Baza je ažurirana 15.10.2024. 

zaključno sa NN 95/24

EU 2024/2673

NN 89/2024 (29.7.2024.), Pravilnik o uvjetima za stjecanje vatrogasnih zvanja, oznake vatrogasnih zvanja, funkcionalne oznake radnog mjesta, promaknuća i napredovanje kroz vatrogasna zvanja, uvjeti i način prevođenja stečenih vatrogasnih zvanja u nova vatrogasna zvanja

Hrvatska vatrogasna zajednica

1549

Na temelju članka 70. stavka 3. Zakona o vatrogastvu (»Narodne novine« 125/99, 114/22) glavni vatrogasni zapovjednik donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA STJECANJE VATROGASNIH ZVANJA, OZNAKE VATROGASNIH ZVANJA, FUNKCIONALNE OZNAKE RADNOG MJESTA, PROMAKNUĆA I NAPREDOVANJE KROZ VATROGASNA ZVANJA, UVJETI I NAČIN PREVOĐENJA STEČENIH VATROGASNIH ZVANJA U NOVA VATROGASNA ZVANJA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se zvanja dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasca, uvjeti koji su potrebni za stjecanje pojedinog zvanja, promaknuća i napredovanje kroz vatrogasna zvanja, uvjeti i načini prevođenja stečenih vatrogasnih zvanja u nova vatrogasna zvanja te oznake vatrogasnih zvanja, funkcionalne oznake radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca te funkcionalne oznake u dobrovoljnom vatrogastvu.

(2) Vatrogasno zvanje stječe se ovisno o stupnju obrazovanja, stručnom osposobljavanju ili usavršavanju, iskustvu u obavljanju vatrogasne djelatnosti, položenom stručnom ispitu, položenom ispitu za zvanje i godišnjim ocjenama.

II. VATROGASNA ZVANJA

1. Vatrogasna zvanja profesionalnih vatrogasaca

Članak 2.

(1) Vatrogasna zvanja u profesionalnom vatrogastvu ovisno o stručnoj spremi i potrebnom radnom iskustvu te specijalističkom znanju su sljedeća:

1. Zvanja profesionalnih vatrogasca sa srednjoškolskim obrazovanjem – razina 4.1. kvalifikacije stečene završetkom srednjoškolskog obrazovanja u trajanju od tri ili dužem od tri, a kraćem od četiri godine ili 4.2. kvalifikacije stečene završetkom srednjoškolskog obrazovanja u trajanju od četiri ili više godina prema HKO-u i vatrogasni tehničar specijalist prema Hrvatskom klasifikacijskom okviru (u daljnjem tekstu: HKO):

– mlađi vatrogasac,

– vatrogasac,

– stariji vatrogasac,

– stariji vatrogasac I. reda

– mlađi niži vatrogasni dočasnik.

2. Zvanja profesionalnih vatrogasca sa srednjoškolskim obrazovanjem razina 4.2. kvalifikacije stečene završetkom srednjoškolskog obrazovanja u trajanju od četiri ili više godina prema HKO i vatrogasni tehničar specijalist (u trajanju od 4 i više godina):

– niži vatrogasni dočasnik,

– stariji niži vatrogasni dočasnik,

– mlađi viši vatrogasni dočasnik,

– viši vatrogasni dočasnik.

3. Zvanja profesionalnih vatrogasca sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem ili stručnim studijem u trajanju od najmanje dvije ili tri godine ili višom stručnom spremom (VI/I) sukladno propisima koji su vrijedili prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (»Narodne novine«, br. 123/03., 198/03., 105/04., 174/04., 2/07., 46/07., 45/09., 63/11., 94/13., 139/13., 101/14., 60/15. i 131/17. – u daljnjem tekstu: 6. sv ili 6. St HKO-a), su:

– viši vatrogasni dočasnik,

– mlađi niži vatrogasni časnik,

– niži vatrogasni časnik,

– stariji niži vatrogasni časnik.

4. Zvanja profesionalnih vatrogasaca sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili specijalističkim diplomskim stručnim studijem ili visokom stručnom spremom (VII/I) sukladno propisima koji su vrijedili prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (u daljnjem tekstu: 7.1. sv ili 7.1. st HKO-a), su:

– stariji niži vatrogasni časnik,

– mlađi viši vatrogasni časnik,

– viši vatrogasni časnik,

– stariji viši vatrogasni časnik,

– visoki vatrogasni časnik,

– glavni vatrogasni časnik.

2. Vatrogasna zvanja dobrovoljnih vatrogasaca

Članak 3.

Vatrogasna zvanja u dobrovoljnom vatrogastvu ovisno o stručnoj osposobljenosti i potrebnom iskustvu u vatrogastvu te specijalističkom znanju te su za članove dobrovoljnih vatrogasnih organizacija utvrđena sljedeća zvanja:

– vatrogasac,

– vatrogasac I. reda,

– vatrogasni dočasnik,

– vatrogasni dočasnik I. reda,

– vatrogasni časnik,

– počasni vatrogasni časnik,

– vatrogasni časnik I. reda,

– viši vatrogasni časnik,

– viši vatrogasni časnik I. reda,

– počasni viši vatrogasni časnik,

– visoki vatrogasni časnik,

– visoki vatrogasni časnik I. reda.

III. UVJETI STJECANJA VATROGASNIH ZVANJA

1. Uvjeti stjecanja vatrogasnih zvanja profesionalnih vatrogasaca

Članak 4.

(1) U zvanje mlađi vatrogasac može se imenovati osoba koja pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu te ispunjava uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 1. i 2. ovog Pravilnika je obavila pripravnički staž i ocjenjena od strane mentora pozitivnom ocjenom te položila ispit za ovo zvanje.

(2) U zvanje vatrogasca može se imenovati osoba koja pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu je provela najmanje 2 godine u zvanju mlađi vatrogasac te položila ispit za ovo zvanje.

(3) U zvanje stariji vatrogasac može se imenovati osoba koja pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu je provela najmanje 2 godine u zvanju vatrogasac, prošla jedan program osposobljavanja te položila ispit za ovo zvanje.

(4) U zvanje stariji vatrogasac I. reda može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 2 godine u zvanju stariji vatrogasac, prošla dva programa osposobljavanja te položila ispit za ovo zvanje.

(5) U zvanje mlađi niži vatrogasni dočasnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 2 godine u zvanju stariji vatrogasac I. reda koja zadovoljava uvjeta iz članka 2. stavka 1. točka 2. ovog Pravilnika, prošla osposobljavanje za rukovođenje na vatrogasnim intervencijama I. razine i položila ispit za ovo zvanje.

(6) U zvanju niži vatrogasni dočasnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 2 godine u zvanju mlađi niži vatrogasni dočasnik, zadovoljava uvjeta iz članka 2. stavka 1. točka 2. ovog Pravilnika, položila ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima i položila ispit za ovo zvanje.

(7) U zvanju stariji niži vatrogasni dočasnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu:

– provela najmanje 4 godine u zvanju niži vatrogasni dočasnik, zadovoljava uvjeta iz članka 2. stavka 1. točka 2. ovog Pravilnika te položila ispit za ovo zvanje,

– provela najmanje 2 godine u zvanju niži vatrogasni dočasnik te završila usavršavanje na razini 5. HKO-a: strukovno specijalističko usavršavanje.

(8) U zvanje mlađi viši vatrogasni dočasnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 4 godine u zvanju stariji niži vatrogasni dočasnik, te završila usavršavanje na razini 5. HKO-a: strukovno specijalističko usavršavanje, prošla osposobljavanje za rukovođenje na vatrogasnim intervencijama II. razine te je položila ispit za ovo zvanje.

(9) U zvanju viši vatrogasni dočasnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu:

– provela najmanje 4 godine u zvanju mlađi viši vatrogasni dočasnik, zadovoljava uvjeta iz članka 2. stavka 1. točka 2. ovog Pravilnika, te završila usavršavanje na razini 5. HKO-a: strukovno specijalističko usavršavanje te položila ispit ovo zvanje,

– zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 3. ovog Pravilnika te je obavila pripravnički staž za navedeni stupanj obrazovanja i ocjenjena od strane mentora pozitivnom ocjenom, položila stručni ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima, završila temeljno osposobljavanje za profesionalnog vatrogasca više stručne spreme, položila ispit za ovo zvanje i završila osposobljavanje za rukovođenje vatrogasnim intervencijama II razine.

