Baza je ažurirana 15.10.2024. 

zaključno sa NN 95/24

EU 2024/2673

NN 88/2024 (26.7.2024.), Pravilnik o imenovanju rješavatelja sporova i formiranju Nacionalne liste rješavatelja sporova prema FIDIC Uvjetima Ugovora

Hrvatska gospodarska komora

1547

Na temelju članka 13. stavka 4. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (»Narodne novine« broj 144/2021) i članaka 42. i 78. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« broj 67/2022, 113/2023) Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 10. sjednici 24. srpnja 2024. godine donosi

PRAVILNIK

O IMENOVANJU RJEŠAVATELJA SPOROVA I FORMIRANJU NACIONALNE LISTE RJEŠAVATELJA SPOROVA PREMA FIDIC UVJETIMA UGOVORA

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

1.1. Hrvatska gospodarska komora (dalje u tekstu: HGK) je samostalna stručno-poslovna organizacija gospodarskih subjekata koja je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa te rješavanja njihovih sporova u zemlji i inozemstvu.

1.2. Udruga konzultantskih društava u graditeljstvu (dalje u tekstu: UKDG) osnovana je kako bi okupila pravne subjekte koji se bave konzultantskom djelatnošću u graditeljstvu, a radi zaštite i unaprjeđenja njihovog poslovnog interesa i ugleda afirmacijom pravila struke i profesionalne etike te je licencirana članica Međunarodne federacije inženjera konzultanata, (engl. International Federation of Consulting Engineers – dalje u tekstu: FIDIC) te nositelj ovlaštenja FIDIC u Republici Hrvatskoj.

1.3. FIDIC je izdavač Uvjeta Ugovora o građenju (dalje u tekstu: FIDIC Uvjeti Ugovora) koji se primjenjuju u građevinskim projektima koji se provode u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu, a koji sadrže učinkovite mehanizme rješavanja sporova između naručitelja i izvođača radova putem Vijeća za rješavanje sporova (dalje u tekstu: VRS), a prije pokretanja arbitražnih odnosno sudskih postupaka.

1.4. FIDIC Uvjeti Ugovora, prvo izdanje iz 1999. g. predviđaju rješavanje sporova putem Vijeća za rješavanje sporova (engl. Dispute Adjudication Board – DAB) dok FIDIC Uvjeti Ugovora, drugo izdanje iz 2017.g. predviđaju formiranje Vijeća za izbjegavanje i rješavanje sporova (engl. Dispute Avoidance/ Adjudication Bord – DAAB) na način da sporove rješavaju član/članovi VRS-a (dalje u tekstu: rješavatelj(i) spora) prije iznošenja spora pred arbitražu.

Predmet Pravilnika

Članak 2.

2.1. Ovim se Pravilnikom utvrđuju:

1. uvjeti i postupak za:

– imenovanje rješavatelja sporova kada je kao ovlaštenik imenovanja ugovorena HGK odnosno Stalno arbitražno sudište pri HGK-u (dalje u tekstu: Sudište) i tijela Sudišta

– kriteriji za uvrštenje na Nacionalnu listu rješavatelja sporova prema FIDIC Uvjetima Ugovora (dalje u tekstu: Nacionalna lista) i

– prava i obveze rješavatelja sporova upisanih na Nacionalnu listu prema ovom Pravilniku;

2. rad i ovlasti Povjerenstva za predlaganje kandidata za uvrštenje na Nacionalnu listu (dalje u tekstu: Povjerenstvo) te

3. pravila upravljanja Nacionalnom listom i njezino objavljivanje.

2.2. Ovaj je Pravilnik usklađen s FIDIC smjernicama za formiranje Nacionalnih lista.

2.3. Odredbe ovog Pravilnika na odgovarajući se način primjenjuju i na sve druge ugovore o građenju, ugovore o projektiranju, ugovore o usluzi stručnog nadzora, ugovore o pružanju usluge vođenja/upravljanja projektom, ako su strane tih ugovora suglasne da alternativno rješavanje svojih sporova povjere tijelu za alternativno rješavanje sporova, ili imenuju tijelo za tumačenje ugovora u skladu s člankom 321. Zakona o obveznim odnosima (»Narodne novine« broj 35/2005, 41/2008, 125/2011, 78/2015, 29/2018, 126/2021, 114/2022, 156/2022, 145/2023, 155/2023).

