Baza je ažurirana 17.10.2024. 

zaključno sa NN 99/24

EU 2024/2679

NN 98/2024 (21.8.2024.), Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih

1747

Na temelju članka 138. stavka 9. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (»Narodne novine«, broj: 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18, 98/19, 64/20, 151/22, i 156/23) te članka 5. stavka 6. Zakona o strukovnom obrazovanju (»Narodne novine«, broj 30/09, 24/10, 22/13, 25/18, 69/22), ministar znanosti, obrazovanja i mladih donosi

PRAVILNIK

O PEDAGOŠKOJ DOKUMENTACIJI I EVIDENCIJI TE JAVNIM ISPRAVAMA U ŠKOLSKIM USTANOVAMA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim pravilnikom propisuje se:

a) sadržaj i oblik svjedodžbe, uvjerenja i potvrdnice te obrazac pedagoške dokumentacije i evidencije, uključujući i obrazac evidencije ustanova koje provode posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju,

b) sadržaj i oblik javnih isprava kojima se dokazuje da je završetkom strukovnoga obrazovanja polaznik stekao kvalifikaciju određene razine, obujma, profila i kvalitete,

c) sadržaj i oblik uvjerenja koje se izdaje polaznicima programa za stjecanje zdravstvenih kvalifikacija nakon završenoga dvogodišnjega općeobrazovnog dijela obrazovanja.

(2) Izrazi koji se u pedagoškoj dokumentaciji, evidenciji, javnim ispravama i ostalim obrascima koriste za osobe u muškome rodu neutralni su i odnose se na muški i ženski rod.

(3) Škola koja provodi nastavu na jeziku i pismu nacionalne manjine pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce vodi dvojezično: na hrvatskome jeziku i latiničnom pismu te na jeziku i pismu nacionalne manjine.

(4) Škola koja provodi međunarodni program dodatno vodi pedagošku dokumentaciju i evidenciju, kao i obrasce, sukladno standardima međunarodnoga programa koji provodi na temelju rješenja ministarstva nadležnoga za obrazovanje (u daljnjem tekstu Ministarstva).

(5) Škola koja provodi alternativni program dodatno vodi pedagošku dokumentaciju i evidenciju, kao i obrasce, sukladno standardima alternativnoga programa koji provodi na temelju rješenja Ministarstva.

II. PEDAGOŠKA DOKUMENTACIJA I EVIDENCIJA

Članak 2.

(1) Pedagoška dokumentacija i evidencija koja se obvezno vodi u školskim ustanovama, ovisno o vrsti školske ustanove, jest:

a) Matična knjiga u e-Matici,

b) e-Dnevnik,

c) Dnevnik rada odgojne skupine u učeničkom domu,

d) Upisnica i ispisnica.

(2) Osim dokumentacije propisane stavkom 1. ovoga članka, školske ustanove prema potrebi vode i sljedeću pedagošku dokumentaciju i evidenciju:

a) evidencije:

– Evidenciju dežurstva odgajatelja i učenika u učeničkom domu,

– Evidenciju za voditelje škole u zdravstvenoj ustanovi.

b) obrasce:

– Obrazac evidencije učenika koji pohađaju nastavu vjeronauka izvan škole,

– Obrazac evidencije učenika u nastavi materinskoga jezika i kulture (Model C),

– Obrazac pohvalnice i drugih priznanja za posebna postignuća,

– Obrazac za prijepis ocjena (prilikom ispisa ili promjene škole).

c) izvješća:

– Izvješće o postignutim rezultatima na ispitu znanja hrvatskog jezika nakon održane pripremne nastave.

III. SVJEDODŽBE I OSTALE JAVNE ISPRAVE

Članak 3.

Svjedodžbe i ostale javne isprave o ocjenama, postignutome uspjehu, stečenim kompetencijama koje učenicima izdaju školske ustanove su:

– Razredna svjedodžba,

– Svjedodžba o završnome radu,

– Svjedodžba o državnoj maturi,

– Potvrda o položenim ispitima državne mature,

– Uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije,

– Potvrdnica o završenome programu izobrazbe u programima obrazovanja pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo ili drugome odgovarajućem programu obrazovanja.

IV. MATIČNA KNJIGA U e-MATICI

Članak 4.

(1) Matična knjiga u e-Matici je službena evidencija o učenicima (u daljnjem tekstu: Matična knjiga) u koju se upisuju podaci značajni za praćenje učenika od upisa do završetka obrazovanja u osnovnoj ili srednjoj školi ili učeničkom domu, a koja omogućuje vjerodostojan i cjelovit uvid u učenikove podatke tijekom njegova obrazovanja.

(2) Matična knjiga vodi se u zajedničkom upisniku svih školskih ustanova u elektroničkom obliku (e-Matici).

(3) Matična knjiga vodi se za sljedeće vrste ustanova/programe obrazovanja:

– osnovne škole,

– ustanove koje provode posebne programe obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja,

– osnovne glazbene i plesne škole,

– gimnazije,

– srednje strukovne škole i škole likovne i primijenjene umjetnosti,

– srednje plesne i srednje glazbene škole,

– strukovni kurikulum za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege,

– učeničke domove.

(4) Matična knjiga sadrži:

– opće podatke o školi: naziv županije; naziv i sjedište škole (područne škole); podatke o ravnatelju,

– osobne podatke o učeniku: ime i prezime učenika; datum, mjesto i državu rođenja; osobni identifikacijski broj (OIB); državljanstvo i nacionalnost; spol; ime, prezime i osobni identifikacijski broj (OIB) roditelja/skrbnika,

– datum upisa i osnovu upisa u školu te podatak o statusu učenika tijekom obrazovanja (ispis, produljeno obrazovanje, nastavak obrazovanja),

– obrazovni program; razredni odjel; nastavne predmete; zaključne ocjene iz nastavnih predmeta; opći uspjeh na kraju pojedinoga razreda po školskim godinama te podatak o završenom ciklusu obrazovanja ovisno o vrsti programa,

– podatak o vladanju, ukupnom broju izostanaka s nastave te broju neopravdanih izostanaka s nastave,

– izvannastavne i izvanškolske aktivnosti (u osnovnoj školi),

– podatke o izdanoj razrednoj svjedodžbi: klasifikacijska oznaka (klasa, urbroj) i datum izdavanja,

– ovjeru točnosti podataka,

– podatke o darovitim učenicima: odluku škole o utvrđenoj darovitosti, ime i prezime mentora, izborni i fakultativni programi/predmeti, izvanškolski programi (ljetne škole, višednevne škole stvaralaštva i dr.), akceleracija ili završavanje obrazovanja u kraćem vremenu od propisanog, sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama,

– podatak o obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju: klasu i urudžbeni broj rješenja nadležnoga Upravnog odjela županije odnosno Grada Zagreba kojim je utvrđen program obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju,

– bilješke o učeniku i posebnostima važnim za učenikovo obrazovanje,

– podatke o izdavanju duplikata ili prijepisa svjedodžbe (datum izdavanja i potpis ovlaštene osobe).