(10) U zvanje mlađi niži vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu:

– provela najmanje 4 godine u zvanju viši vatrogasni dočasnik, zadovoljava uvjeta iz članka 2. stavka 1. točka 3. ovog Pravilnika, završila osposobljavanje za zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama III. razine te položila ispit za ovo zvanje,

– zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika, obavila je pripravnički staž za navedeni stupanj obrazovanja i ocjenjena od strane mentora pozitivnom ocjenom, položila stručni ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima, ima završeno temeljno osposobljavanje za vatrogasca razine 7.1. sv ili 7.1. st., završeno osposobljavanje za zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama III. razine i položila ispit za ovo zvanje.

(11) U zvanje niži vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu:

– provela najmanje 6 godina u zvanju mlađi niži vatrogasni časnik, zadovoljava uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 3. ovog Pravilnika te položila ispit za ovo zvanje,

– zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika, provela je u zvanju mlađi niži vatrogasni časnik 4 godine i položila ispit za ovo zvanje.

(12) U zvanje stariji niži vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu:

– provela najmanje 6 godina u zvanju niži vatrogasni časnik, zadovoljava uvjeta iz članka 2. stavka 1. točka 3. ovog Pravilnika, ima završeno osposobljavanje za zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama IV. razine i položila ispit za ovo zvanje,

– provela najmanje 4 godine u zvanju niži vatrogasni časnik, zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika, ima završeno osposobljavanje za zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama IV. razine i položila ispit za ovo zvanje.

(13) U zvanje mlađi viši vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika te je provela najmanje 4 godine u zvanju stariji niži vatrogasni časnik i položila ispit za ovo zvanje.

(14) U zvanje viši vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 4 godine u zvanju mlađi viši vatrogasni časnik, zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika te položila ispit za ovo zvanje.

(15) U zvanje stariji viši vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 10 godina u zvanju viši vatrogasni časnik, zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika i položila ispit za ovo zvanje.

(16) U zvanje visoki vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 4 godine u zvanju stariji viši vatrogasni časnik.

(17) U zvanje glavni vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je, pored ispunjenja uvjeta za profesionalnog vatrogasca iz Zakona o vatrogastvu, provela najmanje 10 godine u najmanjem zvanju viši vatrogasni časnik ili 15 godina u zvanju niži vatrogasni časnik, zadovoljava uvjete članka 2. stavka 1. točka 3. ili 4. ovog Pravilnika te je imenovana za glavnog vatrogasnog zapovjednika.

(18) Vatrogasni djelatnik koji je najmanje četiri godine proveo na radnom mjestu vatrogasca srednje stručne spreme, a u međuvremenu završi usavršavanje na razini 5. HKO-a: strukovno specijalističko usavršavanje stječe uvjete za polaganje ispita za vatrogasno zvanje stariji niži vatrogasni dočasnik u trenutku završetka školovanja, te dalje nastavlja s napredovanjem u zvanjima sukladno odredbama ovog Pravilnika.

(19) Vatrogasni djelatnik koji je najmanje četiri godine proveo na radnom mjestu vatrogasca srednje stručne spreme, a u međuvremenu zadovolji uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 3. ovog Pravilnika stječe uvjete za polaganje ispita za vatrogasno zvanje viši vatrogasni dočasnik u trenutku završetka školovanja, te dalje nastavlja s napredovanjem u zvanjima sukladno odredbama ovog Pravilnika.

(20) Vatrogasni djelatnik koji je najmanje pet godina proveo na radnom mjestu vatrogasnog djelatnika srednje stručne spreme, a u međuvremenu zadovolji uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika, stječe uvjete za polaganje ispita za vatrogasno zvanje mlađi niži vatrogasni časnik te dalje nastavlja s napredovanjem u zvanjima sukladno odredbama ovog Pravilnika.

(21) Vatrogasni djelatnik koji je najmanje tri godine proveo na radnom mjestu iz članka 2. stavka 1. točka 3. ovog Pravilnika, a u međuvremenu zadovolji uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 4. ovog Pravilnika stječe uvjete za polaganje ispita za vatrogasno zvanje niži vatrogasni časnik te dalje nastavlja s napredovanjem u zvanjima sukladno odredbama ovog Pravilnika.

2. Uvjeti stjecanja vatrogasnih zvanja dobrovoljnih vatrogasaca

Članak 5.

(1) U zvanje vatrogasac može se imenovati osoba koja ima najmanje 6 mjeseci članstva u dobrovoljnom vatrogastvu ispunjava uvjete iz članka 41. Zakona o vatrogastvu, te nakon uspješno završenog osposobljavanja, polaznik stječe zvanje vatrogasca.

(2) U zvanje vatrogasac I. reda može se imenovati osoba koja je najmanje 1 godinu provela u zvanju vatrogasac te je položila ispit za navedeno zvanje.

(3) U zvanje vatrogasni dočasnik može se imenovati osoba koja je osposobljena za zvanje vatrogasnog dočasnika a kojem mogu pristupiti osobe koje su najmanje jednu godinu provele u zvanju vatrogasca I. reda, stječu zvanje vatrogasnog dočasnika nakon uspješnog osposobljavanja.

(4) U zvanje vatrogasni dočasnik I. reda može se imenovati osoba koje je najmanje dvije godine provela u zvanju vatrogasnog dočasnika te položenim ispitom za navedeno zvanje.

(5) U zvanje vatrogasni časnik može se imenovati osoba:

– koja je osposobljena za zvanje vatrogasnog časnika a kojem mogu pristupiti osobe koje imaju najmanje srednju stručnu spremu i dvije godine su provele u zvanju vatrogasnog dočasnika I. reda te su položile ispit za ovo zvanje,

– koja ima završenu višu stručni spremu i provela je dvije godine u zvanju vatrogasac, nakon uspješno završenog osposobljavanja za vatrogasnog časnika, stječe zvanje vatrogasnog časnika,

– koja ima završenu vatrogasnu školu 4.1. i 4.2. bez pohađanja osposobljavanja i bez polaganja ispita za ovo zvanje.

(6) U zvanje počasni vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je značajno pridonijela unapređenju vatrogastva i zaštite od požara ili koja se dugogodišnjim radom istakla na organizacijskim i administrativnim dužnostima na području općine, grada i županije pod uvjetom da ima najmanje 5 godina aktivnog rada u dobrovoljnom vatrogastvu, na prijedlog nadležnog dobrovoljnog vatrogasnog društva ili nadležne vatrogasne zajednice, a odluku o počasnom vatrogasnom časniku donosi predsjedništvo vatrogasne zajednice županije.

(7) U zvanje vatrogasac časnik I. reda može se imenovat osoba koja je najmanje dvije godine provela u zvanju vatrogasnog časnika te koja je položila ispit za ovo zvanje.

(8) U zvanje viši vatrogasni časnik može se imenovat osoba koja je položila ispit za zvanje višeg vatrogasnog časnika a kojem mogu pristupiti osobe koje imaju minimalno srednju stručnu spremu i provele su 4 godine u zvanju vatrogasnog časnika I. reda.

(9) U zvanje viši vatrogasni časnik I. reda može se imenovati osoba koja je provela 4 godine u zvanju višeg vatrogasnog časnika pod uvjetima da je položila ispit za ovo vatrogasno zvanje.

(10) U zvanje visoki vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je položila ispit za zvanje visokog vatrogasnog časnika, a kojem mogu pristupiti osobe koje imaju razinu 6. sv ili 6. st ili 7.1. sv ili 7.1. st HKO-a i provele su 4 godine u zvanju vatrogasnog časnika.

(11) U zvanje visoki vatrogasni časnik I. reda može se imenovati osoba koja je provela 4 godine u zvanju visokog vatrogasnog časnika pod uvjetima da je položila ispit za ovo vatrogasno zvanje.

(12) U zvanje počasni viši vatrogasni časnik može se imenovati osoba koja je značajno pridonijela unapređenju vatrogastva i zaštite od požara ili koja se dugogodišnjim radom istakla na organizacijskim i administrativnim dužnostima na području općine, grada i županije pod uvjetom da ima najmanje 5 godina aktivnog rada u dobrovoljnom vatrogastvu, na prijedlog nadležnog tijela vatrogasne zajednice županije, a odluku o počasnom višem vatrogasnom časniku donosi glavni vatrogasni zapovjednik.

