Baza je ažurirana 15.10.2024. 

zaključno sa NN 95/24

EU 2024/2673

NN 84/2024 (17.7.2024.), Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske

MINISTARSTVO OBRANE

1460

Na temelju članka 34. stavka 2. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13, 75/15, 50/16, 30/18, 125/19, 155/23, 158/23 i 14/24), donosim

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNI PRAVILNIKA O UTVRĐIVANJU ZDRAVSTVENIH, PSIHIČKIH, TJELESNIH I SIGURNOSNIH UVJETA ZA PRIJAM U SLUŽBU U ORUŽANE SNAGE REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 1.

U Pravilniku o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 37/24) članak 7. mijenja se i glasi:

»Za državne službenike, kandidate za obavljanje poslova službene osobe u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (u daljnjem tekstu: VSOA), prilikom ocjene zdravstvene sposobnosti primjenjuju se kriteriji za časnike. Psihologijski kriteriji za prijam i raspored državnih službenika u VSOA-u određuju su posebnom uputom iz članka 29. stavka 1. ovoga Pravilnika.«.

Članak 2.

U članku 26. iza stavka 3. dodaju se novi stavci 4., 5., 6., 7. i 8. koji glase:

»(4) Prilikom provedbe psihologijskih ispitivanja sa svrhom popune, rasporeda i rotacije osoblja u ustrojstvenim jedinicama s posebnim uvjetima popune, neovisno o tome je li riječ o početnim, redovitim ili izvanrednim psihologijskim ispitivanjima (uključujući prekategorizaciju osoblja i ponovni raspored u ustrojstvenu jedinicu s posebnim uvjetima popune), provoditelji ispitivanja obvezni su primjenjivati odgovarajuće psihologijske kriterije za ustrojstvene jedinice s posebnim uvjetima popune, u skladu s kategorijom osoblja i dužnosti.

(5) Prilikom provedbe psihologijskih ispitivanja sa svrhom rotacije osoblja u ustrojstvenim jedinicama s posebnim uvjetima popune te sa svrhom promjene kategorije i upućivanja na školovanje, provoditelji ispitivanja moraju uzeti u obzir mišljenje postrojbenog psihologa ustrojstvene jedinice iz koje pripadnik dolazi na ispitivanje.

(6) Naručitelj ispitivanja obvezan je pri pozivanju na psihologijsko ispitivanje, kandidate i pripadnike obavijestiti o svrsi ispitivanja te o tome da su dužni sa sobom donijeti pribor za pisanje i osobni dokument s fotografijom za dokazivanje identiteta.

(7) Naručitelj ispitivanja dužan je osigurati da se na psihologijsko ispitivanje ne upućuju osobe koje su neposredno prije bile na dužnosti, koje su 48 sati prije ispitivanja bile na noćnoj dužnosti, koje su ozbiljno tjelesno bolesne ili su zbog drugih razloga u stanju neprikladnom za psihologijsko ispitivanje.

(8) Naručitelj ispitivanja, koji na psihologijsko ispitivanje upućuje pripadnike, dužan je popis pripadnika dostaviti vojnom psihologu, odnosno psihologu nadležnom za tu ustrojstvenu jedinicu. U slučajevima u kojima psiholog ustrojstvene jedinice čiji pripadnik se upućuje na ispitivanje raspolaže podacima relevantnim za donošenje ocjene psihičke sposobnosti, dužan ih je u pisanom obliku (sažeto mišljenje pisano za tu svrhu i/ili preslike raspoloživih dokumenata) dostaviti vojnom psihologu nadležnom za psihologijsko ispitivanje, koji ih je dužan uzeti u razmatranje prilikom donošenja konačne ocjene psihičke sposobnosti.«.

Dosadašnji stavci 4. i 5. postaju stavci 9. i 10.

Članak 3.

Članak 27. mijenja se i glasi:

»(1) Psihička sposobnost ocjenjuje se na sljedeći način:

– ocjena »1« – ne zadovoljava psihologijske kriterije

– ocjena »4« – djelomično zadovoljava psihologijske kriterije (uz slovnu oznaku u skladu s Metodologijskim uputama)

– ocjena »5« – zadovoljava psihologijske kriterije.

(2) Uz ocjene »1« i »4« obvezno se upisuju točke Popisa temeljnih psihologijskih kriterija za prijam i vojnu službu u Oružanim snagama koje pripadnik ne zadovoljava (Prilog 13 ovoga Pravilnika) ili Popisa bolesti i srodnih zdravstvenih problema (Prilog 8 ovoga Pravilnika).«

Članak 4.

Članak 33. mijenja se i glasi:

»(1) Kandidati kojima se tijekom psihologijskih ispitivanja za odabir utvrdi ocjena »5« ili »4« upućuju se na prethodna psihologijska ispitivanja.

(2) Kandidati kojima se tijekom psihologijskih ispitivanja za odabir utvrdi ocjena »1« ne upućuju se na prethodna psihologijska ispitivanja.

(3) Kod provedbe dodatnih selekcijskih ispitivanja zaključna ocjena donosi se po završetku tih ispitivanja.

(4) Kandidati ocijenjeni ocjenom »5« ili »4« mogu se kategorizirati ili rangirati u slučaju:

– odabira za školovanje

– odabira za pojedine dužnosti

– drugih vrsta odabira.

(5) Kandidati koji su na početnim psihologijskim ispitivanjima ocijenjeni ocjenom »1« ne upućuju se na dodatna i pojedinačna psihologijska ispitivanja.«.

Članak 5.

U cijelom tekstu Pravilnika o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 37/24) riječ »naputak« zamjenjuje se riječju »uputa«, u odgovarajućem padežu.

Članak 6.

Prilozi 12, 13, 15 i 16 Pravilnika mijenjaju se i nalaze se u prilogu ovoga Pravilnika i njegov su sastavni dio.