(5) Učeniku koji je dio nastavnih predmeta i sadržaja utvrđenih nastavnim planom i programom, osim na hrvatskom jeziku, polazio na jednom od svjetskih jezika upisuje se jezik na kojemu je polazio taj dio nastavnih predmeta.

(6) Matična knjiga za ustanove koje provode posebne programe obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju, osim navedenoga stavkom 4., sadrži:

– podatak o nazivu programa koji je dijete polazilo prije upisa u školu i gdje je polazilo navedeni program (naziv i sjedište škole) te završeni razred u školskoj godini prije upisa u školu s posebnim programom,

– nastavne predmete i učenikov uspjeh (brojčane i/ili opisne ocjene) po školskim godinama i razredima,

– dodatnu odgojno-obrazovnu potporu koju je učenik imao tijekom školske godine: pomoćnik u nastavi, stručni komunikacijski posrednik, program produženog stručnog postupaka, i slično.

(7) Matična knjiga za gimnazije, osim navedenog stavkom 4. ovoga članka, sadrži:

– podatak o nazivu programa gimnazije,

– podatke o državnoj maturi: klasifikacijska oznaka (klasa, urbroj) i datum izdavanja svjedodžbe o državnoj maturi; identifikacijski broj (broj upisnika) pod kojim se učenik vodi u Središnjemu registru državne mature; ime, prezime razrednika i ravnatelja škole.

(8) Matična knjiga za srednje strukovne škole, škole likovne i primijenjene umjetnosti, srednje glazbene škole i srednje plesne škole, osim navedenog stavkom 4.ovoga članka, sadrži:

– podatak o nazivu i trajanju programa obrazovanja,

– podatke o izradi i obrani završnoga rada: vrijeme izrade/obrane; ocjenu izrade, ocjenu obrane i napomenu vezanu uz izradu/obranu završnoga rada; opći uspjeh na završnome radu; klasifikacijsku oznaku (klasa, urbroj) i datum izdavanja svjedodžbe o završnome radu; ime, prezime razrednika i ravnatelja škole,

– podatke o položenim ispitima državne mature: klasifikacijska oznaka (klasa i urbroj); datum izdavanja potvrde o položenim ispitima državne mature; identifikacijski broj (broj upisnika) pod kojim se učenik vodi u Središnjemu registru državne mature.

(8) Matična knjiga za strukovni kurikulum za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege, osim navedenoga stavkom 4., sadrži podatke o izdanome Uvjerenju o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije: klasifikacijska oznaka (klasa, urbroj) i datum izdavanja uvjerenja.

(9) Matična knjiga učenika u učeničkome domu sadrži:

– opće podatke o učeničkome domu: naziv županije; naziv i sjedište učeničkoga doma; podatke o ravnatelju,

– osobne podatke o učeniku: ime i prezime učenika; datum, mjesto i državu rođenja; osobni identifikacijski broj (OIB); državljanstvo i nacionalnost; spol; adresu stalnoga boravka učenika; ime, prezime i osobni identifikacijski broj (OIB) roditelja/skrbnika,

– datum upisa u učenički dom, datum ispisa iz učeničkoga doma te razlog ispisa,

– naziv škole ili obrazovnoga programa prema kojemu se učenik obrazuje do dolaska u učenički dom i za vrijeme boravka u učeničkome domu.

V. e-Dnevnik

Članak 5.

(1) e-Dnevnik je službena evidencija u koju se upisuju podaci o učenicima, učiteljima/nastavnicima i nastavnim predmetima/odgojno-obrazovnim područjima te o odgojno-obrazovnome radu i drugim aktivnostima u razrednome odjelu/odgojno-obrazovnoj skupini tijekom jedne školske godine.

(2) e-Dnevnik vodi se za razredni odjel i odgojno-obrazovnu skupinu:

– razredne odjele od I. do IV. razreda osnovne škole,

– razredne odjele od V. do VIII. razreda osnovne škole,

– kombinirane razredne odjele, razredne odjele s produženim boravkom (od I. do IV. razreda) ili cjelodnevnom školom (od I. do VIII. razreda) u osnovnim školama,

– produženi boravak,

– cjelodnevnu školu,

– odgojno-obrazovne skupine posebnoga programa,

– razredne odjele u zdravstvenoj ustanovi,

– razredne odjele gimnazija,

– razredne odjele plesnih i glazbenih škola te škola likovne i primijenjene umjetnosti,

– razredne odjele strukovnih škola, ovisno o modelu i trajanju obrazovanja,

– nastavaka obrazovanja za višu kvalifikaciju,

– razredne odjele III./IV./V. razreda strukovnog kurikuluma za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege.

Članak 6.

(1) e-Dnevnik sastoji se od podataka koji se upisuju u imenik, pregleda rada i dnevnika rada.

a) Imenik sadrži:

– osobne podatke o učeniku: ime i prezime učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); obrazovni program, razredni odjel, redni broj u razrednoj knjizi; koji put polazi razred; datum, mjesto i državu rođenja; ime, prezime i osobni identifikacijski broj (OIB) roditelja/skrbnika; adresu stanovanja učenika i roditelja/skrbnika te podatke za kontakt roditelja/skrbnika (broj telefona/mobitela i adresa e-pošte),

– bilješke o praćenju rada, napredovanju učenika i ocjenjivanju učenika po predmetima, mjesecima i elementima vrednovanja (u skladu s kurikulumima) te uspjeh na kraju nastavne godine po predmetima,

– podatke o izvannastavnim/izvanškolskim aktivnostima/izvanučioničkoj nastavi,

– podatke o općem uspjehu i vladanju učenika,

– podatke o dopunskom radu te popravnome ispitu (nastavni predmet, postignuti uspjeh, datum polaganja),

– podatke o prijavi popravnog, predmetnog, razrednog i razlikovnog ispita,

– podatke o prijavi obrane završnog rada – naziv teme završnoga rada te ime i prezime nastavnika mentora, podatke o predaji pisanoga dijela izrade u urudžbeni zapisnik škole (klasa, urbroj i datum) podatak o razrednome odjelu, datum zaprimanja prijave, datum izrade završnoga rada, datum odjave završnoga rada te klasifikacijska oznaka (klasa i urbroj),

– podatke o zapisnicima povjerenstva popravnog, predmetnog, razrednog i razlikovnog ispita (zadatke i pitanja na ispitu, način provjere znanja (pisana provjera, usmena provjera); ocjenu iz pisane i/ili usmene provjere znanja; konačnu ocjenu uspjeha na ispitu te datum polaganja ispita, ime, prezime te ulogu člana ispitnog povjerenstva (stalni član, ispitivač, predsjednik ispitnog povjerenstva), uspjeh na popravnome ispitu iz pojedinoga nastavnog predmeta; izdvojeno mišljenje članova ispitnog povjerenstva; mjesto i datum zapisnika,