(13) Polaznik na kraju osposobljavanja iz ovog članka polaže ispite iz odslušanih predmeta pred predmetnim nastavnikom i komisijom koju je imenovala ovlaštena pravna osoba za osposobljavanje, a kod ispita za vatrogasnog časnika jedan od članova komisije je županijski vatrogasni zapovjednik ili osoba koju on ovlasti te predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice. Polaznik je osposobljen ako je zadovoljio iz svih predmeta.

(14) Ispit za zvanja polaže se pred ispitnom komisijom koju je imenovala ovlaštena pravna osoba za osposobljavanje, a jedan od članova komisije je županijski vatrogasni zapovjednik ili osoba koju on ovlasti.

(15) Program osposobljavanja i polaganja ispita za zvanja utvrđena ovim člankom donosi Državna vatrogasna škola sukladno članku 12. Zakona o vatrogastvu.

IV. OZNAKE ZVANJA VATROGASACA

1. Oznake zvanja za profesionalne vatrogasce

Članak 6.

(1) Za profesionalne vatrogasce utvrđuju se sljedeće oznake zvanja:

1. vatrogasac pripravnik razine 4.2 ili 4.1 HKO-a i polaznik Državne vatrogasne škole – jedan vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, bijele boje, vodoravno u sredini, 10 mm od ruba koji je našiven na naramenicu (u daljnjem tekstu: navlaka) plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm bijele boje,

2. vatrogasac pripravnik razine 6. sv ili 6. st HKO-a – dva vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, bijele boje, jedan pored drugog, 10 mm od ruba koji su našiveni na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm bijele boje.

3. vatrogasac pripravnik razine 7.1. sv ili 7.1. st HKO-a – tri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, bijele boje, u obliku trokuta, 10 mm od ruba s međusobnom udaljenosti od 5 mm koji su našiveni na navlaku tamno plave boje i obrubljenu ispustom debljine 2 mm bijele boje,

4. mlađi vatrogasac – jedan vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, crvene boje, vodoravno u sredini, 10 mm od ruba koji je našiven na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

5. vatrogasac – dva vatrogasna znaka u hrvatskom pletera širine stranice 15 mm, crvene boje, jedan pored drugog, 10 mm od ruba koji su našiveni na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

6. stariji vatrogasac – traka crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku debljine 5 mm udaljena 10 mm od ruba te u sredini jedan vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, crvene boje, udaljena 5 mm od crvene trake, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

7. stariji vatrogasac I. reda – traka crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku debljine 5 mm udaljena 10 mm od ruba te na krajevima trake dva vatrogasni znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, crvene boje, udaljen 5 mm od crvene trake, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

8. mlađi niži vatrogasni dočasnik – traka crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku debljine 5 mm, udaljena 10 mm od ruba te uz traku tri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, crvene boje, udaljen 5 mm od crvene trake i s međusobnom udaljenosti od 5 mm, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

9. niži vatrogasni dočasnik – dvije trake crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku, prva debljine 9 mm a druga debljine 5 mm na razmaku od 2 mm, prva traka udaljena 10 mm od ruba te u sredini zadnje trake vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, crvene boje, udaljen 5 mm od zadnje crvene trake, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

10. stariji niži vatrogasni dočasnik – dvije trake crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku, prva debljine 9 mm a druga debljine 5 mm na razmaku od 2 mm, prva traka udaljena je 10 mm od ruba te u sredini zadnje trake dva vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, crvene boje, udaljen 5 mm od zadnje crvene trake, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

11. mlađi viši vatrogasni dočasnik – dvije trake crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku, prva debljine 9 mm a druga debljine 5 mm na razmaku od 2 mm, prva traka udaljena 10 mm od ruba te u sredini zadnje trake tri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm u obliku trokuta, crvene boje, međusobno i od zadnje crvene trake udaljeni 5 mm, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

12. viši vatrogasni dočasnik – dvije trake crvene boje u obliku slova »V« okrenutog prema ovratniku, prva debljine 9 mm a druga debljine 5 mm na razmaku od 2 mm, prva traka udaljena 10 mm od ruba te u sredini zadnje trake četiri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm u obliku kvadrata, crvene boje, međusobno i od zadnje crvene trake udaljeni 5 mm, sve je našiveno na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

13. mlađi niži vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedan hrvatski troplet žute boje debljine 18 mm paralelno postavljen udaljen od ruba 10 mm te jedan vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm, žute boje, vodoravno u sredini, 7 mm od ruba pletera koji je našiven na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm žute boje,

14. niži vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedna hrvatski troplet žute boje debljine 18 mm paralelno postavljen udaljen od ruba 10 mm te dva vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širina stranice 15 mm, žute boje, vodoravno u sredini, 7 mm od ruba pletera koji je našivena na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm žute boje,

15. stariji niži vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedan hrvatski troplet žute boje debljine 18 mm paralelno postavljen, udaljen od ruba 10 mm te tri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm postavljeni u obliku trokuta s vrhom prema gore od ovratnika, žute boje, 7 mm od ruba pletera te međusobnim razmakom od 5 mm, koja je našivena na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm žute boje,

16. mlađi viši vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedna hrvatski troplet žute boje debljine 18 mm paralelno postavljen, udaljen od ruba 10 mm te drugi hrvatski troplet žute boje debljine 10 mm udaljen od prvog 4 mm te jedan vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm postavljeni u sredini žute boje, 7 mm od ruba zadnjeg pletera koji je našivena na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm žute boje,

17. viši vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedan hrvatski troplet žute boje debljine 18 mm paralelno postavljen, udaljen od ruba 10 mm te drugi hrvatski troplet žute boje debljine 10 mm udaljen od prvog 4 mm te dva vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm postavljeni u sredini, žute boje 7 mm od ruba zadnjeg pletera koji je našiven na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm žute boje,

18. stariji viši vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedan hrvatski troplet žute boje debljine 18 mm paralelno postavljen, udaljen od ruba 10 mm te drugi hrvatski troplet žute boje debljine 10 mm udaljen od prvog 4 mm te tri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm postavljeni u obliku trokuta okrenutog od ovratnika žute boje, 7 mm od ruba zadnjeg pletera koji je našiven na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm žute boje,

19. visoki vatrogasni časnik – oznaka zvanja su tri hrvatska tropleta zlatne boje, prvi debljine 18 mm paralelno postavljen, udaljen od ruba 10 mm, drugi hrvatski troplet debljine 10 mm udaljen od prvog 4 mm i treći hrvatski troplet debljine 18 mm udaljen od drugog 4 mm te jedan vatrogasni znak u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm postavljeni u sredini zlatne boje, 7 mm od ruba zadnjeg pletera koji je našiven na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm zlatne boje,

20. glavni vatrogasni časnik – oznaka zvanja su tri hrvatska tropleta zlatne boje prvi debljine 18 mm paralelno postavljen, udaljen od ruba 10 mm, drugi hrvatski troplet debljine 10 mm udaljen od prvog 4 mm i treći hrvatski troplet debljine 18 mm udaljen od drugog 4 mm te četiri vatrogasna znaka u hrvatskom pleteru širine stranice 15 mm postavljeni u sredini u obliku kvadrata zlatne boje, 7 mm od ruba zadnjeg pletera koji je našiven na navlaku tamno plave boje koja je obrubljena ispustom debljine 2 mm zlatne boje,

(2) Oznake zvanja na radnoj odori koje se nose na prsima imaju iste oznake kao i oznake iz stavka 1. ovog članka samo su smanjenih dimenzija koje iznose za radna mjesta niže razine (zvanja mlađi vatrogasac do stariji vatrogasac I. reda) širine 68 mm, a visine 38 mm, rukovodećih radnih mjesta nižih razine (zvanja mlađi niži vatrogasni dočasnik do viši vatrogasni dočasnik) širine 68 mm, a visine 48 mm, rukovodeća radna mjesta srednje razine (zvanja mlađi niži vatrogasni časnik do stariji niži vatrogasni časnik) širine 68 mm, a visine 55 mm, rukovodeća radna mjesta više razine (zvanja mlađi viši vatrogasni časnik do viši vatrogasni časnik) širina 68 mm, a visina 65 mm, te rukovodeća radna mjesta visoke razine (zvanja stariji viši vatrogasni časnik do glavni vatrogasni časnik) širina 68 mm, a visina 74 mm.

(3) Oznake zvanja i vatrogasni znak za profesionalne vatrogasce nalaze se u Prilogu 1. ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

2. Oznake zvanja za dobrovoljne vatrogasce

Članak 7.

