HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA
Na temelju članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 11/94. – pročišćeni tekst, 108/95., 19/96., 64/01., 142/11. i 9/14.), a u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 73/13., 99/13., 148/13 rješenje USRH i 153/13.), člankom 26., stavkom 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 79/2013) i Zakonom o trošarinama (»Narodne novine«, br. 22/13., 32/13. i 81/13.), člankom 11. stavkom 5. Pravilnika o trošarinama (»Narodne novine«, br. 64/13., 129/13. i 11/14.), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 14. sjednici 8. srpnja 2014. godine donosi
Članak 1.
Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji jakih alkoholnih pića, etilnog alkohola, međuproizvoda i piva (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji ne podliježe oporezivanju.
Članak 2.
Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.
Članak 3.
Dopuštena manjkovi utvrđuju se na temelju iskustva struke do iznosa od:
1. JAKA ALKOHOLNA PIĆA, ETILNI ALKOHOL I MEĐUPROIZVODI |
STOPA (%) |
Proizvodnja (tehnološki manjak) |
|
Manipulacija sirovinama i poluproizvodima (u proizvodnji) |
1,0 |
Priprema alkohola i destilata za kupažiranje |
1,5 |
Sastavljanje proizvoda/odležavanje (macelacija) |
3,0 |
Filtracija, hladna stabilizacija i punjenje |
1,0 |
2. PIVO |
|
Proizvodnja (tehnološki manjak) |
|
2.1. PROIZVODNJA OD SLADOVINE DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU: |
|
Razlika između volumena hladne sladovine sa sadržajem ekstrakta preračunatog na ekstrakt u osnovnoj sladovini gotovog piva i piva otočenog u ambalažu čini tehnološki gubitak koji se izračunava za obračunsko razdoblje poslovne godine, a može iznositi ovisno o godišnjoj proizvodnji: |
|
– pivovara s proizvodnjom do 3.000 hl/godišnje |
14 |
– pivovara s proizvodnjom od 3.000 do 50.000 hl/godišnje |
12 |
– pivovara s proizvodnjom većom od 50.000 hl/godišnje |
9 |
2.2. PROIZVODNJA OD KONCENTRIRANOG PIVA U CISTERNI DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU: |
|
Razlika između volumena koncentriranog piva koje ima višu koncentraciju ekstrakta i koje se dorađuje i razrjeđuje s posebno pripremljenom vodom prije otakanja u ambalažu i piva otočenog u ambalažu, čini tehnološki gubitak koji se izračunava za obračunsko razdoblje poslovne godine. |
5 |
3. SKLADIŠNI I MANIPULATIVNI KALO |
0,5 |
Članak 4.
Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:
– neposredno nakon nastajanja;
– izvanrednim popisom robe:
– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.
Članak 5.
Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika i o tome sastavlja zapisnik.
Članak 6.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 023-02/14-02/15 Urbroj: 311-01-14-17 Zagreb, 2. srpnja 2014.
Predsjednik Luka Burilović, v. r.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_07_94_1898.html