– podatke o zapisniku povjerenstva o izradi i obrani završnoga rada – naziv i šifru programa obrazovanja, mjesto i datum provođenja obrane završnoga rada, naziv teme završnoga rada te ime i prezime mentora, podatke o predaji pisanoga dijela izrade (klasa, urbroj i datum); podatak o vremenu obrane završnoga rada: rok, datum, vrijeme početka i završetka; ocjenu izrade završnoga rada; pitanja na obrani završnoga rada; ocjenu obrane završnoga rada i ocjenu općeg uspjeha izrade i obrane završnoga rada; ime, prezime, i ulogu članova povjerenstva za obranu završnoga rada; bilješke značajne za tijek postupka obrane (kašnjenje ili izostanak učenika, prekid obrane i razlozi prekida, produljenje vremena obrane i sl.); ime i prezime predsjednika povjerenstva za obranu završnoga rada i predsjednika školskoga prosudbenog odbora,

– bilješke o radu stručnih suradnika,

– bilješke o posebnostima važnim za učenika kao što su pedagoške mjere i dr.,

– popis učenika, uključenost u programe (uz redovitu nastavu), podatke o izostancima iz redovite nastave i drugih oblika rada po mjesecima te prostor za napomene,

– podatke o izabranim morfološkim obilježjima, motoričkim i funkcionalnim sposobnostima učenika.

b) Pregled rada sadrži:

– tjedni raspored sati razrednoga odjela,

– podatke o podjeli učenika na odgojno-obrazovne skupine,

– podatke o učiteljima/nastavnicima razrednog vijeća (popis nastavnih predmeta/odgojno-obrazovnih područja, ime i prezime učitelja s podacima o razini i vrsti obrazovanja učitelja te o razdoblju u kojemu izvodi nastavu u razrednome odjelu, broj planiranih i održanih nastavnih sati za pojedini nastavni predmet),

– raspored školskih pisanih i praktičnih radova po nastavnim predmetima i mjesecima te podatke o provedenim školskim, pisanim i praktičnim radovima te lektiri,

– podatke o primjerenome programu obrazovanja koji učenik polazi te popis vrsta odgojno-obrazovne potpore za učenike s teškoćama u razvoju,

– podatak o priznatom pravu na potporu tijekom odgojno--obrazovnog procesa za učenika s teškoćama u razvoju (klasa, urbroj, datum izdavanja rješenja),

– podatke o darovitim učenicima te popis vrsta odgojno-obrazovne potpore,

– podatke o nazočnosti na roditeljskim sastancima i individualnim razgovorima,

– bilješke o suradnji s roditeljima i ostalim odgojnim činiteljima,

– ukupne podatke za razredni odjel o radu i uspjehu učenika na kraju školske godine,

– tablicu s ukupnim podacima za razredni odjel o ostvarenju plana sati i uspjeha u nastavnim predmetima na kraju školske godine,

– zapisnike i bilješke o sastancima razrednog odjela i razrednog vijeća,

– ukupne podatke za razredni odjel o izabranim morfološkim obilježjima, motoričkim i funkcionalnim sposobnostima,

– bilješke o pregledu e-Dnevnika te ovjeru točnosti podataka.

c) Dnevnik rada sadrži:

– podatke o održanoj nastavi, dopunskome radu, popravnim ispitima te ostalim oblicima odgojno-obrazovnoga rada u razrednome odjelu, radnim tjednima, danima i nastavnim satima te podatke o dežurnim učenicima u razrednom odjelu,

– podatke o izostancima učenika: ime i prezime, razlog izostanka i broj sati (opravdanih i neopravdanih) te tablica s ukupnim brojem izostanaka učenika (opravdanih, neopravdanih) i održanih nastavnih sati u tjednu,

– evidenciju zamjene učitelja,

– prostor za napomene.

(2) e-Dnevnik za učenike s teškoćama u razvoju koji pohađaju programe za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnoga života i rada uz individualizirane postupke, osim navedenog stavkom 1. ovoga članka sadrži:

a) Imenik:

– odgojno-obrazovna područja; bilješke o zadacima, radu, napredovanju i opisnome praćenju učenika po odgojno-obrazovnim područjima; mišljenje o napredovanju na kraju polugodišta i na kraju školske godine,

– bilješku o odgojno-obrazovnoj potpori i rehabilitacijskom postupku koji se provodi s učenikom,

– naziv i sjedište školske ustanove u kojoj se učenik prethodno obrazovao te datum dolaska/odlaska iz ustanove.

b) Pregled rada:

– podatke o suradnicima u nastavi s vrstom odgojno-obrazovne potpore (ime i prezime suradnika, OIB, stupanj obrazovanja i struka), planiranome broju sati te razdoblju u kojemu izvodi nastavu u odgojno-obrazovnoj skupini.

(3) e-Dnevnik za razredne odjele učenika koji se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenoj ustanovi, osim navedenog stavkom 1. sadrži:

a) Imenik:

– naziv škole u koju je učenik upisan, razred koji pohađa, datum početka i prestanka rada s učenikom u odjelu zdravstvene ustanove, podatak o suradnji sa školom u koju je učenik upisan, podatak o izbornim predmetima koje učenik pohađa i prostor za napomene.

b) Pregled rada:

– podatke o suradnji s pedagoškim djelatnicima škole u koju je učenik upisan, suradnji sa zdravstvenim djelatnicima, suradnji s roditeljima, njihovoj nazočnosti na individualnim razgovorima,

– podatke o radu učenika u prvom polugodištu i na kraju školske godine (broj učenika, broj učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, broj učenika po razredima, broj učenika koji su učili strani jezik) te o ostvarenju plana sati po nastavnim predmetima na kraju školske godine, datum pregleda, ime i prezime ravnatelja,

– datum, ime i prezime razrednika/voditelja u zdravstvenoj ustanovi i ravnatelja škole koja provodi nastavu u zdravstvenoj ustanovi kojim se potvrđuje vjerodostojnost podataka.

c) Dnevnik rada

– podatke o održanoj nastavi, dodatnome i dopunskome radu po nastavnim jedinicama nastavnih predmeta, radnim tjednima, danima i nastavnim satima za svakog učenika,

– obavijest o sudjelovanju u nastavi u razrednome odjelu zdravstvene ustanove,

– Izvješće o praćenju i provedbi odgojno-obrazovnoga rada s prijepisom ocjena po predmetima tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi.

(4) e-Dnevnik za razredne odjele gimnazija i strukovnih programa osim navedenog stavkom 1. ovoga članka sadrži:

a) Pregled rada:

– podatke o provedbi programa profesionalnog informiranja i usmjeravanja.

