Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 94/14 od 31.07.2014.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 11/94. – pročišćeni tekst, 108/95., 19/96., 64/01., 142/11. i 9/14.), a u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 73/13., 99/13., 148/13 rješenje USRH i 153/13.), člankom 26., stavkom 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 79/2013) i Zakonom o trošarinama (»Narodne novine«, br. 22/13., 32/13. i 81/13.), člankom 11. stavkom 5. Pravilnika o trošarinama (»Narodne novine«, br. 64/13., 129/13. i 11/14.), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 14. sjednici 8. srpnja 2014. godine donosi

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, ETILNOG ALKOHOLA, MEĐUPROIZVODA I PIVA

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji jakih alkoholnih pića, etilnog alkohola, međuproizvoda i piva (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji ne podliježe oporezivanju.

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

Članak 3.

Dopuštena manjkovi utvrđuju se na temelju iskustva struke do iznosa od:

1. JAKA ALKOHOLNA PIĆA, ETILNI ALKOHOL I MEĐUPROIZVODI

STOPA (%)

Proizvodnja (tehnološki manjak)

 

Manipulacija sirovinama i poluproizvodima (u proizvodnji)

1,0

Priprema alkohola i destilata za kupažiranje

1,5

Sastavljanje proizvoda/odležavanje (macelacija)

3,0

Filtracija, hladna stabilizacija i punjenje

1,0

2. PIVO

 

Proizvodnja (tehnološki manjak)

 

2.1. PROIZVODNJA OD SLADOVINE DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU:

 

Razlika između volumena hladne sladovine sa sadržajem ekstrakta preračunatog na ekstrakt u osnovnoj sladovini gotovog piva i piva otočenog u ambalažu čini tehnološki gubitak koji se izračunava za obračunsko razdoblje poslovne godine, a može iznositi ovisno o godišnjoj proizvodnji:

 

– pivovara s proizvodnjom do 3.000 hl/godišnje

14

– pivovara s proizvodnjom od 3.000 do 50.000 hl/godišnje

12

– pivovara s proizvodnjom većom od 50.000 hl/godišnje

9

2.2. PROIZVODNJA OD KONCENTRIRANOG PIVA U CISTERNI DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU:

 

Razlika između volumena koncentriranog piva koje ima višu koncentraciju ekstrakta i koje se dorađuje i razrjeđuje s posebno pripremljenom vodom prije otakanja u ambalažu i piva otočenog u ambalažu, čini tehnološki gubitak koji se izračunava za obračunsko razdoblje poslovne godine.

5

3. SKLADIŠNI I MANIPULATIVNI KALO

0,5

Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom robe:

– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika i o tome sastavlja zapisnik.

Članak 6.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-02/14-02/15 Urbroj: 311-01-14-17 Zagreb, 2. srpnja 2014.

Predsjednik Luka Burilović, v. r.

 

 

 

 

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_07_94_1898.html

Copyright © Ante Borić