(1) Za dobrovoljne vatrogasce utvrđuju se sljedeće oznake zvanja:

1. vatrogasna mladež – oznaka zvanja je jedan pleter crvene boje u obliku slova V okrenut prema ovratniku debljine 7 mm, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

2. vatrogasac – oznake zvanja je jedan pleter zlatne boje u obliku slova V okrenut prema ovratniku debljine 7 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm jedan vatrogasni znak u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

3. vatrogasac I. reda – oznaka zvanja je jedan pleter zlatne boje u obliku slova V okrenut prema ovratniku debljine 7 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm dva vatrogasna znaka u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

4. vatrogasni dočasnik – oznake zvanja su dva pletera zlatne boje u obliku slova V okrenuta prema ovratniku debljine 7 mm odmaknuta jedan od drugog 5 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm od zadnjeg jedan vatrogasni znak u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

5. vatrogasni dočasnik I. reda – oznake zvanja su dva pletera zlatne boje u obliku slova V okrenuta prema ovratniku debljine 7 mm odmaknuta jedan od drugog 5 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm od zadnjeg dva vatrogasna znaka u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm crvene boje,

6. vatrogasni časnik – oznaka zvanja je jedna pleter zlatne boje u obliku slova V okrenut prema ovratniku debljine 15 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm jedan vatrogasni znak u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm srebrne boje,

7. vatrogasni časnik I. reda – oznaka zvanja je jedan pleter zlatne boje u obliku slova V okrenut prema ovratniku debljine 15 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm dva vatrogasna znaka u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm srebrne boje,

8. viši vatrogasni časnik – oznake zvanja su dva pletera zlatne boje u obliku slova V okrenuta prema ovratniku, prvi pleter je debljine 15 mm a drugi debljine 7 mm odmaknuti jedan od drugog 5 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm od zadnjeg, jedan vatrogasni znak u rombu zlatne boje a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm zlatne boje,

9. viši vatrogasni časnik I. reda – oznake zvanja su dva pletera zlatne boje u obliku slova V okrenuta prema ovratniku, prvi pleter je debljine 15 mm a drugi debljine 7 mm odmaknuti jedan od drugog 5 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm od zadnjeg dva vatrogasna znaka u rombu zlatne boje, a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm zlatne boje,

10. visoki vatrogasni časnik – oznake zvanja su dva pletera zlatne boje u obliku slova V okrenuta prema ovratniku debljine 15 mm odmaknuta jedan od drugog 5 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm od zadnjeg jedan vatrogasni znak u rombu zlatne boje a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm zlatne boje,

11. visoki vatrogasni časnik I. reda – oznake zvanja su dva pletera zlatne boje u obliku slova V okrenuta prema ovratniku debljine 15 mm odmaknuta jedan od drugog 5 mm te u sredini pletera na udaljenosti 5 mm od zadnjeg dva vatrogasna znaka u rombu zlatne boje a navlaka opšivena ispustom debljine 2 mm zlatne boje.

(2) Vatrogasni znak u kojem je vatrogasna kaciga iza koje se nalazi ukrštena sjekirica i baklja koji se nalazi u rombu stranica 15x15 mm.

(3) Oznaku zvanja počasnog vatrogasnog časnika čine vatrogasni znak u rombu zlatne boje našivene na navlaku koja je opšivena ispustom debljine 2 mm srebrne boje, počasnog višeg vatrogasnog časnika dva vatrogasna znaka u rombu zlatne boje našivene na navlaku koja je opšivena ispustom debljine 2 mm zlatne boje i zvanje počasnog visokog vatrogasnog časnika su tri vatrogasna znaka u rombu zlatne boje našivene na navlaku koja je opšivena ispustom debljine 2 mm zlatne boje.

(4) Oznake zvanja i vatrogasni znak za dobrovoljne vatrogasce nalaze se u Prilogu 2. ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

V. FUNKCIONALNE OZNAKE RADNIH MJESTA I POLOŽAJA U VATROGASTVU

1. Funkcionalne oznake radnih mjesta u profesionalnom vatrogastvu

Članak 8.

(1) Oznaka radnog mjesta je pravokutnog oblika, dimenzija 130x25 mm, tamno plave podloge sa zlatnim koncem strojno izvezen natpis radnog mjesta te obrubljen ispustom debljine 2 mm crvene boje za radna mjesta razine 4.2 ili 4.1 HKO-a, narančaste boje za radna mjesta razine 7.1. sv ili 7.1. st HKO-a, žute boje za radna mjesta razine 6. sv ili 6. st HKO-a i te zlatne boje za glavnog vatrogasnog časnika.

(2) Oznaka radnog mjesta se nosi iznad poklopca desnog džepa bluze, košulje ili na desnoj strani kombinezona ili vjetrovke.

(3) Profesionalni vatrogasac na radnom mjestu: glavnog vatrogasnog zapovjednika, zamjenika glavnog vatrogasnog zapovjednika, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika, načelnika sektora u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici; načelnika Državnog vatrogasnog operativnog centra 193; zapovjednik intervencijske vatrogasne postrojbe; zamjenik zapovjednika intervencijske vatrogasne postrojbe; voditelj Službe vatrogasnog operativnog dežurstva; voditelj Službe za logističko-tehničku potporu i osposobljavanje; voditelj smjene Državnog vatrogasnog operativnog centra 193; vatrogasni instruktor; zapovjednik vatrogasne desetine – instruktor u IVP-u II. vrste; zapovjednik vatrogasne desetine – instruktor u IVP-u III. vrste; viši vatrogasni operater – analitičar; voditelj vatrogasne skupine – instruktor – vozač u IVP-u – III. vrste; voditelj vatrogasne skupine – instruktor u IVP-u – III. vrste; vatrogasni operater – analitičar – III. vrste; županijski vatrogasni zapovjednik; zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika; voditelj županijskog vatrogasnog operativnog centra; područni vatrogasni zapovjednik; zamjenik područnog vatrogasnog zapovjednika; gradski vatrogasni zapovjednik; zamjenik gradskog vatrogasnog zapovjednika; općinski vatrogasni zapovjednik; zamjenik općinskog vatrogasnog zapovjednika; zapovjednik vatrogasne postrojbe; zamjenik zapovjednik vatrogasne postrojbe; zapovjednik vatrogasne postaje; zapovjednik vatrogasne ispostave; zapovjednik vatrogasne smjene; voditelj vatrogasne smjene; pomoćnik zapovjednika vatrogasne postrojbe; voditelj vatrogasnog operativnog dežurstva; voditelj vatrogasne grupe; voditelj vatrogasne grupe – vozač; voditelj vatrogasne odjeljenja; vatrogasac operativni dežurni; ravnatelj Državne vatrogasne škole; Pomoćnik ravnatelja za operativu Državne vatrogasne škole; viši vatrogasni instruktor – stručni specijalist u Državnoj vatrogasnoj školi; vatrogasni instruktor specijalist u Državnoj vatrogasnoj školi; vatrogasni instruktor savjetnik u Državnoj vatrogasnoj; voditelj službe nadzora i prevencije; vatrogasac – voditelj preventive; viši vatrogasni instruktor za tjelesnu pripremu i vježbe; vatrogasni tehničar; vatrogasac – preventivac; vatrogasac – logističar; vatrogasni nadzornik; vatrogasac – vozač u IVP-u; vatrogasac vozač; vatrogasac u IVP-u i vatrogasac, pored osobnog profesionalnog vatrogasnog zvanja iz članka 2. stavka 1. ovog Pravilnika, nosi dodatnu oznaku radnog mjesta.

