MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 14., 16., 25., 29., i 31. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Članak 1.
U Pravilniku o proizvodnji vina (»Narodne novine« br. 2/05) članak 6. mijenja se i glasi: »Ukupni sadržaj sumpornog dioksida u vinima, osim kod pjenušavih, gaziranih i specijalnih vina u prometu ne smije biti veći od:
– 160 mg/L kod crnih vina;
– 210 mg/L kod ružičastih i bijelih vina.
Iznimno od stavka 1. ovog članka ukupni sadržaj sumpornog dioksida kod vina s ostatkom šećera većim od 5 g/L, izraženo kao invertni šećer, može biti:
– 210 mg/L kod crnih vina;
– 260 mg/L kod ružičastih i bijelih vina;
– 300 mg/L kod vina s oznakom kasna berba;
– 350 mg/L kod vina s oznakom izborna berba;
– 400 mg/L kod vina s oznakom izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica i ledeno vino.«
Članak 2.
U članku 33. stavku 4. iza riječi: »sadržaj sumpornog dioksida smije iznositi do 250 mg/L« briše se zarez i stavlja točka, a riječi: »od čega slobodnog sumpornog dioksida do 20 mg/L.« brišu se.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/08-01/33 Urbroj: 525-1-08-1 Zagreb, 24. studenoga 2008.
Ministar mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/315334.html