelatnosti iz članka 4. točke 1. i točke 2. podtočki (a), (b), (c) i (d) ovoga Pravilnika te za opće djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka, pristojbe se ne naplaćuju za opće djelatnosti.
Visina pristojbi za odobrene objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla iz članka 4. točke 2. podtočke (f) ovoga Pravilnika
Članak 14.
Visina pristojbi za službene kontrole u odobrenim objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla iz članka 4. točke 2. podtočke (f) ovoga Pravilnika, po toni ulazne sirovine odnosno hrane životinjskog podrijetla, iznosi 10,00 kn, ali ne manje od 50,00 kn mjesečno.
Visina pristojbi za objekte iz članka 4. točke 2. podtočke (g) ovoga Pravilnika
Članak 15.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima iz članka 4. točke 2. podtočke (g) ovoga Pravilnika, po toni ulazne sirovine odnosno hrane životinjskog podrijetla, iznosi 8,00 kn, ali ne manje od 50,00 kn mjesečno.
Visina pristojbi za otpremne centre i centre za pročišćavanje živih školjkaša
Članak 16.
Visina pristojbi za službene kontrole u otpremnim centrima i centrima za pročišćavanje živih školjkaša, po godišnjoj količini ulazne sirovine, iznosi:
– |
do 50 tona |
800,00 kn godišnje, |
– |
preko 50 tona |
1.500,00 kn godišnje. |
Visina pristojbi za objekte iz članka 4. točke 4. ovoga Pravilnika
Članak 17.
Visina pristojbi za službene kontrole u objektima navedenim u članku 4. točki 4. ovoga Pravilnika, po godišnjoj količini proizvedene hrane životinjskog podrijetla, iznosi:
– |
do 3 tone |
150,00 kn godišnje, |
– |
od 3 tone i više |
200,00 kn godišnje. |
Visina pristojbi za objekte u poslovanju s hranom za životinje
Članak 18.
1) Visina pristojbi za službene kontrole u odobrenim objektima u poslovanju s hranom za životinje iz članka 4. točke 5. ovoga Pravilnika, uzimajući u obzir vrstu djelatnosti, godišnje iznosi:
1. |
Proizvodnja odobrenih dodataka hrani za životinje koji se nalaze na popisu odobrenih dodataka hrani za životinje i/ili premiksa za koje je potrebno odobravanje objekata |
5.600,00 kn |
2. |
Stavljanje na tržište i/ili skladištenje dodataka hrani za životinje koji se nalaze na popisu odobrenih dodataka hrani za životinje i/ili premiksa za koje je potrebno odobravanje objekata |
1.600,00 kn |
3. |
Proizvodnja nebjelančevinastih dušičnih spojeva namijenjenih hranidbi životinja |
5.600,00 kn |
4. |
Stavljanje na tržište nebjelančevinastih dušičnih spojeva namijenjenih hranidbi životinja |
1.600,00 kn |
5. |
Proizvodnja krmnih smjesa u odobrenim objektima s godišnjom proizvodnjom do 5 000 tona krmnih smjesa |
1.600,00 kn |
6. |
Proizvodnja krmnih smjesa u odobrenim objektima s godišnjom proizvodnjom od 5 000 tona do 10 000 tona krmnih smjesa |
3. 600,00 kn |
7. |
Proizvodnja krmnih smjesa u odobrenim objektima s godišnjom proizvodnjom od 10 000 tona do 30 000 tona krmnih smjesa |
4. 600,00 kn |
8. |
Proizvodnja krmnih smjesa u odobrenim objektima s godišnjom proizvodnjom većom od 30 000 tona krmnih smjesa |
5. 600,00 kn |
9. |
Proizvodnja ljekovite hrane za životinje |
5.600,00 kn |
10. |
Stavljanje na tržište ljekovite hrane za životinje |
1.600,00 kn |
2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, subjekti koji u objektu u poslovanju s hranom za životinje obavljaju više djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka, plaćaju pristojbu određenu za djelatnost za koju je propisana najviša pristojba.