Članak 7.

Kandidati za prijam u službu u Oružane snage koji su do stupanja na snagu ovoga Pravilnika u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za prijam u službu ocijenjeni ocjenom nesposoban, mogu pristupiti ponovnom postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za prijam u službu prije isteka roka utvrđenog uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti na tiskanici UZS-P.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/24-02/6 Urbroj: 512-01-24-6 Zagreb, 16. srpnja 2024.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, v. r.

PRILOG 12.

METODOLOGIJSKE UPUTE ZA PSIHOLOGIJSKA ISPITIVANJA

Ovim uputama propisuju se nužni uvjeti za provedbu ispitivanja, postupak provedbe, ovlasti, kriteriji psihologijskih ispitivanja te donošenje ocjena psihičke sposobnosti kandidata za prijam u službu (u daljnjem tekstu: kandidati) te pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: pripadnici).

Radni uvjeti

(1) Za provedbu psihologijskih ispitivanja vojnom psihologu su nužna sljedeća sredstva i uvjeti:

a) kasa za čuvanje testova i podataka vezanih uz psihologijska ispitivanja kojoj pristup ima samo vojni psiholog

b) posebna soba (prostor za pojedinačna ispitivanja)

c) primjeren prostor za skupno psihologijsko testiranje, dostatne veličine za testiranje skupine od 15 do 25 kandidata ili pripadnika

d) primjereno računalo (koje nije umreženo) s pisačem

e) potrošni uredski materijal.

(2) Nadzor nad zadovoljavanjem uvjeta provodi psihološka struka nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane, u suradnji s nadležnim vojnim psihologom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Priprema psihologijskih ispitivanja

(3) Vojni psiholog je prije početka ispitivanja dužan:

− provjeriti vrstu i svrhu psihologijskog ispitivanja i svih uvjeta za provedbu

− osigurati dovoljnu količinu provjerenog i ispravnog testovnog materijala

− pripremiti opću (uvodnu) uputu koja obvezno sadrži: predstavljanje, pojašnjenje svrhe, načina i trajanja ispitivanja te pravila koja moraju slijediti uz jasno objašnjenje prava i odgovornosti kandidata i pripadnika; pojašnjenje posljedica odustajanja od ispitivanja i načina priopćavanja rezultata, pojašnjenje okončanja postupka u selekcijskim situacijama i druge relevantne podatke

− utvrditi identitet kandidata i pripadnika na temelju odgovarajuće isprave

− provjeriti spremnost kandidata/pripadnika za psihologijsko testiranje. Ako kandidat izjavi da nije spreman (zbog izraženog umora, zdravstvenih ili drugih tegoba koje bi mogle bitno utjecati na rezultate) potrebno je odgoditi ispitivanje osobe pri čemu im je važno pojasniti posljedice odgode ili odustajanja (moguće dugo čekanje na novi termin ispitivanja i sl.). Na Ulazni upitnik/Upitnik općih podataka psiholog treba zaokružiti/dopisati razlog odgode koji kandidat/pripadnik mora potpisati.

− uskladiti uputu za ispitivanje (uvodni dio) s uputama određenim u priručnicima za svaki instrument koji se primjenjuje.

Vrste psihologijskih ispitivanja

(4) Psihologijska ispitivanja kandidata i pripadnika provode vojni psiholozi nadležnih ustrojstvenih jedinica Ministarstva obrane i Oružanih snaga, kako slijedi:

POČETNA PSIHOLOGIJSKA ISPITIVANJA (ispitivanja za prijam) provode se sa svrhom utvrđivanja psihičke sposobnosti za službu kandidata, u skladu s temeljnim psihologijskim kriterijima po kategorijama osoblja (Prilog 13. Pravilnika), a čine ih:

– psihologijska ispitivanja za odabir, koja provode vojni psiholozi Središnjice za upravljanje osobljem (u daljnjem tekstu: SUO) kao nadležne ustrojstvene jedinice za provedbu postupka odabira kandidata, a na temelju zahtjeva ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane nadležne za prijam osoblja (čl. 13. Pravilnika) i

– prethodna psihologijska ispitivanja, koja provode psiholozi Zavoda za zrakoplovnu medicinu (u daljnjem tekstu: ZzZM) i Zavoda za pomorsku medicinu (u daljnjem tekstu: ZzPM) Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao nadležnih ustrojstvenih jedinica za obavljanje djelatnosti medicine rada.

U situacijama u kojima je propisano da kandidati pristupaju i dodatnim selekcijskim ispitivanjima, u početna psihologijska ispitivanja po potrebi se uključuju i vojni psiholozi iz ustrojstvenih jedinica nadležnih za provedbu selekcije kandidata.

REDOVITA PSIHOLOGIJSKA ISPITIVANJA provode se s ciljem procjene psihičke sposobnosti osoblja u službi, prema dinamici provedbe redovitih zdravstvenih pregleda te propisanim rokovima valjanosti uvjerenja o zdravstvenoj (uključivo psihičkoj) sposobnosti za pojedine kategorije osoblja.

– provode ih psiholozi ZzZM i ZzPM, u skladu s nadležnostima navedenih ustrojstvenih jedinica za obavljanje djelatnosti medicine rada.

IZVANREDNA PSIHOLOGIJSKA ISPITIVANJA provode se za potrebe utvrđivanja psihičke sposobnosti pripadnika u situacijama određenim člankom 35. Pravilnika.

– provode ih psiholozi ZzZM i ZzPM te vojni psiholozi SUO, samostalno ili u suradnji s vojnim psiholozima matičnih ustrojstvenih jedinica pristupnika testiranju te vojnim psiholozima ustrojstvenih jedinica s posebnim uvjetima popune (u daljnjem tekstu: UJ s PUP).

