MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 61. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03, 55/11), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, donosi
Članak 1.
U Pravilniku o voćnim vinima (»Narodne novine« br. 73/06, 24/11, 28/11, 55/11) u članku 2.b., stavku 4. riječ »koje« briše se.
U stavku 3. iza riječi »arome« briše se zarez i dodaju riječi »sukladno posebnom propisu,« a riječi: »prirodni aromatski pripravci,« brišu se.
Stavak 6. mijenja se glasi: »Razblaženo voćno vino je voćno vino čija je stvarna alkoholna jakost 4-6% vol., a dobiveno je razrjeđivanjem koncentriranog voćnog vina. Ugljik dioksid koji je sadržan u proizvodu ne mora u cijelosti potjecati od fermentacije. Dopušteno je dodavanje aroma i bojila sukladno posebnim propisima.
Članak 2.
U članku 4. iza riječi: »Dopušteno je kod« dodaju se riječi: »svih kategorija«.
Članak 3.
U članku 8. iza stavka 1. dodaje se stavak 2. koji glasi:
Bez obzira na odredbe stavka 1. ovoga članka razblaženo voćno vino koje se stavlja u promet mora udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:
1. da ima odgovarajuća organoleptička svojstva, da je bistro i čisto bez stranog mirisa i okusa;
2. ukupne kiseline najmanje 3,0 g/L izražene kao jabučna kiselina;
3. hlapive kiseline najviše do 1,5 g/L izražene kao octena kiselina;
4. ekstrakta bez šećera najmanje 10 g/L;
5. ukupnog sumpor dioksida do 200 mg/L;
6. slobodnog sumpor dioksida najviše 30 mg/L;
7. pepela najmanje 0,6 g/L.
Članak 4.
Voćna vina označena sukladno odredbama Pravilnika iz članka 1. ovog Pravilnika mogu se stavljati na tržište do iskorištenja zaliha, a najkasnije do 31. prosinca 2011. godine.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/10-01/236
Urbroj: 525-02-3-0034/11-5
Zagreb, 8. srpnja 2011.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_07_82_1766.html