Rješavatelj spora

Članak 3.

3.1. Rješavatelj spora koji se imenuje sukladno ovom Pravilniku je stručnjak iz tehničkih i/ili pravnih znanosti ili drugog odgovarajućeg znanstvenog područja (znanstveno područje 2 – tehničke znanosti i/ili znanstveno područje društvene znanosti, polje 5.02 – pravo ili drugo odgovarajuće područje, prema Pravilniku o znanstvenim i interdisciplinarnim područjima, poljima i granama te umjetničkom području poljima i granama, »Narodne novine« broj 3/2024) s dugogodišnjim iskustvom, znanjem i ugledom, što mu omogućuje sudjelovanje u radu VRS-a prema FIDIC Uvjetima Ugovora odnosno u drugom tijelu iz članka 2.3. ovog Pravilnika.

Nacionalna lista

Članak 4.

4.1. Nacionalna lista je popis stručnjaka iz članka 3. ovog Pravilnika koji su visoko kvalificirani za dužnost rješavatelja spora prema FIDIC Uvjetima Ugovora i drugog tijela iz članka 2.3. ovog Pravilnika.

4.2. Nacionalnom listom upravlja HGK te je objavljuje u suradnji s UKDG-om.

Sporazum o rješavanju sporova i imenovanje rješavatelja sporova

Članak 5.

5.1. Ugovorne strane same imenuju članove VRS-a prema FIDIC Uvjetima Ugovora odnosno članove drugog tijela iz članka 2.3. ovog Pravilnika te s njima sklapaju sporazum o rješavanju sporova.

5.2. Za ugovore iz članka 2.3. ovog Pravilnika, HGK preporuča da sporazum (ugovor) o rješavanju sporova kojeg stranke u sporu sklapaju s rješavateljem spora minimalno regulira sljedeća pitanja: (i) zahtjevi stranaka odnosno pitanja o kojima tijelo iz članka 2.3. Pravilnika treba donijeti odluku (određenje zadaće tijela), (ii) procesna pravila koja će se primjenjivati s vremenskim rasporedom poduzimanja pojedinih radnji u postupku, (iii) iznos dnevne naknada članu/članovima tijela iz članka 2.3. ovog Pravilnika s načinom utvrđivanja dana rada (primjerice za svaki započeti dan proučavanja spisa i podnesaka, za svaki dan održavanja saslušanja, pisanja odluke i sl.) (iv) snošenje troškova postupka i (v) rok za donošenje odluke.

5.3. HGK preporučuje da stranke u sporu za rješavatelje spora odabiru osobe s Nacionalne liste.

5.4. Ako naručitelj i izvođač ne postignu suglasnost u pogledu jednog ili više članova VRS-a prema FIDIC Uvjetima Ugovora ili ako ugovorne strane ne postignu suglasnost o članovima tijela iz članka 2.3. ovog Pravilnika, odluku o imenovanju donosi ugovoreno tijelo za imenovanje (dalje u tekstu: ovlaštenik imenovanja) sukladno odredbama ugovora.

5.5. Ako je ovlaštenik imenovanja Sudište ili njegova tijela, tu radnju, ukoliko nije drukčije ugovoreno, poduzima predsjednik ili potpredsjednik Sudišta, primjenjujući važeća pravila tog tijela za imenovanje arbitara.

5.6. U slučaju iz članka 5.5. za rješavatelja spora može se imenovati isključivo osoba s Nacionalne liste vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih osoba koje su u nju uvrštene – u pravilu abecednim redom njihovih prezimena. Ako osoba koja bi po abecednom redu trebala biti imenovana od strane ovlaštenika imenovanja smatra da nema potrebna stručna znanja za rješavanje spora, imenuje se iduća osoba po abecednom redu. Iznimno, ako posebna priroda spora to zahtijeva (primjerice poznavanje specifičnog tehničkog područja i sl.), ovlaštenik imenovanja može, po suglasnom prijedlogu ugovornih strana, za člana rješavatelja spora imenovati i osobu koja nije na Nacionalnoj listi.