3) Ukoliko subjekt u poslovanju s hranom za životinje obavlja registrirane djelatnosti u registriranom objektu, osim registriranih djelatnosti označenih kodom R 3-1, R 3-2, P-1, S-1, R5-1, R5-2, R-6 i U1 iz Priloga 1. Dijela B) Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata u kojima posluju subjekti u poslovanju s hranom za životinje (»Narodne novine«, broj 72/08), visina pristojbe iznosi 440,00 kn godišnje, za sve registrirane djelatnosti.
4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka, ukoliko subjekt u poslovanju s hranom za životinje obavlja registrirane djelatnosti u registriranom objektu, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, označene kodom R 5-1 i/ili R 5-2 iz Priloga 1. Dijela B) Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata u kojima posluju subjekti u poslovanju s hranom za životinje, visina pristojbe iznosi 250,00 kn godišnje, za sve registrirane djelatnosti.
Vrijeme potrebno za obavljanje ante mortem i post mortem pregleda
Članak 19.
1) Najduže vrijeme potrebno za obavljanje ante mortem i post mortem pregleda, uzimajući u obzir vrstu životinja, propisano je Prilogom I. ovoga Pravilnika.
2) Pri određivanju vremena potrebnog za obavljanje pregleda iz stavka 1. ovoga članka, vremenu određenom Prilogom I. ovoga Pravilnika, uzimajući u obzir vrstu životinja, jednokratno se dodaje 10 minuta koje su potrebne za pripremu osoba ovlaštenih za obavljanje navedenih pregleda.
3) Osoba ovlaštena za obavljanje ante mortem i post mortem pregleda, navedene preglede može obavljati najduže 8 sati dnevno.
4) U slučaju malih klaonica, post mortem pregled mora se obaviti najkasnije u roku 6 sati od kada je prva životinja zaklana.
Izvješće o klanju
Članak 20.
1) Po završetku klanja, osoba ovlaštena za službene kontrole u objektu ispunjava i potpisuje Izvješće o klanju iz Priloga III. ovoga Pravilnika, koje potpisuje i od subjekta ovlaštena osoba.
2) Eventualne primjedbe subjekta moraju biti navedene u Izvješću o klanju iz stavka 1. ovoga članka.
3) Osoba ovlaštena za službene kontrole u objektu, najkasnije 24 sata od obavljanja propisanih pregleda, obvezna je podatke iz Izvješća o klanju iz stavka 1. ovoga članka upisati u računalnu aplikaciju iz članka 5. ovoga Pravilnika.
4) Osoba ovlaštena za službene kontrole u objektu obvezna je u navedenu računalnu aplikaciju evidentirati slučajeve odstupanja od propisanog vremena za provođenje pregleda propisanog Prilogom I. ovoga Pravilnika, a koji su utvrđeni zapisnikom.
Učestalost provođenja službenih kontrola
Članak 21.
1) Učestalost provođenja službenih kontrola u odobrenim objektima, objektima odobrenim pod posebnim uvjetima, te registriranim objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla određena je Prilogom V. ovoga Pravilnika, uzimajući u obzir djelatnost objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.
2) Nadležno tijelo može odlučiti o povećanju učestalosti službenih kontrola iz ovoga članka u objektima u kojima se tijekom nadzora utvrde nesukladnosti u provedbi preventivnog postupka samokontrole razvijenog u skladu s načelima sustava HACCP-a.
Obračunavanje i plaćanje pristojbi
Članak 22.
1) Pristojbe propisane člancima 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13, 14. i 15. ovoga Pravilnika obračunavaju se i naplaćuju jedanput mjesečno, do 10. u mjesecu, za protekli mjesec, u kojem roku nadležno tijelo subjektu dostavlja račun, za svaki pojedini objekt.
2) Pristojbe propisane člancima 16., 17. i 18. ovoga Pravilnika obračunavaju se i naplaćuju jedanput godišnje, a nadležno tijelo, za proteklu godinu do 15. siječnja tekuće godine dostavlja račun za svaki pojedini objekt.
3) U slučaju iz članka 5. stavka 2. alineje prve ovoga Pravilnika, kada subjekt nije u mogućnosti pristupiti računalnoj aplikaciji, zbog razloga za koje je odgovoran, obvezan je nadležnom tijelu uplatiti po ispostavljenom računu iznos od 50,00 kn, po pojedinom upisu u računalnu aplikaciju.
