Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 21/00 od 18.02.2000.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 164/98 i 105/99), članka 25., stavka 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 60/96, 113/97, 7/99 i 112/99) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 11/94 - pročišćeni tekst, 108/95 i 19/96), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore donio je 4. veljače 2000. godine

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA ZA PROIZVODE U INDUSTRIJI ULJA

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma za proizvode u industriji ulja (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji prema članku 25. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ne podliježe oporezivanju.

 

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

 

Članak 3.

Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke do iznosa od:

 

______________________________________________________________________ Naziv proizvoda/ Stopa tehnološki proces (%) ______________________________________________________________________ I. ULJARICE, SIROVA ULJA I ULJANE SAEME 1. SJEMENSKA ROBA Sjeme uljarica 1,0 2. ZAŠTITNA SREDSTVA Zaštitna sredstva u proizvodnji uljarica 0,5 3. SKLADIŠTENJE ULJARICA I PRIJEVOZ 3.1. Skladišni kalo Uljana repica 3,5 Suncokret 7,5 Soja 4,0 3.2. Transportni kalo Transportni kalo uljarica 2,0 4. PRERADA ULJARICA 4.1. Sirova ulja (proizvodnja i uskladištenje) Sirovo ulje uljane repice 2,5 Sirovo ulje suncokreta 2,5 Sirovo ulje soje 2,5 4.2. Uljane sačme - pogače 4.2.1. Skladišni kalo Sačma - pogača uljane repice 2,5 Sačma - pogača suncokreta 2,5 Sačma - pogača soje 3,5 4.2.2. Ambalaža (vreae) 4,0 4.2.3. Transportni kalo 0,5 4.3. Ostali proizvodi Ljuska 4,0 Lecitin 2,0 II. JESTIVA BILJNA ULJA 1. RAFINIRANJE SIROVIH ULJA Ulje suncokreta 8,0 Biljna ulja (sojino i repieino) 8,5 Masna kiselina 6,0 2. PAKIRANJE RAFINIRANIH BILJNIH ULJA 2.1. Rafinirano jestivo ulje Jestivo ulje PET - PVC boce 1,0 Jestivo ulje u plastiene kanistre 1,0 2.2. Izrada boce - izrada PET-boce (predoblici) 1,5 - izrada PVC-boca 3,0 2.3. Pakiranje u boce Boce 1,5 Čepovi 1,5 Etikete, naljepnice 3,0 Transportne kutije 3,0 Kartonski podlošci 3,0 Termoskupljajuća folija 0,3 2.4. Pakiranje u plastiene kanistre Plastični kanistri 1,5 Etikete, naljepnice 1,5 3. MASLINA I MASLINOVO ULJE 3.1. Masline Plodovi maslina 10,0 3.2. Prerada plodova maslina Djevičansko maslinovo ulje (proizvodnja, uskladištenje i filtracija) 2,5 Djevieansko maslinovo ulje lampante (proizvodnja i uskladištenje) 2,0 3.3. Prerada komina maslina Sirovo ulje maslinovih komina 8,0 Komina maslina - pogača 2,5 3.4. Rafiniranje maslinovih ulja Rafinirano maslinovo ulje 8,0 Rafinirano ulje komina maslina 6,0 3.5. Pakiranje maslinovih ulja 3.5.1. Djevieansko maslinovo ulje Djevieansko maslinovo ulje - staklene boce 1,5 Djevieansko maslinovo ulje - PET - PVC boce 1,0 3.5.2. Rafinirano maslinovo