Baza je ažurirana 17.10.2024. 

zaključno sa NN 99/24

EU 2024/2679

NN 99/2024 (23.8.2024.), Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi intervencije 73.02. »Obnova poljoprivrednog potencijala« iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I RIBARSTVA

1756

Na temelju članka 8.a stavka 23. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, br. 118/18, 42/20, 127/20 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 52/21 i 152/22) ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI INTERVENCIJE 73.02. »OBNOVA POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA« IZ STRATEŠKOG PLANA ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE REPUBLIKE HRVATSKE 2023. – 2027.

Članak 1.

U Pravilniku o provedbi intervencije 73.02. »Obnova poljoprivrednog potencijala« iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. (»Narodne novine«, br. 154/23) (u daljnjem tekstu: Pravilnik) u članku 1. riječi: »Ministarstvo poljoprivrede« zamjenjuju se riječima: »Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo poljoprivrede«).

Članak 2.

U članku 5. stavak 9. briše se.

Dosadašnji stavci 10., 11., 12., 13. i 14. postaju stavci 9., 10., 11., 12. i 13.

Članak 3.

U članku 7. stavku 5. točka c) mijenja se i glasi:

»c) fizička osoba koja je bila nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora ostati nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, osim u slučajevima više sile i iznimnih okolnosti«.

Članak 4.

U članku 8. stavku 1. točki d) iza riječi: »Registru šteta« dodaju se riječi: »nakon potvrde konačne procjene štete«.

Točka f) briše se.

Dosadašnje točke g), h), i), j) i k) postaju točke f), g), h), i) i j).

Stavak 7. mijenja se i glasi:

»(7) Ulaganje mora biti stavljeno u funkciju/uporabu ili biti spremno za uporabu do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, u suprotnom će Agencija za plaćanja korisniku izdati odluku o odbijanju zahtjeva za isplatu i/ili odluku o povratu sredstava u skladu s člankom 57. ovoga Pravilnika.«.

Članak 5.

U članku 10. stavak 6. mijenja se i glasi:

»(6) Ako se radi o obnovi objekta za skladištenje stočne hrane, korisnik je u godini nastanka i prije nastanka prirodne nepogode morao imati životinje i/ili proizvodnju stočne hrane.«.

Članak 6.

U članku 13. iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

»(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka korisnik može započeti s aktivnostima krčenja prije podnošenja zahtjeva za potporu i popunjavanja obrasca 2. ovoga Pravilnika, a u skladu s Rješenjem nadležne inspekcije o zaraženosti vinove loze žuticom.«.

Dosadašnji stavci 5., 6. i 7. postaju stavci 6., 7. i 8.

Članak 7.

U članku 16. točki c) podtočkama 1., 2. i 3. iza riječi: »uništenog objekta« dodaju se riječi: »te odvoza i zbrinjavanja građevinskog materijala uništenog gospodarskog objekta«.

U stavku d) prije riječi: »nabava novih poljoprivrednih strojeva« dodaju se riječi: »popravak ili«.

Članak 8.

Članak 23. mijenja se i glasi:

»(1) Agencija za plaćanja osigurava da troškovi koji se financiraju u okviru intervencija iz ovoga Pravilnika nisu predmet nijednog drugog financiranja iz proračuna Europske unije.

(2) Isti prihvatljivi troškovi ne smiju biti predmet nijednog drugog financiranja iz fondova/instrumenata/sredstava Europske unije.

(3) Isti projekt može primiti potporu i iz drugih izvora i fondova/instrumenata/sredstava Europske unije samo ako ukupni kumulativni iznos potpore dodijeljen u okviru različitih oblika potpore ne premašuje najveći intenzitet ili iznos potpore primjenjiv na vrstu intervencije iz glave III. Uredbe (EU) br. 2021/2115 i iz ovoga Pravilnika te uz izbjegavanje dvostrukog financiranja istih prihvatljivih troškova.

(4) Ako je neki od prihvatljivih troškova djelomično sufinanciran iz javnih izvora Republike Hrvatske, to jest od središnjeg tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili druge pravne osobe koja dodjeljuje državne potpore, na način da iznos javne potpore iz svih javnih izvora u odnosu na ukupan iznos prihvatljivih troškova prelazi intenzitet javne potpore ili najviši iznos javne potpore iz glave III. Uredbe (EU) br. 2021/2115 i ovoga Pravilnika, iznos potpore za dodjelu/isplatu se umanjuje na način da iznos javne potpore iz svih javnih izvora ne prelazi intenzitet javne potpore niti najviši iznos javne potpore.

