Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 42/11 od 13.04.2011.:

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 42. stavka 1. podstavka 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatnoj zaštiti (»Narodne novine« broj 31/2010), ministar unutarnjih poslova donosi

 

PRAVILNIK O IZGLEDU I NAČINU NOŠENJA ODORE SLUŽBENIKA ZA NADZOR ZAŠTITARSKE I DETEKTIVSKE DJELATNOSTI MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

1. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se izgled i način nošenja odore službenika Ministarstva unutarnjih poslova koji obavljaju nadzor zaštitarske i detektivske djelatnosti (u daljnjem tekstu: odora inspektora), zaduženje i zamjena te oznake odore inspektora.

2. ODORA INSPEKTORA

Članak 2.

Odora inspektora je osnovna, a sastoji se od:

1. kape sa šiltom (zimska i ljetna)

2. jakne

3. zimske jakne s kapuljačom

4. hlača ljetnih (muške i ženske)

5. hlača zimskih (muške i ženske)

6. košulje dugih rukava

7. košulje kratkih rukava

8. kombinezon

9. majice kratkih rukava

10. pulovera

12. čarapa (ljetne/zimske)

12. remena

13. niskih cipela

14. visokih cipela (gležnjača)

Pripadajući dio odore inspektora je službena značka.

Članak 3.

Kapa sa šiltom (ljetna i zimska) je tamno plave boje, okruglog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovim vijencem zlatne boje. Kapa sa šiltom – ljetna izrađena je od lakše tkanine.

Jakna je izrađena od sintetičkog vjetronepropusnog materijala tamno plave boje, kopča se zatvaračem uzduž cijele prednjice i preko stajaćeg ovratnika. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi, koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem, koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Iznad poklopca lijevog gornjeg džepa našiven je nosač s dva metalna prstena na koje se pričvršćuje značka. Rukavi su iz dva dijela s porubljenom duljinom i našivenim pritezačem s čičkom. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«. Na lijevom rukavu prišivena je osnovna oznaka MUP-a RH.

Zimska jakna s kapuljačom izrađena je od sintetičkog vjetronepropusnog materijala, tamno plave boje, kopča se zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima koji se pričvršćuju čičak trakom. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje značka. Rukavi su iz dva dijela s našivenom orukvicom i trakom za regulaciju širine. Dvostrana traka na duljini rukava je s jedne strane od osnovnog materijala, a druga strana od sintetičke folije, visoke vidljivosti. Sa stražnje strane ovratnika je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«. Na lijevom rukavu prišivena je osnovna oznaka MUP-a RH. Unutarnja strana jakne je s podstavom. S prednje unutarnje lijeve i desne strane nalaze se po dva džepa.

Hlače (zimske) muške su tamno plave boje. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen, a na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka (guma). Rasporak se kopča s pomoću gumba skrivenih prekrivnom letvicom, rupice i gumba na pojasnici. Na stražnjem dijelu u visini sjedala je našiveno ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima, koji se zatvaraju s dvije čičak trake. Duljina nogavica je porubljena prošivom.

Hlače (zimske) ženske iste su kao i muške hlače, osim što se s prednje strane nalazi po jedan ušitak umjesto nabora, a rasporak se kopča pomoću patent zatvarača, rupice i gumba na pojasnici.

Hlače (ljetne) muške istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske muške, izrađene iz laganije tkanine.

Hlače (ljetne) ženske istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske ženske, izrađene iz laganije tkanine.

Košulja dugih rukava (muška) je sivo plave boje. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju s pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s funkcionalnim oznakama radnih mjesta. Iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenovima. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«. Na rukavu ispod pazuha našivena su poluokrugla pojačanja, na kojima se nalaze dva strojno vezena odzračnika. U predjelu lakta našivena su pojačanja. Na dužini rukava je našivena orukvica s rupicom i dva gumba za regulaciju širine. Na lijevom rukavu prišivena je osnovna oznaka MUP-a RH.

Košulja dugih rukava ženska istog je izgleda i izrađena je od iste tkanine kao i muška košulja, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Košulja kratkih rukava (muška) je sivo plave boje izrađena od lakše tkanine. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s funkcionalnim oznakama radnih mjesta. Iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenovima. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«. Na lijevom rukavu prišivena je osnovna oznaka MUP-a RH.

Košulja kratkih rukava ženska istog je izgleda i izrađena je od iste tkanine kao i muška košulja, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Kombinezon je tamno plave boje, izrađen od teže tkanine, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju čičak trakom. Na desnoj strani, prednjeg dijela iznad džepa, u visini prsiju, našivena je čičak traka za oznaku »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«. S leđne strane, u visini struka nalazi se uvučen rebrasto prošiven elastični umetak. Na lijevom rukavu prišivena je osnovna oznaka MUP-a RH.

Majica kratkih rukava tamno plave je boje klasičnog oblika. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva ojačanog elastičnom niti.