(5) e-Dnevnik za razredne odjele strukovnih škola te nastavak obrazovanja za višu kvalifikaciju, osim navedenog stavkom 1. sadrži:

a) Pregled rada:

– raspored učenika na učenju temeljenom na radu i stručnoj praksi (ime i prezime učenika; program obrazovanja/strukovni kurikulum; podatke o ustanovi: naziv, adresa i kontakt ustanove te ime i prezime i OIB mentora u ustanovi u kojoj se provodi učenje temeljeno na radu, stručna praksa; razdoblje u kojem učenik ostvaruje učenje temeljeno na radu, stručnu praksu; broj sati; prostor za napomene),

– evidencija za nastavak obrazovanja za višu razinu kvalifikacije, osim navedenog člankom 7. stavkom 2) sadrži:

– podatke o položenim dopunskim i razlikovnim ispitima te bilješke o radu, napredovanju i posebnostima važnim za odgojno--obrazovni rad,

– podatke o rasporedu praćenja učenika na učenju temeljenom na radu.

(6) e-Dnevnik za III./IV./V. razred strukovnog kurikuluma za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege za treći razred – prvu godinu strukovnog obrazovanja, četvrti razred – drugu godinu strukovnog obrazovanja i peti razred – treću godinu strukovnog obrazovanja, osim navedenog stavkom 1. sadrži:

a) Pregled rada:

– popis obveznih i izbornih predmeta predviđenih u prvoj/drugoj/trećoj godini strukovnog obrazovanja,

– raspored učenika na kliničkoj nastavi i zdravstvenim vježbama – ime i prezime učenika, program obrazovanja, podaci o ustanovi: naziv, adresa i kontakt te ime i prezime osobe u ustanovi zadužene za organizaciju kliničke nastave i vježbi u ustanovi; popis klinika/odjela u zdravstvenim i drugim ustanovama u kojima se izvodi klinička nastava i zdravstvene vježbe; razdoblje u kojem učenik ostvaruje kliničku nastavu i zdravstvene vježbe; broj sati; prostor za napomene.

b) Dnevnik praćenja:

– Dnevnik praćenja tijekom vježbi u strukovnom kurikulumu za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege je vrsta evidencije u e-Dnevniku namijenjena praćenju obrazovnih postignuća učenika tijekom vježbi iz obveznih i izbornih predmeta u trećem, četvrtom i petom razredu strukovnog kurikuluma za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege.

– Dnevnik praćenja tijekom vježbi sadrži:

– popis obveznih i izbornih predmeta u prvoj, drugoj i trećoj godini strukovnog obrazovanja u skladu sa strukovnim kurikulumom,

– podatke o cilju strukovnog kurikuluma, kompetencijama koje će učenik steći, modulima i nastavnim predmetima, skupovima ishoda učenja/ishodima učenja, elemente i mjerila vrednovanja učenikova postignuća, podatke o položenom ispitu iz osnova zaštite na radu,

– prostor za popis vještina po nastavnim predmetima i vrstama postupaka te prostor za bilješke o postignućima i napredovanju učenika,

– popis klinika/odjela u zdravstvenim ustanovama u kojima se izvodi nastavni predmet zdravstvene vježbe, datum, broj sati, ocjenu i prostor za napomenu.

(7) e-Dnevnik za glazbene i plesne škole sadrži:

I. Dnevnik rada za individualnu nastavu,

II. Dnevnik rada za skupnu nastavu,

III. Priručni imenik učitelja/nastavnika (podaci o učenicima: ime i prezime učenika, redni broj učenika u imeniku, razred, temeljni predmet struke, učenikovi izostanci (opravdani i neopravdani) s nastave po mjesecima, uspjeh učenika po mjesecima i elementima vrednovanja te opći uspjeh učenika. Podaci o uspjehu učenika i izostanku učenika s nastave (po mjesecima) prenose se u Razredni imenik.),

IV. Razredni imenik, osim navedenog stavkom 1. sadrži:

– naziv odjela i temeljnoga predmeta struke,

– podatak o općeobrazovnoj (redovitoj) školi i razredu te koji put je učenik upisan u taj razred.

Članak 7.

(1) U e-Dnevniku vode se evidencije za:

I. nastavu vjeronauka izvan škole,

II. nastavu materinskoga jezika i kulture (Model C) izvan škole u kojoj se redovito obrazuju.

(2) Evidencija sadrži:

– popis učenika s podacima o učeniku: ime i prezime; osobni identifikacijski broj (OIB); redni broj; naziv škole i razred koji učenik pohađa; ime i prezime ravnatelja i voditelja odgojno-obrazovne skupine,

– podatke o provedbi odgojno-obrazovnoga rada,

– podatke o izostancima i uspjehu učenika,

– dnevnik rada s podacima o održanim oblicima odgojno-obrazovnoga rada,

– operativni godišnji plan i program rada,

– prostor za bilješke/napomene.

(3) I. Evidencija za nastavu vjeronauka izvan škole, osim navedenog stavkom 2. sadrži:

– naziv škole iz koje učenik dolazi i razred koji pohađa; ime i prezime ravnatelja i razrednika škole iz koje učenik dolazi.

– Vjerska zajednica dužna je školi u kojoj se učenik obrazuje, tijekom i na kraju odgojno-obrazovnog razdoblja, dostaviti podatke o postignućima učenika, kao i podatke o odgojno-obrazovnome radu, drugim aktivnostima i izostancima.

(4) Obrazac evidencije za nastavu vjeronauka izvan škole sadrži:

– podatke o vjerskoj zajednici: naziv, sjedište, adresu, kontakt telefon/mobitel te adresu e-pošte vjerske zajednice u kojoj se izvodi nastava vjeronauka izvan škole,

– podatke o školi: naziv i sjedište škole u kojoj se učenik redovito obrazuje te školska godina u kojoj učenik pohađa nastavu vjeronauka izvan škole,

– podatke o učeniku: ime i prezime, osobni identifikacijski broj (OIB), polazni razred (razred u školi u kojoj se učenik redovito obrazuje), datum, mjesto i državu rođenja, ime, prezime i osobni identifikacijski broj (OIB) roditelja/skrbnika, adresu stanovanja te kontakt telefon/mobitel,

– podatke o elementima praćenja i vrednovanja te postignućima učenika,

– prostor za bilježenje razvoja interesa, sposobnosti i odnosa prema radu,

– prostor za ostale bilješke/napomene,

– prostor za bilježenje izostanaka učenika,

– izjavu učitelja/nastavnika vjeronauka u nastavi vjeronauka kojom je suglasan da matična škola u koju je učenik redovito upisan može u Knjizi evidencije učenika provjeriti točnost podataka o učenikovim postignućima, podatke o odgojno-obrazovnome radu, drugim aktivnostima i izostancima.

(5) Škola u kojoj se navedeni učenik obrazuje ima pravo uvida u evidencije.

(6) II. Evidencija za nastavu materinskoga jezika i kulture (Model C) izvan škole u kojoj se redovito obrazuju, osim navedenog stavkom 2. ovoga članka sadrži:

– obrazac evidencije učenika u nastavi materinskoga jezika i kulture (u daljnjem tekstu: Obrazac evidencije).

