Baza je ažurirana 15.10.2024. 

zaključno sa NN 95/24

EU 2024/2673

NN 84/2024 (17.7.2024.), Pravilnik o postupanju s viškom iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu kod izvođenja građevinskih radova

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

1463

Na temelju članka 144. stavka 6. Zakona o rudarstvu (»Narodne novine«, br. 56/13., 14/14., 52/18., 115/18., 98/19. i 83/23.) ministar gospodarstva donosi

PRAVILNIK

O POSTUPANJU S VIŠKOM ISKOPA KOJI PREDSTAVLJA MINERALNU SIROVINU KOD IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom određuje postupak, način utvrđivanja i prodaje, odnosno raspolaganja u druge svrhe mineralnim sirovinama iz viška iskopa nastalog prilikom građenja građevina koje se grade sukladno propisima o gradnji.

II. POJMOVI I DEFINICIJE

Članak 2.

Pojedini pojmovi u smislu ovoga Pravilnika imaju sljedeće značenje:

Višak iskopa je materijal iz iskopa nastao prilikom građenja građevina sukladno propisima o gradnji, koji se prema projektnoj dokumentaciji ne ugrađuje u obuhvatu te građevine, a koji sukladno odredbama članka 144. Zakona o rudarstvu predstavlja mineralnu sirovinu,

Jedinica lokalne samouprave je jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi građevina,

Jedinica područne (regionalne) samouprave je jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno Grad Zagreb na čijem se području nalazi građevina,

Nadležno tijelo su županije, gradovi sjedišta županija i veliki gradovi sukladno odredbama propisa kojima se uređuje upravljanje nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske,

Zakon je Zakon o rudarstvu,

Inspekcija je rudarska inspekcija Državnog inspektorata,

Pojmovi »glavni projekt građenja«, »troškovnik« »građevina«, »građenje« i »investitor« uređeni su sukladno propisima o gradnji.

III. OBVEZE INVESTITORA

Članak 3.

(1) Investitori građevina za koje je propisima o gradnji određena obvezna kontrola glavnog projekta građenja glede mehaničke otpornosti i stabilnosti konstrukcija i temeljnog tla dužni su u roku od 30 dana prije početka radova obavijestiti nadležno tijelo, inspekciju, jedinicu lokalne samouprave i jedinicu područne (regionalne) samouprave o višku iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu koji će preostati prilikom gradnje, a sukladno glavnom projektu građenja i troškovniku. Višak iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu mora biti iskazan u glavnom projektu građenja.

(2) Zabranjeno je prekoračenje obuhvata radova predviđenih glavnim projektom građenja, a u cilju stjecanja mineralne sirovine koja se ugrađuje u nasipe, tampone i druge proizvode, kao i raspolaganje mineralnim sirovinama dobivenim pri gradnji građevina u cilju izgradnje druge građevine, odnosno korištenje na gradilištu na kojem ista nije izvađena iz ležišta.

(3) Investitor građevine za koju propisima o gradnji nije određena obveza kontrole glavnog projekta dužni su u roku od 5 dana po izvršenom iskopu obavijestiti nadležno tijelo, inspekciju, jedinicu lokalne samouprave i jedinicu područne (regionalne) samouprave o nastalom višku iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu.

Članak 4.

Investitor građenja građevina koje se grade sukladno propisima o gradnji, dužan je obvezno uz obavijest o višku iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu iz članka 3. ovoga Pravilnika, dostaviti nadležnom tijelu i inspekciji kako slijedi:

– presliku akta na temelju kojeg se gradi građevina,

– dokaze o količini i kakvoći mineralne sirovine u skladu s hrvatskim normama i standardima,

– ponudu za otkup i cijenu ukoliko je investitor zainteresiran za otkup viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu, na obrascu koji će izraditi nadležno tijelo i oglasiti na mrežnim stranicama.

IV. OBVEZE JEDINICA PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE I JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

Članak 5.

(1) Jedinice lokalne samouprave dužne su u roku 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika odrediti lokacije za odlaganje viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu, te o istome izvijestiti jedinice područne (regionalne) samouprave.

(2) Lokacije odlaganja viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu mogu biti određene važećim prostornim planovima jedinice lokalne samouprave, reciklažna dvorišta, odlagališta građevinskog otpada i druge primjerene lokacije za koje ne postoje prepreke u prostornim planovima jedinice lokalne samouprave.

(3) U slučaju da jedinice lokalne samouprave u roku određenom stavkom 1. ovoga članka ne odrede lokacije isto će odrediti jedinice područne (regionalne) samouprave u roku od 3 mjeseca od isteka roka iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 6.

(1) Do određivanja lokacije za odlaganja viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika, jedinica lokalne samouprave dužne su u roku od 30 dana od dana zaprimanja obavijesti iz članka 3. ovog Pravilnika odrediti lokaciju za odlaganje viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu, te o istome izvijesti nadležno tijelo i investitora.

(2) U slučaju kada jedinice lokalne samouprave ne postupe sukladno odredbama stavka 1. ovoga članka, jedinice područne (regionalne) samouprave odredit će lokaciju za odlaganje viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu u roku od 30 dana.

V. POSTUPANJE S VIŠKOM ISKOPA KOD IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA – NADLEŽNO TIJELO

Članak 7.

