Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Pristupanje sadržaju

Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu
PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

Na temelju članka 37. stavka 6. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi

 

PRAVILNIK O ORGANOLEPTIČKOM (SENZORNOM) OCJENJIVANJU VINA I VOĆNIH VINA

Pročišćeni tekst

NN 106/04137/12142/1348/1401/15

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1. (NN 137/12)

(1) Ovim Pravilnikom uređuje se način organoleptičkog ocjenjivanja vina i voćnih vina, uvjeti i način rada Povjerenstva za orga­no­leptičko ocjenjivanje (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) i Komisije za organoleptičko ocjenjivanje (u daljnjem tekstu: Komisije) te metode ocjenjivanja.

Članak 2. (NN 137/12)

(1) Povjerenstvo u smislu ovog Pravilnika je stručno tijelo za sva službena organoleptička ocjenjivanja vina i voćnih vina u Republici Hrvatskoj koje se osniva pri Ministarstvu poljoprivrede (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

(2) Za članove Povjerenstva mogu se imenovati osobe koje posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti za degustatora (u daljnjem tekstu: certifikat).

(3) Popis članova Povjerenstva objavljuje se u »Narodnim novinama«.

(4) Članove Povjerenstva imenuje ministar poljoprivrede (u daljnjem tekstu: ministar).

Članak 3.

Društvo enologa Hrvatske podnosi Ministarstvu prijavu osoba koje su vinogradarsko-vinarski stručnjaci kao i druge osobe sa znanjem iz područja vinogradarstva i vinarstva te iskustvom u degustaciji mošta i vina za pohađanje programa za dobivanje certifikata.

Provjeru znanja i sposobnosti obavlja Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (u daljnjem tekstu: Agronomski fakultet) na temelju programa potvrđenog od strane Ministarstva i izdaje certifikat kao potvrdu uspješno završenog programa.

O izdanim certifikatima Agronomski fakultet dužan je izvi­jestiti Ministarstvo.

Članak 4. (NN 137/12)

(1) Članovi Povjerenstva obvezni su svakih pet godina proći provjeru znanja koju organizira Agronomski fakultet, osim osoba starijih od 65 godina koje su dužne proći provjeru znanja svake dvije godine.

(2) O rezultatima provjere Agronomski fakultet dužan je izvijes­titi Ministarstvo.

(3) Troškove provjere znanja i sposobnosti iz članka 3. stavka 2 ovog Pravilnika snose kandidati, a prema troškovniku Agronomskog fakulteta kojeg potvrđuje ministar.

(4) Članovi Povjerenstva koji nisu pristupili provjeri znanja, odnosno nisu je uspješno završili brišu se iz Povjerenstva.

Članak 4.a (NN 48/14)

(1) Rad članova Povjerenstva prati Centar.

(2) Izvještaj o radu članova Povjerenstva Centar podnosi Ministarstvu jednom godišnje, a najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Članak 5. (NN 48/14)

(1) Članove Povjerenstva ministar može razriješiti u slučaju da:

– ne obavljaju svoje dužnosti sukladno odredbama ovoga Pravilnika,

– ne pristupe ili ne zadovolje na redovitoj provjeri znanja (obnova certifikata),

– ne udovoljavaju radom,

– to osobno zahtijevaju.

II. OBVEZE ČLANOVA POVJERENSTVA

Članak 6.

Članovima Povjerenstva zabranjeno je odati ili iskoristiti poslovnu tajnu ili tajnu trgovačkog društva do koje dođu pri obav­ljanju posla.

III. KOMISIJA ZA ORGANOLEPTIČKO OCJENJIVANJE

Članak 7. (NN 48/14)

(1) Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka obavlja Komisija za organoleptično ocjenjivanje (u daljnjem tekstu: Komisija) koju čine članovi Povjerenstva. Članovi Komisije su predsjednik, tajnik i pet ocjenjivača.

(2) Svaki član Povjerenstva nakon imenovanja obvezan je proći vježbenički staž sudjelujući u radu tri uzastopne Komisije.

(3) Članove Komisije određuje rukovoditelj Centra i to za svako ocjenjivanje posebno, vodeći računa o ravnomjernoj opterećenosti i regionalnoj zastupljenosti svih članova Povjerenstva.

Članak 8.

