Baza je ažurirana 15.10.2024. 

zaključno sa NN 95/24

EU 2024/2673

Pristupanje sadržaju

Uredba o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje – pročišćeni tekst
Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 49. stavka 3. Zakona o trgovini (»Narodne novine«, br. 87/2008, 116/2008, 76/2009, 114/2011 i 68/2013), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 25. srpnja 2013. godine donijela

 

UREDBU O IZVOZU I UVOZU ROBE KOJA BI SE MOGLA KORISTITI ZA IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE, MUČENJE ILI DRUGO OKRUTNO, NELJUDSKO ILI PONIŽAVAJUĆE POSTUPANJE ILI KAŽNJAVANJE

Pročišćeni tekst

NN 100/1317/20

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1. (NN 17/20)

Ovom se Uredbom propisuje oblik i sadržaj obrasca zahtjeva za izdavanje izvozne ili uvozne dozvole, postupak izdavanja, izmjena i dopuna ili oduzimanja izvozne ili uvozne dozvole, te nadzor za robu koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje (u daljnjem tekstu: roba) za omogućavanje provedbe Uredbe (EU) 2019/125 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. siječnja 2019. o trgovini određenom robom koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje (kodificirani tekst) (SL L 30, 31. 1. 2019.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) 2019/125).

II. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE IZVOZNE ILI UVOZNE DOZVOLE, TE POSTUPAK IZDAVANJA, IZMJENA I DOPUNA ILI ODUZIMANJA IZVOZNE ILI UVOZNE DOZVOLE

Članak 2. (NN 17/20)

Zahtjev za dozvolu za uvoz ili izvoz robe podnosi se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) na obrascu: »Zahtjev za uvoz ili izvoz robe koja bi se mogla koristiti za mučenje ili izvršenje smrtne kazne«, koji je propisan u Prilogu I. i sastavni je dio ove Uredbe.

Zahtjev za dobivanje dozvole za pružanje brokerskih usluga podnosi se Ministarstvu na obrascu: »Zahtjev za pružanje brokerskih usluga povezanih s robom koja bi se mogla koristiti za mučenje ili izvršenje smrtne kazne«, koji je propisan u Prilogu II. i sastavni je dio ove Uredbe.

Zahtjev za dobivanje dozvole za pružanje tehničke pomoći podnosi se Ministarstvu na obrascu: »Zahtjev za pružanje tehničke pomoći povezane s robom koja bi se mogla koristiti za mučenje ili izvršenje smrtne kazne«, koji je propisan u Prilogu III. i sastavni je dio ove Uredbe.

Članak 3. (NN 17/20)

U postupku izdavanja izvozne ili uvozne dozvole za robu iz Priloga II. Uredbe (EU) 2019/125 Ministarstvo će zatražiti potvrdu Ministarstva kulture da je izvoz robe u skladu sa člankom 3. stavkom 2., a uvoz robe u skladu sa člankom 4. stavkom 2. Uredbe (EU) 2019/125.

Ako Ministarstvo kulture ne dostavi potvrdu iz stavka 1. ovoga članka u roku 15 dana od zaprimanja zahtjeva za izdavanje potvrde, a ne zatraži produženje tog roka, smatrat će se da je izvoz robe u skladu sa člankom 3. stavkom 2., a uvoz robe u skladu s člankom 4. stavkom 2. Uredbe (EU) 2019/125.

Članak 4. (NN 17/20)

U postupku izdavanja izvozne ili uvozne dozvole za robu, dozvole za pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći iz Priloga III. i IV. Uredbe (EU) 2019/125, Ministarstvo će zatražiti mišljenje Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija – Carinske uprave, Sigurnosno obavještajne agencije, te ovisno o vrsti robe i Ministarstva zdravlja.

Državna tijela iz stavka 1. ovoga članka svoja mišljenja formiraju na temelju svojih nadležnosti u skladu s kriterijima navedenima u člancima 12. i 17. Uredbe (EU) 2019/125.

Ako državna tijela iz stavka 1. ovoga članka ne dostave pisano mišljenje u roku 15 dana od zaprimanja zahtjeva za mišljenje, a ne zatraže produženje tog roka, smatrat će se da su dala pozitivno mišljenje.

Ako je državnim tijelima iz stavka 1. ovoga članka, za izdavanje mišljenja, potrebna dodatna dokumentacija, o tome će obavijestiti Ministarstvo koji će istu zatražiti od podnositelja zahtjeva.

Članak 5. (NN 17/20)

O zahtjevu za izdavanje dozvole Ministarstvo odlučuje u roku 30 dana od uredno podnesenog zahtjeva, odnosno u roku 60 dana ako je potrebno izvršiti dodatne provjere.

Dozvola se izdaje na rok od 3 do 12 mjeseci.

Članak 6. (NN 17/20)

Dozvole iz članka 2. stavaka 1., 2. i 3. ove Uredbe izdaju se u dva primjerka, od kojih je jedan primjerak za podnositelja zahtjeva, a drugi za pismohranu.

Članak 7. (NN 17/20)

Ministarstvo može izdanu dozvolu ukinuti ili izmijeniti ako utvrdi da jedan ili više uvjeta na osnovi koji je bila izdana dozvola više ne postoji ili su promijenjeni.

Ministarstvo može poništiti izdanu dozvolu ako utvrdi da je dozvola bila izdana na temelju netočnih ili nepotpunih podataka, a da je podnositelj zahtjeva znao ili je morao znati da su ti podaci netočni ili nepotpuni.

Ministarstvo može ukinuti izdanu dozvolu na zahtjev izvoznika odnosno uvoznika.