(4) Na dodatnoj oznaci radnog mjesta iz stavka 1. ovog članka na tamno plavoj podlozi sa zlatnim koncem strojno je izvezen natpis:

– glavni vatrogasni zapovjednik;

– zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika;

– pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika;

– načelnik sektora u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici;

– načelnik Državnog vatrogasnog operativnog centra 193;

– zapovjednik intervencijske vatrogasne postrojbe;

– zamjenik zapovjednika intervencijske vatrogasne postrojbe;

– voditelj Službe vatrogasnog operativnog dežurstva;

– voditelj Službe za logističko-tehničku potporu i osposobljavanje;

– voditelj smjene Državnog vatrogasnog operativnog centra 193;

– vatrogasni instruktor,

– zapovjednik vatrogasne desetine – instruktor u IVP-u II. vrste;

– zapovjednik vatrogasne desetine – instruktor u IVP-u III. vrste;

– viši vatrogasni operater – analitičar

– voditelj vatrogasne skupine – instruktor – vozač u IVP-u – III. vrste;

– voditelj vatrogasne skupine – instruktor u IVP-u – III. vrste;

– vatrogasni operater – analitičar – III. vrste;

– županijski vatrogasni zapovjednik;

– zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika;

– voditelj županijskog vatrogasnog operativnog centra;

– područni vatrogasni zapovjednik;

– zamjenik područnog vatrogasnog zapovjednika;

– gradski vatrogasni zapovjednik;

– zamjenik gradskog vatrogasnog zapovjednika;

– općinski vatrogasni zapovjednik;

– zamjenik općinskog vatrogasnog zapovjednika;

– zapovjednik vatrogasne postrojbe;

– zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe;

– zapovjednik vatrogasne postaje;

– zapovjednik vatrogasne ispostave;

– zapovjednik vatrogasne smjene;

– voditelj vatrogasne smjene;

– pomoćnik zapovjednika vatrogasne postrojbe;

– voditelj vatrogasnog operativnog dežurstva;

– voditelj vatrogasne grupe;

– voditelj vatrogasne grupe – vozač;

– voditelj vatrogasnog odjeljenja;

– vatrogasac operativni dežurni;

– ravnatelj Državne vatrogasne škole;

– pomoćnik ravnatelja za operativu u Državnoj vatrogasnoj školi;

– viši vatrogasni instruktor – stručni specijalist u Državnoj vatrogasnoj školi;

– vatrogasni instruktor specijalist u Državnoj vatrogasnoj školi;

– vatrogasni instruktor savjetnik u Državnoj vatrogasnoj školi;

– voditelj službe nadzora i prevencije;

– viši vatrogasni instruktor za tjelesnu pripremu i vježbe;

– vatrogasni tehničar;

– vatrogasac – voditelj preventive;

– vatrogasac – preventivac;

– vatrogasac – logističar;

– vatrogasni nadzornik;

– vatrogasac – vozač u IVP-u;

– vatrogasac vozač;

– vatrogasac u IVP-u;

– vatrogasac.

(5) Funkcionalne oznake radnih mjesta u profesionalnom vatrogastvu izrađuju pravne osobe ili obrt koji od Hrvatske vatrogasne zajednice dobiju suglasnost.

(6) Izgled funkcionalnih oznaka radnih mjesta u profesionalnom vatrogastvu nalazi se u prilogu 3. ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

2. Funkcionalne oznake dužnosti u dobrovoljnom vatrogastvu

Članak 9.

(1) Oznake dužnosti na svečanoj odori su u obliku romboida dimenzije 40x80 mm s poprečnim pleterima širine 8 mm i međusobnog razmaka 2 mm, a nose se na ovratniku odore. Na gornjem dijelu oznake dužnosti je vatrogasni znak promjera 15 mm. Oznake dužnosti za dočasnička zvanja opšivene su ispuskom crvene boje širine 2 mm, a za časnička zvanja ispuskom zlatne boje.

(2) Oznaka dužnosti na radnoj odori je pravokutnog oblika s osnovicom duljine 25 mm. U sredini se nalazi vatrogasni znak promjera 10 mm s pleterima širine 5 mm koji su postavljeni uzdužno. Oznaka se nosi na poklopcu lijevog džepa.

(3) Crvena boja pletera je za oznake dužnosti u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, svjetloplava boja za dužnosti u vatrogasnim zajednicama općina, gradova i područja, srebrne boje za dužnosti u vatrogasnoj zajednici županije i vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba i zlatna boja za dužnosti u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Podloga oznake za opće i administrativne dužnosti je tamnoplave boje, a za operativne dužnosti crvene boje. Svi dijelovi oznaka su vezeni osim podloge.

(4) Dužnosti i oznake dužnosti u dobrovoljnim vatrogasnim društvima su sljedeće:

1. član upravnog odbora – oznaka dužnosti ima jedan pleter na tamnoplavoj podlozi;

2. tajnik – oznaka dužnosti ima dva pletera na tamnoplavoj podlozi;

3. dopredsjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na tamnoplavoj podlozi;

4. predsjednik – oznaka dužnosti ima četiri pletera na tamnoplavoj podlozi;

5. pomoćnik zapovjednika ili član zapovjedništva – oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetlocrvenoj podlozi,

6. zamjenik zapovjednika – oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetlocrvenoj podlozi

7. zapovjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi.

(5) Dužnosti i oznake dužnosti u vatrogasnim zajednicama općina, gradova i područja su sljedeća:

1. član predsjedništva – oznaka dužnosti ima jedan pleter na tamnoplavoj podlozi;

2. tajnik – oznaka dužnosti ima dva pletera na tamnoplavoj podlozi;

3. dopredsjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na tamnoplavoj podlozi;

4. predsjednik – oznaka dužnosti ima četiri pletera na tamnoplavoj podlozi.

5. član zapovjedništva – oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetlocrvenoj podlozi

6. zamjenik zapovjednik – oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

7. zapovjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi.

(6) Dužnosti i oznake dužnosti u vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba i županije su sljedeće:

1. član upravnog odbora/predsjedništva – oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetloplavoj podlozi;

2. tajnik – oznaka dužnosti ima dva pletera na tamnoplavoj podlozi;

3. dopredsjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na tamnoplavoj podlozi;

4. predsjednik – oznaka dužnosti ima četiri pletera na tamnoplavoj podlozi;

5. član zapovjedništva – oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetlocrvenoj podlozi

6. zamjenik zapovjednika – oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

7. zapovjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

(7) Dužnosti i oznake dužnosti u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici su sljedeće:

1. član predsjedništva – oznaka dužnosti ima jedan pleter na tamnoplavoj podlozi;

2. dopredsjednik – oznaka dužnosti ima tri pletera na tamnoplavoj podlozi;

3. zamjenik predsjednika – oznaka dužnosti ima tri pletera na tamnoplavoj podlozi;

4. predsjednik – oznaka dužnosti ima četiri pletera na tamnoplavoj podlozi.

(8) Funkcionalne oznake dužnosti u dobrovoljnom vatrogastvu izrađuju pravne osobe ili obrt koji od Hrvatske vatrogasne zajednice dobiju suglasnost.

(9) Izgled funkcionalnih oznaka dužnosti u dobrovoljnom vatrogastvu nalazi se u Prilogu 4. ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

VI. UVJETI STJECANJA I NAČIN PREVOĐENJA STEČENIH VATROGASNIH ZVANJA U NOVA VATROGASNA ZVANJA

1. Stjecanje vatrogasnih zvanja profesionalnih vatrogasaca

Članak 10.

(1) Osobe koje nemaju završen studij iz članka 2., stavka 1., točke 3. ili 4. ovoga Pravilnika, a rade na radnom mjestu za koje je predviđen uvjet iz članka 2. stavka 3. ili 4. ovog Pravilnika, stječu najviše zvanja utvrđena za onu stručnu spremu koju su završili.

(2) Osobi koja se prima na rad i raspoređuje na radno mjesto profesionalnog vatrogasca u vatrogasnim postrojbama, priznaje se prethodno stečeno radno iskustvo na poslovima profesionalnog vatrogasca koje je obavljao sukladno stručnoj spremi.

(3) Osoba koja završi studij iz članka 2., stavka 1., točke 3. ili 4. ovoga Pravilnika, a prethodno je radila na radnom mjestu profesionalnog vatrogasca sa srednjoškolskim obrazovanjem ili obrazovanjem iz članka 2. stavka 1. točke 3. ovog Pravilnika i rasporedi se na radno mjesto za koje je potreban taj studij, stječe uvjete za polaganje ispita za zvanje prema članku 4. stavku 19., 20. i 21, ovog Pravilnika a sukladno završenom stupnju obrazovanja, bez provođenja pripravničkog staža.

(4) Osobe koje se primaju izvan sustava vatrogastva a imaju obrazovanje iz članka 2. stavka 1. točka 3. i 4. ovog Pravilnika moraju prethodno određeno vrijeme provesti u zvanju vatrogasca pripravnika sukladno stupnju obrazovanja dok ne ispune uvjete propisane za radno mjesto i za zvanje koje je potrebno za to radno mjesto te završe osposobljavanje za vatrogasca odgovarajuće stručne spreme prema programu kojeg donosi Državna vatrogasna škola.

Članak 11.

