Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Na temelju članka 6. stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (»Narodne novine«, broj 30/2009, 24/2010 i 22/2013) ministrica znanosti i obrazovanja donosi
I.
Ovom odlukom donosi se standard zanimanja za stjecanje kvalifikacije AGROTEHNIČAR u obrazovnom sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA.
II.
Standard zanimanja za stjecanje kvalifikacije AGROTEHNIČAR u obrazovnom sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA sastavni je dio ove odluke.
III.
Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjivat će se na učenike koji će prvi razred srednje škole upisati u 2017./2018. školskoj godini.
Klasa: 602-03/17-05/00082 Urbroj: 533-25-17-0001 Zagreb, 1. kolovoza 2017.
Ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak, v. r.
STANDARD ZANIMANJA AGROTEHNIČAR
Napomena: Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini. |
1. RAZINA, KLJUČNA SVRHA I OPIS ZANIMANJA
Razina: |
4.2 |
Ključna svrha: |
Proizvodnja, dorada, prerada i ponuda poljoprivrednih proizvoda i proizvoda animalnog podrijetla. |
Opis zanimanja: Organizira rad i radi na poljoprivrednim gospodarstvima (OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge), u ustanovama (škole, instituti, agencije) u području proizvodnje, dorade, prerade i tržišta proizvoda biljnog i animalnog podrijetla (stočarstvo, ribarstvo i pčelarstvo). Poslove može obavljati samostalno ili kao zaposlenik. Radno vrijeme prilagođava se tehnološkim procesima i vremenskim uvjetima. U radu je obvezno korištenje zaštitne odjeće i obuće. |
2. GRUPA POSLOVA, KLJUČNI POSLOVI I AKTIVNOSTI
Grupa poslova |
Ključni poslovi |
Aktivnosti |
Analiza, planiranje i organizacija rada |
■ analiziranje proizvodnih resursa (materijalni, ljudski), potreba tržišta rada i mogućih izvora financiranja |
■ analizirati dokumente i baze podataka i primijeniti ih u tehnološkim procesima ■ analizirati dokumentaciju o potrebama i načinima nabave repromaterijala i prodaje gotovih proizvoda ■ pratiti informacije o dostupnosti izvora financiranja |
■ kratkoročno i dugoročno planiranje proizvodnje sukladno zakonodavnom okviru |
■ izraditi dugoročni plan rada poštujući pritom važeće zakone u području ■ izraditi kratkoročni plan rada poštujući pritom važeće zakone u području (godišnji, kvartalni, mjesečni, tjedni i dnevni) |
|
■ organiziranje rada |
■ analizirati radne zadatke koje je potrebno obaviti ■ utvrditi resurse za obavljanje radnih zadataka ■ nadzirati obavljanje radnih zadataka |
|
Priprema radnog mjesta |
■ pripremanje za provedbu rada |
■ primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostora i radnog okoliša ■ upotrebljavati propisanu zaštitnu radnu odjeću i obuću |
■ utvrđivanje trenutačnog stanja proizvodnje i specifičnosti radnog mjesta |
■ utvrditi stanje proizvodnje ■ provjeriti kritične točke proizvodnje ■ ustanoviti prioritete u proizvodnom procesu |
|
Operativni poslovi |
■ pripremanje za uzgoj i proizvodnju |
■ uzimati i otpremati uzorak tla na analizu prema dogovorenom protokolu ■ uzorkovati druge proizvode (repromaterijale i sirovine) |
■ pripremanje i kontroliranje radnih strojeva, opreme i alata za provedbu proizvodnih procesa |
■ odabrati strojeve, opremu i alate te provjeriti ispravnosti istih ■ podesiti strojeve, opremu i alate za proizvodne procese |
|
■ provođenje tehnoloških procesa u biljnoj proizvodnji |
■ provesti osnovnu obradu tla ■ provesti dopunsku obradu tla ■ provoditi sjetvu i/ili sadnju ■ provoditi mjere njege ■ uočiti i prepoznati promjene na biljkama ■ provesti potrebne mjere ■ odrediti vrijeme i organizirati žetvu i/ili berbu proizvoda ■ provesti žetvu i/ili berbu proizvoda |
