Baza je ažurirana 22.12.2024. 

zaključno sa NN 123/24

EU 2024/2679

Objavljeno u NN 85/17 od 26.08.2017.:

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Na temelju članka 6. stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (»Narodne novine«, broj 30/2009, 24/2010 i 22/2013) ministrica znanosti i obrazovanja donosi

 

ODLUKU O DONOŠENJU STANDARDA ZANIMANJA ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE AGROTEHNIČAR U OBRAZOVNOM SEKTORU POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA

I.

Ovom odlukom donosi se standard zanimanja za stjecanje kvalifikacije AGROTEHNIČAR u obrazovnom sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA.

II.

Standard zanimanja za stjecanje kvalifikacije AGROTEHNIČAR u obrazovnom sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA sastavni je dio ove odluke.

III.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjivat će se na učenike koji će prvi razred srednje škole upisati u 2017./2018. školskoj godini.

Klasa: 602-03/17-05/00082 Urbroj: 533-25-17-0001 Zagreb, 1. kolovoza 2017.

Ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak, v. r.

STANDARD ZANIMANJA AGROTEHNIČAR

Napomena:

Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.

 

1. RAZINA, KLJUČNA SVRHA I OPIS ZANIMANJA

Razina:

4.2

Ključna svrha:

Proizvodnja, dorada, prerada i ponuda poljoprivrednih proizvoda i proizvoda animalnog podrijetla.

Opis zanimanja:

Organizira rad i radi na poljoprivrednim gospodarstvima (OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge), u ustanovama (škole, instituti, agencije) u području proizvodnje, dorade, prerade i tržišta proizvoda biljnog i animalnog podrijetla (stočarstvo, ribarstvo i pčelarstvo). Poslove može obavljati samostalno ili kao zaposlenik. Radno vrijeme prilagođava se tehnološkim procesima i vremenskim uvjetima.

U radu je obvezno korištenje zaštitne odjeće i obuće.

 

 

2. GRUPA POSLOVA, KLJUČNI POSLOVI I AKTIVNOSTI

Grupa poslova

Ključni poslovi

Aktivnosti

Analiza, planiranje i organizacija rada

■ analiziranje proizvodnih resursa (materijalni, ljudski), potreba tržišta rada i mogućih izvora financiranja

■ analizirati dokumente i baze podataka i primijeniti ih u tehnološkim procesima

■ analizirati dokumentaciju o potrebama i načinima nabave repromaterijala i prodaje gotovih proizvoda

■ pratiti informacije o dostupnosti izvora financiranja

■ kratkoročno i dugoročno planiranje proizvodnje sukladno zakonodavnom okviru

■ izraditi dugoročni plan rada poštujući pritom važeće zakone u području

■ izraditi kratkoročni plan rada poštujući pritom važeće zakone u području (godišnji, kvartalni, mjesečni, tjedni i dnevni)

■ organiziranje rada

■ analizirati radne zadatke koje je potrebno obaviti

■ utvrditi resurse za obavljanje radnih zadataka

■ nadzirati obavljanje radnih zadataka

Priprema radnog mjesta

■ pripremanje za provedbu rada

■ primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostora i radnog okoliša

■ upotrebljavati propisanu zaštitnu radnu odjeću i obuću

■ utvrđivanje trenutačnog stanja proizvodnje i specifičnosti radnog mjesta

■ utvrditi stanje proizvodnje

■ provjeriti kritične točke proizvodnje

■ ustanoviti prioritete u proizvodnom procesu

Operativni poslovi

■ pripremanje za uzgoj i proizvodnju

■ uzimati i otpremati uzorak tla na analizu prema dogovorenom protokolu

■ uzorkovati druge proizvode (repromaterijale i sirovine)

■ pripremanje i kontroliranje radnih strojeva, opreme i alata za provedbu proizvodnih procesa

