Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 142/99 od 22.12.1999.:

 

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA

Na temelju članka 25. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 60/96 113/97 i 7/99), a u svezi Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 40/95 i 106/96) i članka 23. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« br. 21/99) Skupština Hrvatske obrtničke komore na sjednici održanoj 7. prosinca 1999. donijela je

 

ODLUKU O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA NA ŽITARICAMA I PROIZVODIMA OD ŽITARICA I BRAŠNA

I. OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma na žitaricama i proizvodima od žitarica i brašna, pekarskih i slastičarskih proizvoda (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina kala, rastepa, kvara i loma tijekom prihvata, sušenja, zapremanja, čuvanja, prerade, pakiranja i isporuke žitarica i proizvoda od žitarica i brašna, te povrata pekarskih i slastičarskih proizvoda, do koje fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost na temelju Zakona o obrtu, (»Narodne novine« br. 77/93 i 90/96), mogu navedene rashode knjižiti kao troškove poslovanja.

 

Članak 2.

Rashodi utvrđeni do visine i na način uređen ovom Odlukom knjiže se na temelju knjigovodstvene isprave kao troškovi poslovanja u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu (»Narodne novine« br. 90/92).

Na vrijednost rashoda utvrđenog i knjiženog na način uređen ovom Odlukom, fizičke i pravne osobe koje obavljaju obrtničku djelatnost na temelju Zakona o obrtu temeljem članka 2. stavak 1. točka 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost i članka 25. stavak 6. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, ne obračunavaju i ne plaćaju porez na dodanu vrijednost.

 

II. RASHODI - KALO, RASTEP, KVAR I LOM

 

Članak 3.

Pod rashodom proizvoda radi kala, rastepa, kvara i loma proizvoda razumijevaju se gubici na robi koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja i tehnoloških procesa, koji se moraju poduzimati pri gospodarenju sa žitaricama i proizvodima od žitarica i brašna (sušare, smještajni objekti, mlinovi, pekare, tjesteničarne, pakirnice i dr.).

 

Članak 4.

Manjkovi na robi prilikom prihvata i sušenja nastaju kao posljedica tehnološkog procesa.

Vlažna masa zrnatih kultura svodi se na sušenu masu putem formule :

 

Količina vlažne robex(100 - Ulazna vlaga) = Količina suhe robe 100-Izlazna vlaga

 

III. NORMATIVI I NAČIN UTVRÐIVANJA RASHODA

 

Članak 5.

Na ime kala, rastepa, kvara i loma, ovom se Odlukom utvrđuju dopušteni normativi manjkova izraženi u postocima od količine roba koje su u obračunskom razdoblju osušene, prerađene, zapakirane, isporučene ili prodane.

Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke i to:

 