Pulover je pleteni, tamnoplave boje s visokim ovratnikom. S prednje strane pulovera ušiven je zatvarač, koji se zatvara preko ovratnika. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom. Rub pulovera i rukava završava renderom, koji su kao i ovratnik, izrađeni od rebrastog pletiva, dvostruko presavinutog. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice. Na desnoj strani u visini prsa našivena je čičak traka za oznaku »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«. Na lijevom rukavu prišivena je osnovna oznaka MUP-a RH.

Čarape ljetne su tamno plave boje.

Čarape zimske su tamno plave boje, izrađene od debljeg pletiva.

Remen je kožni, crne boje.

Cipele visoke (gležnjače) izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje s crnim, gumenim đonom koji se ne kliže. Gornjište je tako izrađeno da je cipela u potpunosti zatvorena te s povišenom sarom (iznad gležnja).

Cipele niske ženske izrađene su od crne kože s niskom potpeticom bez vezanja, s elastičnim umecima s obje strane gornjišta.

Cipele niske muške crne su boje, na vezanje, izrađene od hidrofobirane kože.

3. ZADUŽENJE I ZAMJENA ODORE INSPEKTORA

Članak 4.

Osoba koja je raspoređena na radno mjesto za obavljanje nadzora zaštitarske i detektivske djelatnosti (u daljnjem tekstu: inspektor) zadužuje odoru inspektora prema Popisu s količinama za zaduženje i rokovima uporabe (u daljnjem tekstu: Popis), koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

Prilikom prvog zaduženja odore, inspektoru se otvara osobni karton zaduženja.

Inspektor ne smije izvan službe nositi odoru ili dijelove odore.

Članak 5.

Dijelovi odore, koji su dotrajali, oštećeni ili uništeni u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, zamijenit će se bez naknade, na temelju pisanog zahtjeva inspektora uz odobrenje nadređenog rukovoditelja,

Članak 6.

Inspektori zadužuju odoru i njene dijelove u skladištu Ministarstva.

Članak 7.

Prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora zaštitarske i detektivske djelatnosti, inspektori su dužni nositi odoru propisanu ovim Pravilnikom.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, nadležni rukovoditelj može dozvoliti inspektorima obavljanje poslova iz stavka 1. ovog članka u civilnoj odjeći.

4. OZNAKE ODORE INSPEKTORA

Članak 8.

Inspektori na rukavima odore nose osnovnu oznaku pripadnosti Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Osnovna oznaka iz stavka 1. ovoga članka strojno je vezena oznaka izrađena koncem, na svjetlo plavoj podlozi u obliku štita. Gornja osnovica štita i stranica je 9 cm. Oznaku omeđuje žuti obrub širine 3 mm. U sredini je stilizirano, na zrakastoj podlozi, izvezen žutim koncem simbol Republike Hrvatske »RH«, a ispod toga, u sredini izvezene bijele trake, nalazi se natpis »MUP« izvezen crnim koncem. Oba simbola, »RH« i »MUP« nalaze se u žutom krugu koji simbolizira hrvatski pleter.

Članak 9.

Inspektori koji obavljaju poslove nadzora zaštitarske i detektivske djelatnosti, na odori nose dodatnu oznaku pripadnosti Inspekciji za privatnu zaštitu i detektivske poslove.

Dodatna oznaka iz stavka 1. ovog članka pravokutnog je oblika, dimenzija 13 x 2,5 cm. Na tamnoplavoj podlozi, zlatnim koncem strojno je izvezen natpis »INSPEKCIJA ZA PRIVATNU ZAŠTITU I DETEKTIVSKE POSLOVE«.

Dodatna oznaka pričvršćena je čičkom na odoru na desnoj strani u visini prsiju ili iznad gornjeg desnog džepa.

5. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 511-01-152-76010/10

Zagreb, 7. travnja 2011.

Ministar Tomislav Karamarko, v. r.

POPIS ODORE INSPEKTORA S KOLIČINAMA ZADUŽENJA PO DJELATNIKU

Red. br.

Naziv

Kom.

Rok uporabe

1.

KAPA SA ŠILTOM

2

3 g.

2.

JAKNA

1

5 g.

3.

ZIMSKA JAKNA S KAPULJAČOM

1

5 g.

4.

LJETNE HLAČE

2

3 g.

5.

ZIMSKE HLAČE

2

3 g.

6.

KOŠULJA DUGIH RUKAVA

2

2 g.

7.

KOŠULJA KRATKIH RUKAVA

2

2 g.

8.

KOMBINEZON

1

3 g.

9.

MAJICA KRATKIH RUKAVA

3

2 g.

10.

PULOVER

1

3 g.

11.

ČARAPE (ljetne/zimske)

5+3

1 g.

12.

REMEN

1

3g.

1.3

NISKE CIPELE

1

3 g.

14.

VISOKE CIPELE (gležnjače)

1

3 g.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_04_42_992.html

Copyright © Ante Borić