4) Rok za plaćanje dostavljenog računa za pristojbe propisane odredbama ovoga Pravilnika je 15 dana od dana primitka računa.
Ovlaštene veterinarske organizacije
Članak 23.
1) Do potpune uspostave sustava provođenja službenih kontrola od strane službenih veterinara i kontrolnih tijela, pojedine poslove službenih kontrola mogu obavljati i ovlašteni veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija u skladu s Ugovorom o povjeravanju poslova sklopljenim s Upravom za veterinarstvo nadležnog tijela.
2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka visina naknada za:
– provedenu službenu kontrolu u odobrenim objektima, objektima odobrenim pod posebnim uvjetima, te registriranim objektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla iznosi 190,00 kn po utrošenom satu,
– obavljanje ante mortem pregleda i post mortem pregleda iznosi 100,00 kn po utrošenom satu.
3) Naknade propisane stavkom 2. ovoga članka ovlaštene veterinarske organizacije naplaćuju od nadležnog tijela:
– u slučaju iz stavka 2. alineje prve ovoga članka, na temelju učestalosti službenih kontrola iz članka 21. stavka 1. ovoga Pravilnika,
– u slučaju iz stavka 2. alineje druge ovoga članka na temelju vremena utrošenog za obavljanje ante mortem i post mortem pregleda u skladu s Prilogom I. ovoga Pravilnika.
4) Uz naknadu iz stavka 2. alineje prve ovoga članka ovlaštene veterinarske organizacije naplaćuju od nadležnog tijela troškove prijevoza od radnog mjesta osobe koja obavlja službenu kontrolu do objekta u kojem se provodi službena kontrola u iznosu od 2,00 kn po prijeđenom kilometru.
Uvećanje naknada
Članak 24.
Naknade propisane člankom 23. stavkom 2. alinejom drugom ovoga Pravilnika uvećavaju se za 50% ako se pregled na zahtjev stranke mora obaviti nedjeljom i u dane državnih blagdana, te u slučaju noćnog rada.
Odstupanja
Članak 25.
1) Ukoliko se ante mortem pregled i post mortem pregled obavljaju u klaonicama u kojima se djelatnost klanja ne obavlja puno radno vrijeme u trajanju od 8 sati, kao i u slučajevima kada se pregledi obavljaju po pozivu stranke, uz naknadu iz članka 23. stavka 2. alineje druge ovoga Pravilnika naplaćuju se troškovi prijevoza od radnog mjesta osobe koja obavlja navedene preglede do objekta u kojem se obavlja ante mortem i post mortem pregled životinja u iznosu od 2,00 kn po prijeđenom kilometru.
2) Ukoliko djelatnici objekta ili tehničke nesukladnosti pri provođenju ante mortem pregleda i post mortem pregleda u objektu uzrokuju kašnjenje u obavljanju pregleda u planirano vrijeme, subjektu se naplaćuje dodatna pristojba od 300,00 kn, po satu kašnjenja, koju subjekt uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske.
Obračunavanje i plaćanje naknada
Članak 26.
Ovlaštene veterinarske organizacije nadležnom tijelu jedanput mjesečno, do desetog u mjesecu, za protekli mjesec, dostavljaju račun za kontrole i preglede iz članka 23. stavka 2. te troškove iz članka 24. i članka 25. stavka 1. ovoga Pravilnika, na temelju mjesečnog obračuna koji se obavlja putem računalne aplikacije iz članka 5. ovoga Pravilnika.
Uvozna pošiljka
Članak 27.
1) Postupanje sa zajedničkim veterinarskim dokumentom o ulasku (ZVDU), ako ga obavlja ovlašteni veterinar, iznosi 100,00 kn po pošiljci. Ukoliko je na ZVDU-u granični veterinarski inspektor odredio uzorkovanje pošiljke hrane životinjskog podrijetla ili hrane za životinje, a uzorkovanje obavlja ovlašteni veterinar, naplaćuje se 100,00 kn po pošiljci.
2) Uz naknadu troškova iz stavka 1. ovoga članka, naplaćuju se i troškovi prijevoza od radnog mjesta ovlaštenog veterinara do mjesta prispijeća pošiljke u skladu s člankom 23. stavkom 4. ovoga Pravilnika.