_____________________________________________________________________________ R. NAZIV PROIZVODA - MJESTO NASTANKA MANJKA br. TEHNOLOŠKI PROCES MANJAK DO (%) _____________________________________________________________________________ 1 Zrnata roba - pšenica a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje u smješt. objektima 0,5 c) isporuka 0,5 - kukuruz a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje 1,0 c) isporuka 0,5 - ječam, raž, zob a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje 0,3 c) isporuka 0,5 - uljarice a) prihvat i sušenje 1,0 b) čuvanje 1,0 c) isporuka 0,5 2 Komponente za stočnu a) prihvat 0,5 hranu b) čuvanje 0,3 c) miješanje - proizvodnja 0,5 d) isporuka 0,5 3 Prerada žitarica a) čišćenje i meljava 2,0 b) čuvanje mlin. proizvoda 0,5 c) isporuka 0,3 4 Oljuštene žitarice a) ljuštenje, čuvanje, pakiranje 2,5 5 Mlinski proizvodi a) pakiranje 0,5-10 kg 1,0 b) pakiranje 25 i 50 kg 0,4 c) rinfuza 0,3 6 Pekarska proizvodnja - brašno a)istovar, zapremanje, čuvanje 1,0 b) prosijavanje, vaganje 0,8 c)posip u proizvodnji pekarskih proizvoda - prema normativima - pomoćne sirovine a)istovar, zapremanje, čuvanje 2,0 - pomoćne, ostale a)istovar, zapremanje, sirovine i aditivi čuvanje 2,0 - sirovine kao mak, a)istovar, zapremanje, sezam, lan, suncokret, čuvanje 1,5 voće i dr. b)rasip u procesu proizvodnje 5,0 - sredstva za a)istovar, zapremanje, podmazivanje plehova čuvanje 1,0 i kalupa b)rasip u procesu proizvodnje 4,0 - kruh i pecivo a)oblikovanje tijesta, pečenje, hlađenje i punjenje u transportnu ambalažu 2,0 b)povrat proizvoda vraćenih od kupca uz povratnicu 7,0 - domaći keksi, slastice, a)u procesu proizvodnje 3,0 kolači i dr. b)skladištenje, utovar, prijevoz 3,0 c)povrat proizvoda vraćenih od kupca uz povratnicu 7,0 - ostali proizvodi, a)u procesu proizvodnje, srodni zamrznuti obli- kovanja, vaganja, zamrzavanja, sušenja, punjenja u transportnu ambalažu 3,0 b)skladištenje, utovar, prijevoz, povrat 5,0 7 Proizvodnja tjestenine a)istovar, zapremanje, čuvanje krupice 1,0 b) dodatne sirovine 0,7 c) u procesu proizvodnje 3,0 8 Pakiranje proizvoda - mase do 0,5 kg 1,5 - od 0,5 - 2 kg 1,0 - od 2 - 10 kg 0,8 9 Ambalaža - papirnate vrećice manje od 1/1 2,5 - papirnate vrećice 1/1-10/1 2,0 - papirnate vreć. 15/1, 20/1, 25/1, 50/1 1,0 - papirnate kutije 1,5 - polietilenske vrećice do 1/1 2,0 - polietilenske vrećice iznad 1/1 1,5 - folije za pakovine do 0,1 kg 10,0 0,1 - 0,5 kg 5,0 0,5-1 kg 4,0 - folije za omatanje paleta 10,0 - naljepnice 5,0 - platnena, juta i sl. 0,4 - sanduci rešetkasti, plastični - povratni 12,0 - posude za pečenje pita (burek) - povratne 12,0 10 Ostalo - uslužno skladištenje a) istovar 0,5 žitarica i slada b) manipulacija u silosu 0,5 c) utovar 0,5 - rasip i sagorijevanje kod prerade kukuruza 2,0 - rasip kod čuvanja i manipulacije mlinskih proizvoda u rasutom stanju 0,2 - transportni gubici - vagonske pošiljke 0,5 - kamionske pošiljke po kontrolnoj vagi 0,5 - mjenjačnice - roba u rasutom stanju 0,5 - odstupanje kakvoće u pojedinačnom i zbirnom uzorku za preuzete žitarice 0,5 _____________________________________________________________________________

 

Članak 6.

Manjkovima uslijed više sile u smislu ove Odluke razumijevaju se manjkovi uzrokovani elementarnim nepogodama (poplava, požar, potres i dr), ratnim razaranjima i provalnim krađama, a do visine utvrđene temeljem zapisnika nadležnog tijela za procjenu štete.

 

Članak 7.

Dopuštena visina rashoda utvrđena ovom Odlukom utvrđuje se :

- neposredno nakon nastajanja pojedinog rashoda,

- izvanrednim popisom robe,

- redovitim popisom robe ili na drugi način utvrđen općim aktom fizičke odnosno pravne osobe.

 

Članak 8.

Manjkovi na robi uslijed kala, rastepa, kvara i loma iako su normirani ovom Odlukom, ne mogu se unaprijed priznati bez dokaza da su stvarno i nastali, odnosno da su vjerojatno nastali.

Izuzetkom u smislu ove odredbe smatraju se gubici koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja (isušivanje, isparavanje, disanje, kvarenje).

 

Članak 9.

Utvrđivanje rashoda obavlja fizička osoba ili ovlaštena osoba za fizičku odnosno pravnu osobu koja obavlja obrtničku djelatnost na temelju Zakona o obrtu.

O izvršenom popisu obvezno se sastavlja zapisnik. Zapisnik odnosno ovjereni izvod iz zapisnika, smatra se knjigovodstvenom ispravom u skladu s odredbom članka 2. ove Odluke.

 

Članak 10.

Manjkovi u slučajevima izvanrednih otpisa, uslijed isteka roka uporabe ili drugih nedostataka, a na prijedlog ovlaštenih tijela za nadzor (sanitarna, tržišna inspekcija i dr.) priznaju se u rashod do visine utvrđene zapisnikom uz suglasnost nadležne ispostave Porezne uprave.

U slučajevima iz prethodnog stavka obaveza je izvijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave i zatražiti prisustvo njenog predstavnika radi utvrđivanja činjeničnog stanja i mjera za rješavanje predmetnih manjkova.

 

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 11.

Za tumačenje odredaba ove Odluke ovlašten je Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore.

 

Članak 12.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 1/14/2-01-1999. Zagreb, 7. prosinca 1999.

 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran, v. r. Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/271900.html

Copyright © Ante Borić