Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 21/00 od 18.02.2000.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 164/98 i 105/99), članka 25., stavka 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 60/96, 113/97, 7/99 i 112/99) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 11/94 - pročišćeni tekst, 108/95 i 19/96), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore donio je 4. veljače 2000. godine

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U INDUSTRIJI STOČNE HRANE

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u industriji stočne hrane (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji prema članku 25. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ne podliježe oporezivanju.

 

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

 

Članak 3.

Dopušteni gubici utvrđuju se na temelju iskustva struke do iznosa od:

______________________________________________________________________ Naziv proizvoda/tehnološki proces Stopa (%) ______________________________________________________________________ 1. TRANSPORT SIROVINA 2,0 2. SKLADIŠNI KALO - žitarice (kukuruz, pšenica, jeeam i druge) 1,0 - mahunarke (soja, lupina, grašak i druge) 1,0 - krmno brašno, posije, pšeniene klice, kukuruz. klice 0,5 - gluten, kukuruzni koncentrat 2,0 - krmni kvasac, micelij 1,0 - osušeni trop (pivski i drugi) 2,0 - rezanci šeaerne repe, suhi 2,0 - melasa, vinasa 2,0 - saeme (sojina, suncokretova, repieina i druge) 1,0 - pogaee (sojina, suncokretova, repieina i druge) 1,0 - suncokretova ljuska, rižine i bundevine posije 4,0 - sušeni biljni proizvodi (brašno i pelete dehidrirane 2,0 lucerne, kukuruzne biljke i drugo) - biljna ulja i masti, životinjske masti, riblje ulje 2,0 - brašna životinjskog podrijetla (riblje, mesno i drugo) 2,0 - koštano brašno 1,0 - mlijeko u prahu, sirutka u prahu 1,0 - krmna sol, vapnenac, urea, zelena i modra galica 2,0 - dikalcij i monokalcij-fosfat, mikroelementi 1,0 - emulgator, soja lecitin 2,0 - ostali aditivi (vitamini, antibiotici i sl.) 0,5 - predsmjese (premiksi) 0,5 3. GUBITAK U PROCESU PROIZVODNJE 1,0 4. SKLADIŠTE GOTOVE ROBE 2,0 5. AMBALAŽA - velike papirnate vreae - 50 i 25 kg 2,0 - male papirnate vreae - 10 kg i manje 3,0

GUBITAK NASTAO UTJECAJEM POVIŠENE VLAŽNOSTI SIROVINA:

Gubitak nastao zbog povišene vlažnosti sirovina izračunava se svođenjem na najmanju vlagu određenu propisima ili normama prema formuli

u kojoj su:

G - gubitak sirovine zbog isparavanja izražen u kilogramima

M - masa sirovine pri ulazu izražena u kilogramima

V1 - ulazna vlaga izražena u postocima

V2 - izlazna (normalna) vlaga izražena u postocima.

 

Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

- neposredno nakon nastajanja

- izvanrednim popisom robe

- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika.

 

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.

 

Članak 6.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: I-224/8-2000. Zagreb, 4. veljače 2000.

 

Predsjednik Nadan Vidošević, v. r. Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/272405.html

Copyright © Ante Borić