MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 37. stavka 6. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03 i 55/11), ministar poljoprivrede donosi
Članak 1.
U Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina (»Narodne novine« br. 106/04), u nazivu Pravilnika riječi: »mošta i vina« zamjenjuju se riječima: »vina i voćnih vina«.
Članak 2.
U članku 1. riječi: »mošta i vina« zamjenjuju se riječima: »vina i voćnih vina«.
Članak 3.
U članku 2. stavku 1. riječi: »mošta i vina« zamjenjuju se riječima: »vina i voćnih vina«, a riječi: Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva« zamjenjuju se riječima: »Ministarstvu poljoprivrede«.
U stavku 4. riječi: »ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva« zamjenjuju se riječima: »ministar poljoprivrede«.
Članak 4.
U članku 4. stavku 1. riječi: »svake tri« zamjenjuju se riječima: »svakih pet«.
Članak 5.
U članku 17. stavku 1. riječi: »mošta i vina« zamjenjuju se riječima: »vina i voćnih vina«.
Članak 6.
Članak 20. mijenja se i glasi:
»Uvjeti za provedbu organoleptičkog ocjenjivanja trebaju biti sukladni ISO/DIS Normi 8589.
U jednom danu ocjenjivači smiju ocijeniti najviše pedeset uzoraka.
Tijekom rada Komisije predsjednik je obavezan odrediti stanke za odmor.
Uzorci se ocjenjuju pripremljeni na odgovarajućim temperaturama, i to:
– pjenušava, biser i gazirana vina od 8 do 10 °C,
– bijela i ružičasta vina: 10 do 12 °C,
– predikatna, specijalna vina i voćna vina od 10 do 14 °C,
– crna vina od 15 do 18 °C.«
Članak 7.
Članak 22. mijenja se i glasi:
»Organoleptička ocjena podrazumijeva:
– kod vina bez oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla i voćnih vina: utvrđivanje organoleptičke prikladnosti za promet glede boje, bistroće, mirisa i okusa;
– kod vina s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla ocjenu vanjskog izgleda vina (boje i bistroće), mirisa, okusa i ukupnog dojma vina te prepoznatljivosti sorte od koje je vino proizvedeno, ukoliko je sorta navedena;
– kod pjenušavih, biser i gaziranih vina, uz parametre iz prethodnog podstavka, još i pjenušavost i perlanje (iskričavost).
Članak 8.
Članak 23. mijenja se i glasi:
»Organoleptičko ocjenjivanje vina bez oznake zemljopisnog podrijetla i voćnih vina provodi se opisnom metodom »da/ne«. Odgovorom »da« ocjenjivač potvrđuje pozitivnu kakvoću, sukladno stručnim standardima.
Proizvod iz stavka 1. ovoga članka može dobiti prolaznu ocjenu ukoliko najmanje tri od pet ocjenjivača odgovori s »da«.
Članak 9.
U članku 24. stavku 1. podstavak 1. briše se.
Stavak 2. briše se.
Članak 10.
Članak 29. mijenja se i glasi:
»Kada uzorak dobije negativnu ocjenu ili nije ocijenjen sukladno podnesenom zahtjevu, podnositelj zahtjeva se pisanim putem obavještava o rezultatima ocjenjivanja.
Podnositelj zahtjeva može zatražiti ponovno ocjenjivanje uzorka najkasnije u roku od tri mjeseca od prvog ocjenjivanja.
Ukoliko podnositelj zahtjeva ne zatraži ponovno ocjenjivanje uzorka u gore navedenom roku, Centar donosi Rješenje za stavljanje vina u promet (u daljnjem tekstu: Rješenje) sukladno rezultatima prvog organoleptičkog ocjenjivanja.
Ukoliko podnositelj zahtjeva zatraži ponovno ocjenjivanje uzorka, a uzorak na ponovljenom ocjenjivanju dobije negativnu ocjenu ili nije ocijenjen sukladno podnesenom zahtjevu Centar donosi Rješenje ovisno o rezultatima ponovljenog organoleptičnog ocjenjivanja.
Članak 11.
Članak 30. mijenja se i glasi:
»Na Rješenje Centra, podnositelj zahtjeva ima pravo žalbe Ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.
Ocjenjivanje uzorka na osnovi žalbe obavlja Komisija koju imenuje ministar, a u čijem sastavu ne smiju sudjelovati ocjenjivači iz članka 29. ovoga Pravilnika.
