Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 94/14 od 31.07.2014.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 11/94. — pročišćeni tekst, 108/95., 19/96., 64/01., 142/11. i 9/14.), a u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 73/13., 99/13., 148/13. rješenje USRH i 148/13.), člankom 26., stavkom 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 79/13.) i Zakonom o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića (»Narodne novine«, br. 72/13.), člankom 2. stavkom 2. Pravilnika o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića (»Narodne novine«, br. 90/13. i 111/13.), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 14. sjednici 8. srpnja 2014. godine donosi

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U PROIZVODNJI BEZALKOHOLNIH PIĆA, BEZALKOHOLNOG PIVA, PRIRODNE MINERALNE, PRIRODNE IZVORSKE I STOLNE VODE, VOĆNIH SOKOVA, NEKTARA, SIRUPA I KONCENTRATA

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji bezalkoholnih pića, bezalkoholnog piva, prirodne mineralne, prirodne izvorske i stolne vode, voćnih sokova, nektara, sirupa i koncentrata (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji ne podliježe oporezivanju.

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

Članak 3.

Dopušteni manjak utvrđuje se na temelju iskustva struke do iznosa od:

1. BEZALKOHOLNA PICA, VOĆNI SOKOVI, NEKTARI, SIRUPI I KONCENTRATI

Stopa (%)

Proizvodnja (tehnološki manjak)

 

Primarni i sekundarni repromaterijal: nepovratna/povratna staklena; PET, PVC, PC ambalaža; čepovi/poklopci/kapice/ručkice/markice/etikete/transportne kutije /kartonski podlošci/ folije omotne, pakirne/gajbe-PVC sanduci/palete za galone; ljepilo za aplikaciju etikata (kazeinsko, hot melt), formiranje transp. kutija (hot melt); samoljepljive trake

4,0

PC galoni-povratni

10,0

Manipulacija na sirovinama u tehnološkom procesu pripreme i punjenja (priprema, miješanje, transportiranje, pasterizacija, pražnjenje) – tehnološki kalo sirovina

5,0

Skladišni i manipulativni kalo

4,0

2. BEZALKOHOLNO PIVO

7,0

3. PRIRODNE MINERALNE, PRIRODNE IZVORSKE I STOLNE VODE

15,0

Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja

– izvanrednim popisom robe

– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.

Članak 6.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnja vina, bezalkoholnog piva, mineralne vode, voćnih sokova i sirupa (»Narodne novine« br. 21/2000. i 182/2004.)

Članak 7.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-02/14-02/15 Urbroj: 311-01-14-18 Zagreb, 2. srpnja 2014.

Predsjednik Luka Burilović, v. r.

 

 

 

 

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_07_94_1897.html

Copyright © Ante Borić