3) U slučaju iz stavka 1. i 2. ovoga članka, troškovi se podmiruju iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
4) Troškovi iz ovoga članka obračunavaju se i plaćaju u skladu s člankom 26. ovoga Pravilnika.
Nadzor
Članak 28.
1) Veterinarski inspektori provode nadzor nad postupanjem sukladno odredbama ovoga Pravilnika.
2) Inspekcijski nadzor iz stavka 1. ovoga članka provodi se i pregledom računalne aplikacije iz članka 5. ovoga Pravilnika.
3) Ukoliko veterinarski inspektor utvrdi nesukladnosti glede podataka evidentiranih u računalnu aplikaciju propisanu ovim Pravilnikom ima pravo i obvezu obaviti ispravke odnosno postupiti sukladno utvrđenom činjeničnom stanju.
Prijelazne i završne odredbe
Članak 29.
Prilog I. – V. tiskani su kao dodatak ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.
Članak 30.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o učestalosti službenih kontrola i visini naknada za službene kontrole (»Narodne novine«, broj 39/09).
Članak 31.
1) Ovaj Pravilnik stupa na snagu 1. kolovoza 2009. godine.
2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka odredbe:
– članka 5. stavaka 4. i 5. ovoga Pravilnika stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«,
– članka 5. stavka 1. alineje treće do sedme, članka 16., članka 17., članka 18. i članka 22. stavaka 2. i 3. ovoga Pravilnika stupaju na snagu 1. siječnja 2010. godine.
Klasa: 011-02/09-01/181 Urbroj: 525-11-09-2 Zagreb, 29. lipnja 2009.
Ministar mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.
PRILOG I.
VRIJEME POTREBNO ZA OBAVLJANJE ANTE MORTEM PREGLEDA
|
|
Ante mortem pregled goveda |
Ante mortem pregled svinja |
Ante mortem pregled ovaca i koza |
||||||
|
Rutinski pregled |
Klinički pregled svih dobnih i težinskih kategorija |
Rutinski pregled |
Klinički pregled svih dobnih i težinskih kategorija |
Rutinski pregled |
Klinički pregled svih dobnih i težinskih kategorija |
||||
Dobna kategorija |
starija od 24 mjeseca |
starosti do 24 mjeseci |
starija od 3 mjeseca |
starosti do 3 mjeseca |
starija od 3 mjeseca |
starosti do 3 mjeseca |
||||
Pregled |
dokumentacijski |
30 |
30 |
20 |
15 |
15 |
20 |
15 |
15 |
20 |
identifikacijski |
30 |
30 |
20 |
15 |
15 |
20 |
15 |
15 |
20 |
|
fizički |
30 |
30 |
800 |
15 |
10 |
600 |
15 |
10 |
500 |
|
Higijena |
30 |
20 |
60 |
15 |
10 |
60 |
10 |
5 |
60 |
|
Ukupno (sekundi) |
120 |
110 |
900 |
60 |
50 |
700 |
55 |
45 |
600 |
|
Ukupno (minuta) |
2,00 |
1,83 |
15,00 |
1,00 |
0,83 |
11,67 |
0,92 |
0,75 |
10,00 |
Ante mortem pregled kopitara |
Ante mortem pregled peradi i lagomorfa |
Ante mortem pregled nojeva |
|||||||
Rutinski pregled |
Klinički pregled svih dobnih i težinskih kategorija |
Rutinski pregled |
Klinički pregled svih dobnih i težinskih kategorija |
Rutinski pregled |
Klinički pregled |
||||
Dobna kategorija |
stariji od 12 mjeseci |
starosti do 12 mjeseci |
peradi |
lagomorfa |
svih dobnih i težinskih kategorija |
||||
Pregled |
dokumentacijski |
30 |
30 |
40 |
0,5 |
2 |
10 |
15 |
20 |
identifikacijski |
30 |
30 |
30 |
0,5 |
2 |
10 |
15 |
20 |
|
fizički |
30 |
30 |
1000 |
0,5 |
2 |
20 |
15 |
300 |
|
Higijena |
30 |
20 |
60 |
0 |
2 |
20 |
15 |
20 |
|
Ukupno (sekundi) |
120 |
110 |
1130 |
1,5 |
8 |
60 |
60 |
360 |
|
Ukupno (minuta) |
2,00 |
1,83 |
18,83 |
0,025 |
0,13 |
1,00 |
1,00 |
6,00 |
Trajanje ante mortem pregleda odstrijeljene slobodnoživuće divljač iznosi 0 sekundi;
Za ante mortem pregled krupne divljači uzgojene za klanja primjenjuje se vrijeme potrebno za ante mortem pregled goveda starijih od 24 mjeseci;
Za ante mortem pregled sitne divljači uzgojene za klanje primjenjuje se vrijeme potrebno za ante mortem pregled svinja starijih od 3 mjeseca;
Za ante mortem pregled pernate divljači uzgojene za klanje primjenjuje se vrijeme potrebno za ante mortem pregled peradi svih dobnih i težinskih kategorija.
