MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 17. stavka 3. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 41/07), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I.
1) Radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku klasične svinjske kuge zabranjuje se ulazak u Republiku Hrvatsku sljedećih pošiljaka:
a) živih domaćih i divljih svinja;
b) sjemena domaćih i divljih svinja;
c) embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) mesa domaćih i divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih za poljoprivrednu, industrijsku i drugu uporabu koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) uporabi koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge;
h) patološki materijal i biološki proizvodi (od svinja) koji nisu bili obrađeni na način kojim bi sa sigurnošću bio uništen virus klasične svinjske kuge.
2) Navedena zabrana odnosi se i na pošiljke domaćih i divljih svinja koje potječu iz drugih država ako se prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske provoze preko država ili dijelova država koji ne udovoljavaju odredbama iz točke II. ove Naredbe.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne odnosi se na države ili dijelove država u kojima klasična svinjska kuga nije potvrđena u posljednjih 12 mjeseci, u kojima je cijepljenje protiv klasične svinjske kuge službeno zabranjeno najmanje 12 mjeseci te svinje nisu cijepljene u posljednjih 12 mjeseci.
III.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz država odnosno dijelova država navedenih u Prilozima I, II i III koji su sastavni dio ove Naredbe.
IV.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20 °C;
s tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
b) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čekinje, i slično;
c) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70 °C;
d) crijeva ukoliko su bila obrađena na jedan od sljedećih načina;
– soljena s NaCl kroz 30 dana;
– bijeljena;
– sušena nakon struganja.
s tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
e) trofeji divljih životinja kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti, papaka, pandži ili zubi i koji su bili dezinficirani sredstvom odobrenim od nadležnog tijela države izvoznice, naročito upotrebom peroksida kod trofeja koji sadrže kosti.
s tim da način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi.
V.
Uz pošiljke navedene u točki IV. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u državama odnosno dijelovima država, navedenim u Prilogu I koji je sastavni dio ove Naredbe:
– hermetički zatvorenih toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih konzervi;
– proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu postignuta temperatura od minimalno 70 °C;
– termički neobrađenih šunki koje su podvrgnute prirodnoj fermentaciji i zrenju najmanje 9 mjeseci i u kojima je:
– aktivnost vode < 0,93 i
– pH vrijednosti < 6,0.
VI.
Uz pošiljke navedene u točki IV. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u državama odnosno dijelovima država navedenim u Prilogu II, koji je sastavni dio ove Naredbe:
– hermetički zatvorenih toplinski obrađenih konzervi od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajnih konzervi;
VII.
Uz pošiljke navedene u točki IV. ove Naredbe, u Republiku Hrvatsku dozvoljava se uvoz sljedećih pošiljaka, ukoliko potječu od životinja, rođenih, uzgajanih i zaklanih u državama odnosno dijelovima država navedenim u Prilogu III, koji je sastavni dio ove Naredbe:
– proizvoda od mesa svinja u kojima je tijekom obrade u cijelom proizvodu postignuta temperatura od minimalno 80 °C.
VIII.
Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
IX.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske domaćih i divljih svinja i njihovih proizvoda radi sprječavanja unošenja klasične svinjske kuge (»Narodne novine« br. 132/06.).
Klasa: 011-02/09-01/140
Urbroj: 525-11-09-1
Zagreb, 8. lipnja 2009.
Ministar mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.
PRILOG I.
– Srbija
– Crna Gora
PRILOG II.
– Bahrain,
– Bocvana,
– Kina,
– Kolumbija,
– Etiopija,
– Ekvador
– Hong Kong,
– Izrael,
– Indija,
– Island,
– Kenija,
– Maroko,
– Madagaskar,
– Makedonija,
– Mauricijus,
– Namibija,
– Singapur,
– Svaziland,
– Tajland,
– Tunis,
– Urugvaj,
– Zimbabve.
PRILOG III.
– Argentina,
– Brazil,
– Bjelorusija,
– Paragvaj,
– Rusija,
– Južnoafrička Republika.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_06_68_1645.html