Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Pristupanje sadržaju

Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu
PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

Temeljem članka 56. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

 

PRAVILNIK O UPISNIKU DESTILATERA

Pročišćeni tekst

NN 137/0575/07

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti i postupak za upis u Upisnik destilatera (u daljnjem tekstu: Upisnik).

Članak 2. (NN 75/07)

U smislu ovog Pravilnika značenje pojmova je sljedeće:

1. »destilacija« je fizikalno-kemijski postupak kojim se iz fermentiranog soka, masulja, komine, taloga, vina, prevrelih sirovina poljoprivrednog podrijetla koje izvorno sadrže šećer ili su prethodno ošećerene te macerata neprevrelih sirovina u etilnom alkoholu u destilacijskom uređaju dobiva etilni alkohol i druge hlapive komponente, a destilat zadržava miris i okus sirovine;

2. »destilater« je svaka pravna ili fizička osoba koja provodi destilaciju u svrhu dobivanja etilnog alkohola, vinskih i drugih destilata i upisana je u Upisnik;

3. Brisana.

II. UVJETI ZA UPIS U UPISNIK DESTILATERA

Članak 3.

U Upisnik se upisuje pravna ili fizička osoba koja posjeduje uređaje i postrojenja za provođenje destilacije, provodi destilaciju i proizvodi godišnje više od 20 litara apsolutnog alkohola.

III. POSTUPAK UPISA U UPISNIK DESTILATERA

Članak 4.

Zahtjev za izdavanje rješenja o upisu u Upisnik destilater pod­nosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) na Obrascu-UPD.

Obrazac-UPD tiskan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 5. (NN 75/07)

Uz zahtjev iz članka 4. ovoga Pravilnika destilater je dužan dostaviti izvod iz sudskog registra odnosno obrtnicu ili izvod iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstava.

Iznimno od stavka 1. ovog članka destilater koji se bavi proizvodnjom grožđa, vina i voćnih vina dužan je dostaviti i izvod iz Upisnika proizvođača grožđa, vina i voćnih vina.

Destilater je dužan upisati se u Upisnik u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 6. (NN 75/07)

Rješenje o upisu u Upisnik izdaje Ministarstvo na osnovu zahtjeva destilatera podnesenog na Obrascu-UPD.

Rješenje o upisu u Upisnik dostavlja se Ministarstvu financija.

Upisnik vodi Ministarstvo.

Članak 7.

Destilateri su dužni voditi odgovarajuću evidenciju o proizvod­nji, prometu i kvaliteti destilata.

Članak 8.

Destilateri su dužni jednom godišnje, a najkasnije do 31. siječnja sljedeće godine, Ministarstvu dostaviti podatke o proizvodnji, nabavkama, prodaji i zalihama destilata za prethodnu kalendarsku godinu, zaključno sa 31. prosincem, na Obrascu-EVP koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

Članak 9. (NN 75/07)

Destilateri su dužni voditi evidenciju o vrsti i količinama sirovine koju preuzimaju za destilaciju.

Evidencija iz stavka 1. ovog članka obuhvaća:

– ime i prezime proizvođača,

– količinu sirovine koja je preuzeta,

– vrstu sirovine,

– sadržaj etilnog alkohola i šećera u sirovini,

– dobivenu količinu destilata,

– sadržaj etilnog alkohola u dobivenom destilatu.

Članak 10.

Destilater je dužan dostaviti dokumentaciju o prestanku djelat­nosti radi brisanja iz Upisnika.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/05-01/60

Urbroj: 525-1-05-1

Zagreb, 11. studenoga 2005.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 75/07

Članak 7.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/07-01/56

Urbroj: 525-1-07-1

Zagreb, 9. srpnja 2007.

 

 

PRILOG 1 (NN 75/07)

Obrazac UPD  

              Obrazac-upisnik destilatera

1.

Naziv destilatera:

 

2.

Adresa:

 

3.

MB:

 

4.

Proizvodne lokacije:

Kapacitet:

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

Ukupni kapacitet:

 

5.

Obim godišnje proizvodnje za prošlu kalendarsku godinu (hl, % vol):

6.

Zaliha:

         

 

_______________     _______________

  (mjesto i datum)           (potpis i žig)

 

PRILOG 2 (NN 75/07)

NAZIV PRAVNE ILI FIZIČKE OSOBE

 

 

Obrazac EVP  

EVIDENCIJA O PROIZVODNJI, NABAVKAMA, PRODAJI I ZALIHAMA DESTILATA U RAZDOBLJU OD _______ DO______ 20___. GODINE

Red.br.

OPIS

Destilat dobiven od

 

 

Masuljod grožđa

Komina od grožđa

Talog

Vino

Masuljod voća

Sok od voća

Voćna komina

Žitna komina

Maceratineprev.sirov. u et. alk.

Ostaleferm. sirovinepolj. podrijetla (*)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Početno stanje (hl i % vol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Proizvedene i kupljene količine destilata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.

Vlastita proizvodnja (hl i % vol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

Kupljene količine (hl i % vol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.1.

Domaći proizvođači (hl i % vol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.2.

Uvoz (hl i % vol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Prodane i isporučene količine destilata (hl i % vol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Završno stanje (hl i % vol) – 31. 12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*nabrojati fer. sirovine polj. podrijetla: _______________________________________________________           

Dana ___________________ 20___.             M.P.                  Ovlaštena osoba  ______________________        

 

                                                                _______________

 

 

Copyright © Ante Borić