(1) Zvanje profesionalnog vatrogasca vezano je uz radno mjesto koje obavlja u vatrogasnoj organizaciji te se za svako radno mjesto propisuje jedno ili dva zvanja, prvo zvanje se prevodi kad se ispune uvjeti iz ovog Pravilnika i kad je slobodno radno mjesto s tim zvanjem.

(2) Sljedeće više zvanje koje je predviđeno radnim mjestom se prevodi kad su ispunjeni uvjeti za stjecanje zvanja utvrđenog ovim Pravilnikom.

(3) Ukoliko profesionalni vatrogasac koji ispunjava uvjete iz članka 2., stavka 1., točke 1. ili 2. ovoga Pravilnika tijekom rada stekne uvjete za više zvanje od onog koje je predviđeno radnim mjestom, može se prevesti u više zvanje nakon ispunjenja uvjeta za to više zvanje sukladno ovom Pravilniku.

(4) Profesionalni vatrogasac iz stavka 3. ovog članka, bez obzira na propisano zvanje radnog mjesta na koje je raspoređen, može se redovno promaknuti sukladno uvjetima propisanim ovim Pravilnikom do najvišeg zvanja stručne spreme sukladno članku 2., stavku 1. točka 1. ili 2., i na odori nosi najviše stečeno zvanje.

(5) Ukoliko profesionalni vatrogasac koji ispunjava uvjete iz članka 2., stavka 1., točke 3. ovoga Pravilnika tijekom rada stekne uvjete za više zvanje od onog koje je predviđeno radnim mjestom, može se prevesti u više zvanje nakon ispunjenja uvjeta za to više zvanje sukladno ovom Pravilniku.

(6) Profesionalni vatrogasac iz stavka 5. ovog članka, bez obzira na propisano zvanje radnog mjesta na koje je raspoređen, može se redovno promaknuti sukladno uvjetima propisanim ovim Pravilnikom do najviše dva zvanja iznad zvanja propisanog za to radno mjesto i na odori nosi najviše stečeno zvanje.

(7) Ukoliko profesionalni vatrogasac koji ispunjava uvjete iz članka 2., stavka 1., točke 4. ovoga Pravilnika tijekom rada stekne uvjete za više zvanje od onog koje je predviđeno radnim mjestom, može se prevesti u to više zvanje nakon ispunjenja uvjeta za to više zvanje sukladno ovom Pravilniku i na odori nosi najviše stečeno zvanje.

(8) Za redovno promicanje profesionalnog vatrogasca u neposredno više zvanje sukladno ovom Pravilniku, ne računa se godina u kojoj:

– je ocijenjen ocjenom »zadovoljava« ili »ne zadovoljava«,

– mu je izrečena kazna za težu povredu radne discipline,

– je bio odsutan te nije obavljao poslove svog radnog mjesta šest i više mjeseci, osim ako je odsutnost posljedica upućivanja na stručno usavršavanje, obavljanje drugih poslova u službene svrhe ili na temelju posebnih propisa.

Članak 12.

(1) Glavni vatrogasni zapovjednik može samostalno ili na prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjednika, izvanredno promaknuti u neposredno više zvanje profesionalnog vatrogasca koji zadovoljava uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 3. i 4., ovog Pravilnika, dvije godine prije roka propisanog ovim Pravilnikom, ako je u zadnje 2 godine ocijenjen ocjenom »naročito uspješan« te ispunjava ostale uvjete propisane ovim Pravilnikom uz polaganja ispita za zvanje.

(2) Županijski vatrogasni zapovjednik može, na prijedlog nadređenog vatrogasnog zapovjednika, izvanredno promaknuti u neposredno više zvanje profesionalnog vatrogasca koji zadovoljava uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 1. i 2., dvije godine prije roka propisanog ovim Pravilnikom, ako je u zadnje 2 godine ocijenjen ocjenom »naročito uspješan« te ispunjava ostale uvjete propisane ovim Pravilnikom, uz polaganje ispita za zvanje.

(3) Profesionalni vatrogasac iz stavka 1. i 2. ovoga članka može biti izvanredno promaknut samo jednom u okviru istog stupnja obrazovanja.

Članak 13.

(1) Glavni vatrogasni zapovjednik, na prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjednika, može iznimno promaknuti u neposredno više zvanje od njegovog osobnog zvanja, profesionalnog vatrogasca koji ne ispunjava uvjete za redovno promaknuće utvrđene ovim Pravilnikom, ako je tijekom obavljanja vatrogasne djelatnosti iskazao iznimnu hrabrost i požrtvovnost i na taj način dao poseban doprinos ugledu vatrogasnog poziva.

(2) Glavni vatrogasni zapovjednik može, na prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjednika, iznimno promaknuti u neposredno više zvanje od njegovog osobnog zvanja profesionalnog vatrogasca koji ne ispunjava uvjete za redovno promaknuće utvrđeno ovim Pravilnikom, a koji je postigao iznimne radne rezultate koji su izravno utjecali na učinkovito, stručno i profesionalno obavljanje vatrogasne djelatnosti.

(3) Glavni vatrogasni zapovjednik može iznimno promaknuti u zvanje visoki vatrogasni časnik profesionalnog vatrogasca dvije godine prije umirovljenja koji je u zvanju stariji viši vatrogasni časnik.

(4) Profesionalni vatrogasac iz stavka 1. i 2. ovoga članka može se iznimno promaknuti samo jednom tijekom obavljanja vatrogasne službe.

2. Prevođenje postojećih u nova vatrogasna zvanja profesionalnih vatrogasaca

Članak 14.

(1) Prevođenje u nova zvanja na temelju postojećih zvanja i godina provedenih u tom zvanju te položaju u vatrogasnoj hijerarhiji i drugim uvjetima provodi se kako slijedi:

1. Zvanje mlađi vatrogasac ostaje u zvanju mlađi vatrogasac ako je u tom zvanju proveo manje od 4 godine.

2. Zvanje mlađi vatrogasac I. reda prevodi se u zvanje vatrogasac ako u je zvanju mlađi vatrogasac I. reda proveo manje od 4 godine ili je u zvanju mlađi vatrogasac proveo manje od 8 godina.

3. Zvanje vatrogasac prevodi se u zvanje stariji vatrogasac ako je u zvanju vatrogasac proveo manje od 4 godine ili je u zvanju mlađi vatrogasac I. reda proveo manje od 8 godina.

4. Zvanje vatrogasac I. reda prevodi se u zvanje stariji vatrogasac I. reda ako je u zvanju vatrogasac I. reda proveo manje od 4 godine ili je u zvanju vatrogasac proveo manje od 8 godina.

5. Zvanje viši vatrogasac prevodi se u zvanje mlađi niži vatrogasni dočasnik ako je u zvanju viši vatrogasac proveo manje od 4 godine i zadovoljava uvjete iz članka 2. stavka 1. točka 2. ovog Pravilnika.

6. Zvanje viši vatrogasac I. reda prevodi se u zvanje niži vatrogasni dočasnik ako je u zvanju viši vatrogasac I. reda proveo manje od 4 godine ili je u zvanju viši vatrogasac proveo manje od 8 godina i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

7. Zvanje viši vatrogasac I. reda prevodi se u zvanje stariji niži vatrogasni dočasnik ako je u zvanju viši vatrogasac I. reda proveo više od 4, a manje od 8 godina i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

8. Zvanje viši vatrogasac I. reda prevodi se u zvanje mlađi viši vatrogasni dočasnik ako je u zvanju viši vatrogasac I. reda proveo više od 8 godina, i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

9. Zvanje mlađi vatrogasni časnik prevodi se u zvanje viši vatrogasni dočasnik ako je u zvanju mlađi vatrogasni časnik proveo manje od 4 godine i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

10. Zvanje mlađi vatrogasni časnik I. reda prevodi se u zvanje mlađi niži vatrogasni časnik ako je u zvanju mlađi vatrogasni časnik I. reda proveo manje od 4 godine ili je u zvanju mlađi vatrogasni časnik proveo više od 4, a manje od 8 godina i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

11. Zvanje vatrogasni časnik prevodi se u zvanje niži vatrogasni časnik ako je u zvanju vatrogasni časnik proveo manje od 4 godine ili je u zvanju mlađi vatrogasni časnik I. reda proveo više od 4, a manje od 8 godina i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

12. Zvanje vatrogasni časnik I. reda prevodi se u zvanje stariji niži vatrogasni časnik ako je u zvanju vatrogasni časnik I. reda proveo manje od godine ili je u zvanju vatrogasni časnik proveo više od 4 a manje od 8 godina i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i 4 odgovornostima.