(7) Škola u kojoj se održava nastava materinskoga jezika i kulture (Model C) dužna je matičnoj školi u kojoj se učenik redovito obrazuje, tijekom i na kraju odgojno-obrazovnoga razdoblja, dostaviti podatke o postignućima učenika, kao i podatke o odgojno-obrazovnome radu, drugim aktivnostima i izostancima.

(8) Obrazac evidencije sadrži:

– podatke o školi u kojoj se izvodi nastava materinskoga jezika i kulture: naziv, sjedište, adresa, kontakt telefon/mobitel i adresa e-pošte,

– podatke o matičnoj školi: naziv i sjedište škole u kojoj se učenik redovito obrazuje te školska godina u kojoj učenik pohađa nastavu materinskoga jezika i kulture izvan matične škole,

– podatke o učeniku: ime i prezime; osobni identifikacijski broj (OIB); polazni razred (razred u školi u kojoj se učenik redovito obrazuje); datum, mjesto i državu rođenja; ime, prezime i osobni identifikacijski broj (OIB) roditelja/skrbnika; adresu stanovanja te kontakt telefon/mobitel,

– podatke o elementima praćenja i vrednovanja te postignućima učenika,

– prostor za bilježenje razvoja interesa, sposobnosti i odnosa prema radu,

– prostor za ostale bilješke/napomene,

– prostor za bilježenje izostanaka učenika,

– izjavu učitelja/nastavnika materinskoga jezika i kulture (Model C) kojom je suglasan da matična škola u koju je učenik redovito upisan može u Knjizi evidencije provjeriti točnost podataka o učenikovim postignućima, podatke o odgojno-obrazovnome radu, drugim aktivnostima i izostancima.

(9) Škola u kojoj se navedeni učenik redovito obrazuje ima pravo uvida u evidencije.

VI. DNEVNIK RADA ODGOJNE SKUPINE U UČENIČKOME DOMU

Članak 8.

(1) Dnevnik rada odgojne skupine u učeničkome domu (u daljnjem tekstu: Dnevnik rada) je vrsta evidencija koja se vodi za odgojnu skupinu u učeničkome domu.

(2) Dnevnik rada odgojne skupine u učeničkome domu sadrži:

– popis učenika odgojne skupine s podacima o učeniku: ime i prezime, osobni identifikacijski broj (OIB), redni broj, oznaka sobe, naziv škole i razred koji učenik pohađa, ime i prezime razrednika, sudjelovanje učenika u slobodnim aktivnostima u domu i školi, pedagoške mjere, izostanke i uspjeh u školi te bilješke o posebnostima važnim za odgoj i obrazovanje učenika,

– godišnji plan rada odgajatelja za školsku godinu u koji se upisuju sadržaji rada i godišnji broj planiranih sati,

– godišnji plan i program rada odgojne skupine za školsku godinu u koji se upisuju sadržaji rada, godišnji broj planiranih sati te nositelji, rokovi, mjesto i vrijeme izvedbe,

– plan rada odgajatelja po mjesecima u koji se upisuju skupine zadaća, programski zadaci te planirani i ostvareni broj sati,

– izvješća o radu odgojne skupine na kraju prvog polugodišta i na kraju školske godine te posebna izvješća o radu,

– evidenciju rada za školsku godinu po tjednima (neposredni odgojno-obrazovni rad i ostale aktivnosti po danima) i radnom vremenu (smjeni),

– individualne podatke o učeniku (prezime i ime učenika, redni broj, osobni identifikacijski broj (OIB), razred i školu koju učenik polazi, datum, mjesto i državu rođenja, nacionalnost, državljanstvo; ime, prezime, osobni identifikacijski broj (OIB), zanimanje, zvanje, adresu te broj telefona/mobitela i adresu e-pošte roditelja/skrbnika) te učenikovu uspjehu na kraju školske godine po nastavnim predmetima, izostancima i pedagoškim mjerama, suradnji sa školom i roditeljima/skrbnicima te zapažanjima odgajatelja o učeniku,

– zapisnike sa sastanaka odgojne skupine, evidencije o sjednicama pedagoškoga vijeća (vijeće odgajatelja), stručnih aktiva i seminara, povjerenstava i sl.,

– tablice za upis ukupnih podataka o uspjehu učenika na kraju školske godine,

– tablice za upis podataka o socijalnome statusu učenika i njihovih roditelja te usporednim ukupnim podacima o učenicima na početku i na kraju školske godine,

– bilješke o pregledu dnevnika rada.

VII. UPISNICA I ISPISNICA

Upisnica u školsku ustanovu

Članak 9.

(1) Upisnica u školsku ustanovu (u daljnjem tekstu: Upisnica) dokument je uz pomoć kojega se učenik upisuje u osnovnu školu, srednju školu ili učenički dom.

(2) Upisnicu popunjava i učenik koji tijekom svoga obrazovanja prelazi iz jedne škole u drugu, kao i učenik koji nastavlja obrazovanje za višu razinu kvalifikacije.

(3) Upisnica sadrži:

– naziv i sjedište školske ustanove u koju se učenik upisuje i školsku godinu,

– podatke o učeniku: ime i prezime; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja; državljanstvo i nacionalnost; adresu,

– podatke o učenikovim roditeljima/skrbnicima: ime i prezime; osobni identifikacijski broj (OIB); zvanje; adresu i broj telefona/mobitela te adresu e-pošte,

– druge specifične podatke (prema potrebi školske ustanove) potrebne za upis (npr. program predškole, program obrazovanja koji je učenik polazio prije upisa u školu i gdje, strani jezici, izborni predmeti te druge podatke o posebnostima učenika, podatak o prethodno stečenoj nižoj razini srednjeg obrazovanja, broj članova obitelji, i drugo).

(4) Upisnica za upis u 1. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole, osim navedenoga stavkom 3. ovoga članka, sadrži:

– podatke o osobi kod koje je učenik smješten, ako nije u obiteljskom domu: ime i prezime, adresu i kontakt (telefon/mobitel i adresa e-pošte),

– strane jezike i izborne predmete koje učenik želi učiti,

– program obrazovanja u koji se učenik upisuje i razred.

(5) Upisnica za upis u učenički dom, osim navedenoga stavkom 3, sadrži:

– naziv županije iz koje učenik dolazi, kao i podatke o nazivu i sjedištu škole te razredu u koji je učenik u toj godini upisan,

– podatke o školi koju je prethodno polazio (naziv i sjedište škole te razred).

(6) Uz odredbe propisane stavkom 3. ovoga članka, upisnica u plesnu i glazbenu školu sadrži i druge elemente u skladu s posebnostima programa koje te škole izvode.

Ispisnica iz školske ustanove

Članak 10.

(1) Ispisnica iz školske ustanove (u daljnjem tekstu: Ispisnica) dokument je uz pomoć kojega se učenik ispisuje iz osnovne škole, srednje škole te učeničkoga doma.