Psihologijska ispitivanja za potrebe UJ s PUP provode psiholozi SUO, u suradnji s vojnim psihologom UJ s PUP. Rotacije i rasporede osoblja unutar UJ s PUP provode vojni psiholozi u sastavu UJ s PUP, dok redovita i izvanredna psihologijska ispitivanja provode psiholozi ZzZM i ZzPM, u suradnji s vojnim psihologom UJ s PUP.

Iznimno od navedenog, psihologijska ispitivanja kandidata/zaposlenika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije provodi vojni psiholog Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, samostalno ili u suradnji s psiholozima SUO, ZzZM i ZzPM.

SKUPNA PSIHOLOGIJSKA ISPITIVANJA

(5) Skupnim psihologijskim ispitivanjima cilj je:

− utvrditi zadovoljavaju li kandidati propisane psihologijske kriterije te ih kategorizirati

− na redovitim i izvanrednim ispitivanjima ocijeniti psihičku sposobnost pripadnika za svrhu koju potražuje naručitelj te ih kategorizirati.

(6) U selekcijskim situacijama ili u drugim izvanrednim situacijama kada je potrebno istodobno ispitati velik broj kandidata, odnosno pripadnika, skupna psihologijska ispitivanja uputama odobrava čelnik ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane zadužen za ljudske potencijale, a na prijedlog psihološke struke nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane.

(7) Pri provođenju skupnog ispitivanja kandidati/pripadnici se u načelu razdvajaju u posebne skupine (ovisno o činu ili svrsi ispitivanja).

(8) Broj vojnih psihologa potrebnih za provedbu skupnih psihologijskih ispitivanja ovisi o opsegu i vrsti psihologijskog ispitivanja, a okvirni dnevni kapaciteti su:

− za skupinu do 12 kandidata ili pripadnika dostatan je jedan vojni psiholog koji sam može provesti testiranje i obraditi rezultate

− za skupinu od 13 do 25 kandidata ili pripadnika, uz vojnog psihologa u psihologijskom testiranju obvezno sudjeluje psihotehničar (u pravilu, dočasnik za administrativnu i tehničku pomoć psihologu) ili, ako njega nema, u skupno ispitivanje i obradu rezultata uključuje se još jedan vojni psiholog

− za skupine od 26 i više kandidata ili pripadnika, obvezno je sudjelovanje više vojnih psihologa i psihotehničara, ovisno o veličini skupine.

(9) U sklopu skupnog psihologijskog ispitivanja, sa svakim kandidatom, odnosno pripadnikom, provodi se psihologijski intervju, prije zaključivanja konačne ocjene psihičke sposobnosti. Ovisno o tipu intervjua, opsegu i vrsti ispitivanja, dnevni broj ispitanika se smanjuje (u skladu s procjenom psihologa provoditelja).

(10) Početak skupnih psihologijskih ispitivanja mora se planirati između 08,00 i 11,00 sati, a raspored skupina određuje se ovisno o raspoloživom prostoru, broju vojnih psihologa i ograničenjima u broju kandidata, odnosno pripadnika.

(11) Prije početka testiranja provoditelj testiranja dužan je provjeriti identitet svakog kandidata (uvidom u osobnu iskaznicu ili drugi dokument s fotografijom) te provjeriti koji su kandidati već bili na nekom psihologijskom ispitivanju u vojsci i isto zabilježiti.

Mora ih se upozoriti kako je korištenje mobitela za vrijeme psihologijskog ispitivanja najstrože zabranjeno, a nepoštivanje te odredbe rezultirat će njihovim udaljavanjem iz prostorije i isključivanjem iz daljnjeg postupka.

Ako kandidat u ulaznom upitniku navede (i svojim potpisom potvrdi) kako nije spreman za psihologijsko ispitivanje, a provoditelj ispitivanja razlog nespremnosti ocjeni valjanim, provoditelj ispitivanja može kandidatu dati novi termin ispitivanja. Na njegov upitnik općih podataka mora ubilježiti što je kandidat izjavio.

(12) Tijekom testiranja, u okviru psihologijskog ispitivanja, kandidati i pripadnici dužni su u potpunosti se držati uputa koje dobiju od voditelja testiranja te ne mogu napustiti prostor za testiranje prije no što to voditelj testiranja dopusti, odnosno preuzme sav testovni materijal i provjeri njegovu ispravnost i urednost.

(13) Ako postoji opravdana sumnja da je rezultat ispod kriterija posljedica objektivnih vanjskih okolnosti (umor, iscrpljenost, bolest) ili je uočen nesklad u odnosu na rezultate ranijih ispitivanja, s kandidatom se obavlja dopunsko testiranje (skupno ili pojedinačno).

Dopunsko testiranje vojni psiholog u pravilu obavlja drugi dan.

Popis kandidata za dodatna i odgođena ispitivanja vojni psiholog dostavlja naručitelju ispitivanja koji ih poziva na ispitivanja u zakazano vrijeme.

(14) Baterije kojima se obavljaju psihologijska ispitivanja propisane su posebnim uputama.

POJEDINAČNA PSIHOLOGIJSKA ISPITIVANJA

(15) Pojedinačnim psihologijskim ispitivanjima utvrđuje se psihička sposobnost pripadnika za službu, u skladu s propisanim temeljnim i dodatnim psihologijskim kriterijima.

(16) U pravilu se provode u postupku prigovora, u kojem je isti prihvaćen, a odnosio se na psihologijska ispitivanja.

(17) Obvezujuća su za sve slučajeve kada je nezadovoljavanje psihologijskih kriterija pripadnika vezano uz mogući poremećaj i za slučajeve u kojima se pripadnicima na temelju psihologijskih ispitivanja predlaže ili donosi ocjena »nesposoban za DVS«.

