Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 21/00 od 18.02.2000.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 164/98 i 105/99), članka 25., stavka 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 60/96, 113/97, 7/99 i 112/99) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 1/94 - pročišćeni tekst, 108/94 i 19/96/, Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore donio je 4. veljače 2000. godine

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U PROIZVODNJI ŠEĆERA

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji šećera (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji prema članku 25. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ne podliježe oporezivanju.

 

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

 

Članak 3.

Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke do iznosa od:

 

______________________________________________________________________ Naziv proizvoda Gubitak mase Gubitak šećera /tehnološki proces (%/dan) (%) repa sir. šeć. ______________________________________________________________________ Šeaerna repa na polju - zbog disanja 1,00 - zbog naeina i uvjeta lagera 3,00 - zbog manipulacije 1,00 Šećerna repa prije prerade Skladište repe - prihvat 2,00 - stanje po danu 0,02 - ulomci nakon plavljenja 3,00 - stajanje na dan 0,10 - gubitak plavljenjem 1,26 0,20 Prerada šećerne repe - ekstrakcija 0,30 - saturacijski mulj 0,10 0,10 - melasa 2,30 3,50 - neutvrđeni gubici 0,30 4,80 Skladište šećera - silos - oprašivanje 0,10 - vaganje - masa 0,05-2,0 kg 1,00 - masa 25-50 kg 0,80 - masa do 1.000 kg 0,20 - rinfuza do 2.500 kg 0,10 Suhi rezanac - proizvodni gubici na masu repe - prije prešanja 0,20 - poslije prešanja 0,10 - sušenje 0,10 - pakiranje 0,10 Melasa - skladištenje i manipulacija 0,10 - gubici zbog mikrobiološke aktivnosti 0,50 Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

- neposredno nakon nastajanja

- izvanrednim popisom robe

- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika.

 

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.

 

Članak 6.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: I-224/7-2000. Zagreb, 4. veljače 2000.

 

Predsjednik Nadan Vidošević, v. r. Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/272404.html

Copyright © Ante Borić