|
■ provođenje tehnoloških procesa u animalnoj proizvodnji |
■ pripremati hranu za životinje ■ distribuirati hranu na gospodarstvu ■ hraniti životinje ■ održavati higijenu prostora i životinja ■ pratiti sve promjene i odstupanja u izgledu i ponašanju životinja ■ provesti potrebne mjere ■ provoditi tehnološke procese u uzgoju životinja i ribarstvu ■ provoditi tehnološke procese u proizvodnji proizvoda animalnog podrijetla ■ provoditi uzorkovanje poluproizvoda i gotovih proizvoda ■ provoditi tehnološke procese u zbrinjavanju otpada animalnog podrijetla |
|
■ završavanje poslova u biljnoj i animalnoj proizvodnji |
■ pripremiti skladišni prostor ■ provoditi doradu i uskladištiti proizvode ■ kontrolirati uskladištene proizvode ■ provoditi manipulaciju i transport proizvoda ■ provoditi primarnu preradu proizvoda (mljevenje, vinifikacija, sirenje mlijeka, izlov ribe i sl.) |
|
Administrativni poslovi |
■ vođenje evidencije poslovnih aktivnosti |
■ voditi evidenciju o radu (dolazak i odlazak s radnog mjesta) sukladno zakonskim propisima ■ pripremiti izvješće o aktivnostima ■ voditi knjigu proizvodnje i potrebne upisnike i registre koristeći računalne tehnike |
■ vođenje materijalnog i osnovnog knjigovodstva |
■ pratiti stanje zaliha i potreba repromaterijala i gotovih proizvoda ■ evidentirati poslovne aktivnosti u knjigu ulaznih i izlaznih računa |
|
Komercijalni poslovi |
■ sudjelovanje i provođenje marketinških aktivnosti |
■ istražiti ponudu, potražnju i cijene repromaterijala, proizvoda i usluga ■ uspoređivati i utvrđivati specifičnosti prodaje proizvoda biljnog i animalnog podrijetla ■ pripremiti promidžbu proizvoda ■ realizirati prodaju proizvoda i usluga različitim kanalima i tehnikama prodaje |
Komunikacija i suradnja s drugima |
■ razvijanje komunikacije sa suradnicima i/ili klijentima i drugim dionicima u poslovnom procesu |
■ sudjelovati na sastancima tima radi planiranja aktivnosti ■ voditi osnovnu komunikaciju na jednom od stranih jezika ■ prilagođavati komunikacijski stil sugovorniku pri rješavanju problema i provedbi pojedinih naloga ■ komunicirati sa suradnicima, predstavnicima drugih institucija usmeno ili pisanim putem korištenjem dostupnih tehnologija |
Osiguranje kvalitete |
■ obavljanje poslova sukladno važećim standardima |
■ provjeriti kvalitetu robe i/ili usluge prema važećim propisima i standardima ■ provjeriti je li proizvod izrađen u skladu sa specifikacijama ■ primijeniti sustave kvalitete (ISO, HACCP, GLOBALGAP) ■ primijeniti mjere kad standardi kvalitete nisu postignuti |
Zaštita zdravlja i okoliša |
■ provođenje zaštite zdravlja na radu i na radnom mjestu sukladno važećim propisima |
■ koristiti opremu na ispravan način ■ osposobiti suradnike za ispravno korištenje opreme i materijala ■ primijeniti procedure radi zaštite zdravlja od opasnih tvari |
■ vođenje brige o zaštiti okoliša |
■ primijeniti zakonske propise o sigurnosti i zaštiti na radu, zaštiti okoliša i zaštiti od požara te drugim standardima ■ poštivati načela dobre poljoprivredne prakse |
3. UOBIČAJENI/POŽELJNI STAVOVI I OBRASCI PONAŠANJA
Agrotehničar treba imati dobro razvijene psiho-motoričke sposobnosti: spretnost ruku, vid, opip, sluh i okus. Treba imati razvijene higijenske navike, ekološku osviještenost, osjećaj za estetiku, razvijene prezentacijske i komunikacijske vještine u prikazivanju proizvoda i usluga, inicijativnost i samostalnost u donošenju odluka, odgovornost u organizaciji, sklonost timskom radu, pripremi i provođenju tehnoloških procesa/zadataka, poduzetničke vještine, cjeloživotno učenje, praćenje novih tehnologija. |