■ odabrati strojeve, opremu i alate te provjeriti ispravnosti istih

■ podesiti strojeve, opremu i alate za proizvodne procese

■ provođenje tehnoloških procesa u biljnoj proizvodnji

■ provesti osnovnu obradu tla

■ provesti dopunsku obradu tla

■ provoditi sjetvu i/ili sadnju

■ provoditi mjere njege

■ uočiti i prepoznati promjene na biljkama

■ provesti potrebne mjere

■ odrediti vrijeme i organizirati žetvu i/ili berbu proizvoda

■ provesti žetvu i/ili berbu proizvoda

■ provođenje tehnoloških procesa u animalnoj proizvodnji

■ pripremati hranu za životinje

■ distribuirati hranu na gospodarstvu

■ hraniti životinje

■ održavati higijenu prostora i životinja

■ pratiti sve promjene i odstupanja u izgledu i ponašanju životinja

■ provesti potrebne mjere

■ provoditi tehnološke procese u uzgoju životinja i ribarstvu

■ provoditi tehnološke procese u proizvodnji proizvoda animalnog podrijetla

■ provoditi uzorkovanje poluproizvoda i gotovih proizvoda

■ provoditi tehnološke procese u zbrinjavanju otpada animalnog podrijetla

■ završavanje poslova u biljnoj i animalnoj proizvodnji

■ pripremiti skladišni prostor

■ provoditi doradu i uskladištiti proizvode

■ kontrolirati uskladištene proizvode

■ provoditi manipulaciju i transport proizvoda

■ provoditi primarnu preradu proizvoda (mljevenje, vinifikacija, sirenje mlijeka, izlov ribe i sl.)

Administrativni poslovi

■ vođenje evidencije poslovnih aktivnosti

■ voditi evidenciju o radu (dolazak i odlazak s radnog mjesta) sukladno zakonskim propisima

■ pripremiti izvješće o aktivnostima

■ voditi knjigu proizvodnje i potrebne upisnike i registre koristeći računalne tehnike

■ vođenje materijalnog i osnovnog knjigovodstva

■ pratiti stanje zaliha i potreba repromaterijala i gotovih proizvoda

■ evidentirati poslovne aktivnosti u knjigu ulaznih i izlaznih računa

Komercijalni poslovi

■ sudjelovanje i provođenje marketinških aktivnosti

■ istražiti ponudu, potražnju i cijene repromaterijala, proizvoda i usluga

■ uspoređivati i utvrđivati specifičnosti prodaje proizvoda biljnog i animalnog podrijetla

■ pripremiti promidžbu proizvoda

■ realizirati prodaju proizvoda i usluga različitim kanalima i tehnikama prodaje

Komunikacija i suradnja s drugima

■ razvijanje komunikacije sa suradnicima i/ili klijentima i drugim dionicima u poslovnom procesu

■ sudjelovati na sastancima tima radi planiranja aktivnosti

■ voditi osnovnu komunikaciju na jednom od stranih jezika

■ prilagođavati komunikacijski stil sugovorniku pri rješavanju problema i provedbi pojedinih naloga

■ komunicirati sa suradnicima, predstavnicima drugih institucija usmeno ili pisanim putem korištenjem dostupnih tehnologija

Osiguranje kvalitete

■ obavljanje poslova sukladno važećim standardima

■ provjeriti kvalitetu robe i/ili usluge prema važećim propisima i standardima

■ provjeriti je li proizvod izrađen u skladu sa specifikacijama

■ primijeniti sustave kvalitete (ISO, HACCP, GLOBALGAP)

■ primijeniti mjere kad standardi kvalitete nisu postignuti

Zaštita zdravlja i okoliša

■ provođenje zaštite zdravlja na radu i na radnom mjestu sukladno važećim propisima

■ koristiti opremu na ispravan način

■ osposobiti suradnike za ispravno korištenje opreme i materijala

■ primijeniti procedure radi zaštite zdravlja od opasnih tvari

■ vođenje brige o zaštiti okoliša

■ primijeniti zakonske propise o sigurnosti i zaštiti na radu, zaštiti okoliša i zaštiti od požara te drugim standardima

■ poštivati načela dobre poljoprivredne prakse

 

 

 

3. UOBIČAJENI/POŽELJNI STAVOVI I OBRASCI PONAŠANJA

Agrotehničar treba imati dobro razvijene psiho-motoričke sposobnosti: spretnost ruku, vid, opip, sluh i okus. Treba imati razvijene higijenske navike, ekološku osviještenost, osjećaj za estetiku, razvijene prezentacijske i komunikacijske vještine u prikazivanju proizvoda i usluga, inicijativnost i samostalnost u donošenju odluka, odgovornost u organizaciji, sklonost timskom radu, pripremi i provođenju tehnoloških procesa/zadataka, poduzetničke vještine, cjeloživotno učenje, praćenje novih tehnologija.