13. Zvanje viši vatrogasni časnik prevodi se u zvanje mlađi viši vatrogasni časnik ako je u zvanju viši vatrogasni časnik proveo manje od 4 godine i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

14. Zvanje viši vatrogasni časnik I. reda prevodi se u zvanje viši vatrogasni časnik ako je u zvanju višeg vatrogasni časnik I. reda proveo manje od 4 godine i ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

15. Zvanje glavni vatrogasni časnik koji nije na funkciji glavnog vatrogasnog zapovjednika sa završenom razinom 7.1. sv ili 7.1. st, ima položen ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima prevodi se u zvanje stariji viši vatrogasni časnik.

16. Zvanje glavni vatrogasni časnik prevodi se u zvanje glavni vatrogasni časnik ako je imenovan za glavnog vatrogasnog zapovjednika.

(2) Prevođenje iz starih u nova zvanja profesionalnih vatrogasaca na lokalnoj i županijskoj razini provodi se na sljedeći način:

1. Nadređeni vatrogasni zapovjednik profesionalnog vatrogasac provjerava:

– ima li vatrogasac koji se prevodi, odgovarajuću stručnu spremu što se dokazuje završenim stupnjem obrazovanja;

– jesu li u dosadašnjem napredovanju profesionalnog vatrogasca ispravno primjenjivani odredbe članka 13. do članka 20. Pravilnika o jedinstvenom obliku i kroju odore članova vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja (»Narodne novine« broj 65/1994.);

– jesu li ispunjeni uvjeti za prevođenje u novo zvanje sukladno odredbama ovog članka, te utvrditi koje je novo zvanje sukladno njegovom radnom mjestu.

2. Nakon utvrđivanja da postoje uvjeti za prevođenje u novo zvanje zapovjednik vatrogasne postrojbe kompletno prikupljenu dokumentaciju dostavlja županijskom vatrogasnom zapovjedniku.

3. Županijski vatrogasni zapovjednik provjerava dostavljenu dokumentaciju te ako utvrdi da je sve sukladno ovom Pravilniku kompletnu dokumentaciju dostavlja glavnom vatrogasnom zapovjedniku koji donosi uvjerenje o novom zvanju profesionalnog vatrogasca, koje nije upravni akt, te ga dostavlja županijskom vatrogasnom zapovjedniku i nadređenom vatrogasnom zapovjedniku.

(3) Nadređeni vatrogasni zapovjednik na temelju uvjerenja o novom zvanju profesionalnog vatrogasca usklađuje novo zvanje profesionalnog vatrogasca s općim aktima postrojbe.

(4) Prevođenje iz starih u nova zvanja za županijske vatrogasne zapovjednike i profesionalne vatrogasce na državnoj razini provodi se na slijedeći način:

1. Županijski vatrogasni zapovjednik ili profesionalni vatrogasac na državnoj razini koji se prevodi podnosi zahtjev glavnom vatrogasnom zapovjedniku te uz zahtjev prilaže:

– dokaz o završenom stupnjem obrazovanja;

– slijed dosadašnjeg napredovanja profesionalnog vatrogasca sukladno odredbama članka 13. do članka 20. Pravilnika o jedinstvenom obliku i kroju odore članova vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja (»Narodne novine« broj 65/1994.);

– dokaz da ispunjava uvjete za prevođenje u novo zvanje sukladno odredbama ovog članka, te predlaže novo zvanje sukladno njegovom radnom mjestu.

2. Glavni vatrogasni zapovjednik provjerava dostavljenu dokumentaciju te ako utvrdi da je sve sukladno ovom Pravilniku donosi uvjerenje o novom zvanju profesionalnog vatrogasca, koje nije upravni akt, kojeg dostavlja podnositelju.

(5) Na temelju uvjerenja o novom zvanju županijskog vatrogasnog zapovjednika ili profesionalnog vatrogasca na državnoj razini, organizacija usklađuje novo zvanje s općim aktima vatrogasne organizacije.

(6) Radna mjesta profesionalnih vatrogasaca i pomoćnika te zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Državnoj vatrogasnoj školi usklađuju se s odredbama ovog Pravilnika unutarnjim općim aktom.

(7) Kod prevođenja postojećih vatrogasnih zvanja za koje je potrebna razina 6. sv ili 6. st HKO-a ili razina 7.1. sv ili 7.1. st HKO-a koja je utvrđena Pravilnikom o jedinstvenom obliku i kroju odore članova vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja (»Narodne novina« broj; 65/94.) potrebno se voditi člancima 8. do 11. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (»Narodne novine« broj 107/04 i 118/12.)

3. Prevođenje postojećih u nova vatrogasna zvanja dobrovoljnih vatrogasaca

Članak 15.

(1) Dobrovoljni vatrogasci zadržavaju postojeća zvanja dok se ne ispune uvjeti iz članka 5. ovog Pravilnika.

(2) Ispunjenjem uvjeta za prevođenje u novo više zvanje dobrovoljni vatrogasac podnosi zahtjev zapovjedniku vatrogasne zajednice lokalne samouprave koji utvrđuje postojanje uvjeta za prevođenje u više zvanje te ako utvrdi da postoje uvjeti, zahtjev s dokumentacijom koja potvrđuje uvjete prevođenja u više zvanje dostavlja nadređenom županijskom zapovjednik.

(3) Nadređeni županijski zapovjednik utvrđuje da li postoje uvjeti za prevođenje u više zvanje te ako postoje, donosi odluku za novo više zvanje i dostavlja ga zapovjedniku vatrogasne zajednice lokalne samouprave.

(4) Na odluku županijskog vatrogasnog zapovjednika iz stavka 3. ovog članka može se izjaviti žalba glavnom vatrogasnom zapovjedniku.

(5) U zvanje viši vatrogasni časnik prevodi se vatrogasni časnik I. reda koji je proveo više od 4 a manje od 8 godina u zvanju vatrogasni časnik I. reda, a u viši vatrogasni časnik I. reda prevodi se vatrogasni časnik I. reda koji je proveo više od 8 godina u zvanju vatrogasni časnik I. reda.

(6) U zvanje visokog vatrogasnog časnika prevodi se osoba koja ima zvanje višeg vatrogasnog časnika, a u zvanje visoki vatrogasni časnik I. reda osoba koja ima zvanje višeg vatrogasnog časnika I. reda.

VII. ISPIT ZA ZVANJE PROFESIONALNOG VATROGASCA

Članak 16.

(1) Prijava za polaganje ispita za vatrogasno zvanje prema članku 2. stavku 1. točka 1. i 2. ovog Pravilnika podnosi se zapovjedniku vatrogasne postrojbe.

(2) Zapovjednik vatrogasne postrojbe iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje ispunjava li kandidat propisane uvjete za polaganje ispita za zvanje te da li je u prethodnom periodu ocijenjen pozitivnom ocjenom o čemu donosi rješenje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave te ga dostavlja podnosiocu zahtjeva i županijskom vatrogasnom zapovjedniku s kompletnom dokumentacijom.

(3) Nadležni županijski vatrogasni zapovjednik donosi odluku o imenovanju povjerenstva od tri člana za polaganje ispita za predloženo zvanje od kojih je predsjednik ispitnog povjerenstva zapovjednik vatrogasne postrojbe u kojoj radi profesionalni vatrogasac a ostala dvojica članova povjerenstva su profesionalni vatrogasci s najvišim zvanjima u vatrogasnoj postrojbi u kojoj radi kandidat za zvanje.

(4) Nakon uspješnog polaganja ispita za novo zvanje, županijski vatrogasni zapovjednik izrađuje potvrdu o položenom ispitu koju supotpisuje predsjednik povjerenstva i dostavlja ga glavnom vatrogasnom zapovjedniku s kompletnom dokumentacijom, koji donosi uvjerenje o novom zvanju profesionalnog vatrogasca te ga dostavlja županijskom vatrogasnom zapovjedniku i zapovjedniku vatrogasne postrojbe.

(5) Zapovjednik vatrogasne postrojbe na temelju uvjerenja o novom zvanju donosi rješenje o novom radnom mjestu vatrogasca ili samo o povećanju plaće zbog dodatka na novo zvanje sukladno članku 11. ovog Pravilnika.

(6) Uvjerenje županijskog vatrogasnog zapovjednika iz stavka 4. ovog članka nije upravni akt, a na njega se može uložiti prigovor glavnom vatrogasnom zapovjedniku.