(5) Korisnik je u obvezi dostaviti Agenciji za plaćanja sve podatke i/ili dokumente koji se odnose na dodatno javno financiranje prihvatljivih troškova projekta.«.

Članak 9.

U članku 27. stavak 3. mijenja se i glasi:

»(3) Natječaj objavljuje i provodi Agencija za plaćanja na temelju odluke o objavi natječaja koju donosi Upravljačko tijelo.«.

Članak 10.

U članku 28. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

»(3) Na izmjenu ili ispravak natječaja primjenjuju se odredbe iz članka 27. ovoga Pravilnika.«.

Članak 11.

U članku 31. iza stavka 5. dodaje se stavak 6. koji glasi:

»(6) Iznimno od navedenog u stavcima od 1. do 5. ovoga članka, rokovi u vezi s provođenjem postupka nabave za korisnike koji nisu obveznici javne nabave propisani su poglavljem Objava postupka nabave i produljenje postupka u Prilogu 5. ovoga Pravilnika.«.

Članak 12.

U članku 34. stavku 2. iza točke c) dodaje se nova točka d) koja glasi:

»d) donošenje odluka iz članka 39. ovoga Pravilnika«.

Dosadašnja točka d) postaje točka e).

Članak 13.

Članak 35. mijenja se i glasi:

»(1) Prije popunjavanja zahtjeva za potporu korisnik mora biti upisan u Evidenciju korisnika.

(2) Ako korisnik nije upisan u Evidenciju korisnika, u obvezi je podnijeti zahtjev za upis u Evidenciju korisnika najkasnije 15 dana prije isteka krajnjeg roka za podnošenje zahtjeva za potporu navedenog u natječaju.

(3) Prije popunjavanja zahtjeva za potporu korisnik treba provjeriti trenutno važeće podatke u Evidenciji korisnika te ih prema potrebi obnoviti zahtjevom za promjenu podataka u Evidenciji korisnika u skladu s člankom 52. ovoga Pravilnika. Korisnik je dužan podnijeti zahtjev za promjenu podataka koji se nalaze u Evidenciji korisnika nakon pojave događaja koji ih je izazvao. Agencija za plaćanja će korisniku elektroničkom poštom poslati obavijest da su promjene izvršene ili nisu izvršene.

(4) Zahtjev za potporu korisnik popunjava u elektroničkom obliku putem AGRONET-a.

(5) Zahtjev za potporu mora sadržavati svu dokumentaciju propisanu natječajem na jeziku propisanom u članku 30. ovoga Pravilnika.

(6) Pri popunjavanju zahtjeva za potporu korisnik popunjava tražene podatke u elektronički obrazac zahtjeva i učitava traženu dokumentaciju u obliku koji omogućava čitljivost.

(7) Agencija za plaćanja zadržava pravo zatražiti da korisnik, osim dokumentacije koja je propisana natječajem, u zahtjevu za potporu dostavi i drugu dokumentaciju koja je potrebna za pravilnu i potpunu provedbu postupka dodjele potpore.

(8) Nakon popunjavanja zahtjeva za potporu u AGRONET-u, zahtjev za potporu elektronički podnosi isključivo korisnik putem NIAS-a u skladu s Uputom za elektroničko podnošenje zahtjeva koja čini sastavni dio natječaja. Za elektroničko podnošenje korisnik mora biti prijavljen u AGRONET-u putem NIAS-a.

(9) Smatra se da je zahtjev za potporu podnesen kad korisnik potvrdi elektroničko podnošenje zahtjeva.

(10) Korisnik je odgovoran za točnost i potpunost podataka unesenih u elektronički obrazac zahtjeva za potporu kao i za istovjetnost dokumentacije koja je učitana u elektronički obrazac zahtjeva s izvornom dokumentacijom.

(11) Zahtjev za potporu mora biti podnesen unutar roka predviđenog u natječaju.

(12) Svi podaci navedeni u zahtjevu za potporu podložni su provjerama nadležnih institucija do isteka pet godina nakon konačne isplate potpore.

(13) Traženi iznos potpore je iznos koji korisnik upisuje u zahtjev za potporu pri popunjavanju zahtjeva za potporu u ­AGRONET-u, poglavlje »Izračun potpore«.