5.7. Rješavatelj spora uvijek djeluje samostalno i u osobnom svojstvu.

Troškovi postupka

Članak 6.

6.1. Troškovi postupka pred VRS-om mogu uključivati:

– troškove rješavatelja spora u skladu sa sporazumom o rješavanju sporova (putne i druge materijalne troškove te dnevnu nagradu za rad),

– naknadu za radnje ovlaštenika imenovanja,

– troškove administrativnih radnji i organizacijskih aktivnosti Sudišta.

6.2. HGK preporučuje da ugovorena dnevna naknada za rješavatelje sporova iznosi najmanje 800,00 EUR. U slučaju da je vrijednost predmeta spora veća od 3 milijuna EUR te u slučaju predmeta koji uključuju složene građevinske analize ili razmatranje kompleksnih tehničkih ili pravnih pitanja preporuča se ugovaranje dnevne naknade od najmanje 1.200,00 EUR.

6.3. Za imenovanje rješavatelja spora koje je obavljeno u skladu s člankom 5.4. ovog Pravilnika, HGK naplaćuje naknadu prema posebnoj Odluci koja se sastoji od naknade za radnje ovlaštenika imenovanja kao i troškove administrativnih radnji i organizacijskih aktivnosti Sudišta.

6.4. Tijekom trajanja postupka pred VRS-om ili drugim tijelom iz članka 2.3. ovog Pravilnika, HGK putem Sudišta nudi, uz naknadu i pristanak stranaka u sporu i rješavatelja spora, uslugu pružanja administrativno-tehničke pomoći (osigurava prostorije za sastanke i saslušanja, vođenje zapisnika, tonsko snimanje, transkripcija audio­zapisa i sl.).

II. POVJERENSTVO I POSTUPAK UVRŠTENJA NA NACIONALNU LISTU

Povjerenstvo

Članak 7.

7.1. Predsjednik HGK imenuje Povjerenstvo koje razmatra zahtjeve za uvrštenje na Nacionalnu listu.

7.2. Povjerenstvo ima pet članova iz reda istaknutih stručnjaka tehničke i pravne struke, od kojih su dva člana predstavnici Sudišta, po jedan član su predstavnici HGK-a i UKDG-a, a jedan član je neovisni vanjski stručnjak.

Uvjeti za člana Povjerenstva su:

1. završen sveučilišni studij (magistar struke),

2. najmanje 15 godina radnog iskustva, od toga najmanje 10 godina na građevinskim projektima,

3. poznavanje nacionalnog zakonodavstva, trgovačkih običaja i prakse vezane građevinske sporove,

4. poznavanje FIDIC Uvjeta Ugovora te rješavanja sporova sukladno tim Uvjetima,

5. poznavanje dobre prakse i načela FIDIC-a,

6. ugled u poslovnim i stručnim krugovima.

7.3. Povjerenstvo je dužno jednom godišnje, uz odgovarajuću primjenu kriterija iz članka 8. do 12. ovoga Pravilnika, predložiti Upravnom odboru HGK-a uvrštenje kandidata na Nacionalnu listu te informirati tijela HGK-a/UKDG-a o preporukama koje FIDIC daje u vezi rješavanja sporova.

7.4. Povjerenstva je dužno:

– donijeti etički kodeks za rješavatelje sporova,

– poduzimati aktivnosti s ciljem promoviranja Nacionalne liste i redovito je ažurirati i

– poduzimati aktivnosti u cilju daljnje edukacije stručnjaka koji su uvršteni na Nacionalnu listu.

Uvjeti za uvrštenje na Nacionalnu listu

Članak 8.

