HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA
Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 164/98 i 105/99), članka 25. stavka 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 60/96, 113/97, 7/99 i 112/99) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine«, br. 11/94 - pročišćeni tekst, 108/95 i 19/96), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore donio je 4. veljače 2000. godine
Članak 1.
Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji mlinskih i pekarskih proizvoda i tjestenine (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji prema članku 25. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ne podliježe oporezivanju.
Članak 2.
Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.
Članak 3.
Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke do iznosa od:
______________________________________________________________________ Naziv proizvoda/ Mjesto gubitka Stopa tehnološki proces (%) ______________________________________________________________________ Zrnata roba - pšenica a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje u smještajnim objektima 0,5 c) isporuka 0,5 - kukuruz a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje 1,0 c) isporuka 0,5 - ječam, raž, zob a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje 0,3 c) isporuka 0,5 - uljarice a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje 1,0 c) isporuka 0,5 Prerada žitarica a) čišćenje i meljava 2,0 b) čuvanje mlinskih proizvoda 0,5 c) isporuka 0,3 Oljuštene žitarice a) ljuštenje, euvanje, pakiranje 2,5 Mlinski proizvodi a) pakiranje 0,5-10 kg 1,0 b) pakiranje 25 i 50 kg 0,4 c) rinfuza 0,3 Pekarska proizvodnja - brašno a) istovar, zapremanje, euvanje 1,0 b) prosijavanje, vaganje 0,8 c) posip u proizvodnji pekarskih prema proizvoda normativ. - pomoćne sirovine a) istovar, zapremanje, čuvanje 2,0 - ostale sirovine i aditivi a) istovar, zapremanje, čuvanje 2,0 - sirov. kao mak, sezam, a) istovar, zapremanje, čuvanje 1,5 lan, suncokret, voće i dr. b) rasip u procesu proizvodnje 5,0 - sredstva za podmaziv. a) istovar, zapremanje, čuvanje 1,0 posuda za pečenje b) rasip u procesu proizvodnje 4,0 - kruh i pecivo a) oblikovanje tijesta, pečenje, hlađenje i punjenje u transportnu ambalažu 2,0 b) povrat proizvoda vraćenih od kupaca uz povratnicu 7,0 - domaći keksi, slastice, a) u procesu proizvodnje 3,0 kolači i dr. b) skladištenje, utovar, prijevoz 3,0 c) povrat proizvoda vraćenih od kupaca uz povratnicu 7,0 - ostali proizvodi, srodni a) u procesu proizvodnje, zamrznuti oblikovanja, vaganja, zamrzavanja, sušenja, punjenja u transportnu ambalažu 3,0 b) skladištenje, utovar, prijevoz, povrat 5,0 Proizvodnja tjestenine a) istovar, zapremanje, euvanje krupice 1,0 b) dodatne sirovine 0,7 c) u procesu proizvodnje 3,0 Pakiranje proizvoda masa: do 0,5 kg 1,5 od 0,5 do 2,0 kg 1,0 od 2,0 do 10,0 kg 0,8 Ambalaža - papirnate vrećice manje od 1/1 2,5 - papirnate vrećice 1/1-10/1 2,0 - papirnate vreće 15/1, 20/1, 25/1, 50/1 1,0 - papirnate kutije 1,5 - polietilenske vrećice do 1/1 2,0 - polietilenske vrećice iznad 1/1 1,5 - folije za pakovine: - do 0,1 kg 10,0 - od 0,1 do 0,5 kg 5,0 - od 0,5 do 1,0 kg 4,0 - folije za omatanje paleta 10,0 - naljepnice 5,0 - platnena, juta i sl. 0,4 - sanduci rešetkasti, plastični - povratni 12,0 - posude za pečenje pita - povratne 12,0 Ostalo: - uslužno skladištenje žitarica i slada a) istovar 0,5 b) manipulacija u silosu 0,5 c) utovar 0,5 - rasip i sagorijevanje kod prerade kukuruza 2,0 - rasip kod čuvanja i manipulacije mlinskih proizvoda u rasutom stanju 0,2 - transportni gubici - vagonske pošiljke 0,5 - kamionske pošiljke po kontrolnoj vagi 0,5 - mjenjačnice - roba u rasutom stanju 0,5 - odstupanje kakvoće u pojedinačnom i zbirnom uzorku za preuzete žitarice 0,5 Manjkovi na robi prilikom prihvata i sušenja nastaju kao posljedica tehnološkog procesa. Vlažna masa zrnatih kultura svodi se na sušenu masu putem formule: 100 - ulazna vlaga količina suhe robe = količina vlažne robe x ___________________ 100 - izlazna vlaga Članak 4.
Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:
- neposredno nakon nastajanja
- izvanrednim popisom robe
- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika.
Članak 5.
Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.
Članak 6.
Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: I-224/5-2000. Zagreb, 4. veljače 2000.
Predsjednik Nadan Vidošević, v. r. Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/272402.html