Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 21/00 od 18.02.2000.:

 

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 164/98, i 105/99), članka 25., stavka 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 60/96, 113/97, 7/99 i 112/99) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 11/94 - pročišćeni tekst, 108/95 i 19/96), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore donio je 4. veljače 2000. godine

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U INDUSTRIJI PRERADE RIBE

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u industriji prerade ribe (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji prema članku 25. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ne podliježe oporezivanju.

 

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

 

Članak 3.

Dopušteni gubici utvrđuju se na temelju iskustva struke do iznosa od:

 

_________________________________________________________________ Naziv proizvoda/tehnološki proces Stopa (%) _________________________________________________________________ 1. ULOV I SKLADIŠTENJE RIBE a) kalo na svježoj ribi (kod prijema/otkupa, gubitak površinske vlage) 0,8 b) kalo na smrzavanju (dehidratacija) 0,8 c) kalo na skladištenju smrznute ribe 0,5 d) lom plastičnih ribarskih sanduka 5,0 2. PROIZVODNJA RIBLJIH KONZERVI a) kalo na razmrzavanju ribe 8,0 b) kalo (otpad; glava, utroba, rep, koža; kuhanje) - srdela, inaun (otpad i gubitak tekućine kuhanjem) 51,0 - tunj (otpad i gubitak tekuaine kuhanjem) 59,0 - skuša bez glave i utrobe (otpad i gubitak tekuaine kuhanjem) 52,0 - skuša s glavom (otpad i gubitak tekućine kuhanjem) 65,0 c) rasip - ulja 6,0 - umaka 17,0 - povrća: smrznutog 37,0 konzerviranog 20,0 - soli: u tabletama 12,0 fina zrnata 5,0 d) manjak - poklopci i limenke (analiza hermetičnosti) 0,1 - konzerve (analiza šava i gotovih proizvoda) 0,2 e) lom - kartonskih sanduka 20,0 - omotnica i celofana ili propilena 1,0 - kartončića 2,0 - naljepnica 1,0 - riba + limenka na stroju za rez. i ukutijavanje 0,5 - riba + limenka na stroju za kuhanje 0,5 - konzerve na zatvaračima 0,5 f) kvar (fizieki) - na pranju konzervi 0,3 nakon odležavanja 1,2 3. PROIZVODNJA SLANE RIBE a) kalo na svježoj ribi 0,8 b) kalo (otpad - glava, rep, utroba, koža, kosti, gubitak tekućine) - insalana riba (otpad, tekućina) 48,0 - fileti slane ribe (otpad, sjedenje) 30,0 c) rasip - soli (krupne) 18,0 - ulja 6,0 d) lom - plastičnih posuda za soljenje 10,0 - kartonskih sanduka 20,0 - kartončića 8,0 - konzerve (na zatvaračima) 0,5 e) manjak - kao pod 2.d) na konzerv. i staklenk. f) kvar (fizički) - kao pod 2.f) 4. PROIZVODNJA DUBOKOZAMRZNUTIH PROIZVODA a) kalo čišćenja - šaran, amur, tolstolobik, srdela 38,0 - pastrva, som, smuđ 20,0 - lignja, sipa, muzgavac 55,0 - lignja tuba 15,0 - tunj 40,0 b) kalo odmrzavanja lignje 4,0 c) kalo smrzavanja 2,0 d) kalo konfekcioniranja - som 25,0 - slatkovodna i morska riba, sipa, lignje 10,0 - oslia ili srodnici u bloku 7,0 - školjke 2,0 e) kalo dimljenja - odrezak 40,0 - živa riba 65,0 f) kalo kuhanja - oeišaena i izrezana riba 50,0 - cijela, blok 77,0 g) kalo otkoštavanja - odrezak 30,0 - cijela 64,0 - fileti sitne plave ribe 48,0 h) kalo hladnjače (za 12 mjeseci) 3,0 i) rasip - na suhoj panadi 14,0 - na bijelom brašnu 22,0 - na formirnoj masi 4,0 j) lom - na kartončićima 1,0 - na transportnim kartonima 0,2 - na gotovom proizvodu 0,7 Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

- neposredno nakon nastajanja

- izvanrednim popisom robe

- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika.

 

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.

 

Članak 6.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: I-224/4-2000. Zagreb, 4. veljače 2000.

 

Predsjednik Nadan Vidošević, v. r. Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/272401.html

Copyright © Ante Borić