(2) Ispisnica sadrži:

– naziv, sjedište i osobni identifikacijski broj (OIB) školske ustanove iz koje se učenik ispisuje,

– školsku godinu ispisa te razred i razredni odjel iz kojega se ispisuje,

– podatke o učeniku: ime i prezime; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo,

– podatke o učenikovim roditeljima/skrbnicima: ime i prezime, osobni identifikacijski broj (OIB), adresu,

– druge podatke (razlog ispisa, podaci o školi u koju se upisao, datum upisa u novu školu i dr.),

– izjavu i potpis roditelja/skrbnika kojima se potvrđuje ispis učenika iz školske ustanove,

– ime, prezime i potpis razrednika i ravnatelja te mjesto za pečat,

– mjesto i datum izdavanja ispisnice te klasifikacijsku oznaku (klasa i urbroj).

VIII. SVJEDODŽBE I OSTALE JAVNE ISPRAVE

Članak 11.

(1) Školske ustanove, na temelju javnih ovlasti, izdaju javne isprave: svjedodžbe, potvrde i uvjerenja.

(2) Svjedodžba je javna isprava koja se izdaje nakon završetka razreda osnovne i srednje škole (razredna svjedodžba), kao i na završetku srednje škole (svjedodžba o položenoj državnoj maturi i svjedodžba o završnome radu).

(3) Svjedodžba osmoga razreda je isprava o završetku osnovne škole, svjedodžba o državnoj maturi je isprava o završetku programa gimnazije, a svjedodžba o završnome radu je isprava o završetku srednjeg obrazovanja u strukovnom ili umjetničkom programu.

(4) Potvrde i uvjerenja su javne isprave koje školske ustanove ili druga nadležna javnopravna tijela izdaju na temelju službene evidencije koja se vodi o učeniku.

(5) Elektroničke javne isprave iz ovoga članka pohranjuju se u Digitalnom registru svjedodžbi koji je centralna elektronička evidencija o izdanim navedenim ispravama, a kojeg vodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET.

Razredna svjedodžba

Članak 12.

(1) Razredna svjedodžba je javna isprava koja se izdaje učeniku na završetku svakog razreda osnovne i srednje škole.

(2) Razredna svjedodžba sadrži:

– naziv, sjedište i osobni identifikacijski broj (OIB) škole,

– klasifikacijsku oznaku (klasa i urbroj) te mjesto i datum izdavanja isprave,

– podatke o učeniku: ime i prezime; spol učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo; ime i prezime roditelja/skrbnika,

– školsku godinu upisa učenika u razred za koji se izdaje svjedodžba te koji put je učenik upisan u taj razred,

– naziv nastavnoga predmeta (obveznoga, temeljnoga, izbornoga, fakultativnoga) i oznaku zvjezdicu (*) uz nastavni predmet koji je učenik, osim na hrvatskome jeziku, polazio na jednom od svjetskih jezika,

– ocjenu uspjeha iz pojedinoga nastavnog predmeta,

– naziv izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti učenika (u osnovnoj školi),

– ocjenu iz vladanja te broj ukupnih i neopravdanih sati izostanka učenika,

– opći uspjeh učenika i aritmetičku sredinu ocjena (srednju ocjenu) svih nastavnih predmeta zaokruženu na dvije decimale, osim kod učenika koji se obrazuju po posebnome programu u odgojno-obrazovnim skupinama,

– ime, prezime i potpis razrednika i ravnatelja škole te mjesto za pečat škole,

– klasifikacijsku oznaku i datum izdavanja Rješenja Ministarstva o početku rada, odnosno Rješenja o radu u promijenjenim uvjetima,

– tekst: »Spol: muški (M), ženski (Ž)«,

– tekst: »Ocjena iz nastavnoga predmeta: odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2), nedovoljan (1)«, osim kod učenika koji se obrazuju po posebnome programu u odgojno-obrazovnim skupinama,

– tekst: »Ocjena iz vladanja: uzorno, dobro, loše«,

– tekst: »Ocjena općeg uspjeha: odličan, vrlo dobar, dobar, dovoljan, nedovoljan«, osim kod učenika koji se obrazuju po posebnome programu u odgojno-obrazovnim skupinama,

– oznaku zvjezdicu (*) i tekst: »Dio sadržaja nastavnog predmeta pohađan je, osim na hrvatskome jeziku, na jednom od svjetskih jezika.«

(3) Osim odredaba propisanih stavkom 2. ovoga članka, razredna svjedodžba u srednjoj školi, osim glazbene/plesne škole, dodatno sadrži naziv programa gimnazije, odnosno naziv i ukupno trajanje programa obrazovanja u strukovnim školama.

(4) Učeniku koji je dio nastavnih predmeta i sadržaja utvrđenih nastavnim planom i programom, osim na hrvatskome jeziku, polazio na jednom od svjetskih jezika, na razrednoj svjedodžbi se ispisuje na kojem jeziku je polazio taj dio nastavnih predmeta.

(5) Osim odredbama propisanih stavkom 2., 3. i 4. ovoga članka, elektronička razredna svjedodžba sadrži kvalificirani pečat škole i QR kod.

Svjedodžba o završnome radu

Članak 13.

(1) Svjedodžba o završnome radu je javna isprava koja se izdaje učeniku nakon završetka srednjoškolskoga strukovnog ili umjetničkog programa obrazovanja.

(2) Svjedodžba o završnome radu sadrži:

– naziv, sjedište i osobni identifikacijski broj (OIB) škole,

– klasifikacijsku oznaku (klasa i urbroj) te mjesto i datum izdavanja isprave,

– podatke o učeniku: ime i prezime; spol učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo; ime i prezime roditelja/skrbnika,

– osnovu za pristupanje izradi i obrani završnoga rada: podatke o prethodno završenim razredima u programu obrazovanja te datum stečenih uvjeta za obranu završnoga rada,

– razdoblje izrade i obrane završnoga rada,

– naziv dijelova završnoga rada, postignut uspjeh iz pojedinoga dijela te opći uspjeh,

– naziv programa obrazovanja,

– ime, prezime i potpis razrednika i ravnatelja škole te mjesto za pečat škole,

– klasifikacijsku oznaku i datum izdavanja Rješenja Ministarstva o početku rada,

– tekst: »Spol: muški (M), ženski (Ž)«,

– tekst: »Ocjena iz nastavnoga predmeta: odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2)«,

– tekst: »Ocjena općeg uspjeha: odličan, vrlo dobar, dobar, dovoljan.«

(3) Osim odredbama propisanih stavkom 2. ovoga članka, elektronička svjedodžba o završnom radu sadrži kvalificirani pečat škole i QR kod.

Svjedodžba o državnoj maturi

Članak 14.

(1) Svjedodžba o državnoj maturi je javna isprava koja se izdaje učeniku nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u programu gimnazije.