8.1. Kandidati tehničke struke dužni su ispuniti sljedeće uvjete za uvrštenje na Nacionalnu listu:

1. završen sveučilišni studij (magistar struke) ili jednakovrijedan stručni studij,

2. najmanje 12 godina upravljačkog, organizacijskog ili operativnog iskustva iz područja savjetodavnog inženjerstva,

3. najmanje 8 godina iskustva u praktičnoj primjeni FIDIC Uvjeta Ugovora i isto toliko iskustva u postupku rješavanja građevinskih sporova,

4. detaljno znanje o FIDIC Uvjetima ugovora te o postupcima rješavanja građevinskih sporova.

8.2. Kandidati pravne struke dužni su ispuniti sljedeće uvjete za uvrštenje na Nacionalnu listu:

1. završen sveučilišni studij (magistar struke),

2. najmanje 12 godina iskustva u području trgovačkog prava,

3. najmanje 8 godina iskustva u praktičnoj primjeni FIDIC Uvjeta Ugovora i isto toliko iskustva u postupku rješavanja građevinskih sporova,

4. detaljno znanje o FIDIC Uvjetima ugovora te o postupcima rješavanja građevinskih sporova.

Zahtjev kandidata

Članak 9.

9.1. Za stjecanje statusa ovlaštenog rješavatelja sporova i uvrštenje na Nacionalnu listu kandidati podnose pisani zahtjev HGK-u.

9.2. Zahtjev se podnosi na obrascu iz priloga br. 1. ovog Pravilnika.

9.3. Zahtjevu se prilaže:

1. dokaz o završenom sveučilišnom studiju odgovarajuće struke,

2. životopis,

3. dokaz o radnom i stručnom iskustvu iz kojeg je vidljivo ispunjavanje uvjeta iz članka 8. ovog Pravilnika

4. preporuka dvaju stručnjaka uspostavljene Nacionalne liste (za one podnositelje koji su zahtjev za uvrštenje podnijeli nakon što je uspostavljena Nacionalna lista)

Postupak rada Povjerenstva

Članak 10.

10.1. Povjerenstvo jednom godišnje, tijekom mjeseca studenoga, provodi postupak utvrđivanja pretpostavki prijavljenih kandidata za uvrštenje na Nacionalnu listu. Prijave se podnose najkasnije 15. rujna za tekuću godinu.

10.2. Povjerenstvo prethodno ispituje pravovremenost zahtjeva i jesu li mu priložene sve potrebne isprave.

10.3. Ako je zahtjev pravovremen i potpun, Povjerenstvo utvrđuje činjenice koje se odnose na postojanje uvjeta za uvrštenje na Nacionalnu listu – u pravilu iz priloženih isprava, a ako to smatra potrebnim može pozvati kandidata na razgovor odnosno drugu odgovarajuću provjeru uvjeta za uvrštenje na Nacionalnu listu.

Uvrštenje na Nacionalnu listu

Članak 11.

11.1. Kandidate koji ispunjavaju uvjete za rješavatelje sporova iz članka 8. ovog Pravilnika, Povjerenstvo, na temelju dostavljene dokumentacije i po potrebi na temelju dodatnih provjera, do kraja tekuće godine predlaže Upravnom odboru HGK-a za uvrštavanje na Nacionalnu listu.

11.2. Upravni odbor HGK-a na temelju prijedloga Povjerenstva uvrštava kandidate na Nacionalnu listu.

11.3. Nacionalna lista javno se objavljuje na internetskim stranicama HGK-a i UKDG-a.

11.4. Uvrštenjem na Nacionalnu listu osoba stječe pravo da koristi naziv ovlašteni rješavatelj spora u skladu s FIDIC Uvjetima Ugovora

11.5. Obavijest o Nacionalnoj listi HGK dostavlja naručiteljima koji su obveznici primjene propisa o javnoj nabavi kao i svim članovima HGK-a.

Trajanje uvrštenja na Nacionalnu listu

Članak 12.

12.1. Uvrštenje na Nacionalnu listu traje 3 godine i može se produljiti na temelju zahtjeva podnesenog najmanje mjesec dana prije isteka tog razdoblja.

