MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 36. stavka 3. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03 i 55/11) i članka 3. stavka 4. Zakona o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda (»Narodne novine« br. 82/13), ministar poljoprivrede donosi
Pročišćeni tekst
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za stavljanje u promet vina, vina bez zaštićene oznake izvornosti s oznakom sorte i/ili godine berbe, kao i vina s zaštićenom oznakom izvornosti, proizvedenog u Republici Hrvatskoj.
Članak 2.
(1) Vino je u prometu kada je za njega izdano Rješenje za stavljanje u promet (u daljnjem tekstu: Rješenje) koje izdaje Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo (u daljnjem tekstu: Centar).
(2) Uz Rješenje, Centar izdaje markice, odnosno vrpce kojima će proizvod biti označen u prometu.
(3) Rješenjem se određuje ukupna količina vina koja se stavlja u promet, zapremina pretpakovina u kojima je vino u prometu i oznake markica kojima će vino biti označeno u prometu, te količina koja će biti u prometu kao otvorena roba.
(4) U Rješenju se navode obvezni podaci kojima se vino označava u prometu.
Članak 3.
(1) Rješenje se izdaje na zahtjev proizvođača, a temelji se na administrativnoj provjeri obveznih izjava, fizikalno kemijskom i organoleptičnom ispitivanju uzorka.
(2) Ukoliko je fizikalno kemijsko ispitivanje vina za koji se traži Rješenje provedeno u drugoj ovlaštenoj pravnoj osobi, sukladno Pravilniku o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina (»Narodne novine« br. 102/04, 64/05), proizvođač uz zahtjev za izdavanje Rješenja prilaže rezultate fizikalno kemijskog ispitivanja i uzorak za organoleptično ispitivanje.
(3) Obrazac zahtjeva za izdavanje Rješenja nalazi se na internetskim stranicama Centra.
Članak 4.
(1) U Rješenju se navode rezultati fizikalno kemijskog ispitivanja obveznih parametara;
– Relativna gustoća 20/20 °C,
– Alkohol stvarni % vol,
– Alkohol ukupni % vol,
– Ekstrakt ukupni suhi (g/L),
– Reducirajući šećeri (g/L), odnosno ukupni šećeri izraženi kao glukoza i fruktoza (g/L),
– Ekstrakt suhi bez šećera (g/L),
– Ekstrakt bez šećera i nehlapive kiselosti (g/L),
– Ukupna kiselost (kao vinska) (g/L),
– Hlapiva kiselost (kao octena) (g/L),
– pH,
– Pepeo (g/L),
– Slobodni SO2 (mg/L),
– Ukupni SO2 (mg/L).
(2) Za predikatna vina se, uz parametre iz stavka 1. ovoga članka, navode i sljedeći dodatni parametri;
– vina s oznakom kasna berba i izborna berba; glicerol (g/L) i limunska kiselina (mg/L),
– vina s oznakom izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica i ledeno vino; glicerol (g/L), limunska kiselina (mg/L) i glukonska kiselina (g/L).
(3) Za pjenušava i gazirana vina se, uz parametre iz stavka 1. ovoga članka, navodi i rezultat analize parametra tlaka i sadržaja saharoze (g/L).
(4) Za desertna, likerska i aromatizirana vina, uz parametre iz stavka 1. ovoga članka, navodi se i sadržaj saharoze (g/L).
Članak 5.
(1) U Rješenju se navode i rezultati organoleptičnog (senzornog) ispitivanja.
(2) Organoleptično (senzorno) ispitivanje vina provodi se sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina (»Narodne novine« br. 106/04 i 137/12).
Članak 6.
(1) Vina sa zaštićenom oznakom izvornosti ocjenjuju se metodom »100 bodova«, sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina.
(2) Vina iz stavka 1. ovoga članka, sukladno rezultatima organoleptičnog (senzornog) ispitivanja, stječu pravo na označavanje tradicionalnim izrazom sukladno Pravilniku o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina (»Narodne novine« br. 141/10, 31/11, 78/11, 120/12).
(3) Vina bez zaštićene oznake izvornosti ocjenjuju se metodom »da/ne«, sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina.
(4) Vina bez zaštićene oznake izvornosti s oznakom sorte i/ili godine berbe (sortna vina) se ocjenjuju metodom „da/ne», sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina, pri čemu se ocjenjivačima obvezno najavljuje sorta od koje je vino proizvedeno i koja će biti označena.
Članak 7.
(1) Rješenje se može izmijeniti na zahtjev stranke.
(2) Centar može, na zahtjev stranke izmijeniti markice odnosno vrpce kojima je vino označeno u prometu, uz opis činjeničnog stanja ili okolnosti koje su razlog za izmjenu, a koje se navode u obrazloženju izmjene Rješenja.
(3) Centar je nadležan za kontrolirano zaprimanje i uništavanje neupotrebljenih markica preostalih po izmjeni Rješenja.
Članak 8. (NN 49/14)
(1) Odredbe članka 4. Pravilnika o visini naknade troškova za obavljanje usluga u području vinogradarstva i vinarstva (»Narodne novine«, br. 7/97, 57/2000 i 137/2012) primjenjuju se na mirna vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina.
(2) Odredbe članka 5. Pravilnika o visini naknade troškova za obavljanje usluga u području vinogradarstva i vinarstva primjenjuju se na mirna vina bez zaštićene oznake izvornosti kao i na mirna vina bez zaštićene oznake izvornosti sa oznakom sorte i/ili godine berbe (sortna vina).
Članak 9.
(1) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se na vina proizvedena od grožđa berbe 2013. nadalje.
(2) Odredbe članaka 2., 3., 4., 5. i članka 8. stavka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se i na vina proizvedena do 30. lipnja 2013. godine.
(3) Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika, prestaje važiti članak 6.a Pravilnika o visini naknade troškova za obavljanje usluga u području vinogradarstva i vinarstva.
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/13-01/124
Urbroj: 525-07/0034-13-5
Zagreb, 22. studenoga 2013.
Članak 2.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/13-01/124
Urbroj: 525-07/0034-14-11
Zagreb, 9. travnja 2014.