Ukoliko uzorak ne zadovoljava uvjete za promet vlasnik uzorka mora proizvod:
– upotrijebiti za preradu u druge proizvode ako zadovoljava uvjete,
– uništiti bez štete za okoliš.
Vlasnik proizvoda mora Ministarstvu i nadležnoj vinarskoj inspekciji dostaviti dokaz o provedenom postupku iz stavka 3. ovoga članka za svu količinu ocijenjenog proizvoda, u roku od 7 dana.
Članak 12.
U cijelom tekstu Pravilnika riječi: »Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo« zamjenjuju se riječima: »Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (u daljnjem tekstu: Centar)« u odgovarajućem padežu.
Članak 13.
Dosadašnji Obrasci za organoleptičko ocjenjivanje zamjenjuju se Obrascem metode 100 bodova, mirna vina i Obrascem metode 100 bodova, pjenušava i gazirana vina iz Priloga 1. i dodaje se Obrazac metode »da/ne« iz Priloga 2. koji su tiskani uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.
Članak 14.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/10-01/163
Urbroj: 525-07/0034-12-6
Zagreb, 3. prosinca 2012.
Ministar Tihomir Jakovina, v. r.
PRILOG 1.
Obrazac metode 100 bodova, mirna vina
Komisija br. |
||||||||
Ocjenjivač br. |
||||||||
Oznaka uzorka: |
||||||||
Vrsta proizvoda: |
||||||||
Sorta: |
||||||||
Berba: |
||||||||
Podrijetlo proizvodnje: |
||||||||
MIRNA VINA |
||||||||
Odlično |
Vrlo dobro |
Dobro |
Prolazno |
Loše |
Primjedbe |
|||
IZGLED |
Bistroća |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
||
Boja |
10 |
8 |
6 |
4 |
2 |
|||
MIRIS |
Čistoća |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
||
Intenzitet |
8 |
7 |
6 |
4 |
2 |
|||
Kvaliteta |
16 |
14 |
12 |
10 |
8 |
|||
OKUS |
Čistoća |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
||
Intenzitet |
8 |
7 |
6 |
4 |
2 |
|||
Trajnost |
8 |
7 |
6 |
5 |
4 |
|||
Kvaliteta |
22 |
19 |
16 |
13 |
10 |
|||
Harmoničnost/Opći dojam |
11 |
10 |
9 |
8 |
7 |
|||
Mjesto i datum: |
Potpis ocjenjivača: |
|||||||
Obrazac metode 100 bodova, pjenušava i gazirana vina
Komisija br. |
||||||||
Ocjenjivač br. |
||||||||
Oznaka uzorka: |
||||||||
Vrsta proizvoda: |
||||||||
Sorta: |
||||||||
Berba: |
||||||||
Podrijetlo proizvodnje: |
||||||||
PJENUŠAVA VINA |
||||||||
Odlično |
Vrlo dobro |
Dobro |
Prolazno |
Loše |
Primjedbe |
|||
IZGLED |
Bistroća |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
||
Boja |
10 |
8 |
6 |
4 |
2 |
|||
Iskrenje |
10 |
8 |
6 |
4 |
2 |
|||
MIRIS |
Čistoća |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
||
Intenzitet |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
|||
Kvaliteta |
14 |
12 |
10 |
8 |
6 |
|||
OKUS |
Čistoća |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
||
Intenzitet |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
|||
Trajnost |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
|||
Kvaliteta |
14 |
12 |
10 |
8 |
6 |
|||
Harmoničnost/Opći dojam |
12 |
11 |
10 |
9 |
8 |
|||
Mjesto i datum: |
Potpis ocjenjivača: |
|||||||
PRILOG 2.
Obrazac metode »da/ne«
Komisija br. |
|||
Ocjenjivač br. |
|||
Oznaka uzorka: |
|||
Vrsta proizvoda: |
|||
Podrijetlo proizvodnje: |
|||
SVOJSTVO (zaokružiti) |
NAPOMENA (obvezna uz odgovor NE) |
||
Boja |
DA / NE |
||
Bistroća |
DA / NE |
||
Miris |
DA / NE |
||
Okus |
DA / NE |
||
Konačni odgovor |
DA / NE |
||
Mjesto i datum: |
Potpis ocjenjivača: |
||
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_12_137_2908.html