Dužnosti predsjednika Komisije su da:

1. provjeri odgovarajuće uvjete organoleptičkog ocjenjivanja,

2. uz tajnika nadzire otvaranje uzoraka, temperaturu, identitet proizvoda i anonimnost u odnosu na članove Komisije,

3. provjerava redoslijed ocjenjivanja uzoraka,

4. obavještava članove Komisije o uzorcima koje ocjenjuju,

5. kontrolira izračun konačne ocjene.

Predsjednik Komisije dužan je zahtijevati ponovno ocjenjivanje uzorka:

1. kada to zahtijeva većina ocjenjivača,

2. kada dođe do velikih razlika u ocjenama pojedinih ocje­njivača,

3. ako ima obrazac za organoleptičko ocjenjivanje s primjedbom da uzorak ne odgovara oznaci,

4. ako je uzorak ocijenjen u pogrešnom redoslijedu,

5. ako to ocijeni potrebnim iz bilo kojeg drugog opravdanog razloga.

Ponovno ocjenjivanje radi se pod novom šifrom.

Članak 9. (NN 01/15)

(1) Dužnosti tajnika su da:

1. vodi evidenciju prispjelih i šifriranih uzoraka,

2. priprema listu redoslijeda ocjenjivanja,

3. organizira i nadzire rad pomoćnog osoblja tijekom rada Komisije,

4. obračunava konačnu ocjenu,

5. čuva obrasce za organoleptičko ocjenjivanje.

(2) Tajnik Komisije zajedno s predsjednikom sastavlja zapisnik o rezultatima ocjenjivanja.

(3) Brisan.

(4) Tajnik Komisije mora biti osoba zaposlena u pravnoj osobi koja obavlja organoleptičko ocjenjivanje.

Članak 10.

Dužnosti pomoćnog osoblja jesu:

1. pripremanje obrazaca za organoleptičko ocjenjivanje,

2. osiguranje tehničkih uvjeta za rad Komisije,

3. točenje uzoraka i promjena čaša,

4. čuvanje anonimnosti ocjenjivanja

5. ostali pomoćni poslovi.

IV. DAVANJE OVLAŠTENJA ZA PROVOĐENJE ORGANOLEPTIČKOG OCJENJIVANJA

Članak 11.

Organoleptičko ocjenjivanje obavlja Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (u daljnjem tekstu: Centar) na temelju ovlaštenja ministra.

Članak 12.

Ovlaštenje iz članka 11. stavka 1. ovog Pravilnika izdaje ministar na rok od tri godine i ono se može obnoviti na zahtjev Centra, podnesen namanje tri mjeseca prije isteka roka iz stavka 1. ovog članka.

Članak 13.

Ministar može provesti upravni nadzor rada Centra ovlaš­te­nog prema članku 11. ovog Pravilnika.

Članak 14.

Ministar može Centru oduzeti ovlaštenje iz članka 11. ovog Pravilnika i prije isteka roka na koji je to ovlaštenje izdano, ako se utvrdi da je Centar postupao protivno odredbama Zakona i ovog Pravilnika, ili je pak prestao udovoljavati propisanim uvjetima.

Članak 15.

Za organoleptičko ocjenjivanje Komisija se saziva pisanim putem najmanje 6 dana prije ocjenjivanja, a iznimno se može sazvati u roku ne kraćem od tri dana.

Članovi Komisije svoju spriječenost obvezni su javiti tajniku najkasnije tri dana prije ocjenjivanja.

Članak 16.

Organoleptičko ocjenjivanje organizira se regionalno prema potrebi.

Organoleptičko ocjenjivanje nije javno.

Iznimno od stavka 2. ovog članka, predsjednik Komisije može dopustiti da organoleptičkom ocjenjivanju prisustvuju i druge osobe kao što su: tehničko osoblje, mladi stručnjaci na obuci, predstavnici udruga, ugostitelji, novinari i trgovci koji mogu ocjenjivati, ali njihove ocjene ne uzimaju se u obzir kod konačne ocjene.

V. UZORKOVANJE

Članak 17. (NN 137/12)

(1) Organoleptičkom ocjenjivanju vina i voćnih vina prethodi fizikalno-kemijska analiza.

(2) Organoleptičko ocjenjivanje ne obavlja se za uzorke koji, temeljem fizikalno-kemijske analize, ne ispunjavaju uvjete sukladno Zakonu i propisima donesenim na temelju njega.

(3) Uzorkovanje i rok provođenja organoleptičke analize definirani su Pravilnikom o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina.

VI. NAČELA OCJENJIVANJA

Članak 18.