(14) Broj bodova po pojedinom kriteriju odabira i ukupan broj bodova naveden u zahtjevu za potporu predstavljaju zatražene bodove od korisnika po pojedinom kriteriju odabira i ukupno, a koje je korisnik zatražio pri popunjavanju zahtjeva za potporu u AGRONET-u, poglavlje »Kriteriji odabira«.«.

Čanak 14.

U članku 41. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

»(3) Korisnik je u obvezi bez odgode obavijestiti Agenciju za plaćanja te po potrebi postupiti u skladu s člankom 52. ovoga Pravilnika kod svakog odstupanja od rokova provedbe kao i svim promjenama u vezi s projektom koje nastanu na strani korisnika.«.

Čanak 15.

U članku 52. stavak 8. mijenja se i glasi:

»(8) U slučaju promjene ponuditelja i/ili promjene sorti i/ili promjene (tehničkih) karakteristika/modela/tipa opreme/strojeva/mehanizacije odobrene ugovorom o financiranju potrebno je ponoviti postupak prikupljanja ponuda. Ponavljanje postupka prikupljanja ponuda provodi se u skladu s Pravilima za provođenje postupka nabave putem EONA-e u skladu s Prilogom 5. ovoga Pravilnika i ostalim odredbama ovoga Pravilnika koje se odnose na postupke nabave, osim za troškove kupnje zemljišta te za one troškove za koje su natječajem propisani maksimalni iznosi troškova ili drugi limiti, a za koje korisnik postupak prikupljanja ponuda vrši samostalno na tržištu.«.

Stavak 9. briše se.

Dosadašnji stavci 10., 11., 12. i 13. postaju stavci 9., 10., 11. i 12.

Iza novog stavka 12. dodaje se stavak 13. koji glasi:

»(13) Promjena vlasničke strukture kod korisnika koji je pravna osoba u udjelima od 25 % i više dozvoljena je ako ne utječe negativno na uvjete prihvatljivosti i dodijeljene bodove prema kriterijima odabira.«.

Iza stavka 14. dodaje se novi stavak 15. koji glasi:

»(15) Zahtjev za promjenu korisnik popunjava i podnosi Agenciji za plaćanja elektroničkim putem korištenjem AGRONET-a u skladu s Uputom za elektroničko podnošenje zahtjeva koja čini sastavni dio natječaja.«.

Dosadašnji stavak 15. postaje stavak 16.

Dosadašnji stavak 16. koji postaje stavak 17. mijenja se i glasi:

»(17) Iznimno od stavka 11. ovoga članka, obavijest o promjeni zbog razloga navedenih u stavku 3. točkama h) i i) ovoga članka i prateću dokumentaciju korisnik dostavlja preporučenom pošiljkom ili neposredno na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269D, 10000 Zagreb (s naznakom »Obavijest o promjeni«) ili elektroničkom poštom na [email protected].«.

Dosadašnji stavci 17., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31. i 32 postaju stavci 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32. i 33.

Dosadašnji stavak 33. koji postaje stavak 34. mijenja se i glasi:

»(34) Iznimno od stavka 30. ovoga članka, Agencija za plaćanja će uzeti u razmatranje odgovor na zahtjev za dopunu i/ili obrazloženje dostavljen izvan roka u slučaju više sile i izvanrednih okolnosti.«

Dosadašnji stavci 34., 35. i 36. postaju stavci 35., 36. i 37.

Članak 16.

U članku 58. iza stavka 1. dodaju se stavci 2. i 3. koji glase:

»(2) Zahtjev za odustajanje elektronički podnosi isključivo korisnik putem NIAS-a u skladu s Uputom za elektroničko podnošenje koja čini sastavni dio natječaja. Za elektroničko podnošenje korisnik mora biti prijavljen u AGRONET-u putem NIAS-a.

(3) Smatra se da je zahtjev za odustajanje podnesen kad korisnik potvrdi elektroničko podnošenje zahtjeva.«.

Dosadašnji stavci 2., 3., 4., 5., 6. i 7. postaju stavci 4., 5., 6., 7., 8. i 9.

Članak 17.

Prilog 4. se zamjenjuje novim Prilogom 4. koji je tiskan u dodatku ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

Članak 18.

U Prilogu 5. točki 3. podtočki 3.1. stavku 3. iza podstavka 3. dodaje se novi podstavak 4. koji glasi:

» – Ako je predmet nabave gnojivo (organsko gnojivo, mineralno gnojivo, dehidrirano gnojivo), korisnik je u postupku nabave obavezan priložiti analizu tla i preporuku gnojidbe na temelju koje ponuditelji izrađuju ponudu.«.