(18) Pojedinačna psihologijska ispitivanja provode se i u svrhu pružanja psihološke pomoći pripadnicima, odnosno psihologijske diferencijalne dijagnostike psihopatoloških odstupanja (na osobni zahtjev, zahtjev zapovjednika, vojnog psihologa ili liječnika). Navedena psihologijska ispitivanja u pravilu provode vojni psiholozi ustrojstvenih jedinica pripadnika, odnosno vojni klinički psiholog u slučaju ozbiljnijih psihičkih poteškoća.

(19) Provode se i iznimno nakon skupnih psihologijskih ispitivanja u svrhu ispitivanja drugih relevantnih psihičkih značajki.

(20) Pojedinačna psihologijska ispitivanja obvezno uključuju psihologijski intervju, uz raščlambu sve dostupne dokumentacije, ranijih rezultata psihologijskih ispitivanja te primjenu standardnih psihologijskih mjernih instrumenata koji se odabiru ovisno o vrsti i svrsi psihologijskih ispitivanja.

(21) Vojni psiholog može u jednom danu obaviti u pravilu najviše dva pojedinačna psihologijska ispitivanja. Kada je zbog prirode poremećaja za očekivati dulju psihološku obradu, pripadnike je potrebno uputiti vojnom kliničkom psihologu, a po potrebi i u civilnu zdravstvenu ustanovu radi diferencijalne dijagnostike.

(22) Nakon provedenog pojedinačnog psihologijskog ispitivanja, vojni psiholog pripravlja pisani nalaz ili mišljenje, koje po potrebi dostavlja naručitelju pregleda. Preslike istih vojni psiholog čuva u stručnoj pismohrani.

(23) Ako se pisani nalazi i mišljenja psihologa dostavljaju psiholozima i/ili zdravstvenim djelatnicima, obvezno sadrže: kome se nalaz dostavlja, temeljne podatke o osobi, tko ju i zašto upućuje, važnije podatke u anamnezi i heteroanamnezi, primijenjene psihologijske mjerne instrumente, zapažanja o pripadniku, rezultate testiranja i na kraju zaključak koji govori o sposobnosti za službu i/ili o zadovoljavanju psihologijskih kriterija. Nadalje je moguće navesti i preporuke, prijedloge te predviđanja o daljnjem tijeku utvrđenih odstupanja.

Ocjenjivanje

(24) Prilikom interpretacije rezultata provoditelj ispitivanja treba uzeti u obzir:

– teorijske i konceptualne temelje testa

– tehnička ograničenja testa i kontekst procjenjivanja (pouzdanost svake ljestvice, pogrešku mjerenja i druge karakteristike koje su mogle umjetno sniziti ili povisiti rezultate)

– pokazatelje o odgovarajućim normativnim skupinama (dob, spol, obrazovanje, kultura …).

(25) Prilikom donošenja ocjene provoditelj ispitivanja treba uzeti u obzir:

– dostupne heteroanamnestičke podatke (osobnu, obiteljsku i radnu anamnezu)

– mišljenje vojnog psihologa matične postrojbe pristupnika o njegovim radnim i ljudskim karakteristikama (ukoliko je dostavljeno)

– rezultate ranijih psihologijskih ispitivanja.

Ako su podaci postignuti na skupnom psihologijskom testiranju u neskladu s drugim važnim općim pokazateljima, psiholog treba provjeriti razloge tog nesklada te iznimno može kandidata pozvati na dopunsko testiranje.

(26) Ocjena o psihičkoj sposobnosti donosi se na sljedeći način:

– Osoba koja zadovoljava sve propisane kriterije psihičke sposobnosti ocjenjuje se ocjenom »5«.

– Osoba kod koje je moguć prijam u službu i obavljanje službe uz određeni rizik, odnosno kod koje su uočena odstupanja od propisanih kriterija psihičke sposobnosti, ali postoji mogućnost kompenzacije u određenim okolnostima, ocjenjuje se ocjenom:

»4a« – postoje odstupanja u općoj ili specifičnim kognitivnim sposobnostima, koja mogu utjecati na vrijeme, brzinu i/ili kvalitetu obavljanja zadaća, ovisno o njihovoj vrsti i zahtjevnosti

»4b« – postoje odstupanja po konativnim osobinama koja mogu dovesti do poteškoća u prilagodbi na uvjete rada (odnos prema autoritetu, odnos prema zadaćama, suradnja – timski rad i sl.)

»4c« – postoje odstupanja po drugim relevantnim psihičkim značajkama (npr. pozornost, vrijeme reakcije, spretnost prstiju, spretnost ruku, okulomotorna koordinacija i sl.)

»4d« – postoje odstupanja u dvije ili više skupina kriterija

– Osoba koja ne zadovoljava propisane psihičke kriterije, odnosno njen prijam i obavljanje službe predstavlja/nosi značajan rizik, ocjenjuje se ocjenom 1.

– Uz ocjenu 4 obvezno se upisuju točke Popisa temeljnih psihologijskih kriterija za prijam i vojnu službu u Oružanim snagama koje pripadnik ne zadovoljava (Prilog 13 ovoga Pravilnika; u daljnjem tekstu: TPK) ili Popisa bolesti i srodnih zdravstvenih problema (Prilog 8 ovoga Pravilnika; u daljnjem tekstu: TPB), u kojima postoje odstupanja.

– Ocjene se donose na temelju posebnih uputa iz članka 29. ovoga Pravilnika, točki TPK ili TPB.

(27) Nakon početnog psihologijskog ispitivanja za odabir, kandidatima koji zadovolje propisane psihologijske kriterije, ocjena se upisuje u tiskanicu PN-1 i prosljeđuje se vojnom psihologu/psiholozima u daljnjem selekcijskom postupku.

Kandidati koji ne zadovolje propisane psihologijske kriterije ne upućuju se u daljnji selekcijski postupak.

(28) Nakon početnog prethodnog ispitivanja ocjena se upisuje u odgovarajuću tiskanicu (PN-1 ili PN) i prosljeđuje se nadležnom specijalisti medicine rada, odnosno naručitelju ispitivanja. Uz ocjenu »4« i »1« potrebno je navesti i pripadajuću točku TPK ili TPB.

