Pristupanje sadržaju

Su-IV-170/17 Vrhovni sud Republike Hrvatske
Za pristup ovom sadržaju morate biti prijavljeni te imati aktivnu pretplatu

Broj: Su-IV-170/17

 

 

 

U   I M E   R E P U B L I K E   H R V A T S K E

R J E Š E N J E

 

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin, odlučujući o zahtjevu I opt. D. K. i II opt. G. K., oboje iz P., za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Splitu M. M. u predmetu Općinskog suda u Splitu posl. br. K-549/14, na temelju odredbe čl. 35. st. 2. Zakona o kaznenom postupku (Narodne novine br. 152/08, 76/09, 80/11, 91/12 – odluka Ustavnog suda, 143/12, 56/13 i 145/13 – u daljnjem tekstu: ZKP/08),

 

r i j e š i o   j e

 

Odbacuje se zahtjev I opt. D. K. i II opt. G. K., za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Splitu M. M. u predmetu Općinskog suda u Splitu posl. br. K-549/14, kao nedopušten.

 

Obrazloženje

 

              U kaznenom postupku koji se vodi kod Općinskog suda u Splitu pod posl. br. K-549/14 protiv I opt. D. K. i II opt. G. K., zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona (Narodne novine br. 125/11 i 144/12 – u daljnjem tekstu: KZ/11), optuženici su na raspravi dana 28. veljače 2017. podnijeli zahtjev za izuzeće uređujućeg suca, svih sudaca Općinskog suda u Splitu, predsjednika Općinskog suda u Splitu te predsjednika Županijskog suda u Splitu. Kako je zahtjev podnesen iz osnove navedene u odredbi čl. 32. st. 2. ZKP/08, radi se ustvari o zahtjevu za otklonom od obavljanja sudske dužnosti.

 

Sukladno odredbi čl. 35. st. 1. ZKP/08, o zahtjevu za izuzeće suca ili suca porotnika odlučuje predsjednik suda, a ako se traži izuzeće i predsjednika suda, o zahtjevu za izuzeće predsjednika vijeća, suca ili suca porotnika odluku donosi zamjenik predsjednika suda ili sudac kojeg predsjednik odredi, dok prema odredbi čl. 35. st. 2. ZKP/08, o izuzeću predsjednika suda odluku donosi predsjednik neposredno višeg suda. Na temelju citirane odredbe u konkretnom slučaju o zahtjevu za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Splitu, odlučuje predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

 

U zahtjevu za izuzeće optuženici kao razloge za izuzeće navode činjenicu da je uređujući sudac M. G. "bio sudac u prethodnom postupku, te nije vjerojatno da će drugačije cijeniti dokaze u ovom postupku, budući da se radi o istim svjedocima", zbog čega optuženici izražavaju sumnju da će se postupak voditi objektivno.

 

U odnosu na predsjednika Županijskog suda u Splitu, osim zahtjeva za izuzeće, ne navodi nikakve dokaze ili okolnosti koje bi izazivale sumnju u njegovu nepristranost, u smislu odredbe čl. 32. st. 2. ZKP/08.

 

Tijekom postupka provedenog povodom zahtjeva za izuzeće Vrhovni sud Republike Hrvatske izvršio je uvid u izjavu predsjednika Županijskog suda u Splitu posl. br. 29 Su-267/17 od 14. ožujka 2017., te u spis Općinskog suda u Splitu posl. br. K-549/14.

 

U svojoj izjavi danoj u skladu s čl. 35. st. 3. ZKP/08, predsjednik Županijskog suda u Splitu smatra da zahtjev za njegovim izuzećem nije osnovan, jer u obrazloženju zahtjeva optuženici, u odnosu na njega kao predsjednika Županijskog suda u Splitu, ne navode nikakve posebne razloge niti okolnosti koje bi opravdavale sumnju u njegovu pristranost. Nadalje navodi, kako o predmetu nema posebnih saznanja niti interesa, te da nema nikakvih razloga za sumnju u njegovu objektivnost.

 

              Zahtjev nije dopušten.

 

Odredba čl. 34. st. 5. ZKP/08 propisuje da je stranka dužna navesti dokaze i okolnosti zbog kojih smatra da postoji zakonska osnova za izuzeće, dok je odredbom čl. 35. st. 5. ZKP/08, između ostalog propisano da će se zahtjev odbaciti u cijelosti ili djelomično ukoliko je zahtjev podnesen suprotno navedenoj odredbi.

 

S obzirom da optuženici u zahtjevu za izuzeće nisu naveli niti jedan dokaz ili okolnost, koji izazivaju sumnju u nepristranost predsjednika Županijskog suda u Splitu prilikom odlučivanja o izuzeću predsjednika Općinskog suda u Splitu, te kako predsjednik Županijskog suda u Splitu ne sudjeluje u odlučivanju u predmetu Općinskog suda u Splitu posl. br. K-549/14, zahtjev je trebalo odbaciti kao nedopušten.

 

Stoga je, sukladno odredbi čl. 35. st. 5. ZKP/08, na temelju odredbe čl. 35. st. 2. ZKP/08, riješeno kao u izreci.

 

Zagreb, 22. ožujka 2017.