Prije početka organoleptičkog ocjenjivanja ocjenjivači ocjenjuju kontrolni uzorak one kategorije kvalitete koja je prva na redu za ocjenjivanje.

Kontrolni uzorak određuje predsjednik.

Kontrolni uzorak u smislu ovog Pravilnika je uzorak koji je ocijenjen na prethodnom organoleptičkom ocjenjivanju.

Predsjednik može dati na ocjenjivanje više kontrolnih uzoraka.

Članak 19. (NN 142/13, 01/15)

(1) Prije organoleptičkog ocjenjivanja svakog uzorka, predsjednik daje ocjenjivačima obvezne podatke o uzorku:

– godinu berbe,

– podrijetlo proizvodnje,

– posebne informacije vezane za tehnologiju proizvodnje,

– informaciju o predikatnoj kategoriji,

– osnovne analitičke podatke,

– sorta, ukoliko je navedena.

(2) Uzorci se evidentiraju i ocjenjuju pod šifrom.

(3) Uvid u sve podatke o uzorku, osim naziva proizvoda, naziva proizvođača i/ili podnositelja zahtjeva imaju samo predsjednik i tajnik.

Članak 20. (NN 137/12)

(1) Uvjeti za provedbu organoleptičkog ocjenjivanja trebaju biti sukladni ISO/DIS Normi 8589.

(2) U jednom danu ocjenjivači smiju ocijeniti najviše pedeset uzoraka.

(3) Tijekom rada Komisije predsjednik je obavezan odrediti stanke za odmor.

(4) Uzorci se ocjenjuju pripremljeni na odgovarajućim temperaturama, i to:

– pjenušava, biser i gazirana vina od 8 do 10 °C,

– bijela i ružičasta vina: 10 do 12 °C,

– predikatna, specijalna vina i voćna vina od 10 do 14 °C,

– crna vina od 15 do 18 °C.

Članak 21.

Predsjednik Komisije mora nastojati da uzorci budu istovrsni što je moguće više.

Preporučeni redoslijed ocjenjivanja uzoraka je sljedeći:

– vina u užem smislu riječi prije specijalnih vina,

– stolna vina prije vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom,

– mirna vina prije pjenušavih, biser i gaziranih vina,

– bijela vina prije ružičastih i crnih,

– sortna vina prije mješavine sorata,

– nearomatična vina prije aromatičnih,

– suha vina prije vina s ostatkom šećera,

– vina s nižom pH vrijednošću prije vina s višom pH vrijednošću,

– vina s manje alkohola prije vina s više alkohola,

– mlađa vina prije starijih.

Predsjednik Komisije može, kada smatra potrebnim, odrediti i drugačiji redoslijed ocjenjivanja.

VII. ORGANOLEPTIČKO OCJENJIVANJE UZORAKA

Članak 22. (NN 137/12)

(1) Organoleptička ocjena podrazumijeva:

– kod vina bez oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla i voćnih vina: utvrđivanje organoleptičke prikladnosti za promet glede boje, bistroće, mirisa i okusa;

– kod vina s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla ocjenu vanjskog izgleda vina (boje i bistroće), mirisa, okusa i ukupnog dojma vina te prepoznatljivosti sorte od koje je vino proizvedeno, ukoliko je sorta navedena;

– kod pjenušavih, biser i gaziranih vina, uz parametre iz prethodnog podstavka, još i pjenušavost i perlanje (iskričavost).

Članak 23. (NN 137/1248/14)

(1) Organoleptičko ocjenjivanje vina bez oznake zemljopisnog podrijetla, voćnih vina, pjenušavih vina, biser vina, gaziranih vina i likerskih vina, provodi se opisnom metodom »da/ne«. Odgovorom »da« ocjenjivač potvrđuje pozitivnu kakvoću, sukladno stručnim standardima.

(2) Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka mogu dobiti prolaznu ocjenu ukoliko najmanje tri od pet ocjenjivača odgovori s »da«.

Članak 23.a (NN 142/1348/14)

(1) Organoleptičko ocjenjivanje vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, aromatiziranih i desertnih vina, provodi se metodom »100 bodova«.

(2) Konačna ocjena je medijana.

Članak 24. (NN 137/1248/14)

Minimalni broj bodova za pojedine kategorije je sljedeći:

– stolna vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom                         65 bodova;

– kvalitetna vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom    72 boda;

– vrhunska vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom     82 boda.