(2) Svjedodžba o državnoj maturi sadrži:

– naziv javnopravnog tijela koje izdaje svjedodžbu,

– klasifikacijsku oznaku (klasa i urbroj) i broj upisnika te mjesto i datum izdavanja isprave,

– podatke o učeniku: ime i prezime; spol učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja; državljanstvo; ime i prezime roditelja/skrbnika,

– naziv programa gimnazije te naziv i sjedište škole,

– datum stečenih uvjeta za polaganje državne mature (datum izdavanja svjedodžbe IV. razreda),

– nazive nastavnih predmeta (ispita) obveznoga dijela državne mature, razinu ispita i postignut uspjeh,

– ime, prezime i potpis ravnatelja škole te mjesto za pečat škole,

– ime, prezime i sliku potpisa ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (u daljnjem tekstu NCVVO-a) te suhi žig uz sliku potpisa,

– tekst: »Učeni_ je završi_ srednje obrazovanje«,

– tekst: »Spol: muški (M), ženski (Ž)«,

– tekst: »Ocjena iz nastavnoga predmeta: odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2).«

(3) Svjedodžba je otisnuta na nepremazanome papiru s pozicioniranim vodenim žigom. Na Svjedodžbi se, u lijevome donjem kutu, otiskuje i jedinstveni BAR kod koji sadrži podatke o učeniku i ispitima, u sredini dolje otiskuje se BAR kod koji sadrži godinu i rok polaganja ispita, a u desnom donjem kutu BAR kod obrasca.

Potvrda o položenim ispitima državne mature

Članak 15.

(1) Potvrda o položenim ispitima državne mature izdaje se učeniku/pristupniku koji nakon završenog najmanje četverogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja (programa gimnazije, odnosno programa obrazovanja u strukovnim i umjetničkim školama) pristupa polaganju ispita državne mature.

(2) Potvrda o položenim ispitima državne mature izdaje se:

a) učeniku gimnazije koji prvi put pristupa polaganju izbornoga dijela ispita državne mature (u školskoj godini u kojoj je ostvario uvjete za polaganje državne mature),

b) učeniku strukovne ili umjetničke škole, najmanje četverogodišnje, koji prvi put pristupa polaganju ispita državne mature (u školskoj godini u kojoj je završio srednje obrazovanje),

c) pristupniku koji je srednje obrazovanje završio u Republici Hrvatskoj prije 2010. godine te pristupniku koji je pristupio polaganju ispita nakon školske godine u kojoj je ostvario uvjete za polaganje ispita državne mature, odnosno u kojoj je završio srednje obrazovanje,

d) pristupniku koji je srednje obrazovanje završio izvan Republike Hrvatske,

e) učeniku/pristupniku koji želi popraviti ocjenu iz položenoga ispita državne mature.

(3) Potvrda o položenim ispitima državne mature za učenika gimnazije koji prvi put pristupa polaganju izbornoga dijela ispita sadrži:

– naziv javnopravnog tijela koje izdaje potvrdu o položenim ispitima državne mature,

– klasifikacijsku oznaku (klasa i urbroj) i broj upisnika te mjesto i datum izdavanja isprave,

– podatke o učeniku: ime i prezime; spol učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja; državljanstvo; ime i prezime roditelja/skrbnika,

– naziv programa gimnazije te naziv i sjedište škole,

– datum stečenih uvjeta za polaganje državne mature (datum izdavanja svjedodžbe IV. razreda),

– nazive nastavnih predmeta (ispita) izbornoga dijela državne mature i uspjeha postignutog na ispitima,

– ime, prezime i potpis ravnatelja škole te mjesto za pečat škole,

– ime, prezime i sliku potpisa ravnatelja NCVVO-a te suhi žig uz sliku potpisa,

– tekst: »Spol: muški (M), ženski (Ž)«,

– tekst: »Ocjena iz nastavnoga predmeta: odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2).«

(4) Ostale potvrde o položenim ispitima državne mature sadrže:

– naziv javnopravnog tijela koje izdaje potvrdu o položenim ispitima državne mature,

– klasifikacijsku oznaku (klasa i urbroj) i broj upisnika te mjesto i datum izdavanja isprave,

– podatke o učeniku/pristupniku: ime i prezime; spol učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja; državljanstvo; ime i prezime roditelja/skrbnika,

– nazive nastavnih predmeta (ispita) obveznoga dijela državne mature, razinu ispita i postignut uspjeh,

– nazive nastavnih predmeta (ispita) izbornoga dijela državne mature i uspjeh postignut na ispitima,

– tekst: »Ocjena iz nastavnoga predmeta: odličan (5), vrlo dobar (4), dobar (3), dovoljan (2).«

(5) Potvrda o položenim ispitima državne mature za učenike iz stavka 2. točke b), osim navedenog stavkom 4., sadrži:

– naziv programa obrazovanja za učenika strukovne ili umjetničke škole, najmanje četverogodišnje, te naziv i sjedište škole,

– ime, prezime i potpis ravnatelja škole te mjesto za pečat škole,

– ime, prezime i sliku potpisa ravnatelja NCVVO-a te suhi žig uz sliku potpisa.

(6) Potvrde o položenim ispitima državne mature za učenike iz stavka 2. točke c), d) i e), osim navedenog stavkom 4., sadrže: ime, prezime i sliku potpisa ravnatelja NCVVO-a te suhi žig uz sliku potpisa.

(7) Potvrda o ponovno položenim ispitima državne mature za učenika/pristupnika koji želi popraviti ocjenu iz položenoga ispita državne mature (stavak 2. točka b), osim navedenog stavkom 4. i stavkom 6., sadrži redni broj polaganja ispita državne mature.

(8) Sve potvrde iz ovoga članka otisnute su na nepremazanome papiru s pozicioniranim vodenim žigom. Na potvrdama se, u lijevome donjem kutu, otiskuje i jedinstveni BAR kod koji sadrži podatke o učeniku/pristupniku i ispitima, u sredini dolje otiskuje se BAR kod koji sadrži godinu i rok polaganja ispita, a u desnom donjem kutu BAR kod obrasca.

Uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije

Članak 16.

(1) Uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije je javna isprava kojom se dokazuju stečeni uvjeti za nastavak obrazovanja, a izdaje se nakon završenoga drugog razreda srednje škole.

(2) Uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije sadrži:

– naziv i sjedište škole,

– osobni identifikacijski broj (OIB) škole, klasifikacijsku oznaku (Klasa i urbroj) te mjesto i datum izdavanja isprave,

– podatke o učeniku: ime i prezime; spol učenika; osobni identifikacijski broj (OIB); datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo; ime i prezime roditelja/skrbnika,

– naziv zdravstvene kvalifikacije te školsku godinu u kojoj se učenik upisao u prvi razred,

– tekst: »Učenik je s uspjehom završio dvogodišnji općeobrazovni program obrazovanja, čime je stekao uvjet za nastavak obrazovanja za stjecanje zdravstvene kvalifikacije ______________«,

– ime, prezime i potpis razrednika i ravnatelja škole te mjesto za pečat škole,

– klasifikacijsku oznaku i datum izdavanja Rješenja Ministarstva o početku rada,

– tekst: »Spol: muški (M), ženski (Ž)«.

