MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 46/07, 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Pročišćeni tekst
I. OPĆE ODREDBE
Predmet Pravilnika
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati smrznuti deserti, a odnose se na:
– nazive, definicije te opće zahtjeve kojima moraju udovoljavati;
– sastav, dodane sastojke i druge tvari koje se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi;
– dodatne zahtjeve označavanja.
Članak 2. (NN 141/13)
Smatra se da proizvodi koji su zakonito stavljeni na tržište u drugim državama članicama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili u Turskoj, ako su proizvedeni u skladu s nacionalnim zakonodavstvom koje osigurava jednaku razinu zaštite javnog interesa, ispunjavaju zahtjeve utvrđene ovim Pravilnikom te se mogu staviti na tržište, osim ako je postupak proveden u skladu s Uredbom (EZ) br. 764/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o utvrđivanju postupaka koji se odnose na primjenu određenih nacionalnih tehničkih propisa na proizvode koji se zakonito stavljaju na tržište u drugoj državi članici i o stavljanju izvan snage Odluke br. 3052/95/EZ (SL L 218, 13. 8. 2008., str. 21.).
Članak 3.
Na označavanje proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe posebnih propisa o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na označavanje.
II. POSEBNE ODREDBE
Članak 4.
(1) Smrznuti deserti su:
a) smrznute emulzije koje se proizvode od toplinski obrađene smjese mlijeka, vrhnja i/ili drugih mliječnih proizvoda i/ili vode, mliječne i/ili biljne masti, mliječnih i/ili biljnih bjelančevina, šećera i drugih sastojaka, ili
b) smrznute otopine koje se proizvode od toplinski obrađene smjese vode, šećera i drugih sastojaka.
(2) Smrznuti deserti proizvode se postupkom smrzavanja, najčešće uz dodavanje zraka.
(3) Smrznuti deserti proizvode se i stavljaju na tržište pod nazivima:
– mliječni sladoled,
– krem sladoled,
– sladoled,
– smrznuti aromatizirani desert,
– smrznuti voćni desert.
Članak 5.
(1) Mliječni sladoled je proizvod koji sadrži najmanje 2,5% mliječne masti, najmanje 6% bezmasne suhe tvari mlijeka i najmanje 24% ukupne suhe tvari.
(2) Mliječni sladoled ne smije sadržavati biljnu mast i biljne bjelančevine.
Članak 6.
(1) Krem sladoled je proizvod koji sadrži najmanje 5% mliječne masti, najmanje 6% bezmasne suhe tvari mlijeka i najmanje 30% ukupne suhe tvari.
(2) Krem sladoled ne smije sadržavati biljnu mast i biljne bjelančevine.
Članak 7.
Sladoled je proizvod koji sadrži najmanje 2,5% mliječne i/ili biljne masti, mliječne i/ili biljne bjelančevine, a sadrži najmanje 24% ukupne suhe tvari.
Članak 8.
Smrznuti aromatizirani desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome i druge sastojke.
Članak 9.
Smrznuti voćni desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće i dodane sastojke, a mora sadržavati najmanje 5% voća ili odgovarajuću količinu proizvoda od voća.
III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 10.
Proizvodi iz ovoga Pravilnika proizvedeni i označeni prema Pravilniku o mlijeku i mliječnim proizvodima (»Narodne novine« br. 133/07) i prema Pravilniku o kakvoći mlijeka, mliječnih proizvoda, sirila i čistih kultura (»Narodne novine« br. 53/91 i 158/03) mogu se nalaziti na tržištu do 31. prosinca 2009. godine.
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/09-01/26
Urbroj: 525-13-2-0495/09-1
Zagreb, 9. veljače 2009.
Prijelazne i završne odredbe iz NN 141/13
Članak 2.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/13-01/111
Urbroj: 525-09/1148-13-2
Zagreb, 15. studenoga 2013.