Članak 25.

Ako uzorak kod organoleptičkog ocjenjivanja za bilo koje od svojstava navedenih u obrascu za organoleptičko ocjenjivanje (bis­troća, boja, čištoća, intenzitet i kvaliteta mirisa, čištoća, intenzitet, trajnosti i kvaliteta okusa i opći dojam) dobije ocjenu iz kolone »loše« navedenog obrasca, automatski se odbacuje bez obzira na ostale ocjene.

Članak 26.

Mutna vina, vina s razvijenim manama i bolestima se ne ocjenjuju, već se takvi uzorci odbacuju uz obrazloženje.

Članak 27. (NN 01/15)

(1) Ocjenjivači ocjenjuju uzorke na propisanom obrascu za organoleptičko ocjenjivanje, a koji je u prilogu ovog Pravilnika.

(2) Obrasci za organoleptičko ocjenjivanje koji su nepotpuni, odnosno koji ne sadrže sve podatke o uzorku koje je dao pred­sjednik, smatraju se nevažećima.

(3) Pravna osoba koja je obavila organoleptičko ocjenjivanje ima obvezu čuvanja ocjenjivačkih listića najmanje 12 mjeseci po završenom ocjenjivanju.

(4) Po završenom ocjenjivanju predsjednik daje informacije ocjenjivačima o rezultatima ocjenjivanja.

Članak 28.

Po završetku rada Komisije predsjednik i tajnik pišu zapisnik u kojem se navodi početak i završetak rada Komisije, imena nazočnih ocjenivača, imena opravdano izostalih, imena neoprav­dano izostalih te rezultati ocjenjivanja za svaki uzorak.

Prilog zapisniku su obrasci za organoleptičko ocjenjivanje svih ocjenjivača.

Primjerak zapisnika predaje se rukovoditelju pravne osobe koja je obavila organoleptičko ocjenjivanje, najkasnije dva dana poslije završetka rada Povjerenstva.

Članak 29. (NN 137/12)

(1) Kada uzorak dobije negativnu ocjenu ili nije ocijenjen sukladno podnesenom zahtjevu, podnositelj zahtjeva se pisanim putem obavještava o rezultatima ocjenjivanja.

(2) Podnositelj zahtjeva može zatražiti ponovno ocjenjivanje uzorka najkasnije u roku od tri mjeseca od prvog ocjenjivanja.

(3) Ukoliko podnositelj zahtjeva ne zatraži ponovno ocjenjivanje uzorka u gore navedenom roku, Centar donosi Rješenje za stavljanje vina u promet (u daljnjem tekstu: Rješenje) sukladno rezultatima prvog organoleptičkog ocjenjivanja.

(4) Ukoliko podnositelj zahtjeva zatraži ponovno ocjenjivanje uzorka, a uzorak na ponovljenom ocjenjivanju dobije negativnu ocjenu ili nije ocijenjen sukladno podnesenom zahtjevu Centar donosi Rješenje ovisno o rezultatima ponovljenog organoleptičnog ocjenjivanja.

Članak 30. (NN 137/12)

(1) Na Rješenje Centra, podnositelj zahtjeva ima pravo žalbe Ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

(2) Ocjenjivanje uzorka na osnovi žalbe obavlja Komisija koju imenuje ministar, a u čijem sastavu ne smiju sudjelovati ocjenjivači iz članka 29. ovoga Pravilnika.

(3) Ukoliko uzorak ne zadovoljava uvjete za promet vlasnik uzorka mora proizvod:

– upotrijebiti za preradu u druge proizvode ako zadovoljava uvjete,

– uništiti bez štete za okoliš.

(4) Vlasnik proizvoda mora Ministarstvu i nadležnoj vinarskoj inspekciji dostaviti dokaz o provedenom postupku iz stavka 3. ovoga članka za svu količinu ocijenjenog proizvoda, u roku od 7 dana.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 31.

Predsjedniku i članovima Komisije pripada naknada za rad i naknada troškova u vezi s radom.

Visinu naknada utvrđuje ministar posebnom odlukom.

Članak 32.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2005.

Klasa: 011-02/04-01/51

Urbroj: 525-1-04-1

Zagreb, 20. srpnja 2004.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 137/12

Članak 1.

U Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina (»Narodne novine« br. 106/04), u nazivu Pravilnika riječi: »mošta i vina« zamjenjuju se riječima: »vina i voćnih vina«.

Članak 12.