Članak 19.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/22-01/110 Urbroj: 525-07/294-24-11 Zagreb, 2. kolovoza 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, v. r.

PRILOG 4.

ZAPISNIK O ŠTETAMA OD PRIRODNE NEPOGODE/KATASTROFALNOG DOGAĐAJA ZA AKTIVNOSTI OBNOVE POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA

Obrazac 1. Aktivnosti obnove poljoprivrednog potencijala od prirodne nepogode

Tablica 1. Aktivnosti obnove za sanaciju poljoprivrednog zemljišta

 

Aktivnosti obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala višegodišnjih nasada i/ili višegodišnjeg bilja u sklopu intervencije 73.02. »OBNOVA POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA« iz Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Naziv korisnika

 

MIBPG

 

Upisati ARKOD ID ili katastarsku općinu, broj katastarske čestice/parcele koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te koja je oštećena prirodnom nepogodom

 

 

 

 

Površina (m²/ha)

 

 

 

 

Korisnik je započeo s aktivnostima sanacije poljoprivrednog zemljišta

Pojašnjenje: Upisati DA/NE. Ako je odgovor DA, opisati aktivnosti sanacije poljoprivrednog zemljišta koje su već poduzete.

 

 

 

 

Limitirajuće karakteristike terena

Pojašnjenje: Upisati faktore koji bi mogli utjecati na otežanu provedbu obnove poljoprivrednog potencijala i dovesti do više cijene agrotehničkih zahvata npr. izražena stjenovitost, skeletnost, nagib tla, težak pristup terenu, terasiranost terena i sl.

 

 

 

 

SANACIJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA (Proračun štete na zemljištima)

Nagib terena (zaokružiti):

a) bez nagiba

b) nagib od 16 do 26 %

c) nagib preko 26 % (upisati nagib).

 

 

 

 

Agrotehnički zahvati koji su potrebni

Nabava mineralnog gnojiva (kg/ha ili kg/ARKOD parceli)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju analize tla te preporuke za količinu i vrstu gnojiva.

 

 

 

 

Usluga rasipanja i unošenja u tlo mineralnog gnojiva (ha)

 

 

 

 

Nabava organskog gnojiva (kg/ha ili kg/ARKOD parceli)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju analize tla te preporuke za količinu i vrstu gnojiva.

 

 

 

 

Usluga rasipanja i unošenja u tlo organskog gnojiva (ha)

 

 

 

 

Nabava sjemena – poljoprivredne vrste za zelenu gnojidbu (sideracija) (kg/ha ili kg/ARKOD parceli)

 

 

 

 

Usluga sjetve – poljoprivredne vrste za zelenu gnojidbu (sideracija) (ha)

 

 

 

 

Nabava materijala potrebnog za popravljanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta (zeolit-preparati sa zemljišnim bakterijama i mikroorganizmima, kalcijev karbonat, kalcijev i magnezijev karbonat i dr.) (kg/ha ili kg/ARKOD parceli)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju analize tla te preporuke za količinu i vrstu preparata za popravljanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta.

 

 

 

 

Usluga rasipanja i unošenja u tlo materijala potrebnog za popravljanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta (zeolit-preparati sa zemljišnim bakterijama i mikroorganizmima, kalcijev karbonat, kalcijev i magnezijev karbonat i dr.) (ha)

 

 

 

 

Uklanjanje mulja s odvozom (m³)

 

 

 

 

Usluga podrivanja (ha)

 

 

 

 

Usluga niveliranja terena

 

 

 

 

Usluga ravnanja (ha)

 

 

 

 

Usluga frezanja/usitnjavanja kamena

 

 

 

 

Usluga oranja

 

 

 

 

Usluga rigolanja

 

 

 

 

Usluga rotodrljanja ili frezanja

 

 

 

 

Usluga tanjuranja

 

 

 

 

Usluga krčenja uništenog višegodišnjeg nasada te uklanjanje krčevina (ha)

 

 

 

 

Uklanjanje kamena

 

 

 

 

Napomena (ako je potreban detaljniji opis lokacije ulaganja)

Svojim potpisom pod kaznenom i materijalnom odgovornošću potvrđujem točnost/istinitost podataka navedenih u ovom obrascu.

Ime, prezime i potpis korisnika

 

Popunio djelatnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

 

Potpis i ovjera djelatnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

 

Popunio djelatnik druge ustanove.*

 

Potpis i ovjera djelatnika druge ustanove.*

 

Datum izrade

 

 

 

 

 

* U slučaju da na teren izlazi druga javna ustanova koja obavlja djelatnost iz područja poljoprivrede i sigurnosti hrane.