 

4. OSTALE INFORMACIJE

4.1. Zakonska regulativa povezana sa zanimanjem

■ Zakon o poljoprivredi (»Narodne novine«, broj 30/2015)

■ Zakon o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine«, broj 39/2013 i 48/2015)

■ Zakon o genetski modificiranim organizmima (»Narodne novine«, broj 70/2005, 137/2009, 28/2013 i 47/2014)

■ Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (»Narodne novine«, broj 81/2013)

■ Zakon o stočarstvu (»Narodne novine«, broj 70/1997, 36/1998, 151/2003, 132/2006, 14/2014 i 30/2015)

■ Zakon o hrani (»Narodne novine«, broj 81/2013, 14/2014 i 30/2015)

■ Zakon o vinu (»Narodne novine«, broj 96/2003, 25/2009, 22/2011, 55/2011, 82/2013 i 14/2014)

■ Zakon o hrani za posebne prehrambene potrebe (»Narodne novine«, broj 39/2013)

■ Zakon o informiranju potrošača o hrani (»Narodne novine«, broj 56/2013, 14/2014 i 56/2016)

■ Zakon o morskom ribarstvu (»Narodne novine«, broj 62/2017)

■ Zakon o slatkovodnom ribarstvu (»Narodne novine«, broj 106/2001, 07/2003, 174/2004, 10/2005 i 14/2014)

■ Zakon o zaštiti prirode (»Narodne novine«, broj 80/2013)

■ Zakon o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013, 153/2013 i 78/2015)

■ Zakon o biljnom zdravstvu (»Narodne novine«, broj 75/2005, 25/2009 i 55/2011)

■ Zakon o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 82/2013 i 148/2013)

■ Zakon o trgovini (»Narodne novine«, broj 87/2008, 96/2008, 116/2008, 76/2009, 114/2011, 68/2013 i 30/2014)

■ Zakon o obrtu (»Narodne novine«, broj 143/2013)

■ Zakon o održivom gospodarenju otpadom (»Narodne novine«, broj 94/2013)

■ Zakon o platnom prometu (»Narodne novine«, broj 133/2009 i 136/2012)

■ Opći porezni zakon (»Narodne novine«, broj 115/2016)

■ Zakon o trgovačkim društvima (»Narodne novine«, broj 111/1993, 34/1999, 121/1999, 52/2000, 118/2003, 107/2007, 146/2008, 137/2009, 125/2011, 152/2011, 111/2012, 68/2013 i 110/2015)

■ Zakon o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, broj 73/2013, 99/2013, 148/2013, 153/2013, 143/2014, 115/2016)

■ ostala pozitivna zakonska regulativa.

4.2. Perspektive u zanimanju – nastavak obrazovanja, karijera

Agrotehničar može u okviru svog zanimanja napredovati u položajna zvanja: rad u javnim ustanovama (kao tehnički suradnik u odjelu, tehnički suradnik kontrolor, tehnički suradnik vozač-kontrolor, tehnički suradnik matičar u stočarstvu, tehnički suradnik za pripremu ambalaže, tehnički suradnik za prijem i identifikaciju uzoraka, laborant za kontrolu stočne hrane i animalnih proizvoda); samozapošljavanje u sustavu OPG-a, poduzeća, obrta i zadruga koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i proizvodnjom proizvoda prerađevina hrane i dodataka hrani poljoprivrednog podrijetla; rad u veletrgovinama, trgovinama i specijaliziranim prodavaonicama za poljoprivredne proizvode i hranu; rad u poljoprivrednim ljekarnama, rad u kemijskoj industriji gnojiva i zaštitnih sredstava, rad na stočarskim farmama (govedarske, svinjogojske, peradarske, ovčarske, kozarske, ribnjaci, mrjestilišta, ergele); rad na velikim ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i vinarskim gospodarstvima kao tehničar u proizvodnji (traktorist, kombajner, rad u sušari, hladnjačama, internim laboratorijima); rad na linijama za preradu poljoprivrednih proizvoda; rad na doradi proizvoda poljoprivrednog podrijetla (skladištima, silosima, vinogradima, voćnjacima, ljekovitog aromatičnog i začinskog bilja i proizvoda animalnog podrijetla); rad u pčelinjacima, vinskim podrumima, vrtlarijama, vrtnim centrima i vinotekama, plastenicima; rad na agroturističkim gospodarstvima kao uposlenik ili voditelj; rad u školama kao suradnik u nastavi, na pokušalištima fakulteta kao tehničar; nadaren poslovnim duhom, kreativan, spreman preuzeti rizik, agrotehničar može osnovati i voditi vlastitu tvrtku; rad OPG-a i sl. te postoji mogućnost stjecanja kvalifikacije više razine na visokoškolskim ustanovama i fakultetima.