VRIJEME POTREBNO ZA OBAVLJANJE POST MORTEM PREGLEDA
govedo |
svinja |
ovca i koza |
kopitari |
divljač uzgojena za klanje |
perad i lagomorfi |
noj |
|||||||||
Dobna kategorija |
Starija od 24 mjeseci |
Od 6 mjeseci do 24 mjeseci |
Od 6 tjedana do 6 mjeseci |
Starije od 3 mjeseca |
Starosti do 3 mjeseca |
Starije od 3 mjeseca |
Starosti do 3 mjeseca |
Stariji od 12 mjeseci |
Starosti do 12 mjeseci |
Krupna |
Sitna |
Pernata |
Sve težinske kategorije |
Sve težinske kategorije |
|
Pregled |
Glava |
90 |
60 |
60 |
20 |
10 |
20 |
15 |
60 |
60 |
90 |
20 |
15 |
0,5 |
15 |
Trup |
60 |
60 |
50 |
60 |
50 |
60 |
|||||||||
Organi |
120 |
120 |
60 |
15 |
15 |
15 |
10 |
120 |
60 |
120 |
10 |
||||
Crijeva |
30 |
30 |
20 |
10 |
15 |
10 |
10 |
30 |
20 |
0 |
10 |
||||
Uzorkovanja |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Označavanje životinjskih trupova |
20 |
20 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
20 |
20 |
20 |
10 |
1 |
0,5 |
10 |
|
Čišćenje i dezinfekcija |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
1 |
0,01 |
10 |
|
Vođenje evidencija |
100 |
100 |
100 |
120 |
120 |
90 |
90 |
120 |
120 |
100 |
90 |
1 |
0,5 |
90 |
|
Ukupno (sekundi) |
440 |
400 |
310 |
190 |
180 |
155 |
145 |
425 |
345 |
410 |
130 |
18 |
1,51 |
145 |
|
Ukupno (minuta) |
7,33 |
6,67 |
5,17 |
3,17 |
3,00 |
2,58 |
2,42 |
7,08 |
5,75 |
6,83 |
2,17 |
0,3 |
0,025 |
2,42 |
PRILOG II.
PODACI O SUBJEKTU U POSLOVANJU S HRANOM ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Naziv: |
|
Adresa/sjedište: |
|
Kontakt telefon: |
|
MB/OIB |
Podaci o objektu u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla
Naziv: |
|
Odobreni broj/evidencijski broj objekta |
|
Adresa/sjedište: |
|
Kontakt telefon: |
|
Odgovorna osoba za unos podataka u računalnu aplikaciju: |
Podaci o ovlaštenoj osobi za unos podataka u računalnu aplikaciju:
Ime i prezime, OIB, e-mail, kontakt telefon.
Izjava.
Suglasan sam da račun za pristojbe primam u elektroničkom obliku na elektroničkoj adresi _______________________________.
Potpis odgovorne osobe subjekta _____________________________
ILI
Suglasan sam da račun za pristojbe primam putem pošte na adresu _________________________________________________.
Potpis odgovorne osobe subjekta _____________________________
PRILOG III.