Tablica 2.     Aktivnosti obnove poljoprivrednog zemljišta od prirodnu nepogodu

 

Aktivnosti obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala višegodišnjih nasada i/ili višegodišnjeg bilja u sklopu intervencije 73.02. »OBNOVA POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA« iz Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Naziv korisnika

 

MIBPG

 

Upisati ARKOD ID ili katastarsku općinu, broj katastarske čestice/parcele koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te koja je oštećena prirodnom nepogodom

 

 

 

 

Korisnik je započeo s aktivnostima obnove višegodišnjih nasada i višegodišnjeg bilja

Pojašnjenje: Upisati DA/NE. Ako je odgovor DA, potrebno je popisati aktivnosti obnove višegodišnjih nasada i višegodišnjeg bilja koje su započele prije popunjavanja ovoga obrasca. Troškovi koji se odnose na započete aktivnosti prije popunjavanja ovoga obrasca neće biti prihvatljivi za sufinanciranje u sklopu intervencije 73.02.

 

 

 

 

Površina (m² ili ha)

 

 

 

 

Nagib terena (zaokružiti):

a) bez nagiba

b) nagib od 16 do 26 %

c) nagib preko 26 % (upisati nagib).

 

 

 

 

Limitirajuće karakteristike terena

Pojašnjenje: Upisati faktore koji bi mo­gli utjecati na otežanu provedbu obnove poljoprivrednog potencijala i dovesti do više cijene agrotehničkih zahvata npr. izražena stjenovitost, skeletnost, nagib tla, težak pristup terenu, terasiranost terena i sl.

 

 

 

 

Utvrđeno stanje na terenu

Slobodan unos utvrđenog stanja na terenu za cijeli poljoprivredni potencijal koji je stradao od prirodne nepogode npr. broj stradalih stabala koje je potrebno zamijeniti, ukupan broj stabala po pojedinačnoj ARKOD parceli, oprema koja je stradala i u kojoj mjeri (armatura, protugradna zaštita, navodnjavanje...), mehanizacija (koji stroj i kakvo oštećenje npr. stablo palo na prikolicu, udubljena šasija itd.) s obaveznom fotodokumentacijom stanja prije bilo kakve aktivnosti. Fotografije moraju biti takve da je vidljiv cijeli teren sa stradalim poljoprivrednim potencijalom plus fotografije izbliza koje dokazuju oštećenje (nije potrebna procjena samog oštećenja, nego evidentiranje da je oštećenje prisutno).

OBNOVA VIŠEGODIŠNJIH NASADA I VIŠEGODIŠNJEG BILJA (na temelju proglašene prirodne nepogode)

Prirodna nepogoda

Pojašnjenje: Upisati vrstu prirodne nepogode (mraz, olujno nevrijeme, tuča, poplava itd.) i datum nastanka štete.

 

Upisati tip armature

Pojašnjenje: Metalna, drvena, betonska ili PVC.

 

 

 

 

Vrsta trajnog nasada ili višegodišnjeg bilja oštećenog prirodnom nepogodom

Pojašnjenje: Monokultura/mješoviti nasad – upisati višegodišnje kulture (npr. monokultura – jabuka) i površinu pod kojom je kultura.

 

 

 

 

Upisati ukupan broj stabala/trsova/sadnica (jagoda, lavanda, smilje i sl.) koje su oštećene na području zahvaćenom prirodnom nepogodom (po ARKOD parceli)

Pojašnjenje: Ako je ukupan broj 100, a od toga je oštećeno 60 stabala, upisati ukupno/broj oštećenih (100/60).

 

 

 

 

Površina koju je potrebno zasijati (ha/m2)

Pojašnjenje: Popuniti u slučaju prirodne nepogode na višegodišnjem bilju (lucerna, DTS i sl.).

 

 

 

 

Ukupna količina sjemena (kg/ha ili kg/ARKOD parceli) za površinu oštećenu prirodnom nepogodom

Pojašnjenje: Popuniti u slučaju prirodne nepogode na višegodišnjem bilju (lucerna, DTS i sl.).