(29) Prilikom odabira kandidata za prijam/odabir, kandidati koji zadovoljavaju kriterije ocjenom »5« imaju prednost pred kandidatima s ocjenom »4«.

(30) Rezultati provedenog psihologijskog ispitivanja konačni su za svrhu provedbe istog. Za kandidate koji su zadovoljili kriterije za prijam, kao i za pripadnike, mogu se koristiti i u sklopu redovitih i izvanrednih psihologijskih ispitivanja, u skladu s rokovima valjanosti uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti, odnosno nalaza samostalno provedenog izvanrednog psihologijskog ispitivanja.

Rezultati psihologijskih ispitivanja obavljenih unatrag 12 mjeseci uvažavaju se, ali vojni psiholog ima pravo na proširenje sadržaja testiranja u skladu s vrstom i svrhom psihologijskih ispitivanja.

(31) Ocjena psihičke sposobnosti kandidata upisuje se u Karton zdravstvenog pregleda (Prilog 11. ovoga Pravilnika), a ocjena psihičke sposobnosti pripadnika upisuje se u Karton zdravstvenog pregleda u skladu s pravilnikom kojim se utvrđuje zdravstvena sposobnost za vojnu službu.

(32) Na redovitim i izvanrednim psihologijskim ispitivanjima zrakoplovnog osoblja, kriteriji i sustav ocjenjivanja definirani su pravilnikom za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za vojnu službu.

Dostava nalaza i rezultata psihologijskog ispitivanja

(33) Naručitelju izvanrednog skupnog psihologijskog ispitivanja, provoditelj dostavlja poimenični popis pristupnika s pripadajućom ocjenom psihičke sposobnosti, u smislu zadovoljavanja propisanih psihičkih zahtjeva prema vrsti i svrsi provedenog psihologijskog ispitivanja, u kategorijama iz točke 26. ove Upute.

(34) U situacijama kada je potrebno dostaviti pojedinačne psihološke nalaze za svakog pojedinog kandidata i pripadnika, nalaz psihologijskog ispitivanja na tiskanici PN – 1 provoditelj psihologijskog ispitivanja dostavlja nadležnom specijalisti medicine rada ili nadležnom psihologu, odnosno na tiskanici PN ukoliko se nalaz upućuje naručitelju psihologijskog ispitivanja. Preslika nalaza se čuva u stručnoj pismohrani.

(35) U situacijama kada nije potrebno dostavljati pojedinačne psihološke nalaze, a nakon skupnog psihologijskog ispitivanja vojni psiholog izrađuje popis svih testiranih ispitanika s ishodom. Ovaj popis psiholog dostavlja naručitelju ispitivanja.

(36) Nalaze i rezultate psihologijskih ispitivanja kod kojih je opravdana sumnja na prijevaru ili drugu nepravilnost, vojni psiholog može poništiti.

(37) Kada se rezultati skupnog i/ili pojedinačnog psihologijskog ispitivanja dostavljaju ili prezentiraju osobama koje nisu psihološke struke, vojni psiholog i korisnici rezultata obvezni su pridržavati se odredbi Zakona o psihološkoj djelatnosti i Kodeksa etike psihološke djelatnosti.

(38) Prezentacija rezultata (mišljenja, ocjene, procjene i izvješća) mora biti u skladu s razinom razumijevanja stručne terminologije onih koji traže rezultate psihologijskih ispitivanja, uz jasno naglašavanje koliki je doprinos rezultata psihologijskih ispitivanja u odnosu na ostale podatke. Kada je to moguće, treba donositeljima odluka dati informaciju kako koristiti rezultate u procesu odlučivanja, a poglavito ih na razumljiv način objasniti kada služe za klasifikaciju i rangiranje.

(39) Provoditelji psihologijskih ispitivanja, dužni su rezultate (tablično prikazani podaci, s eventualnom napomenom za pripadnike kod kojih je potrebno na nešto obratiti dodatnu pozornost) dostaviti psiholozima nadležnima za postrojbe iz kojih kandidati/djelatnici dolaze na propisani način u elektroničkom obliku (na magnetnom mediju, zaštićenom zaporkom, uz oznaku tajnosti »OGRANIČENO« te s naznakom »Otvara vojni psiholog osobno«), do 10. siječnja za prethodnu godinu te do 10. srpnja za prvih šest mjeseci tekuće godine. U slučaju donošenja ocjene »4« ili prepoznavanja potencijalnih rizika kod djelatnika, dužan je o tome u što kraćem roku obavijestiti postrojbenog psihologa.

Priopćavanje rezultata

(40) Kandidatima za prijam u službu vojni psiholog obvezan je priopćiti rezultate i zaključke početnih psihologijskih ispitivanja na njihov zahtjev.

(41) Svakom je pripadniku vojni i/ili vojni klinički psiholog dužan na primjeren način pojasniti rezultate i zaključak ispitivanja u situacijama:

− redovitog psihologijskog ispitivanja

− izvanrednog psihologijskog ispitivanja, nakon kojega je propisano da se rezultati i zaključak ispitivanja iskazuju za svakog pripadnika zasebno na tiskanici PN ili PN-1 (u situacijama kada se rezultati iskazuju skupno, vojni psiholozi tu obvezu nemaju)

− pojedinačnog psihologijskog ispitivanja.

Izvješćivanje

(42) Vojni psiholozi nositelji testiranja dužni su dva puta godišnje nadređenim ustrojstvenim jedinicama, završno s ustrojstvenom jedinicom Ministarstva obrane nadležnom za poslove vojne psihologije, dostavljati u pisanom obliku redovita izvješća koja uključuju tablično prikazane podatke o provedbi psihologijskih ispitivanja. Izvješća su dužni dostaviti do 10. siječnja za prethodnu godinu te do 10. srpnja za prvih šest mjeseci tekuće godine, na propisani način u elektroničkom obliku (na magnetnom mediju, zaštićenom zaporkom, uz oznaku tajnosti »OGRANIČENO« te s naznakom »Otvara vojni psiholog osobno«).