Ako Republika Hrvatska putem nadležnog tijela u roku 30 dana od obavijesti iz članka 3. ovoga Pravilnika, iskaže namjeru da raspolaže sa mineralnim sirovinama, količine mineralnih sirovina stavljene na raspolaganje investitor mora ukloniti s gradilišta u skladu s planiranom dinamikom građenja na lokaciju za odlaganja viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu sukladno odredbama članaka 5. i 6. ovoga Pravilnika.

Članak 8.

(1) Nadležno tijelo može odrediti svojom odlukom da se mineralna sirovina iz viška iskopa koji sadrži mineralnu sirovinu ugradi u objekte od državnog interesa i druge objekte od javnog interesa, kada su investitori osnovani od strane Republike Hrvatske, jedinica lokalne samouprave ili jedinice područne (regionalne) samouprave, bez provođenja postupka javnog nadmetanja.

(2) U odluci iz stavka 1. ovoga članka moraju se navesti količine mineralne sirovine koje se nalaze u višku iskopa te obveze investitora, mjesto i rok predaje mineralne sirovine.

(3) U odluci iz stavka 1. ovoga članka moraju se navesti obveze pravne osobe koja preuzima mineralnu sirovinu iz viška iskopa, vođenja točne evidencije preuzetih i ugrađenih količina mineralne sirovine i datume ovih radnji, te obveza izvještavanja nadležnog tijela svakih šest mjeseci, ukoliko radovi traju duže od ovog razdoblja. U roku od 30 dana od dovršetka radova pravna osoba koja je preuzela mineralnu sirovinu iz viška iskopa dužna je izraditi konačno izvješće, te predati ga nadležnom tijelu i inspekciji.

Članak 9.

(1) U slučaju iz članka 4. ovoga Pravilnika ako je investitor dostavio ponudu za otkup mineralne sirovine, nadležno tijelo može mineralnu sirovinu iz viška iskopa prodati investitoru neposrednom pogodbom.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka minimalna prodajna cijena mineralne sirovine ne smije biti manja od tržišne vrijednosti mineralne sirovine određene sukladno odredbama Zakona.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka minimalna prodajna cijena mineralne sirovine može biti manja od tržišne vrijednosti mineralne sirovine uz prethodnu suglasnost Povjerenstva za utvrđivanje rezervi mineralnih sirovina osnovano sukladno odredbama članka 55. Zakona.

(4) Kada nadležno tijelo u slučaju iz članka 8. ne odredi svojom odlukom raspolaganje mineralnom sirovinom iz viška iskopa bez provođenja postupka javnog nadmetanja ili investitor nije iskazao interes za otkup viška iskopa sukladno odredbama članka 4. ovoga Pravilnika, nadležno tijelo dužno je provest postupak javnog nadmetanja za prodaju mineralne sirovine iz viška iskopa.

(5) Postupak javnog nadmetanje za prodaju mineralne sirovine iz viška iskopa mora se oglasit u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske i na mrežnim stranicama nadležnog tijela.

(6) U slučaju provođenja javnog nadmetanja iz stavka 4. ovoga članka minimalna prodajna cijena mineralne sirovine ne smije biti manja od tržišne vrijednosti mineralne sirovine određene sukladno odredbama Zakona.

Članak 10.

Postupak prodaje mineralne sirovine neposrednom pogodbom i provođenje javnog nadmetanja za prodaju mineralne sirovine iz viška iskopa, način određivanja najpovoljnije ponude, kao i ostale elemente bitne za provedbu postupka javnog nadmetanja određuje odlukom nadležno tijelo.

V. PRIHODI OD PRODAJE MINERALNE SIROVINE IZ VIŠKA ISKOPA

Članak 11.

(1) Omjer raspodjele prihoda od prodajne cijene mineralne sirovine iz viška iskopa utvrđuje se na način:

– 20 % prihod je državnog proračuna Republike Hrvatske;

– 40 % prihod je jedinica područne (regionalne) samouprave;

– 40 % prihod je jedinica lokalne samouprave.

(2) Prihod iz stavka 1. ovoga članka uplaćuje se u državni proračun Republike Hrvatske, a raspodjeljuje se prema navedenim omjerima.

Članak 12.

(1) Nadzor nad uplatom prihoda od prodane mineralne sirovine iz viška iskopa provodi ministarstvo nadležno za financije.

(2) Potvrdu o uplati prihoda od prodane mineralne sirovine iz viška iskopa nadležno tijelo dužno je dostaviti ministarstvu nadležnom za financije i ministarstvu nadležnom za upravljanje državnom imovinom.

(3) Ako kupac mineralne sirovine iz viška iskopa u ugovorenom roku ne plati prodajnu cijenu, nadležno tijelo obavijestit će o tome nadležno državno odvjetništvo, radi poduzimanja daljnjih pravnih radnji.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

(1) Nadležno tijelo dužno je u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika izraditi obrazac iz članka 4. ovoga Pravilnika.

(2) Nadležno tijelo dužno je u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika izraditi odluku iz članka 10. ovoga Pravilnika.

Članak 14.

(1) Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o postupanju s viškom iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu kod izvođenja građevinskih radova (»Narodne novine«, broj 79/14.).

(2) Svi postupci koji su započeli prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika dovršit će se prema odredbama propisa koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 15.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 310-01/24-03/143 Urbroj: 517-06-2-1-24-2 Zagreb, 9. srpnja 2024.

Ministar Ante Šušnjar, v. r.

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_84_1463.html

Copyright © Ante Borić