U cijelom tekstu Pravilnika riječi: »Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo« zamjenjuju se riječima: »Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (u daljnjem tekstu: Centar)« u odgovarajućem padežu.

Članak 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/10-01/163

Urbroj: 525-07/0034-12-6

Zagreb, 3. prosinca 2012.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 142/13

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/13-01/124

Urbroj: 525-07/0034-13-6

Zagreb, 22. studenoga 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 48/14

Članak 8.

(1) Odredba članka 4. ovoga Pravilnika primjenjuje se na vina berbe 2013. pa nadalje.

(2) Odredba članka 6., podstavaka 2. i 3. ovoga Pravilnika, primjenjuje se od 1. srpnja 2014. godine.

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/13-01/124

Urbroj: 525-07/0034-14-8

Zagreb, 1. travnja 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 01/15

Članak 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-04/14-01/202

Urbroj: 525-07/0034-14-4

Zagreb, 29. prosinca 2014.

 

 

PRILOG 1. (NN 137/12)

Obrazac metode 100 bodova, mirna vina

Komisija br.

 

Ocjenjivač br.

 

Oznaka uzorka:

 

Vrsta proizvoda:

 

Sorta:

 

Berba:

 

Podrijetlo proizvodnje:

 

 

 

MIRNA VINA

 

Odlično

Vrlo dobro

Dobro

Prolazno

Loše

Primjedbe

IZGLED

Bistroća

5

4

3

2

1

 

Boja

10

8

6

4

2

 

MIRIS

Čistoća

6

5

4

3

2

 

Intenzitet

8

7

6

4

2

 

Kvaliteta

16

14

12

10

8

 

OKUS

Čistoća

6

5

4

3

2

 

Intenzitet

8

7

6

4

2

 

Trajnost

8

7

6

5

4

 

Kvaliteta

22

19

16

13

10

 

Harmoničnost/Opći dojam

11

10

9

8

7

 

 

Mjesto i datum:

Potpis ocjenjivača:

 

 

                 

 

Obrazac metode 100 bodova, pjenušava i gazirana vina

Komisija br.

 

Ocjenjivač br.

 

Oznaka uzorka:

 

Vrsta proizvoda:

 

Sorta:

 

Berba:

 

Podrijetlo proizvodnje:

 

 

 

PJENUŠAVA VINA

 

Odlično

Vrlo dobro

Dobro

Prolazno

Loše

Primjedbe

IZGLED

Bistroća

5

4

3

2

1

 

Boja

10

8

6

4

2

 

Iskrenje

10

8

6

4

2

 

MIRIS

Čistoća

7

6

5

4

3

 

Intenzitet

7

6

5

4

3

 

Kvaliteta

14

12

10

8

6

 

OKUS

Čistoća

7

6

5

4

3

 

Intenzitet

7

6

5

4

3

 

Trajnost

7

6

5

4

3

 

Kvaliteta

14

12

10

8

6

 

Harmoničnost/Opći dojam

12

11

10

9

8

 

 

Mjesto i datum:

Potpis ocjenjivača:

 

 

                 

 

PRILOG 2. (NN 137/12)

Obrazac metode »da/ne«

Komisija br.

 

Ocjenjivač br.

 

Oznaka uzorka:

 

Vrsta proizvoda:

 

Podrijetlo proizvodnje:

 

 

 

SVOJSTVO (zaokružiti)

NAPOMENA

(obvezna uz odgovor NE)

Boja

DA / NE

 

Bistroća

DA / NE

 

Miris

DA / NE

 

Okus

DA / NE

 

Konačni odgovor

DA / NE

 

 

Mjesto i datum:

Potpis ocjenjivača:

 

 

       

 

PRILOG 2.a (NN 48/14)

Obrazac metode »da/ne«, pjenušava vina, biser i gazirana vina

Komisija:

 

Ocjenjivač:

 

Oznaka uzorka:

 

Opis uzorka:

 

Podrijetlo (vgd zona, ostalo):

 

 

 

SVOJSTVO (zaokružiti)

NAPOMENA (obvezna uz odgovor NE)

Boja

DA/NE

 

Bistroća

DA/NE

 

Perlanje (iskričavost)

DA/NE

 

Miris

DA/NE

 

Okus

DA/NE

 

Konačni odgovor

DA/NE

 

 

Mjesto i datum:

Potpis ocjenjivača:

 

 

       

 

 

Copyright © Ante Borić