ulje i ulje maslinovih komina Maslinovo ulje i ulje maslinovih komina - staklene boce 1,5 Maslinovo ulje i ulje maslinovih komina - PET - PVC boce 1,0 3.5.3. Pakiranje maslinovih ulja u boce Staklene boce 3,0 PET - PVC boce 1,5 Čepovi 1,5 Etikete, naljepnice 3,0 Transportne kutije 3,0 Kartonski podlošci 3,0 Termoskupljajuaa folija 0,3 4. BUNDEVSKE KOŠTICE I BUEINO ULJE 4.1. Bundevske koštice Skladištenje bundevskih koštica 1,0 4.2. Prerada bundevskih koštica Bundevska koštica 6,0 Bundevska koštica - golica 6,0 4.3. Pakiranje bueinog ulja u boce Boce 1,0 Čepovi 1,0 Etikete, naljepnice 1,0 Transportne kutije 1,0 4.4. Skladištenje pogaee Pogača bundevskih koštica 1,0 5. SKLADIŠTENJE JESTIVIH BILJNIH ULJA I PRIJEVOZ 5.1. Skladišni kalo Rafinirano biljno ulje 0,5 Maslinovo ulje 0,5 Bueino ulje 0,1 5.2. Transportni kalo Rafinirano biljno ulje 0,3 Maslinova ulja 0,3 Bučino ulje 0,1 III. ČVRSTE BILJNE MASNOĆE 1. HIDROGENIRANJE ULJA 1.1. Hidrogeniranje Sojino ulje 2,0 Suncokretovo ulje 2,0 Palmine koštice 5,0 Palmino ulje 2,0 1.2. Rafiniranje Palmine masti 2,0 Riblje masti 2,0 Biljna ulja (uljana repica i soja) 2,0 Suncokretovo ulje 2,0 2. PROIZVODNJA MARGARINA 2.1. Stolni margarini Sirovine 0,5 Omotnice 2,0 Tansportne kutije 2,0 2.2. Mazivi margarini Sirovine 0,5 Kadice 5,0 Poklopci 5,0 Transportne kutije 5,0 2.3. Industrijski margarini Sirovine 0,7 Omotnice 2,0 Transportne kutije 5,0 3. PROIZVODNJA MASTI Sirovine 0,5 PE vreaice 4,0 Etikete, naljepnice 2,0 Transportne kutije 2,0 4. PROIZVODNJA BILJNOG MRSA Sirovine 1,0 PE posudice 1,5 Etikete, naljepnice 2,5 Transportne kutije 1,5 5. PROIZVODNJA ADITIVA ZA PEKARSTVO Sirovine 3,0 Transportne kutije 1,5 6. PROIZVODNJA MAJONEZE 6.1. Standardna majoneza Sirovine 2,0 6.2. Lagana majoneza Sirovine 3,5 6.3. Ambalaža za majoneze Folija 2,0 Alutube 3,5 Staklenke - 650 ml 5,0 Poklopci za staklenke 5,0 Etikete, naljepnice 2,5 Kartonski podlošci 3,0 PE posudice 1,5 Transportne kutije 1,5 7. PROIZVODNJA UMAKA Sirovine 4,0 Staklenke 330 ml 3,0 Poklopci za staklenke 3,0 Kartonski podlošci 3,0 Etikete, naljepnice 4,0 PE posudice 1,5 Transportne kutije 1,5 8. PROIZVODNJA SALATA Sirovine 15,0 Plastiene kadice 2,5 Poklopci 2,5 Kartonski podlošci 8,0 PE posudice 1,5 Transportne kutije 1,5 9. SKLADIŠTENJE EVRSTIH BILJNIH MASTI I PRIJEVOZ 9.1. Skladišni kalo Margarini 0,5 Biljne masti 0,5 Aditivi za pekarstvo 0,8 Majoneza i umaci 1,0 Salate na bazi majoneza 1,5 9.2. Transportni kalo Čvrste biljne masnoae 0,3 Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

- neposredno nakon nastajanja

- izvanrednim popisom robe

- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika.

 

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.

 

Članak 6.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: I-224/6-2000. Zagreb, 4. veljače 2000.

 

Predsjednik Nadan Vidošević, v. r. Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/272403.html

Copyright © Ante Borić