12.2. Prijevremeno brisanje s Nacionalne liste moguće je ako Povjerenstvo utvrdi da osoba koje je uvrštena na Nacionalnu listu prestane ispunjavati uvjete iz članka 8. ovog Pravilnika odnosno ako utvrdi da osoba koja je uvrštena na Nacionalnu listu nije ispunjavala uvjete za uvrštenje; nadalje ako se utvrdi da nije postupala u skladu s ovim Pravilnikom i/ili standardima rada propisanim FIDIC Uvjetima Ugovora, ili drugim ugovorima navedenim u članku 2.3. ovog Pravilnika, sporazumom o rješavanju sporova iz članka 5.1 i članka 5.2. ovog Pravilnika te ako teže povrijedi odredbe etičkog kodeksa iz članka 15.1. ovog Pravilnika. Odluku o prijevremenom brisanju donosi Upravni odbor HGK-a na prijedlog Povjerenstva.

Troškovi rada Povjerenstva i uvrštenja na Nacionalnu listu

Članak 13.

13.1. Kandidat koji podnosi zahtjev za uvrštenje na Nacionalnu listu dužan je platiti HGK-u troškove postupka obrade zahtjeva u iznosu od 800,00 EUR i pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost.

13.2. Troškovi iz prethodnog stavka uključuju troškove rada Povjerenstva.

13.3. Kandidat dužan je platiti troškove postupka prilikom podnošenja zahtjeva, neovisno o ishodu postupka.

Obveze rješavatelja spora nakon uvrštenja na Nacionalnu listu

Članak 14.

14.1. U slučaju promjene podataka navedenih u životopisu, rješavatelj spora je u obvezi dostaviti ažurirani životopis. Rješavatelj spora kod produljenja uvrštenja na Nacionalnu listu u skladu s člankom 12.1. u obvezi je dostaviti ažuriran životopis. Uvrštenjem na Nacionalnu listu, rješavatelj je suglasan da se podaci iz životopisa dostave svim zainteresiranim osobama, radi donošenja informirane odluke o imenovanju člana VRS-a u skladu s člankom 5.1. i člankom 5.3. ovog Pravilnika.

14.2. Rješavatelji sporova dužni su pridržavati se odredaba etičkog kodeksa.

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Stupanje na snagu

Članak 15.

15.1. U roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, Povjerenstvo će donijeti etički kodeks za rješavatelje sporova uvrštene na Nacionalnu listu.

15.2. Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 025-02/24-02/12 Urbroj: 311-02-00-00-24-2 Zagreb, 24. srpnja 2024.

dr. sc. Luka Burilović, v. r.

PRILOG BR. 1.

PRIJAVNI OBRAZAC ZA UVRŠTENJE NA NACIONALNU LISTU RJEŠAVATELJA SPOROVA

Prijavljujem se radi uvrštenja na Nacionalnu listu rješavatelja sporova kojom upravlja HGK te je objavljuje u suradnji s UKDG-om.

 

Ime i prezime

 

Kontakt podaci

 

Popis priloga:

 

dokaz o završenom sveučilišnom studiju odgovarajuće struke

 

životopis

 

dokaz o radnom i stručnom iskustvu iz kojih proizlazi ispunjenje uvjeta iz članka 8. Pravilnika

 

Preporuke

1.

2.

Potpisom ove prijave obvezujem se da ću, u slučaju da budem uvršten na Nacionalnu listu, dostaviti ažuriran životopis (u slučaju promjene podataka navedenih u priloženom životopisu).

 

Uvrštenjem na Nacionalnu listu, suglasan sam da se podaci iz životopisa dostave svim zainteresiranim osobama na zahtjev, radi donošenja informirane odluke o imenovanju rješavatelja spora u skladu s člankom 5.1. i 5.3. ovog Pravilnika.

 

Uvrštenjem na Nacionalnu listu, obvezujem se postupati u skladu s odredbama Pravilnik o imenovanju rješavatelja sporova i formiranju Nacionalne liste prema FIDIC Uvjetima ­Ugovora, sporazumom o rješavanju sporova i etičkim kodeksom

 

 

 

________________ Ime i prezime (potpis)

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_88_1547.html

Copyright © Ante Borić