(43) Izvješća o provedenim psihologijskim ispitivanjima u pravilu sadržavaju sljedeće elemente: ustrojstvena jedinica/ustanova u kojoj se psihologijsko ispitivanje provelo, provoditelj ispitivanja, evidencijski broj, datum ispitivanja, vrsta ispitivanja, čin, prezime, ime, ime oca/majke, OIB, mjesto rođenja, školska sprema, zvanje, područni odjel/odsjek za poslove obrane, skupina kriterija, uputa, pojedinačni rezultati testova (kognitivno, konativno, psihomotorika), točka popisa psihologijskih kriterija (za one koji su ocijenjeni ocjenom »1« i »4«), točka popisa bolesti, ocjena psihičke sposobnosti, kategorija iz tiskanice PN te napomena.

Iznimno, izvješća o provedenim psihologijskim ispitivanjima kandidata i djelatnika nije dužan dostavljati psiholog Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Pritužba na ocjenu i postupanje tijekom psihologijskih ispitivanja

(44) U slučajevima kada kandidat, pripadnik ili treća strana daje pritužbu na ocjenu psihičke sposobnosti ili postupanje tijekom psihologijskog ispitivanja u smislu kršenja Zakona o psihološkoj djelatnosti i Kodeksa etike psihološke djelatnosti, čelnik ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane zadužen za ljudske potencijale svojom odlukom, a na prijedlog psihološke struke, određuje tročlano strukovno povjerenstvo (predsjednik i dva člana), koje u roku od osam dana od zaprimanja pritužbe obavlja stručni nadzor rada vojnog psihologa koji je proveo psihologijska ispitivanja.

Članovi povjerenstva određuju se u pravilu iz sastava Ministarstva obrane uz uvjet da imaju najmanje pet godina staža u psihološkoj djelatnosti i imaju regulirani status ovlaštenog psihologa.

(45) O provedenom nadzoru povjerenstvo izrađuje zapisnik i donosi konačnu odluku o utemeljenosti pritužbe. Pritužbe se u pravilu, prihvaćaju samo u slučajevima kršenja Zakona o psihološkoj djelatnosti i Kodeksa etike psihološke djelatnosti, kao i slučajevima kršenja odredbi ovoga Pravilnika.

(46) Ako je pritužba utemeljena, pripadnik/kandidat ponavlja postupak psihologijskog ispitivanja. Nositelja ponovljenog psihologijskog ispitivanja predlaže povjerenstvo.

Dodatne metodologijske upute

(47) Za provedbu pojedinačnih psihologijskih ispitivanja u ustrojstvenim jedinicama, kao i u drugim slučajevima kad ove Metodologijske upute nisu dostatne i zahtijevaju daljnju razradu, na prijedlog psihološke struke nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane, čelnik ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane zadužen za ljudske potencijale odobrava dodatne upute.

Tajnost i čuvanje psihologijskih mjernih instrumenata i rezultata

(48) Rezultati psihologijskih ispitivanja, prikupljeni podaci, sva psihodijagnostička sredstva – psihologijski mjerni instrumenti, ispunjeni i neispunjeni te sav ostali materijal koji ulazi u testovni komplet (ključevi za odgovore, listovi za odgovore, računalni zapisi i slično) – obvezno se čuvaju na mjestu na kojem nisu dostupni nikome osim zaduženome vojnom psihologu.

Testovi i ostali testovni materijali ne smiju se pohranjivati u arhive dostupne osobama koje nisu vojni psiholozi.

(49) Zabranjeno je davati bilo koji dio testovnog materijala na uvid osobama izvan psihološke struke (osim psihotehničarima) i obavljati stručno nesvrhovita testiranja.

(50) U skladu sa Zakonom o psihološkoj djelatnosti i Zakonom o zaštiti tajnosti podataka, rezultati i svi podaci dobiveni psihologijskim ispitivanjima zakonski su zaštićena profesionalna tajna. Zaključke provedenih psihologijskih ispitivanja može koristiti isključivo osoba zadužena za njihovo daljnje korištenje u personalnom odlučivanju. Pritom je dužna strogo čuvati tajnost podataka, privatnost i dostojanstvo ispitivanih osoba te ne smije neovlaštenim osobama davati podatke na uvid. Za interpretaciju rezultata nadležan je isključivo vojni psiholog.

(51) Primijenjene testove psiholog je dužan čuvati najmanje pet godina, a računalne zapise trajno. Trajno se čuvaju i nalazi i mišljenja psihologa u svrhu kliničke psihologijske obrade. Uništavanje treba obaviti povjerenstvo vojnih psihologa, koje o tome sastavlja zapisnik.

U slučaju premještaja, preustroja, napuštanja dužnosti i slično vojni psiholog je dužan sve testove, testovni materijal, rezultate i ostalu psihologijsku dokumentaciju predati nadređenom ili drugom vojnom psihologu uz zapisnik.

PRILOG 13.

POPIS TEMELJNIH PSIHOLOGIJSKIH KRITERIJA ZA PRIJAM I VOJNU SLUŽBU U ORUŽANIM SNAGAMA

1. TEMELJNI PSIHOLOGIJSKI KRITERIJI ZA DJELATNE VOJNE OSOBE

1.1. TEMELJNI PSIHOLOGIJSKI KRITERIJI ZA VOJNIKE/MORNARE

1.1.1. Kognitivne sposobnosti

Opće kognitivne sposobnosti na razini niskog prosjeka i više. Ispitivanje pojedinih faktora po indikaciji.