(7) Program ispita za zvanje prema članku 2. stavku 1. točka 1. i 2. ovog Pravilnika donosi Državna vatrogasna škola sukladno članku 12. Zakona o vatrogastvu u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 17.

(1) Prijava za polaganje ispita za vatrogasno zvanje prema članku 2. stavku 1. točka 3. i 4. ovog Pravilnika za lokalnu razinu kad se ispune uvjeti utvrđeni ovim Pravilnikom podnosi se županijskom vatrogasnom zapovjedniku uz potrebnu dokumentaciju.

(2) Županijski vatrogasni zapovjednik utvrđuje ispunjava li kandidat propisane uvjete za polaganje ispita za zvanje o čemu donosi rješenje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave i dostavlja ga podnosiocu zahtjeva i glavnom vatrogasnom zapovjedniku.

(3) Glavni vatrogasni zapovjednik nakon donošenja rješenja iz stavka 2. ovog članka imenuje povjerenstvo od tri člana za polaganje ispita za predloženo zvanje od kojih je predsjednik ispitnog povjerenstva nadležni vatrogasni županijski zapovjednik, a ostala dvojica članova povjerenstva su zapovjednici u profesionalnim vatrogasnim postrojbama na području županijske vatrogasne zajednice s najvišim zvanjima na području županije u kojoj radi kandidat.

(4) Nakon uspješno položenog ispita za zvanje ispitno povjerenstvo donosi uvjerenje o novom zvanju, koji nije upravni akt, kojeg potpisuje predsjednik ispitnog povjerenstva i glavni vatrogasni zapovjednik, a kojeg dostavlja podnosiocu zahtjeva i zapovjedniku vatrogasne postrojbe čiji je djelatnik položio ispit za zvanje.

(5) Zapovjednik vatrogasne postrojbe ili ovlaštena osoba vatrogasne organizacije na temelju uvjerenja o novom zvanju iz stavka 4. ovog članka, donosi rješenje o novom radnom mjestu vatrogasca ili samo o povećanju plaće zbog dodatka na novo zvanje sukladno članku 11. ovog Pravilnika.

(6) Na uvjerenje iz stavka 4. ovog članka ne može se izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor.

(7) Program ispita za zvanje prema članku 2. stavku 1. točka 3. i 4. ovog Pravilnika za lokalnu razinu donosi Državna vatrogasna škola sukladno članku 12. Zakona o vatrogastvu u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 18.

(1) Prijava za polaganje ispita za vatrogasno zvanje prema članku 2. stavku 1. točka 3. i 4. ovog Pravilnika za županijsku i državnu razinu kad se ispune uvjeti utvrđeni ovim Pravilnikom podnosi se glavnom vatrogasnom zapovjedniku uz potrebnu dokumentaciju.

(2) Glavni vatrogasni zapovjednik utvrđuje ispunjava li kandidat propisane uvjete za polaganje ispita za zvanje o čemu donosi rješenje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave i dostavlja ga podnositelju zahtjeva i nadređenom vatrogasnom zapovjedniku.

(3) Glavni vatrogasni zapovjednik nakon donošenja rješenja iz stavka 2. ovog članka imenuje povjerenstvo od tri člana za polaganje ispita za predloženo zvanje od kojih je predsjednik ispitnog povjerenstva jedan od pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika, zapovjednik, a ostala dvojica članova povjerenstva su vatrogasni djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne vatrogasne škole s najvišim vatrogasnim zvanjem.

(4) Nakon uspješnog položenog ispita za zvanje ispitno povjerenstvo donosi uvjerenje o novom zvanju, koje nije upravni akt, kojeg potpisuje predsjednik ispitnog povjerenstva i glavni vatrogasni zapovjednik, a kojeg dostavlja podnositelju zahtjeva i nadređenom vatrogasnom zapovjedniku čiji je djelatnik položio ispit za zvanje.

(5) Nadređeni vatrogasni zapovjednik ili ovlaštena osoba vatrogasne organizacije na temelju uvjerenja o novom zvanju iz stavka 4. ovog članka, donosi rješenje o novom radnom mjestu vatrogasca ili samo o povećanju plaće zbog dodatka na novo zvanje sukladno članku 11. ovog Pravilnika.

(6) Na uvjerenje iz stavka 4. ovog članka ne može se izjaviti žalba, a niti pokrenuti upravni spor.

(7) Program ispita za zvanje prema članku 2. stavku 1. točka 3. i 4. ovog Pravilnika za županijsku i državnu razinu donosi Državna vatrogasna škola sukladno članku 12. Zakona o vatrogastvu u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 19.

(1) Profesionalni vatrogasac koji je podnio prijavu za polaganje ispita za vatrogasno zvanje može isti odgoditi najviše dva puta, iz razloga koje nije mogao predvidjeti, a koji su nastali unutar roka od 30 dana od prijave ispita, ako te razloge opravda.

(2) U slučajevima iz stavaka 1. ovoga članka smatra se da vatrogasni djelatnik ispit nije ni polagao.

(3) Ako vatrogasni djelatnik nije pristupio ispitu za zvanje, a nije ga odgodio ili je odustao od polaganja tijekom trajanja ispita, smatrat će se da ga nije položio.

(4) Ako vatrogasni djelatnik odustane od započetog polaganja ispita za zvanje iz zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga, ispitno povjerenstvo donosi odluku o njegovoj odgodi.

(5) U slučaju da kandidat ne zadovolji na ispitu za zvanje ispitno povjerenstvo donosi rješenje kojim se kandidat upućuje na ponovno polaganje ispita u roku ne krećem od 3 mjeseca od donošenja rješenja.

(6) Na rješenje iz stavka 5. ovog članka kandidat može uložiti žalbu glavnom vatrogasnom zapovjedniku u roku od 15 dana od donošenja rješenja.

VIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 20.

(1) Za pravilnu primjenu odredbi ovog Pravilnika, odgovoran je zapovjednik javne vatrogasne postrojbe, županijski vatrogasni zapovjednik za dobrovoljno vatrogastvo na razini županije i glavni vatrogasni zapovjednik za državnu i županijsku razinu.

(2) Vatrogasna zvanja za profesionalne vatrogasce se odnose na sve profesionalne vatrogasce koji vatrogasnu djelatnost obavljaju profesionalno.

(3) Profesionalni vatrogasci kojima su zvanja prevedena sukladno članku 14. ovog Pravilnika nose tako utvrđena zvanja i utvrđeni postotak dodatka na to zvanje, neovisno o zvanju radnog mjesta na koje su trenutno raspoređeni ili imenovani.

Članak 21.

Vatrogasne organizacije koje zapošljavaju profesionalne vatrogasce dužne su u roku od godine dana a dobrovoljna vatrogasna društva dužna su u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika uskladiti vatrogasna zvanja i oznake zvanja sa odredbama istoga.

Članak 22.

Na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe članka 13. – 36. Pravilnika o jedinstvenom obliku i kroju odore članova vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja (»Narodne novine«, br. 65/94.) te članci od 7. – 21. Pravilnika o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova (»Narodne novine« broj 61/1994).

Članak 23.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-05/24-01/03

Urbroj: 444-03-24-1

Zagreb, 26. srpnja 2024.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, v. r.

PRILOG 1.

VATROGASNA ZVANJA I VATROGASNI ZNAK PROFESIONALNIH VATROGASACA

Vatrogasni znak u pleteru

PRILOG 2.

VATROGASNA ZVANJA I VATROGASNI ZNAK ZA DOBROVOLJNE VATROGASCE

Vatrogasni znak u rombu

PRILOG 3.

FUNKCIONALNE OZNAKE RADNIH MJESTA U PROFESIONALNOM VATROGASTVU

Radna mjesta razine 7.1. sv ili 7.1. st HKO-a

Radna mjesta razine 6. sv ili 6. st HKO-a

Radna mjesta razine 4.2 ili 4.1 HKO-a

PRILOG 4.

FUNKCIONALNE OZNAKE U DOBROVOLJNOM VATROGASTVU

4.1. Funkcionalne oznake u dobrovoljnim vatrogasnim društvima

4.2. Funkcionalne oznake u vatrogasnim zajednicama grada, općine i područja

4.3. Funkcionalne oznake u vatrogasnim zajednicama županije

4.4. Funkcionalne oznake u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

Vatrogasni znak u krugu

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_89_1549.html

Copyright © Ante Borić