Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 64/07 od 20.06.2007.:

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 60. stavka 1. podstavka 1. Zakona o privatnoj zaštiti (»Narodne novine«, broj 68/03.), ministar unutarnjih poslova donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O UVJETIMA I NAČINU IZDAVANJA POSEBNOG ODOBRENJA ZA OBAVLJANJE POSLOVA OSIGURANJA I PRATNJE NOVCA, VRIJEDNOSNIH PAPIRA I DRAGOCJENOSTI

Članak 1.

U Pravilniku o uvjetima i načinu izdavanja posebnog odobrenja za obavljanje poslova osiguranja i pratnje novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti (»Narodne novine«, broj 87/04. i 14/07.) u članku 5. stavak 2. mijenja se i glasi: »Minimalna razina zaštite na prostrijeljivanje oklopljenih vozila nabavljenih nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika, mora biti sukladna normama HRN EN 1522, HRN EN 1523, HRN EN 1063 i to u razini FB3/BR3 za putnički odjeljak.«. Iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi: »Vozilima oklopljenim prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika, za koja je izdano posebno odobrenje ili potvrda o sukladnosti, a koja nemaju propisanu razinu zaštite vozila, dozvoljeno je obavljati prijevoz još najdulje dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.«.

Članak 2.

Članak 7. mijenja se i glasi: »Oklopljeno vozilo mora biti opremljeno: a) sustavom tehničke zaštite, koji sprječava neovlašteni ulazak u oklopljeno vozilo te otkriva bilježi i dojavljuje pokušaj neovlaštenog ili nasilnog ulaska u oklopljeno vozilo; b) telekomunikacijskim sustavima i to: – mobilnim telefonom (sustav javne telekomunikacije) i – sustavom stabilne i prijenosne radio-veze (sustav telekomunikacije za vlastite potrebe); c) sredstvima za gašenje požara, sukladno propisima iz područ­ja zaštite od požara. Oklopljeno vozilo mora, na vidnom mjestu, imati uočljivo istak­nutu oznaku da je sadržaj pošiljke zaštićen kazetama ili sigurnosnim spremnicima s elektro-kemijskom zaštitom. Prilikom prijevoza oklopljenim vozilom te prijenosa od vozila do objekta i obrnuto novac, vrijednosni papiri i dragocjenosti moraju biti zaštićeni na način da su smješteni u kazete ili sigurnosne spremnike s elektrokemijskom zaštitom sadržaja. Kazete ili sigurnosni spremnici iz stavka 3. ovoga članka moraju imati: – zaštitu od otvaranja pod prisilom, – automatsko obojenje novca u slučaju otuđenja sigurnosnog spremnika od osobe koja ga prenosi, – zaštitu od otimanja, – zaštitu od sabotaže ili uništenja sigurnosnog sustava, – jamstvo proizvođača za kvalitetno obojenje novčanica. Rok za uvođenje kazeta ili sigunosnih spremnika iz stavka 3. i 4. ovoga članka je šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.«.

Članak 3.

U članku 8. stavku 1. točki 12. iza riječi: » sukladno« brišu se riječi »Zakonu o telekomunikacijama«, a dodaju se riječi: »posebnom propisu o telekomunikacijama«.

Članak 4.

U članku 9. stavku 1. iza riječi: »vozila« dodaju se riječi: »i sigurnosnih spremnika ili kazeta«.

Članak 5.

U članku 10. dodaje se stavak 2. koji glasi: »Ukoliko se prijenos/prijevoz obavlja oklopljenim vozilima ili sigurnosnim spremnicima koji nisu u vlasništvu osoba iz članka 1. ovoga Pravilnika, zahtjev za izdavanje potvrde iz stavka 1. ovoga članka podnose i vlasnici tih vozila ili spremnika te prilažu dokaze propisane odredbama članka 4., 6. i 7. ovoga Pravilnika.« Dosadašnji stavci 2. i 3. postaju stavci: 3. i 4. U dosadašnjem stavku 3. koji postaje stavak 4. iza broja 1. dodaje se slovo: »i« te broj: »2.«.

Članak 6.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika stavlja se izvan snage Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja posebnog odobrenja za obavljanje poslova osiguranja i pratnje novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti (»Narodne novine«, broj 14/07.).

Članak 7.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«. Broj: 511-01-52-3394-07 Zagreb, 14. lipnja 2007.

Ministar Ivica Kirin, v. r.

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298432.html

Copyright © Ante Borić