4. OSTALE INFORMACIJE
4.1. Zakonska regulativa povezana sa zanimanjem |
■ Zakon o poljoprivredi (»Narodne novine«, broj 30/2015) ■ Zakon o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine«, broj 39/2013 i 48/2015) ■ Zakon o genetski modificiranim organizmima (»Narodne novine«, broj 70/2005, 137/2009, 28/2013 i 47/2014) ■ Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (»Narodne novine«, broj 81/2013) ■ Zakon o stočarstvu (»Narodne novine«, broj 70/1997, 36/1998, 151/2003, 132/2006, 14/2014 i 30/2015) ■ Zakon o hrani (»Narodne novine«, broj 81/2013, 14/2014 i 30/2015) ■ Zakon o vinu (»Narodne novine«, broj 96/2003, 25/2009, 22/2011, 55/2011, 82/2013 i 14/2014) ■ Zakon o hrani za posebne prehrambene potrebe (»Narodne novine«, broj 39/2013) ■ Zakon o informiranju potrošača o hrani (»Narodne novine«, broj 56/2013, 14/2014 i 56/2016) ■ Zakon o morskom ribarstvu (»Narodne novine«, broj 62/2017) ■ Zakon o slatkovodnom ribarstvu (»Narodne novine«, broj 106/2001, 07/2003, 174/2004, 10/2005 i 14/2014) ■ Zakon o zaštiti prirode (»Narodne novine«, broj 80/2013) ■ Zakon o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013, 153/2013 i 78/2015) ■ Zakon o biljnom zdravstvu (»Narodne novine«, broj 75/2005, 25/2009 i 55/2011) |
■ Zakon o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 82/2013 i 148/2013) ■ Zakon o trgovini (»Narodne novine«, broj 87/2008, 96/2008, 116/2008, 76/2009, 114/2011, 68/2013 i 30/2014) ■ Zakon o obrtu (»Narodne novine«, broj 143/2013) ■ Zakon o održivom gospodarenju otpadom (»Narodne novine«, broj 94/2013) ■ Zakon o platnom prometu (»Narodne novine«, broj 133/2009 i 136/2012) ■ Opći porezni zakon (»Narodne novine«, broj 115/2016) ■ Zakon o trgovačkim društvima (»Narodne novine«, broj 111/1993, 34/1999, 121/1999, 52/2000, 118/2003, 107/2007, 146/2008, 137/2009, 125/2011, 152/2011, 111/2012, 68/2013 i 110/2015) ■ Zakon o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, broj 73/2013, 99/2013, 148/2013, 153/2013, 143/2014, 115/2016) ■ ostala pozitivna zakonska regulativa. |
4.2. Perspektive u zanimanju – nastavak obrazovanja, karijera |
Agrotehničar može u okviru svog zanimanja napredovati u položajna zvanja: rad u javnim ustanovama (kao tehnički suradnik u odjelu, tehnički suradnik kontrolor, tehnički suradnik vozač-kontrolor, tehnički suradnik matičar u stočarstvu, tehnički suradnik za pripremu ambalaže, tehnički suradnik za prijem i identifikaciju uzoraka, laborant za kontrolu stočne hrane i animalnih proizvoda); samozapošljavanje u sustavu OPG-a, poduzeća, obrta i zadruga koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i proizvodnjom proizvoda prerađevina hrane i dodataka hrani poljoprivrednog podrijetla; rad u veletrgovinama, trgovinama i specijaliziranim prodavaonicama za poljoprivredne proizvode i hranu; rad u poljoprivrednim ljekarnama, rad u kemijskoj industriji gnojiva i zaštitnih sredstava, rad na stočarskim farmama (govedarske, svinjogojske, peradarske, ovčarske, kozarske, ribnjaci, mrjestilišta, ergele); rad na velikim ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i vinarskim gospodarstvima kao tehničar u proizvodnji (traktorist, kombajner, rad u sušari, hladnjačama, internim laboratorijima); rad na linijama za preradu poljoprivrednih proizvoda; rad na doradi proizvoda poljoprivrednog podrijetla (skladištima, silosima, vinogradima, voćnjacima, ljekovitog aromatičnog i začinskog bilja i proizvoda animalnog podrijetla); rad u pčelinjacima, vinskim podrumima, vrtlarijama, vrtnim centrima i vinotekama, plastenicima; rad na agroturističkim gospodarstvima kao uposlenik ili voditelj; rad u školama kao suradnik u nastavi, na pokušalištima fakulteta kao tehničar; nadaren poslovnim duhom, kreativan, spreman preuzeti rizik, agrotehničar može osnovati i voditi vlastitu tvrtku; rad OPG-a i sl. te postoji mogućnost stjecanja kvalifikacije više razine na visokoškolskim ustanovama i fakultetima. |