Republika Hrvatska nije odgovorna za troškove koji su nastali ili će nastati aktivnostima poduzetim sukladno ovom članku.

Članak 7.a (NN 17/20)

Izvoznik, uvoznik, broker ili osoba koja pruža tehničku pomoć dužna je roku od 15 dana od dana izvoza ili uvoza robe ili pružanja usluge podnijeti izvješće Ministarstvu o izvozu, odnosno pruženoj usluzi te dostaviti kopiju dozvole, a kod izvoza i uvoza robe dostaviti i kopiju jedinstvene carinske deklaracije.

Nositelj globalne izvozne dozvole sukladno članku 2. podstavku q Uredbe (EU) 2019/125 dužan je dva puta godišnje, do 15. siječnja i 15. srpnja, podnijeti izvješće Ministarstvu o obavljenom izvozu.

Izvoznik je dužan 30 dana nakon prvog izvoza temeljem opće izvozne dozvole Unije iz članka 20. stavka 1. Uredbe (EU) 2019/125 podnijeti izvješće Ministarstvu o izvozu.

Korisnik opće izvozne dozvole Unije iz stavka 3. ovoga članka dužan je dva puta godišnje, do 15. siječnja i 15. srpnja, podnijeti izvješće Ministarstvu o obavljenom izvozu.

Izvješća iz stavaka 1. i 2. ovog članka podnose se Ministarstvu na obrascu: »Izvješće o obavljenom poslu«, koji je propisan u Prilogu IV. i sastavni je dio ove Uredbe.

Izvješća iz stavaka 3. i 4. ovoga članka podnose se Ministarstvu na obrascu: »Izvješće o izvozu robe koja bi se mogla koristiti za mučenje ili izvršenje smrtne kazne temeljem opće izvozne dozvole Unije (EU GEA 2019/125)«, koji je propisan u Prilogu V. i sastavni je dio ove Uredbe.

Članak 8.

Ministarstvo vodi evidenciju izdanih izvoznih i uvoznih dozvola.

III. NADZOR

Članak 9. (NN 17/20)

Nadzor nad provedbom ove Uredbe i Uredbe (EU) 2019/125 obavlja Ministarstvo financija – Carinska uprava.

Ako Ministarstvo financija u provedbi nadzora iz stavka 1. ovoga članka utvrdi da su povrijeđene odredbe ove Uredbe i Uredbe (EU) 2019/125, o tome će obavijestiti Ministarstvo.

IV. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 10.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/13-03/85

Urbroj: 50301-05/05-13-2

Zagreb, 25. srpnja 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 17/20

Članak 10.

U cijelom tekstu Uredbe riječi: »Državni ured« iz određenog padeža zamjenjuju se riječju: »Ministarstvo« u odgovarajućem padežu.

Članak 11.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/19-03/88

Urbroj: 50301-23/22-20-3

Zagreb, 13. veljače 2020.

 

PRILOG I.   ZAHTJEV ZA UVOZ ILI IZVOZ ROBE KOJA BI SE MOGLA KORISTITI ZA MUČENJE ILI IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE (NN 17/20)

(čl. 2. Uredbe o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje)

 

PRILOG II.   ZAHTJEV ZA PRUŽANJE BROKERSKIH USLUGA POVEZANIH S ROBOM KOJA BI SE MOGLA KORISTITI ZA MUČENJE ILI IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE (NN 17/20)

(čl. 2. Uredbe o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje)

 

PRILOG III.   ZAHTJEV ZA PRUŽANJE TEHNIČKE POMOĆI POVEZANE S ROBOM KOJA BI SE MOGLA KORISTITI ZA MUČENJE ILI IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE (NN 17/20)

(čl. 2. Uredbe o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje)

 

PRILOG IV.   IZVJEŠĆE O OBAVLJENOM POSLU (NN 17/20)

☐ pojedinačna dozvola

☐ za pružanje brokerskih usluga

☐ za pružanje tehničke pomoći

☐ globalna dozvola

(Članak 7.a Uredbe o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje)

Br. dozvole

Oznaka robe iz Priloga II, III i IV Uredbe (EU) 2019/125

Opis robe/opis tehničke pomoći

Količina robe i jedinica mjere prema dozvoli*

Izvezena količina robe i jedinica mjere*

Vrijednost izvezene robe /tehničke pomoći (u eurima)

Državaodredišta

Datum izvoza/izvršenja tehničke pomoći

Br. JCD*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*ispunjava nositelj dozvole za izvoz ili posredovanje

(Mjesto i datum)

 

(Ime i prezime te potpis odgovorne osobe)

 

PRILOG V.   IZVJEŠĆE O IZVOZU ROBE KOJA BI SE MOGLA KORISTITI ZA MUČENJE ILI IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE TEMELJEM OPĆE IZVOZNE DOZVOLE UNIJE (EU GEA 2019/125) (NN 17/20)

(Članak 7.a Uredbe o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje)

Opća izvozna dozvola Unije – EU GEA 2019/125

Datum izvoza

Oznaka robe iz Priloga II, III i IV. Uredbe (EU) 2019/125

Opis robe

Količina robe i jedinica mjere

Vrijednost izvezene robe (u eurima)

Primatelj

Država odredišta

Br. JCD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izjavljujem da sam koristeći Opću izvoznu dozvolu Europske Unije EU GEA 2019/125 udovoljio/la uvjetima i zahtjevima za primjenu dozvole iz Priloga V Uredbe (EU) 2019/125.

Mjesto i datum

 

Ime i prezime te potpis odgovorne osobe