Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 132/14 od 12.11.2014.:

 

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Na temelju članka 37. stavka 6. Zakona o elektroničkim medijima (»Narodne novine«, broj 153/09., 84/11., 94/13. i 136/13.), Vijeće za elektroničke medije donosi

 

PRAVILNIK O DETALJNIM MJERILIMA ZA ODREĐIVANJE AUDIOVIZUALNIH I/ILI RADIJSKIH PROGRAMA KOJI SE SMATRAJU VLASTITOM PROIZVODNJOM

Članak 1.

Ovim se pravilnikom utvrđuju mjerila za određivanje audiovizualnih i/ili radijskih programa koji se smatraju vlastitom proizvodnjom.

Članak 2.

Vlastitom proizvodnjom smatraju se informativne, obrazovne, kulturne, umjetničke, glazbene, dokumentarne emisije, igrani i animirani televizijski filmovi, serije, drame, zabavne, gospodarske, znanstvene, religijske, sportske i druge emisije, kao i emisije za djecu i mlade te svi drugi izvorno proizvedeni audiovizualni i/ili radijski programi čiji je proizvođač pružatelj medijske usluge televizije i/ili radija ili su proizvedeni po njegovoj narudžbi i za njegov račun.

Vlastitom proizvodnjom smatraju se i magazinske emisije, reportaže, prilozi i putopisi, te sve druge novinarske forme iz svih gore navedenih programskih segmenata kada se javljaju kao zasebna cjelina.

Članak 3.

Vlastitom proizvodnjom smatraju se i emisije proizvedene:

– po licenci;

– po otkupljenom formatu, ideji ili scenariju;

– u koprodukciji (dio razmjeran ulogu);

– svi izravni ili odgođeni prijenosi, kao i snimke događaja koje pružatelj medijske usluge televizije i/ili radija obavlja ili realizira aktivno sudjelujući u kreiranju prijenosa iz svih;

– svi izravni ili odgođeni prijenosi, kao i snimke događaja koje organizator događaja za više pružatelja medijskih usluga televizije i/ili radija realizira vlastitim ili unajmljenim tehničkim resursima ako pružatelj medijske usluge televizije i/ili radija otkupljuje prava te sudjeluje u njegovu kreiranju;

– emisije i programi koje su proizveli neovisni proizvođači, a koje pružatelj medijske usluge televizije i/ili radija prenosi kao cjelinu ili kao dijelove temeljem otkupa prava i pri tome sudjeluje u njihovu kreiranju.

Članak 4.

Vlastitom proizvodnjom ne smatraju se emisije koje pružatelj medijske usluge televizije i/ili radija emitira na temelju otkupa prava emitiranja kad u realizaciji tih emisija ne koristi, u značajnom dijelu, vlastite kadrovske, kreativne i/ili tehničke resurse.

Članak 5.

(1) U vlastitu proizvodnju pružatelja medijske usluge televizije i/ili radija ubrajaju se premijera i prva repriza hrvatskih audio i audiovizualnih djela.

(2) U vlastitu proizvodnju pružatelja medijske usluge radija ubraja se najviše 20% vremena dnevnog objavljivanja u kojem se izvodi hrvatska glazba.

Članak 6.

Oglasi, programske najave, videostranice, televizijska i radijska prodaja te naplatne obavijesti ne smatraju se audiovizualnim i/ili radijskim programima nastalima u vlastitoj proizvodnji.

Članak 7.

(1) Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o detaljnim mjerilima za određivanje audiovizualnih i/ili radijskih programa koji se smatraju vlastitom proizvodnjom (»Narodne novine«, broj 43/10).

(2) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog (8) dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 612-12/14-05/0203 Urbroj: 567-02/01-14-01 Zagreb, 5. studenoga 2014.

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Predsjednica Vijeća Mirjana Rakić, v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_11_132_2500.html

Copyright © Ante Borić