4.3. Zanimanja s kojima se često i usko surađuje |
Agrotehničar će u svom radu, ovisno o vrsti posla, najčešće surađivati sa sljedećim zanimanjima: agronomima, veterinarima, djelatnicima lokalne samouprave, poljoprivrednim savjetnicima, tržišnim agentima, inspekcijskim službama, savjetodavnim službama, poljoprivrednim tehničarima, fitofarmaceutima, mehaničarima poljoprivredne mehanizacije, poljoprivrednim tehničarima vrtlarima, agroturističkim tehničarima, cvjećarima, voćarima, vinogradarima i vinarima, pekarima, mesarima, mlinarima, trgovcima, nutricionistima, botaničarima, prehrambenim tehničarima i veterinarskim tehničarima. |
4.4. Zdravstveni rizici u zanimanju |
■ rad na otvorenim i u zatvorenim prostorima (staja, plastenici, staklenici, podrumi, hladnjače, sušare, silosi, marikultura, akvakultura, pašnjaci) ■ izloženost ekstremnim i specifičnim vremenskim uvjetima ■ izloženost buci motora i prašini ■ rukovanje strojevima na pogrješan način može izazvati tjelesna oštećenja ■ nepravilna primjena sredstava za zaštitu bilja predstavlja zdravstveni rizik ■ nepravilno korištenje zaštitne opreme. ■ nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu ■ neodgovarajuće pristupanje i ponašanje prema životinjama te opasnost od zoonoza i alergijskih reakcija |
4.5. Tipično radno okruženje i uvjeti rada |
Radi na otvorenom prostoru, u bučnom, vlažnom, prašnjavom okruženju, često izložen ekstremnim temperaturama, te zatvorenom prostoru sa specifičnom i promjenjivom mikroklimom. U sezoni radi 7 dana u tjednu, a radi i noću. U stočarstvu radi u višesmjenskom radu te dežurstvima, i to ovisno o zahtjevima radnog mjesta. Dolazi u neposredni kontakt sa životinjama. Rukuje opremom s pokretljivim dijelovima za koju je potrebno stručno osposobljavanje te poznavanje rada na računalu. Dolazi u kontakt s opasnim i otrovnim tvarima (pesticidi, gnojivo). Obvezno je odijevanje zaštitne radne odjeće i obuće te ostalih sredstava osobne zaštite. |
5. REFERENCE DOKUMENTA
Broj reference: |
SZ-0101/11-01 |
Naziv obrazovnog sektora: |
Poljoprivreda, prehrana i veterina |
Šifra obrazovnog sektora: |
01 |
Popis članova radne skupine koja je izradila standard zanimanja: |
dr. sc. Maja Dražić, Hrvatska poljoprivredna agencija, Zagreb prof. dr. sc. Ramona Franić, Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb Jadranka Herceg, prof., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zagreb Jasna Huber, dipl. ing., Poljoprivredna škola, Zagreb Anđelko Katić, mag. ing., AGROKOR, PIK Vinkovci, Vinkovci Krešimir Krznarić, bacc. ing., PAMPA-TEA, Koprivnica Nada Peršurić, dipl. ing., OPG proizvodnja pjenušavih vina, Poreč Dragica Vrgoč, dipl. ing., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zagreb Ružica Zucić, dipl. ing., Poljoprivredno-šumarska škola, Vinkovci |
Predlagatelj standarda zanimanja: |
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz prethodnu suglasnost nadležnog sektorskog vijeća od 16. 12. 2011. |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_08_85_2028.html