IZVJEŠĆE O KLANJU
Datum prijave klanja: |
Datum klanja: |
OZNAKA ŽIVOTINJE |
KOMADA |
VRIJEME KLANjA |
GLAVA |
TRUP |
PRSNI ORGANI |
TRBUŠNI ORGANI |
NALAZ NA LINIJI KLANJA |
PREGLEDAO |
||||||||||||||||||||
OZNAKA |
ADSPEKCIJA |
PALPACIJA |
INCIZIJA |
UZORKOVANJE |
ZADRŽANO |
OZNAKA |
ADSPEKCIJA |
PALPACIJA |
INCIZIJA |
UZORKOVANJE |
ZADRŽANO |
OZNAKA |
ADSPEKCIJA |
PALPACIJA |
INCIZIJA |
UZORKOVANJE |
ZADRŽANO |
OZNAKA |
ADSPEKCIJA |
PALPACIJA |
INCIZIJA |
UZORKOVANJE |
ZADRŽANO |
|||||
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
REDNI BROJ |
|||||||||||||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
||||||||
Primjedbe: |
Početak klanja: |
Završetak klanja: |
Odgovorna osoba subjekta |
|||
Sat i minute |
Sat i minute |
Osoba ovlaštena za službenu kontrolu |
PRILOG IV.
Obrazac I.
Subjekt u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla |
||||
Prijava obavljanja djelatnosti u objektu: |
|
za dan |
|
|
odobreni broj |
datum |
komada/tona/litara |
||||||||
klanje |
kopitari |
|
||||||
svinja |
do 25 kg |
|
||||||
|
od 25 kg |
|
||||||
ovca i koza |
do 12 kg |
|
||||||
|
od 12 kg |
|
||||||
perad i lagomorfi |
perad roda Gallus i biserka |
|
||||||
|
patke i guske |
|
||||||
|
purani |
|
||||||
|
lagomorfi iz uzgoja |
|
||||||
divljač uzgojena za klanje |
krupna |
|
||||||
|
sitna |
|
||||||
|
pernata |
|
||||||
noj |
||||||||
rasijecanja mesa, proizvodnja mesnih proizvoda, mljevenog mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa |
govedo, tele, svinja, kopitari, ovca i koza |
|
||||||
perad i lagomorfi iz uzgoja |
|
|||||||
odstrijeljena divljač i divljač uzgojena za klanje: |
|
|||||||
Obrada i rasijecanje odstrijeljene divljači |
mala pernata divljač |
|||||||
mala dlakava divljač |
|
|||||||
bezgrebenke (noj, emu, nandu) |
|
|||||||
divlja svinja |
||||||||
divlji preživači |
|
|||||||
prerada mlijeka |
|
|||||||
prerada i priprema proizvoda ribarstva te uskladištenje svježih proizvoda ribarstva |
|
|||||||
otpremni centri te centri za pročišćavanje živih školjkaša |
||||||||
uskladištenje hrane životinjskog podrijetla u uvjetima kontrolirane temperature |
|
|||||||
samostojeći objekti za prepakiravanje hrane životinjskog podrijetla |
|
|||||||
punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda |
|
|||||||
proizvodnja, prerada i stavljanje na tržište ostale hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje |
|
ZVDU: |
|||
Broj zajedničkog veterinarskog dokumenta o uvozu |
datum |
U |
|||||
mjesto |
datum |
odgovorna osoba |
Prijava obavljanja djelatnosti zbog nemogućnosti pristupa računalnoj aplikaciji dostavlja se nadležnom tijelu – Upravi za veterinarske inspekcije na broj telefaksa 01/6106-462
Obrazac II.
Subjekt u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla |
||||
Prijava obavljanja djelatnosti klanja u objektu: |
|
za dan |
|
|
odobreni broj |
datum |
Govedo |
Tele |
||||
Broj svjedodžbe |
Oznaka životinje |
Datum rođenja |
Broj svjedodžbe |
Oznaka životinje |
Datum rođenja |
ZVDU: |
|||
Broj zajedničkog veterinarskog dokumenta o uvozu |
datum |
U |
|||||
mjesto |
datum |
odgovorna osoba |
Prijava obavljanja djelatnosti zbog nemogućnosti pristupa računalnoj aplikaciji upućuje se nadležnom tijelu – Upravi za veterinarske inspekcije na broj telefaksa 01/6106-462
PRILOG V.
