MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 92. podstavka 10. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, br. 82/13. i 148/13., 115/18.), ministar poljoprivrede donosi
Članak 1.
U Pravilniku o mjerama prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, br. 51/15. i 106/15.) u članku 3. točki 10. iza riječi: »područjima« briše se točka i dodaju točke 11., 12., 13. i 14. koje glase:
»11. »objekt malog kapaciteta za preradu jaja« – objekt u kojem se prerađuje do 3.000.000 jaja godišnje
12. »objekt za preradu puževa i žaba malog kapaciteta« – objekt u kojemu se prerađuje do 10.000 kilograma puževa ili žaba godišnje
13. »objekt za proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka malog kapaciteta« – objekt u kojemu se proizvodi topljena životinjska mast i čvarci, čija ulazna sirovina ne prelazi količinu od 5.000 kilograma tjedno
14. »sabiralište mlijeka« – objekt u kojemu se sabire mlijeko od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka.«.
Članak 2.
Članak 10. mijenja se i glasi:
»U objektima malog kapaciteta za preradu mlijeka, sabiralištima mlijeka, objektima malog kapaciteta za preradu mesa i/ili proizvoda ribarstva, objektima malog kapaciteta za preradu jaja i pakirnim centrima za jaja malog kapaciteta, objektima za preradu puževa i žaba malog kapaciteta, objektima za proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka malog kapaciteta, ako se ne ugrožava javno zdravstveni interes i ne dovode u pitanje udovoljavanje zahtjevima higijene hrane, dopušta se primjena sljedećih uvjeta:
a) različite tehnološke faze proizvodnje i/ili proizvodnja različitih proizvoda može se obavljati u istoj prostoriji ako je osigurana vremenska odvojenost između proizvodnih faza i da se između pojedinih faza provodi odgovarajuće čišćenje te po potrebi pranje i dezinfekcija
b) skladištenje sirovine, gotovih proizvoda i zadržanih proizvoda može se obavljati u istoj prostoriji uz odgovarajuću prostornu odvojenost, na način da se spriječi moguća kontaminacija i pod uvjetom da su zadržani proizvodi zapakirani, zatvoreni te jasno označeni
c) garderobni prostor za radnike, prostor za skladištenje ambalaže te prostor za sredstva za čišćenje i dezinfekciju proizvodnog pogona može biti dislociran od radnog dijela ako se nalazi unutar kruga objekta
d) korištenje istog ulaza/izlaza za sirovinu, gotov proizvod i nesukladan proizvod ako je osigurana odgovarajuća vremenska odvojenost
e) u objektima koji su smješteni u istom krugu gdje je i privatni stambeni objekt, kao garderobni i sanitarni prostor može se koristiti privatni prostor koji je smješten u krugu objekta
f) sabirališta mlijeka koja imaju ukupno dnevno radno vrijeme do tri sata ne moraju imati sanitarni čvor, no na raspolaganju moraju imati odgovarajući zahod i umivaonik za pranje ruku.«.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik notificiran je u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241 od 17. rujna 2015., str. 1.).
Članak 4.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/17-01/47 Urbroj: 525-10/0527-19-8 Zagreb, 1. veljače 2019.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dipl. iur., v. r.
Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_03_21_441.html