 

 

 

 

1. Agrotehnički zahvati koji su potrebni

1.1. Obrada i priprema tla (ha)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju realnih potreba za obradom. Potrebno je detaljno opisati specifičnost terena/tla čime se dokazuje specifičnost terena te potrebna obrada tla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena (ako je potrebno detaljno opisati specifičnost terena/tla)

1.2. Meliorativna i startna gnojidba (kg/ha ili ARKOD parcela)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju analize tla te preporuka za količinu i vrstu gnojiva do trenutka sadnje nasada i u skladu s načelima dobre poljoprivredne i okolišne prakse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3. Ostali agrotehnički zahvati i usluge

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka u skladu s načelima dobre poljoprivredne i okolišne prakse.

Usluga krčenja uništenog višegodišnjeg nasada te uklanjanje krčevina (ha)

Pojašnjenje: Nije primjenjivo za višegodišnje zeljaste biljke (jagode i sl.) i višegodišnje grmove (lavandu, smilje i sl.).

 

 

 

 

Usluga obnove nasada masline i smokve (stablo, komad)

 

 

 

 

Usluga odvoza rezanog materijala iz nasada masline/smokve (m³)

 

 

 

 

Usluga iskopa rupa i sadnja masline/smokve, višegodišnje bilje/višegodišnji nasadi i vinova loza Pojašnjenje: Navesti kulturu i broj komada.

 

 

 

 

Nabava travne smjesa za višegodišnje nasade (kg)

 

 

 

 

Usluga zatravljivanja za višegodišnje nasade (ha)

 

 

 

 

Usluga sjetve višegodišnjeg bilja (DTS, lucerna i sl.) (m²)

 

 

 

 

2. Oprema za višegodišnje nasade i višegodišnje bilje uključujući konstrukciju nasada

Napomena: Unos je dozvoljen samo za opremu koju je korisnik posjedovao prije nastanka prirodne nepogode.

Usluga uklanjanja opreme višegodišnjeg nasada (demontaža armature – kom/m², ograde – dužni metar, sustava za navodnjavanje – dužnih metara, protugradne zaštite – komad/m² i protukišne zaštite – komad/m²)

 

 

 

 

Usluga postavljanja opreme višegodišnjeg nasada (montaža armature – kom/m², ograde – dužni metar, sustava za navodnjavanje – dužnih metara, protugradne zaštite – komad/m² i protukišne zaštite – komad/m²)

 

 

 

 

Nabava opreme za armaturu višegodišnjih nasada (komad, kg)

 

 

 

 

Nabava ograde i postavljanje oko višegodišnjih nasada (m)

 

 

 

 

Protugradna zaštita – nabava opreme i usluga montaže (ha)

 

 

 

 

Protukišna zaštita – nabava opreme i usluga montaže (ha)

 

 

 

 

Sustav za zaštitu od mraza – nabava opreme i usluga montaže (ha)

 

 

 

 

Nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje (ha)

Pojašnjenje: Navesti svu pripadajuću opremu kao npr. crpku, cijevi, rasprskivače i dodatnu opremu te navesti površinu navodnjavanja.

 

 

 

 

OBNOVA POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSKIH GRAĐEVINA (na temelju proglašene prirodne nepogode)

3. Zaštićeni prostori – STAKLENICI/PLASTENICI/TUNELI

Upisati ARKOD ID ili katastarsku općinu, broj katastarske čestice/parcele na kojoj se nalazi zaštićeni prostor oštećen u prirodnoj nepogodi

 

 

 

 

Vrsta zaštićenog prostora (staklenik/plastenik/visoki tunel/niski tunel)

 

 

 

 

Dimenzije staklenika/plastenika/tunela (duljina/širina/visina)

 

 

 

 

Konstrukcija plastenika/staklenika

Pojašnjenje: Navesti je li konstrukcija oštećena DA/NE. Ako je odgovor DA, navesti količinu oštećenja i od kojeg je materijala.

 

 

 

 

Folija/staklo/polikarbonatno staklo

Pojašnjenje: Navesti oštećenje za staklo/polikarbonatno staklo/foliju i površinu oštećenog stakla/polikarbonatnog stakla/folije.

 

 

 

 

4. Oprema unutar staklenika/plastenika (nabrojati i navesti glavne tehničke karakteristike)

Sustav za grijanje

Pojašnjenje: Opisati oštećeni sustav za grijanje, vrstu grijača (električni, infracrveni, sustav grijanja na bazi propana, grijanje na plin, grijanje na zrak, solarno grijanje i glavne tehničke karakteristike pojedinih dijelova itd. te kapacitet sustava za grijanje i snagu (kW).