1.1.2. Konativne osobine

Odsutnost psihopatoloških poremećaja te značajne neurotičnosti, anksioznosti, emocionalne, socijalne i opće nezrelosti.

1.1.3. Psihomotorika

Ispituje se isključivo po indikaciji.

1.2. TEMELJNI PSIHOLOGIJSKI KRITERIJI ZA DOČASNIKE I VOJNE SPECIJALISTE DOČASNIKE

1.2.1. Kognitivne sposobnosti

Opće kognitivne sposobnosti na razini nižeg prosjeka i više. Ispitivanje pojedinih faktora po indikaciji.

1.2.2. Konativne osobine

Odsutnost psihopatoloških poremećaja te značajne neurotičnosti, anksioznosti, emocionalne, socijalne i opće nezrelosti.

1.2.3. Psihomotorika

Ispituje se isključivo po indikaciji.

1.3. TEMELJNI PSIHOLOGIJSKI KRITERIJI ZA ČASNIKE I VOJNE SPECIJALISTE ČASNIKE

1.3.1. Kognitivne sposobnosti

Opće kognitivne sposobnosti na razini prosjeka i više.

1.3.2. Konativne osobine

Odsutnost psihopatoloških poremećaja te značajne neurotičnosti, anksioznosti, emocionalne, socijalne i opće nezrelosti.

1.3.3. Psihomotorika

Ispituje se isključivo po indikaciji.

2. PSIHOLOGIJSKI KRITERIJI ZA OSTALE SKUPINE PRIPADNIKA ORUŽANIH SNAGA

2.1. ROČNICI

Primjenjuju se kriteriji za vojnike/mornare.

2.2. KADETI

Primjenjuju se kriteriji za časnike.

2.3. VOJNI STIPENDISTI

Kriteriji koji se primjenjuju ovise o svrsi stipendiranja.

2.4. PRIČUVNICI I UGOVORNI PRIČUVNICI

2.4.1. Pričuvnici i ugovorni pričuvnici – vojnici/mornari

Primjenjuju se kriteriji za vojnike/mornare.

2.4.2. Pričuvnici i ugovorni pričuvnici – dočasnici

Primjenjuju se kriteriji za dočasnike.

2.4.3. Pričuvnici i ugovorni pričuvnici – časnici

Primjenjuju se kriteriji za časnike.

2.5. DRŽAVNI SLUŽBENICI

2.5.1. Kognitivne sposobnosti

Opće kognitivne sposobnosti na razini prosjeka i više. Ispitivanje pojedinih faktora po indikaciji.

2.5.2. Konativne osobine

Odsutnost psihopatoloških poremećaja te značajne neurotičnosti, anksioznosti, emocionalne, socijalne i opće nezrelosti.

2.6. NAMJEŠTENICI

2.6.1. Kognitivne sposobnosti

Opće kognitivne sposobnosti na razini niskog prosjeka i više. Ispitivanje pojedinih faktora po indikaciji.

2.6.2. Konativne osobine

Odsutnost psihopatoloških poremećaja te značajne neurotičnosti, anksioznosti, emocionalne, socijalne i opće nezrelosti.

OBJAŠNJENJE POJMOVA:

– niski prosjek iznosi -1z;

– niži prosjek iznosi -0,34z

– prosjek iznosi 0 z;

– viši prosjek iznosi +0,34z

– visoki prosjek +0,66z

Bruto rezultati po navedenim z-vrijednostima određuju se u skladu s normama primjerenima skupini koja je ispitivana i podacima u priručnicima primijenjenih psihodijagnostičkih sredstava.

OZNAKE PSIHIČKIH FUNKCIJA (četvrta znamenka kod unosa TPK u PN-1):

1 – opće kognitivne sposobnosti

2 – spacijalni faktor

3 – verbalni faktor

4 – perceptivni faktor

5 – numerički faktor

6 – mehanički faktor

7 – pamćenje

8 – divergentna produkcija i analitičko mišljenje

9 – opća kultura/obaviještenost

10 – pozornost

11 – konativne osobine

12 – izborno vrijeme reakcije

13 – brzina u radu

14 – spretnost prstiju

15 – spretnost ruku

16 – usklađenost oko-ruka (okulomotorna koordinacija)

17 – usklađenost uho-ruka

18 – ostalo

Tiskanica PN Prilog 15.

 

Evidencijski broj:

 

 

PSIHOLOŠKI NALAZ

I. OPĆI PODACI

 

IME I PREZIME (ime oca ili majke):

OIB:

MJESTO I DATUM ROĐENJA:

VRSTA PSIHOLOGIJSKOG ISPITIVANJA:

1. POČETNO

a) psihologijsko ispitivanje za odabir

b) prethodno psihologijsko ispitivanje

2. REDOVITO

3. IZVANREDNO

SKUPINA KRITERIJA:

UPUTA:

 

 

II. OCJENA PSIHIČKE SPOSOBNOSTI:

 

 

Zadovoljava sve propisane kriterije psihičke sposobnosti (5).

 

Postoje odstupanja u općoj ili specifičnim kognitivnim sposobnostima, koja mogu utjecati na vrijeme, brzinu i/ili kvalitetu obavljanja zadaća, ovisno o njihovoj vrsti i zahtjevnosti (4a).

 

Postoje odstupanja po konativnim osobinama koja mogu dovesti do poteškoća u prilagodbi na uvjete rada (odnos prema autoritetu, odnos prema zadaćama, suradnja – timski rad i sl.) (4b)

 

Postoje odstupanja po drugim relevantnim psihičkim značajkama (npr. pozornost, vrijeme reakcije, spretnost prstiju, spretnost ruku, okulomotorna koordinacija i sl.) (4c)

 

Postoje odstupanja u dvije ili više skupina kriterija (4d).