4.3. Zanimanja s kojima se često i usko surađuje

Agrotehničar će u svom radu, ovisno o vrsti posla, najčešće surađivati sa sljedećim zanimanjima: agronomima, veterinarima, djelatnicima lokalne samouprave, poljoprivrednim savjetnicima, tržišnim agentima, inspekcijskim službama, savjetodavnim službama, poljoprivrednim tehničarima, fitofarmaceutima, mehaničarima poljoprivredne mehanizacije, poljoprivrednim tehničarima vrtlarima, agroturističkim tehničarima, cvjećarima, voćarima, vinogradarima i vinarima, pekarima, mesarima, mlinarima, trgovcima, nutricionistima, botaničarima, prehrambenim tehničarima i veterinarskim tehničarima.

4.4. Zdravstveni rizici u zanimanju

■ rad na otvorenim i u zatvorenim prostorima (staja, plastenici, staklenici, podrumi, hladnjače, sušare, silosi, marikultura, akvakultura, pašnjaci)

■ izloženost ekstremnim i specifičnim vremenskim uvjetima

■ izloženost buci motora i prašini

■ rukovanje strojevima na pogrješan način može izazvati tjelesna oštećenja

■ nepravilna primjena sredstava za zaštitu bilja predstavlja zdravstveni rizik

■ nepravilno korištenje zaštitne opreme.

■ nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu

■ neodgovarajuće pristupanje i ponašanje prema životinjama te opasnost od zoonoza i alergijskih reakcija

4.5. Tipično radno okruženje i uvjeti rada

Radi na otvorenom prostoru, u bučnom, vlažnom, prašnjavom okruženju, često izložen ekstremnim temperaturama, te zatvorenom prostoru sa specifičnom i promjenjivom mikroklimom. U sezoni radi 7 dana u tjednu, a radi i noću. U stočarstvu radi u višesmjenskom radu te dežurstvima, i to ovisno o zahtjevima radnog mjesta. Dolazi u neposredni kontakt sa životinjama. Rukuje opremom s pokretljivim dijelovima za koju je potrebno stručno osposobljavanje te poznavanje rada na računalu. Dolazi u kontakt s opasnim i otrovnim tvarima (pesticidi, gnojivo). Obvezno je odijevanje zaštitne radne odjeće i obuće te ostalih sredstava osobne zaštite.

 

 

5. REFERENCE DOKUMENTA

Broj reference:

SZ-0101/11-01

Naziv obrazovnog sektora:

Poljoprivreda, prehrana i veterina

Šifra obrazovnog sektora:

01

Popis članova radne skupine koja je izradila standard zanimanja:

dr. sc. Maja Dražić, Hrvatska poljoprivredna agencija, Zagreb

prof. dr. sc. Ramona Franić, Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Jadranka Herceg, prof., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zagreb

Jasna Huber, dipl. ing., Poljoprivredna škola, Zagreb

Anđelko Katić, mag. ing., AGROKOR, PIK Vinkovci, Vinkovci

Krešimir Krznarić, bacc. ing., PAMPA-TEA, Koprivnica

Nada Peršurić, dipl. ing., OPG proizvodnja pjenušavih vina, Poreč

Dragica Vrgoč, dipl. ing., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zagreb

Ružica Zucić, dipl. ing., Poljoprivredno-šumarska škola, Vinkovci

Predlagatelj standarda zanimanja:

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz prethodnu suglasnost nadležnog sektorskog vijeća od 16. 12. 2011.

 

 

 

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_08_85_2028.html

Copyright © Ante Borić