 

 

 

 

Oprema za navodnjavanje

Pojašnjenje: Navesti duljinu oštećenih cijevi, vrstu materijala cijevi, rasprskivači – navesti broj oštećenih, sustave za kontrolu i upravljanje navodnjavanjem – detaljno navesti tehničku specifikaciju sustava.

 

 

 

 

Pumpa za navodnjavanje

Pojašnjenje: Detaljno navesti i opisati tehničku specifikaciju pumpe (jačina/snaga pumpe (kW)).

 

 

 

 

Oprema za fertirigaciju

Pojašnjenje: Detaljno opisati tehničku specifikaciju sustava za fertirigaciju.

 

 

 

 

Oprema za zasjenjivanje – energetske zavjese

Pojašnjenje: Detaljno opisati od kojeg su materijala zavjese, količinu i veličinu (m²).

 

 

 

 

Pogonski motori u staklenicima/plastenicima

Pojašnjenje: Detaljno opisati tehničku specifikaciju pogonskih motora (kW) koji se koriste u staklenicima/plastenicima npr. za zasjenjivanje, otvaranje/zatvaranje krovnih/bočnih prozora itd.

 

 

 

 

Radni stol

Pojašnjenje: Navesti dimenzije (m²), vrstu materijala, pokretni/nepokretni.

 

 

 

 

5. Gospodarske poljoprivredne građevine (navesti glavne tehničke karakteristike i površinu/zapremninu)

Silos za silažu

Pojašnjenje: Navesti dimenzije, zapremninu i sl.

 

 

 

 

Silos za stočnu hranu/žitarice

Pojašnjenje: Navesti tip, zapremninu, vrstu materijala i dodatnu opremu.

 

 

 

 

5.1. Gospodarske poljoprivredne građevine (označiti koju vrstu gospodarske poljoprivredne građevine korisnik posjeduje i obnavlja)

Gospodarski objekt za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (m2)

 

 

 

 

Gospodarski objekt za držanje/sklanjanje životinja (m2)

 

 

 

 

Gospodarski objekt za skladištenje mehanizacije (m2)

 

 

 

 

Gospodarski objekt mješovite namjene (m2)

Pojašnjenje: Navesti za koje sve namjene i površinu za svaku namjenu.

 

 

 

 

NABAVA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Domaće životinje (osnovno stado/matično jato/pčelinja zajednica)

Pojašnjenje: Životinje koje su nastradale u prirodnoj nepogodi morale su u trenutku nastanka prirodne nepogode biti upisane u JRDŽ-u ili ostalim propi­sa­nim upisnicima i morale su biti u posjedu korisnika. Upisati vrstu/kategoriju i ukupan broj nastradalih životinja (grlo, kljun, pčelinji roj itd.).

 

 

 

 

Oprema za pčelarstvo

Pojašnjenje: Ako pčelarstvo nije moguće nastaviti u postojećim košnicama, prihvatljiva je nabava nove opreme: nabava košnica kao stradalih (tip AŽ i LR), nabava okvira, nabava satnih osnova, nabava inoks žica ili pčelinjih zajednica.

 

 

 

 

Svojim potpisom pod kaznenom i materijalnom odgovornošću potvrđujem točnost/istinitost podataka navedenih u ovom obrascu.

Ime, prezime i potpis korisnika

 

Popunio djelatnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

 

Potpis i ovjera djelatnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

 

Popunio djelatnik druge javne ustanove.*

 

Potpis i ovjera druge javne ustanove.*

 

Datum izrade

 

 

 

 

 

* U slučaju da na teren izlazi druga javna ustanova koja obavlja djelatnost iz područja poljoprivrede i sigurnosti hrane.

Obrazac 2. Aktivnosti obnove poljoprivrednog zemljišta za katastrofalan događaj

Tablica 3.     Aktivnosti obnove poljoprivrednog zemljišta za katastrofalan događaj

 

Aktivnosti obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala višegodišnjih nasada i/ili višegodišnjeg bilja u sklopu intervencije 73.02. »OBNOVA POLJOPRIVREDNOG POTENCIJALA« iz Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Naziv korisnika

 

MIBPG

 

Upisati ARKOD ID čestice/parcele koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te koja je oštećena katastrofalnim događajem

 

 

 

 

Korisnik je započeo s aktivnostima obnove višegodišnjih nasada (vinograda)

Pojašnjenje: Upisati DA/NE. Ako je odgovor DA, opisati aktivnosti obnove višegodišnjih nasada (vinograda) koje su već poduzete.