 

Ne zadovoljava propisane kriterije psihičke sposobnosti, odnosno prijam u službu ili obavljanje službe predstavlja/nosi značajan rizik (1)

Napomena:

 

 

 

_________________

____________________

(mjesto i datum)

(potpis i faksimil psihologa)

 

 

PRILOG 16.

UPUTE ZA POPUNJAVANJE TISKANICA PN-1 I PN

A) UPUTE ZA POPUNJAVANJE TISKANICE PN-1

EVIDENCIJSKI BROJ: upisuje se broj protokola ili neki drugi broj iz evidencije pregleda nadležne ustanove i/ili evidencije provoditelja.

I. Opći podaci

IME I PREZIME (ime oca ili majke): ispunjava naručitelj ispitivanja / personalni djelatnik prije upućivanja vojnom psihologu.

OIB: ispunjava naručitelj ispitivanja / personalni djelatnik prije upućivanja vojnom psihologu.

MJESTO I DATUM ROĐENJA: ispunjava naručitelj ispitivanja / personalni djelatnik prije upućivanja vojnom psihologu.

VRSTA PSIHOLOGIJSKOG ISPITIVANJA: zaokružiti jedan od ponuđenih odgovora – ispunjava personalni djelatnik/naručitelj ispitivanja prije upućivanja psihologu.

Sve ostale podatke ispunjava nadležni vojni psiholog.

SKUPINA PSIHOLOGIJSKIH KRITERIJA: upisati brojčanu oznaku kriterija iz Popisa temeljnih psihologijskih kriterija (i dodatnih, ukoliko su propisani uputom), prema kojoj se kandidata ili pripadnika ocjenjuje i opisno – po potrebi.

UPUTA: upisati broj upute kojim su utvrđeni psihologijski mjerni instrumenti i kriteriji za provedbu ispitivanja.

II.A. Nalaz skupnog psihologijskog ispitivanja

TEST: U prvi i treći redak upisati kratice naziva primijenjenih instrumenata, odnosno ljestvica instrumenata (upisati kraticu iz upute kojom je baterija propisana). Redoslijed upisivanja u skladu s pripadajućom uputom. U slučaju nedostatnog prostora tablicu treba proširiti (peti redak, sedmi itd.).

REZULTAT: u drugi i četvrti redak – rezultat – upisati broj bodova ili drugi brojčani pokazatelj postignuća na pojedinom mjernom instrumentu. U slučaju nedostatnog prostora tablicu treba proširiti (šesti redak, osmi itd.).

DATUM: upisati nadnevak kada je obavljeno skupno psihologijsko ispitivanje.

ZAKLJUČAK: konačni zaključak interpretacije rezultata ovog ispitivanja donosi provoditelj, a označava ga odabirom jedne od ponuđenih mogućnosti. Zaključke pod rednim brojem 3. i 4. moguće je donijeti samo ako su oni predviđeni uputom odnosno u toj svrsi ili vrsti ispitivanja.

PROVODITELJ: upisati ime i prezime provoditelja skupnog psihologijskog ispitivanja.

II.B. Nalaz dodatnog psihologijskog ispitivanja

Popunjavati na način naveden pod II.A.

II.C. Zaključci pojedinačnog psihologijskog ispitivanja

DATUM: upisati nadnevak kada je obavljeno pojedinačno psihologijsko ispitivanje.

ZAKLJUČAK: konačni zaključak interpretacije rezultata ovog ispitivanja donosi provoditelj, a označava ga odabirom jedne od ponuđenih mogućnosti.

PREPORUKA: upisuje se u najsažetijem obliku i samo u slučaju da provoditelj ima preporuke za žurno postupanje koje je potrebno posebno istaknuti i izvan priloženog nalaza.

NALAZ: uz tiskanicu treba priložiti nalaz o pojedinačnom psihologijskom ispitivanju. Nalaz treba biti pripremljen na uobičajeni način. U slučaju da nalaz nije priložen treba odabrati drugi odgovor i obrazložiti zašto nalaza nema.

PROVODITELJ: upisati ime i prezime provoditelja pojedinačnog psihologijskog ispitivanja.

Iznad točke III. Zaključak, po potrebi dopisati »Napomena:« s dodatnim informacijama vezanim uz donošenje ocjene.

III. Zaključak

Sadrži konačne podatke o zaključnoj ocjeni cjelokupnog psihologijskog ispitivanja.

TOČKA PSIHOLOGIJSKIH KRITERIJA: U predviđena polja treba upisati točke iz Popisa psihologijskih kriterija koje osoba nije zadovoljila. Točke psihologijskih kriterija imaju četiri (4) znamenke (broja) od kojih su prve tri »redni broj« psihologijskog kriterija, a četvrta oznaka psihičke funkcije/kriterija. Svaka od 4 znamenke odvaja se točkama.

TOČKA POPISA BOLESTI: Upisati prijedlog točke popisa bolesti u skladu s točkama Popisa bolesti i srodnih zdravstvenih problema, koji je definiran pravilnikom za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za vojnu službu. Podatke o točkama popisa bolesti treba ispunjavati samo u slučaju kada kod osobe postoje jasni pokazatelji za psihopatologiju predviđenu nekom od točaka. U tom slučaju psihijatrijski pregled je obvezan.

PRIJEDLOG OCJENE SPOSOBNOSTI: Unosi se konačna ocjena psihičke sposobnosti u skladu s točkom 28. Metodologijskih uputa (Prilog 12. ovoga Pravilnika).

B) UPUTE ZA POPUNJAVANJE TISKANICE PN

Evidencijski broj i I. Opći podaci

Popunjavati na jednaki način kao i tiskanicu PN-1.

II. Ocjena psihičke sposobnosti

Staviti oznaku X ispred jednog od ponuđenih odgovora. U napomenu navesti moguće rizike ili navesti u kojim sve skupinama kriterija postoje odstupanja (objašnjenje za 4d).

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_84_1460.html

Copyright © Ante Borić