MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 46/07, 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Pročišćeni tekst
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i pri stavljanju na tržište mora udovoljavati uniflorni med.
Članak 2. (NN 141/13)
Smatra se da proizvodi koji su zakonito stavljeni na tržište u drugim državama članicama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili u Turskoj, ako su proizvedeni u skladu s nacionalnim zakonodavstvom koje osigurava jednaku razinu zaštite javnog interesa, ispunjavaju zahtjeve utvrđene ovim Pravilnikom te se mogu staviti na tržište, osim ako je postupak proveden u skladu s Uredbom (EZ) br. 764/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o utvrđivanju postupaka koji se odnose na primjenu određenih nacionalnih tehničkih propisa na proizvode koji se zakonito stavljaju na tržište u drugoj državi članici i o stavljanju izvan snage Odluke br. 3052/95/EZ (SL L 218, 13. 8. 2008., str. 21.).
Članak 3.
Na označavanje meda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (»Narodne novine« br. 41/08), odredbe Pravilnika o medu (»Narodne novine« br. 93/09) koje se odnose na označavanje te odredbe ovoga Pravilnika.
II. POSEBNE ODREDBE
Članak 4.
1) Uniflorni med se može označiti prema određenoj biljnoj vrsti ako u netopljivom sedimentu sadrži najmanje 45% peludnih zrnaca iste biljne vrste.
2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, uniflorni med se može označiti nazivom sljedećih biljnih vrsta ako je udio peludnih zrnaca u netopljivom sedimentu najmanje:
Naziv biljne vrste |
Udio peludnih zrnaca u netopljivom sedimentu |
Pitomi kesten (Castanea sativa Mill.) |
85% |
Uljana repica (Brassica napus L.) |
60% |
Facelija (Phacelia tanacetifolia Benth.) |
60% |
Lipa (Tilia spp.) |
25% (10%*) |
Bagrem (Robinia pseudoacacia L.) |
20% |
Metvica (Mentha spp.) |
20% |
Vrijesak (Calluna vulgaris L.) |
20% |
Vrisak, Primorski vrijesak (Satureja montana L.) |
20% |
Maslačak (Taraxacum officinale Weber) |
20% |
Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.) |
20% |
Kadulja (Salvia officinalis L.) |
15% (10%*) |
Planika (Arbutus unedo L.) |
10% |
Agrumi (Citrus spp.) |
10% (5%*) |
Lavanda (Lavandula spp.) |
10% (5%*) |
*uz karakteristična senzorska svojstva meda za određenu biljnu vrstu (miris, okus, boja)
III. UTVRĐIVANJE SUKLADNOSTI
Članak 5.
1) Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda sa zahtjevima kakvoće propisanima ovim Pravilnikom u svrhu službene kontrole koriste se metode propisane Pravilnikom o medu (»Narodne novine« br. 93/09).
2) Utvrđivanje sukladnosti iz stavka 1. ovoga članka provode ovlašteni laboratoriji.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 6.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda (»Narodne novine« br. 20/00) koje se odnose na druge pčelinje proizvode te proizvode na osnovi meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Članak 7.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/09-01/55
Urbroj: 525-13-2-0495/09-12
Zagreb, 30. rujna 2009.
Prijelazne i završne odredbe iz NN 141/13
Članak 2.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/13-01/113
Urbroj: 525-09/1148-13-2
Zagreb, 15. studenoga 2013.