Baza je ažurirana 20.11.2024. 

zaključno sa NN 109/24

EU 2024/2679

Pristupanje sadržaju

Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu
PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

Na temelju članka 26. stavak 2, članka 40. stavak 2. i članka 61. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

 

PRAVILNIK O MINIMALNO TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIM UVJETIMA ZA PROIZVODNJU VINA I VOĆNIH VINA TE PRODAJU VINA, DRUGIH PROIZVODA OD GROŽĐA I VINA KAO I VOĆNIH VINA

Pročišćeni tekst

NN 102/0491/0571/0673/0708/0888/0924/11152/11

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se minimalni tehničko-tehno­loški uvjeti prostorija i opreme kojima mora u postupku proizvod­nje udovoljiti proizvođač vina i voćnih vina koji proizvode stavlja u promet (u daljnjem tekstu: proizvođač), uvjeti i način prodaje vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina i postupak odobravanja proizvodnog objekta.

II. UVJETI PROIZVODNJE

Članak 2.

Proizvođač mora u postupku proizvodnje raspolagati:

– odgovarajućim prostorom za prijem i preradu grožđa i voća, proizvodnju, njegu i čuvanje vina i voćnih vina,

– odgovarajućom opremom i

– odgovarajućom stručnom spremom.

Članak 3.

U postupku proizvodnje vina i voćnih vina pod odgo­varajućim prostorijama podrazumijevaju se prostorije za prijem i preradu gožđa, odnosno drugog voća, vrenje masulja, mošta, voćne pulpe, njegu, čuvanje i doradu vina i voćnih vina.

Proizvođač koji puni vino ili voćno vino u boce mora, osim prostora iz stavka 1. ovog članka imati poseban prostor za pranje boca i punjenje vina i voćnih vina u boce te poseban prostor za skladištenje.

Prostor iz stavka 1. i 2. ovoga članka mora imati tekuću vodu odgovarajuće kakvoće, električnu energiju i uređen sustav odvod­nje.

Prostorije objekta za proizvodnju moraju udovoljavati sanitarno-tehničkim uvjetima propisanim posebnim propisima.

Članak 4.

Pod odgovarajućom opremom podrazumijeva se oprema sukladno tehnologiji proizvodnje.

Članak 5. (NN 08/08)

Proizvođač vina, odnosno voćnih vina može biti osoba koja ima završen viši znanstveni studij iz područja vinogradarstva ili vinarstva, agronomski fakultet VVV smjera, Prehrambeno-tehno­loški fakultet prehrambeno-inženjerskog smjera, Višu ili visoku poljoprivrednu školu vinogradarsko-vinarskog usmjerenja s radnim iskustvom od najmanje 1 godine u proizvodnji vina, srednju poljoprivrednu školu vinogradarsko-vinarskog ili općeg usmjerenja s radnim iskustvom od najmanje 2 godine u proizvodnji vina ili licencu za vinara po programu koji se donosi u skladu s propisima o osposobljavanju i usavršavanju odraslih uz suglasnost ministra i najmanje 3 godine radnog iskustva u proizvodnji vina.

Ukoliko proizvođač vina, odnosno voćnih vina nema odgovarajuću stručnu spremu mora imati osobu za vođenje proizvodnje (radni odnos, ugovor o djelu) koja ispunjava uvjete iz stavka 1. ovog članka.

III. UVJETI PRODAJE VLASTITIH PROIZVODA

Članak 6.

Proizvođač koji prodaje vlastito vino i druge proizvode od grožđa i vina ili voćna vina mora, osim uvjeta iz članka 2. i 3. ovog Pravilnika raspolagati prostorom za prodaju vina, odnosno voćnih vina ukoliko planira prijem više od 10 osoba istovremeno. Ako je prostor za prodaju vina u sklopu proizvodnog objekta mora biti od njega fizički odvojen.

U prodajnom prostoru može se vršiti i degustacija vina. Degustacija i prodaja može se obavljati u zatvorenom, natkritom ili otvorenom prostoru.

IV. ODOBRAVANJE OBJEKATA

Članak 7.

Proizvođač vina i voćnih vina podnosi Ministarstvu zahtjev za odobrenje proizvodnog objekta uz koji prilaže dokaz o stručnoj osposobljenosti za vođenje proizvodnje i podatke o prostoru kojim raspolaže.

Članak 8. (NN 08/08, 24/11)

Na temelju podnesenog zahtjeva i dostavljene dokumentacije s izjavom podnositelja zahtjeva (obrazac MTU) Ministarstvo odobrava objekt za proizvodnju i/ili prodaju vina i voćnih vina.

Ministarstvo vodi Registar odobrenih objekata.

Ministarstvo izdaje rješenje o odobrenju objekta.

Članak 8.a (NN 24/11)

Proizvođač vina i voćnih vina dužan je obavijestiti Ministarstvo o svakoj promjeni.

U slučaju prestanka obavljanja djelatnosti ili neudovoljavanja objekta propisanim uvjetima Ministarstvo donosi rješenje o brisanju objekta iz Registra odobrenih objekata.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9. (NN 91/0571/0673/07, 88/09, 152/11)

Brisan.

Članak 9.a (NN 24/11)

Postupci započeti prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika dovršit će se sukladno članku 8. ovoga Pravilnika.

Članak 10.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti članci 32, 33, 34 i 35. Pravilnika o vinu (»Narodne novine« br. 96/96, 7/97, 117/97 i 57/00).

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/04-01/4

Urbroj: 525-11-04-1

Zagreb, 14. srpnja 2004.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 71/06

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/05-01/13

Urbroj: 525-1-06-2

Zagreb, 21. lipnja 2006.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 73/07

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/05-01/13

Urbroj: 525-1-07-5

Zagreb, 9. srpnja 2007.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 08/08

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/08-01/2

Urbroj: 525-1-08-1

Zagreb, 7. siječnja 2008.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 88/09

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/09-01/163

Urbroj: 525-02-3-0033/09-1

Zagreb, 13. srpnja 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 24/11

Članak 5.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/11-01/27

Urbroj: 525-02-3-0034/11-1

Zagreb, 16. veljače 2011.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 152/11

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/11-01/188

Urbroj: 525-02-3-0034/11-1

Zagreb, 16. prosinca 2011.

 

 

PRILOG 1.   Obrazac MTU (NN 24/11)

Podnositelj zahtjeva

_________________________

_________________________

_________________________

IZJAVA

kojom izjavljujem da objekt za (zaokružiti namjenu):

a) proizvodnju,

b) prodaju ili

c) proizvodnju i prodaju

vina – voćnog vina (zaokružiti vrstu) na lokaciji:

__________________________________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

ispunjava minimalno tehničko-tehnološke uvjete (tekuća voda odgovarajuće kakvoće, električna energija, uređen sustav odvodnje) sukladno Pravilniku o minimalno tehničko-tehnološkim uvjetima za proizvodnju vina i voćnih vina te prodaju vina, drugih proizvoda od grožđa i vina kao i voćnih vina (»Narodne novine« br. 102/04, 91/05, 71/06, 73/07, 8/08 i 88/09) te da u proizvodnji koristim sljedeću opremu: ________________________________________________________________________________________________________

Datum i mjesto:                                         Potpis:

________________                       _________________

 

 

Copyright © Ante Borić