(3) Obrazac Uvjerenja o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije ispisuje se iz e-Matice.

(4) Osim odredbama propisanih stavkom 2. ovoga članka, elektroničko uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije sadrži kvalificirani pečat škole i QR kod.

Potvrdnica o završenome programu izobrazbe u programima obrazovanja pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo ili drugom odgovarajućem programu obrazovanja

Članak 17.

Učenicima koji završe srednje obrazovanje za zanimanje pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo ili drugo odgovarajuće zanimanje školska ustanova ovlaštena Rješenjem ministarstva nadležnog za pomorstvo, na temelju posebnoga propisa kojim se uređuju zvanja i svjedodžbe o osposobljenosti pomoraca, kao i odgovarajućih međunarodnih propisa, izdaje odgovarajuću ispravu.

IX. OBRASCI SVJEDODŽBI I OSTALIH JAVNIH ISPRAVA

Članak 18.

(1) Javne isprave, koje se izdaju u školskim ustanovama, tiskaju se na obrascima od broja 1 do 9 i čine sastavni dio ovoga pravilnika.

(2) Javne isprave koje se tiskaju na obrascima i izdaju u školskim ustanovama su:

a) Razredne svjedodžbe:

– za učenike osnovne škole (Obrazac 1),

– za učenike u odgojno-obrazovnoj skupini posebnoga programa u sustavu osnovnog obrazovanja (Obrazac 2),

– za učenike programa gimnazije (Obrazac 3),

– za učenike strukovnoga programa obrazovanja za zanimanje (programi srednje škole koji se izvode prema nastavnome planu i programu), programa obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije (programi koji se izvode prema strukovnom kurikulumu) i umjetničkoga programa obrazovanja (kada je umjetnička škola matična škola) (Obrazac 4),

– za učenike umjetničkoga programa osnovne škole (program A i program B) i umjetničkoga programa obrazovanja u srednjoj školi (kojima umjetnička škola nije matična škola) (Obrazac 5).

b) Svjedodžba o završnome radu (Obrazac 6).

c) Svjedodžba o državnoj maturi (Obrazac 7).

d) Potvrde o položenim ispitima državne mature:

– Potvrda o položenim ispitima državne mature učeniku gimnazije koji prvi put pristupa polaganju izbornoga dijela ispita državne mature u školskoj godini u kojoj je ostvario uvjete za polaganje državne mature (Obrazac 8A),

– Potvrda o položenim ispitima državne mature učeniku strukovne ili umjetničke škole, najmanje četverogodišnje, koji prvi put pristupa polaganju ispita državne mature u školskoj godini u kojoj je završio srednje obrazovanje (Obrazac 8B),

– Potvrda o položenim ispitima državne mature pristupniku koji je srednje obrazovanje završio u Republici Hrvatskoj prije 2010. godine te pristupniku koji je pristupio polaganju ispita nakon školske godine u kojoj je ostvario uvjete za polaganje ispita državne mature, odnosno u kojoj je završio srednje obrazovanje (Obrazac 8C),

– Potvrda o položenim ispitima državne mature za pristupnika izvan Republike Hrvatske (Obrazac 8D),

– Potvrda o ponovno položenim ispitima državne mature (Obrazac 8E).

e) Uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije (Obrazac 9).

(3) Obrasci razrednih svjedodžbi, Svjedodžba o završnome radu te Uvjerenje o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije ispisuju se iz informacijskoga sustava e-Matica u nadležnosti ovoga Ministarstva.

(4) Svjedodžba o državnoj maturi i potvrde o položenim ispitima državne mature ispisuju se iz Središnjeg registra državne mature.

Članak 19.

(1) Svi oblici svjedodžbi i ostalih javnih isprava u školskim ustanovama iz članka 21. ogledno su tiskani na odgovarajućim podlogama i na obrascima od broja 1 do broja 9 te čine sastavni dio ovoga pravilnika.

(2) Obrasci svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima državne mature iz članka 21. ovoga pravilnika tiskaju se na posebno zaštićenom papiru, s ugrađenim vodenim znakom u njegovoj strukturi i zaštitom protiv krivotvorenja, težine devedeset pet grama po kvadratnome metru (95 g/m²) i veličine 21,0 cm x 29,7 cm.

(3) Obrasci razrednih svjedodžbi i obrazac Uvjerenja o završenome dvogodišnjem općeobrazovnom programu za stjecanje zdravstvene kvalifikacije tiskani su na jednoj strani lista dvobojnim tiskom: tekstualni dio u crnoj boji na podlozi u svjetloplavoj boji.

(4) Obrasci Svjedodžbe o državnoj maturi, Svjedodžbe o završnome radu i Potvrda o položenim ispitima državne mature tiskani su na jednoj strani lista dvobojnim tiskom: tekstualni dio u crnoj boji na podlozi u svjetložutoj boji.

Članak 20.

(1) Radi sprječavanja zlouporabe i zaštite dokumenta od pokušaja mehaničkog ili kemijskog brisanja upisanih podataka, obrasci iz članka 21. tiskaju se na papiru koji je kemijski reaktivan tako da pri pokušaju brisanja mijenja boju.

(2) U strukturu papira ugrađena su vlakna vidljiva pod UV svjetlom.

(3) U papir je ugrađen vodeni znak izveden u njegovoj strukturi s pravilnim razmacima slike znaka u dva tona.

(4) Po cijeloj širini obrazaca svjedodžbi, ispod donjega ruba pletera, ugrađuje se vidljiva isprekidana metalna traka.

Članak 21.

(1) Zaglavlje obrazaca svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima državne mature sadrži tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«, u crnoj boji.

(2) U središnjem dijelu obrazaca iz stavka 1. ovoga članka utis­nut je grb Republike Hrvatske koji je iste boje kao i podloga pojedinoga obrasca, ali je izveden u tamnijoj nijansi.

(3) Obrasci iz stavka 1. ovoga članka obrubljeni su starohrvatskim pleterom.

X. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 22.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o sadržaju i obliku svjedodžbi i drugih javnih isprava te pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji u školskim ustanovama (»Narodne novine«, broj: 47/17, 41/19 i 76/19), osim:

– članaka 21., 22. i 30. koji prestaju važiti 7. siječnja 2025. godine,

– članka 26. koji prestaje važiti 1. rujna 2025. godine.

Članak 23.

Ovaj Pravilnik bit će objavljen u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 1. rujna 2024. godine, osim:

– članka 7. i članka 10. koji stupaju na snagu 7. siječnja 2025. godine,

– članka 8. koji stupa na snagu 1. rujna 2025. godine.

Klasa: 602-01/24-01/00059 Urbroj: 533-06-24-0004 Zagreb, 29. srpnja 2024.

Ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs, v. r.

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_08_98_1747.html

Copyright © Ante Borić