UČESTALOST SLUŽBENIH KONTROLA
VELIKA KLAONICA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera načina praćenja kritičnih kontrolnih točaka (KKT) i evidencija |
60 min |
Jedan puta tjedno |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
30 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
45 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o dobrobiti životinja |
30 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima i, ako je potrebno, specifičnom rizičnom materijalu (SRM) |
45 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 4 sata. |
MALA KLAONICA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
30 min |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
15 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
30 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o dobrobiti životinja |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima i, ako je potrebno, SRM |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 2 sata. |
VELIKI OBJEKTI ZA RASIJECANJE MESA, PROIZVODNJU MESNIH PROIZVODA, MLJEVENOG MESA, MESNIH PRIPRAVAKA I STROJNO OTKOŠTENOG MESA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
30 min |
Jedan puta tjedno |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
30 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
30 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
30 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera identifikacijskih oznaka |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 3 sata. |
MALI OBJEKTI ZA RASIJECANJE MESA, PROIZVODNJU MESNIH PROIZVODA, MLJEVENOG MESA, MESNIH PRIPRAVAKA I STROJNO OTKOŠTENOG MESA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
15 min |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
15 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
15 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
15 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera identifikacijskih oznaka |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 2 sata. |
VELIKI OBJEKTI ZA PRERADU MLIJEKA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
30 min |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
30 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
30 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
30 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera identifikacijskih oznaka |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 3 sata. |
MALI OBJEKTI ZA PRERADU MLIJEKA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
15 min |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Dva puta godišnje |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
30 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
15 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
15 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
15 min |
|||
Provjera identifikacijskih oznaka |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 2 sata. |
OBJEKTI ZA PRERADU I PRIPREMU PROIZVODA RIBARSTVA TE USKLADIŠTENJE SVJEŽIH PROIZVODA RIBARSTVA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
30 min |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
30 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
15 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
30 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera identifikacijskih oznaka |
30 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 3 sata. |
OBJEKTI ZA PRERADU JAJA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
15 min |
Jedan puta tjedno |
Dva puta mjesečno |
Jedan puta mjesečno |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
30 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
15 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
15 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera identifikacijskih oznaka |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 2 sata. |
PAKIRNI CENTRI ZA JAJA, PRERADU ŽABA I PUŽEVA, PROIZVODNJU TOPLJENE ŽIVOTINJSKE MASTI I ČVARAKA, OBRAĐENIH ŽELUDACA, MJEHURA I CRIJEVA, PRERAĐENE ŽELATINE I KOLAGENA; OBJEKTI ZA USKLADIŠTENJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA (OSIM SVJEŽIH PROIZVODA RIBARSTVA, OBJEKTI ZA PREPAKIRAVANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA; VELEPRODAJA HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA;OTPREMNI CENTRI I CENTRI ZA PROČIŠĆAVANJA ŽIVIH ŠKOLJKAŠA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
15 min |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Dva puta godišnje |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
15 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
15 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
15 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Provjera zdravstvenih ili identifikacijskih oznaka |
15 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
15 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 2 sata. |
OBJEKTI ODOBRENI POD POSEBNIM UVJETIMA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovine |
10 min |
Četiri puta godišnje |
||
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
10 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
10 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
10 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
10 min |
|||
Provjera postupanja sukladno propisima o nusproizvodima |
10 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 1 sat. |
ODOBRENI OBJEKTI ZA PUNJENJE I PAKIRANJE PČELINJIH PROIZVODA |
||||
Aktivnosti |
Najduže trajanje |
Visoki rizik |
Srednji rizik |
Niski rizik |
Provjera sirovina |
15 min |
Jedan puta mjesečno |
Četiri puta godišnje |
Dva puta godišnje |
Provjera načina praćenja KKT i evidencija |
15 min |
|||
Kontrola gotovih proizvoda i uvjeta čuvanja |
30 min |
|||
Provjera dobre higijenske prakse |
30 min |
|||
Kontrola trgovinskih dokumenata |
30 min |
|||
Najduže vrijeme potrebno za obavljanje službene kontrole je 2 sata. |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_79_1936.html