MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 81. stavka 3. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03), Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavljuje
I.
U Listi tradicionalnih izraza za vino (»Narodne novine« br. 96/07, 62/10) u Dodatku V. točka 5. Tehnologija proizvodnje mijenja se i glasi:
»Proizvodnja Bermeta započinje tako da se mošt ukuhava na polovicu volumena i stavlja zajedno s aromatičnim sastojcima (gorušica, pelin, korijander, klinčić, muškatni oraščić, cimet, anis, naranča, limun, rogač, smokva i dr.) u hrastove bačve na maceraciju i odležavanje minimalno tri mjeseca. Nakon pretoka macerat se dodaje u vino. Dodatkom alkohola korigira se sadržaj etanola, a dodatkom sladora po želji i slatkoća.
Omjer vina i ostalih sastojaka iznosi 75%: 25% u korist vina.
Parametri kakvoće:
Bermet – specijalno aromatizirano vino:
stvarni alkohol (vol%): min. 14,5
ekstrakt bez šećera: (g/l): min. 20
reducirajući šećer (g/l): min. 100
ukupna kiselost (g/l): 4 – 8
II.
Ova Izmjena Liste tradicionalnih izraza za vino objavit će se u »Narodnim novinama«.
Klasa: 080-01/10-01/89
Urbroj: 525-02-3-0033/10-4
Zagreb, 16. studenoga 2010.
Ministar Petar Čobanković, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_12_133_3460.html