 

 

 

 

Površina (m²/ha)

 

 

 

 

Nagib terena (izabrati):

a) bez nagiba

b) nagib od 16 do 26 %

c) nagib preko 26 % (upisati nagib).

 

 

 

 

Limitirajuće karakteristike terena

Pojašnjenje: Upisati faktore koji bi mogli utjecati na otežanu provedbu obnove poljoprivrednog potencijala i dovesti do više cijene agrotehničkih zahvata npr. izražena stjenovitost, skeletnost, nagib tla, težak pristup terenu, terasiranost terena i sl.

 

 

 

 

KATASTROFALAN DOGAĐAJ (na temelju rješenja/potvrde ili drugog odgovarajućeg dokumenta nadležne institucije o pojavi ili nastanku katastrofalnog događaja)

Upisati tip armature

Pojašnjenje: Metalna, drvena, betonska ili PVC.

 

 

 

 

Upisati ukupan broj trsova na području zahvaćenom katastrofalnim događajem po ARKOD parceli

 

 

 

 

1. Agrotehnički zahvati koji su potrebni

1.1. Obrada i priprema tla (ha)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju realnih potreba za obradom. Ako je potrebno više od četiri tipa operacija obrade tla, potrebno je detaljno opisati specifičnost terena/tla čime se dokazuje specifičnosti terena, a time i dodatna obrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena (ako je potrebno detaljno opisati specifičnost terena/tla)

1.2. Meliorativna i startna gnojidba (kg/ha ili kg/ARKOD parcela)

Pojašnjenje: Ispunjavanje podataka na temelju analize tla te preporuka za količinu i vrstu gnojiva do trenutka sadnje nasada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3. Ostali agrotehnički zahvati i usluge

Usluga krčenja uništenog višegodišnjeg nasada te uklanjanje krčevina (ha)

 

 

 

 

Usluga demontaže armature/ograde/sustava za navodnjavanje/protugradne zaštite/protukišne zaštite (sat, komad, dužni metar, m² ili ha)

Pojašnjenje: Unos je dozvoljen samo za opremu koju je korisnik posjedovao prije nastanka katastrofalnog događaja. Upisati vrstu opreme.

 

 

 

 

Usluga montaže armature/ograde/sustava za navodnjavanje/protugradne zaštite/protukišne zaštite (komad, dužni metar, m² ili ha)

Pojašnjenje: Unos je dozvoljen samo za opremu koju je korisnik posjedovao prije nastanka katastrofalnog događaja.

 

 

 

 

Nabava armature/ograde/sustava za navodnjavanje/protugradne zaštite/protukišne zaštite (komad, dužni metar, m² ili ha)

Pojašnjenje: Unos je dozvoljen samo ako korisnik nadomješta opremu koju je posjedovao prije nastanka katastrofalnog događaja. Navesti što se obnavlja.

 

 

 

 

Nabava travnih smjesa za višegodišnje nasade (kg)

 

 

 

 

Usluga zatravljivanja za višegodišnje nasade (ha)

 

 

 

 

Usluga iskopa rupa i sadnja vinove loze (komad)

 

 

 

 

Svojim potpisom pod kaznenom i materijalnom odgovornošću potvrđujem točnost/istinitost podataka navedenih u ovom obrascu.

Ime, prezime i potpis korisnika

 

Popunio djelatnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

 

Potpis i ovjera djelatnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

 

Popunio djelatnik druge javne ustanove*

 

Potpis i ovjera druge javne ustanove*

 

Datum izrade

 

 

 

 

* U slučaju da na teren izlazi druga javna ustanova koja obavlja djelatnost iz područja poljoprivrede i sigurnosti hrane.

Obrazac 3. Dokumentacija kojom se dokazuje nastala šteta od prirodne nepogode/katastrofalnog događaja na poljoprivrednom potencijalu – geotagirana fotografija ako je primjenjivo (obavezna fotodokumentacija cjelokupnog uništenog poljoprivrednog potencijala s detaljnim fotografijama oštećenja koja su vidljiva te fotografijom koja obuhvaća cijelu zahvaćenu ARKOD parcelu)

 

Vrsta prirodne nepogode/katastrofalnog događaja i datum nastanka štete

 

Naziv korisnika

 

MIBPG

 

Datum nastanka fotografije

 

Lokacija (ARKOD parcela)

 

Napomena ako je primjenjivo

 

 

 

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_08_99_1756.html

Copyright © Ante Borić